forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Kluby - jakie obiektywy?

akuio - Wto 16 Gru, 2008
Temat postu: Kluby - jakie obiektywy?
Witam.

To mój pierwszy temat i zarazem post na tym forum dlatego proszę o wyrozumiałość.

Posiadam:
- Canon 400D
- Obiektyw kit EF-S 18-55mm 3.5 - 5.6 II
- Lampa zewnętrzna (brak)

Od dłuższego czasu zajmuje się robieniem zdjęć na imprezach clubowych.
Jako że w takich miejscach nie jest jasno, a pomieszczenia bywają różnej wielkości.
Szukam obiektywu jasnego z szerokim kątem widzenia. Często brakuje mi miejsca aby wszystko uchwycić.

Do około: 1500zł

jarecki_jg - Wto 16 Gru, 2008

Mi też sie zdaża czasmi porobic zdjeciz z klubów, podczas imprez urodzinowych lub na www i plakaty.

Jestem uzykownikiem innego systemu i głownie korzystam ze szkła 18-50/2.8 Sigmy - jest tez z mocowaniem canon.
Ja jestem z niej zadowolony, szybka bo ma HSM, ostra po powrocie z kalibracji i ogniskowe mi pasują.

Podpinam równiez 10-20 jak pstrykam z konsoli by duzo zlpac bo na fotkach reklamowych ma byc tłum lub czasami jest faktycznie ciasno.

Obowiązkowo jest potrzebna lampa, ja uzywam systemowej razem z dyfuzorem i błysk na drugą kurtynę by pokazac dynamikę :) .

Paweł_G - Sro 17 Gru, 2008

A co to są cluby? :mrgreen:
MC - Sro 17 Gru, 2008

Paweł_G, pewnie miejsca gdzie people dancuja :mrgreen:
mavierk - Sro 17 Gru, 2008

Paweł_G napisał/a:
cluby? :mrgreen:
to po angielsku maczuga albo kij golfowy :) W miejscach, gdzie uprawia się clubbing trzeba przyjść z maczugą albo kijem golfowym i łupać po głowie sąsiada w jakiś wybrany rytm. Dlatego też clubbing lubią dresiarze.
akuio - Sro 17 Gru, 2008

Jarecki - dzięki za pomoc.

Paweł - niech będzie (kluby).

MC - zgadza się : )

Maverick - widzę że dobrze znasz clubbing (no comment)

Baku - Sro 17 Gru, 2008

Tu by się przydało coś jasnego. Tamron 17-50/2.8 nie byłby zły.
A do szerszego kąta Tokina 11-16/2.8
To bardzo przyzwoite optycznie obiektywy (Tamron momentami wybitny, Tokina bezkonkurencyjna) - jeden i drugi za bardzo rozsądną cenę jak na oferowane parametry. Za ok. 3000 zł możesz być posiadaczem obydwu.

akuio - Sro 17 Gru, 2008

Baku - dzięki za pomoc.
kowalenko777 - Sro 17 Gru, 2008

Witaj.
Zajefajny jest obiektyw 17-55 2.8 ale on kosztuje sporo , ostatnio go kupiłem za 2650zł ale warto .....
Pozdrawiam

akuio - Sro 17 Gru, 2008

kowalenko777 napisał/a:
Witaj.
Zajefajny jest obiektyw 17-55 2.8 ale on kosztuje sporo , ostatnio go kupiłem za 2650zł ale warto .....
Pozdrawiam

Napisz tylko jakiej firmy : ]

Masz może gdzieś wystawione zdjęcia z tego obiektywu?

Wróbel EOS - Sro 17 Gru, 2008

akuio, 17-55 2.8 do canona robi tylko canon. Ja bym kupił Tamrona 17-50 2.8 i coś jeszcze szerszego do tego.
akuio - Sro 17 Gru, 2008

Wróbel EOS - dzięki.

akuio, dobrze, że umiesz czytać tak, jak ja opisywać clubbing :)
Mavierk nie równa się Maverick (no comment)
A tak na serio to sory - jak mogę coś zmyślić, to zmyślam :P

No a tak na serio zgodzę się z przedmówcami: Warto byłoby się zastanowić nad tandemem Tokina 11-16/2.8 + Tamron 17-50/2.8 - tylko że wyboru, które szkiełko pierwsze kupić niestety musisz dokonać sam (jak wolisz tak na prawde szeroko - tokina uzupełniana kitem, jak wolisz nie aż tak - wtedy Tamron ;])

A jeśli chciałbyś robić zdjęcia takie jak to w 1 poście - może lepiej byłoby zakupić EX-580 i ewentualnie wspomóc się 50/1.8 albo 35/2.

akuio - Sro 17 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
akuio, dobrze, że umiesz czytać tak, jak ja opisywać clubbing :)
Mavierk nie równa się Maverick (no comment)
A tak na serio to sory - jak mogę coś zmyślić, to zmyślam :P

No a tak na serio zgodzę się z przedmówcami: Warto byłoby się zastanowić nad tandemem Tokina 11-16/2.8 + Tamron 17-50/2.8 - tylko że wyboru, które szkiełko pierwsze kupić niestety musisz dokonać sam (jak wolisz tak na prawde szeroko - tokina uzupełniana kitem, jak wolisz nie aż tak - wtedy Tamron ;])

A jeśli chciałbyś robić zdjęcia takie jak to w 1 poście - może lepiej byłoby zakupić EX-580 i ewentualnie wspomóc się 50/1.8 albo 35/2.

Na wstępie - > peace :]

Chyba jednak wole „tak na prawde szeroko" ; )

Wcześniej czy później kupie EX-580 bo czasami odczówam brak. Jeśli chodzi o zdjęcie z pierwszego postu, to klub w jakim zostalo wykonane nie ma zbyt wysoko sufitu co oczywiście pomaga w odbiciu flash'a i rozświetleniu większej powieszchni w kadrze.

Inny klub, to inne ustawienia : ] Wystarczyło że tego samego wieczoru zmieniłem lokal, a już te same ustawienia nie pasowały do drugiego miejsca. Pare prób i błędów i się ustawiło : ]

Co do efektu poruszenia na zdjęciu, to jest to zamiezony efekt.

Dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam

w sumie to możesz za stówkę wypożyczyć sobie Sigmę 18-50/2.8 na testy i sprawdzić osobiście, czy to szkło Cię satysfakcjonuje. Podobnie z Sigmą 10-20 (ale to chyba tylko pozwoli Ci sprawdzić ogniskowe).
komor - Sro 17 Gru, 2008

A nie lepiej pomyśleć o stałce, np. mojej wymarzonej Sigmie 20/1,8? Wiem, że zooma nie będzie, ale można zejść ze światłem mocno w razie potrzeby.
Paweł_G - Czw 18 Gru, 2008

Popieram komora - jasna stałka plus mocna lampa da radę w większości sytuacji.

komor, ooo widzę że nabyłeś nową puszkę - skok jakościowy nie? Gratulajszyn :mrgreen:

komor - Czw 18 Gru, 2008

Dziękujejszyn. :) Na razie miałem trzy wieczory na zabawę, na dwór aparat jeszcze nie wyprowadzony, dziś powinno udać się wykonać pierwsze pstrykanie w przedszkolu na jasełkach. Na razie zakochałem się w nowym dźwięku migawki. Bardziej podobny do Nikona, bo ten w 400D był jakiś zupełnie inny. :)
mnich - Czw 18 Gru, 2008

Ogólnie popieram jasną szeroką stałkę np:
komor napisał/a:
lepiej pomyśleć o stałce, np. mojej wymarzonej Sigmie 20/1,8

komor, Gratki :) W końcu sprzęt bardziej godny Twoich ambicji :)

kamfil06 - Czw 18 Gru, 2008

komor napisał/a:
Na razie zakochałem się w nowym dźwięku migawki.

w sobotę fotografowałem chrzest i pojawił się również "pan" z 350D,
oprócz dosyć dziwnej "techniki" pana ( ~2sek czasy ) zdziwiła mnie głośność i dzwięk
"trzepadła" - słychać było na cały kościół (no... może trochę przesadzam :razz: )
dźwięk podobny do rozładowania(?) kondensatora, 400D też tak ma?

komor - Czw 18 Gru, 2008

mnich napisał/a:
komor, Gratki :) W końcu sprzęt bardziej godny Twoich ambicji :)

A to ponoć fotograf robi zdjęcia, a nie aparat... :) I to jeszcze robi je głową, jak twierdzi Maziek... :D

kamfil06 napisał/a:
zdziwiła mnie głośność i dzwięk
"trzepadła" - słychać było na cały kościół (no... może trochę przesadzam :razz: )
dźwięk podobny do rozładowania(?) kondensatora, 400D też tak ma?

Nie pamiętam dokładnie 350D, ale 400D ma dość głośny dźwięk, nie taki aksamitny. Nikony (nawet starożytne 70Ds Mavierka) strzelają jakoś tak dyskretniej. 40D strzela znacznie szybciej niż 400D i też dość aksamitnie.
Ale o ...... dyskutujemy... :oops:

mnich - Czw 18 Gru, 2008

komor napisał/a:
A to ponoć fotograf robi zdjęcia, a nie aparat...

Dopóki aparat ma jeszcze tryby inne niż PASM... to on robi zdjęcia. :P