forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Współpraca Canona z lampami Nikona

Wróbel EOS - Wto 16 Gru, 2008
Temat postu: Współpraca Canona z lampami Nikona
AQQ napisał/a:
Z nikonowymi obiektywami z tego co wiem, może działać w MF (są przejściówki); nie wiem tylko, czy będzie chciał współpracować z nikonowymi lampami (to raczej pytanie do jaada75).

AQQ, Canon będzie pracował z nikonowskimi lampami w trybie M.

Temat wydzielony.

AQQ - Wto 16 Gru, 2008

Wróbel EOS napisał/a:

Mhm, tego się domyślałem. Ale nie chodzi mi tylko o współpracę z jedna lampą (na korpusie), ale o to, czy byłaby możliwość (w N nazywa się to "CLS") sterowania kilkoma lampami zdalnymi (SB-800) przez lampę na korpusie 5D2 (SB-900). Lampy między sobą dogadują się bez problemu (na tym polega istota CLS); wszystkie mogę przez SB-900 przestawić na M ale pytanie czy to zagra z korpusem innym niż N ?

jaad75 - Wto 16 Gru, 2008

AQQ napisał/a:
Wróbel EOS napisał/a:

Mhm, tego się domyślałem. Ale nie chodzi mi tylko o współpracę z jedna lampą (na korpusie), ale o to, czy byłaby możliwość (w N nazywa się to "CLS") sterowania kilkoma lampami zdalnymi (SB-800) przez lampę na korpusie 5D2 (SB-900). Lampy między sobą dogadują się bez problemu (na tym polega istota CLS); wszystkie mogę przez SB-900 przestawić na M ale pytanie czy to zagra z korpusem innym niż N ?

Jeśli wszystkie lampy są w M, to nie jest CLS, tylko tzw. dumb slave (albo SU-4)...:) W takim trybie da się wyzwolić dowolne lampy, a już zwłaszcza, jeśli mają wbudowaną fotocelę, jak SB800... Z tego co pamiętam, to mocy lamp w M i tak nie możesz zmienić zdalnie - prawda?
A lampa na stopce, oprócz tego, że zadziała w M, to bez problemu zadziała też w A, który często daje nawet lepsze efekty niż TTL (np. nie powoduje przymknięcia oczu przez osoby z krótkim czasem reakcji)...

AQQ - Wto 16 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
mocy lamp w M i tak nie możesz zmienić zdalnie - prawda?

Nie, właśnie sprawdziłem w SB-900; w M można ustawić osobno moc i dla Mastera i dla każdej zdalnej/grupy zdalnych od 1/1 do 1/128.
(W SB-800 nie chce mi się sprawdzać w ustawieniach; guzikologię mają podłą; są ustawione "na stałe" na Remote.)
Dzięki za resztę informacji, dobrze wiedzieć.
--------------
Czyli nie ma przeszkód, żeby wyciągnąć z obu systemów wszystko, co się da. Super. Co prawda w zetknięciu z canonową guzikologią dostawałem dotąd wysypki, ale może jakoś przez to (ew.) przebrnę :)

jaad75 - Wto 16 Gru, 2008

AQQ napisał/a:
Nie, właśnie sprawdziłem w SB-900; w M można ustawić osobno moc i dla Mastera i dla każdej zdalnej/grupy zdalnych od 1/1 do 1/128.
Ooo... Tego nie wiedziałem... Ale widzę pewien problem - jeśli użyjemy niesystemowego body, to w momencie otwarcia migawki da ono tylko sygnał do odpalenia lampy na środkowym pinie. Nie będzie czasu na komunikację między lampami, więc SB-900 nie będzie mógł podać informacji o mocy błysku do pozostałych lamp... Zostaje więc tylko prymitywny SU-4 i dreptanie od lampy do lampy...
AQQ - Wto 16 Gru, 2008

jaad75 napisał/a:
SB-900 nie będzie mógł podać informacji o mocy błysku do pozostałych lamp... Zostaje więc tylko prymitywny SU-4 i dreptanie od lampy do lampy...

Niedobrze :neutral:

mszczyrek - Czw 01 Sty, 2009

Czy moglibyscie napisac cos wiecej o wspolpracy lamp N z C w trybie A? Mialem juz sprzedawac swoja SB600 ale moze sie jeszcze wstrzymam...
jaad75 - Czw 01 Sty, 2009

mszczyrek, ale o czym tu pisać? "A" działa tak samo, niezależnie od lampy, czy systemu (o ile oczywiście lampa taki tryb posiada, bo nie jest to regułą)... Aparat ma za zadanie jedynie odpalić lampę - obojętne, czy bezpośrednio ze stopki, czy poprzez zdalny wyzwalacz, a lampa dobiera sama długość błysku, na podstawie informacji o ilości światła z wbudowanego czujnika i danych o przysłonie i czułości ustawionych w aparacie, wprowadzonych wcześniej przez użytkownika...