forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony alpha 350

klatwa - Sro 17 Gru, 2008
Temat postu: Sony alpha 350
Witam!
Jestem totalnym amatorem jesli chodzi o fotografie i aparaty.
Chcialbym zakupic aparat marki Sony Alpha 350 do zdjec robionych na wycieczkach a wiec chodzi o krajobrazy i ogolnie roznorodne zdjecia.Czy bede potrafil wykorzystac mozliwosci tego aparatu i czy jest wart zeby go posiadal taki amator jak ja!Przyznam sie szczerz ze napalilem sie na ten aparat i chcialbym go posiadac.Z czasem chcialbym poglebiac wiedze o fotografi a moze stanie to sie moim hobby. A wiec pytanie - czy jest wart swojej ceny?
czy wystarczajacy do moich mozliwosci? jak z jego obsluga? jaki sprzet bym musial jeszcze do niego dokupic zeby w 100% wykorzystac jego mozliwosci?

MC - Sro 17 Gru, 2008

Po pierwsze - kup A300 jesli koniecznie chcesz miec podglad na zywo. Jesli nie - kup A200. na poczatek obiektyw kitowy wystarczy. Zobaczysz czy fotografia Cie wciagnie, czego Ci trzeba itp. Wtedy sam bedziesz wiedzial czego chcesz.

czyli alpha 350 jest gorsza od 300?
MC - Sro 17 Gru, 2008

Powiem tak - nie sadze, zeby matryca 14MPix byla warta wiekszego szumu i wiekszej ilosci PLN.
ghost - Sro 17 Gru, 2008

nie jest wiele lepsza, a jest droższa.

panowie a co to sa te szumy?
ja mieszkam w irlandi i jest tutaj sklep z aparatami i posiadaja z sony alpha 200 i 350.
widze ze czeka mnie wieksza lektura na temat fotografi.jest tu duzo pieknych miejs i widokow ktore chcialbym sfotografowac i tak jakos mnie naszlo na aparat fotograficzny.sorka ze marudze ale naprawde jestem zielony w tym temacie

Wujek_Pstrykacz - Sro 17 Gru, 2008

A może poczytaj troche literatury i nie kupuj Sony.
MC - Sro 17 Gru, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
i nie kupuj Sony.

:roll:

Wujek_Pstrykacz - Sro 17 Gru, 2008

Czyżby w Irlandii też Sony szalało z natrętną reklamą? A może nasz nowy kolega w Polsce nabawił się sonomanii?
MC - Sro 17 Gru, 2008

Qrcze, juz kiedys rozmawialismy na ten temat :cry: Sonomania i sonofobia to dwie rownie smieszne choroby.
Fitness Planet - Sro 17 Gru, 2008

Pewnie A300 jest OK :mrgreen:
klatwa - Pią 19 Gru, 2008

i tak zakupilem a350
i jestem delikatnie wnerwiony poszedlem w plener i zaczolem fotografowac wiekszosc zdjec wyszla mi rozmazanych - czemu tak sie dzieje? robilem zdjecie swojej narzeczonej delikatnie sie ruszyla i juz zdjecie rozmazane, pies w biego rozmazany poprostu tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czym to jest spowodowane ?????? moze mam zle ustawione funkcje??? bardzo sie zniesmaczylem tym fotografowaniem .panowie potrzebuje pomocy

kamfil06 - Pią 19 Gru, 2008

klatwa,

zapodaj zdjęcie z exifem :roll:

hehhehe a co to jest? gdzie to ustawic?

wstaw na fotosik i podaj linka :wink:

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 21:43 ]
http://www.optyczne.pl/102-słownik-EXIF.html

MC - Pią 19 Gru, 2008

Ja proponuje najpierw przeczytac instrukcje. Przydaje sie.

panowie czy ktos cos doradzi?

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 22:13 ]
instrukcje obslugi mam w jezyku angielski polskiego nie ma bo zakupiony w irlandi a z tymi instrukcjami dojsc tutaj do ladu to cieka magia uzywaja dziwnych sformulowan angielskich i ciezko co kolwiek zrozumiec
dziewczyna sie ze mnie smieje ze kuoilem badziew i nawet zdecia nie umie zrobic - porazka

klatwa,

oczywiście,
ale najpierw trzeba zobaczyć exifa,

wyślij mi zdjęcie na maila...

Lazlo - Pią 19 Gru, 2008

klatwa napisał/a:
i tak zakupilem a350
i jestem delikatnie wnerwiony poszedlem w plener i zaczolem fotografowac wiekszosc zdjec wyszla mi rozmazanych - czemu tak sie dzieje? robilem zdjecie swojej narzeczonej delikatnie sie ruszyla i juz zdjecie rozmazane, pies w biego rozmazany poprostu tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czym to jest spowodowane ?????? moze mam zle ustawione funkcje??? bardzo sie zniesmaczylem tym fotografowaniem .panowie potrzebuje pomocy

:wink: Spoko,nic nie dygaj,nauczymy sie :lol: . Ja tez myslalem,ze lustrzanka,to tak rozbudowany sprzet,ze od razu sama bedzie strzelac arcydziela :lol: a tu klopsik! Wrecz przeciwnie,bedzie ale jak my bedziemy wiedziec co do czego poustawiac :roll:
Proponuje zlosc i rozczarowanie zamienic na nauke ze spokojem a usmiech wroci po w miare lepszych fotkach :wink:
Nie pozostalo Ci nic jak tylko trening :grin: Usmiech sie

No wiem musze byc cierpliwy.hehehhe masz racje myslalem ze kupie lustrzanke i bede cykal konkret foty a tu ....... blada hehehhe.musz zalatwic polska instrukcje opslugi no i jakas ksiazke do poczytania i mysle ze dam rade .
M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008

klatwa napisał/a:
instrukcje obslugi mam w jezyku angielski polskiego nie ma bo zakupiony w irlandi

Na www.sony.pl możesz ściągnąć sobie instrukcję (*.pdf) w j. polskim.
Miłej lektury :razz:

Wujek_Pstrykacz - Pią 19 Gru, 2008

klatwa napisał/a:
i tak zakupilem a350
Czyli jednak reklama zrobiła swoje. Niestety rzeczywistość jest bardziej brutalna. Aparat sam dobrych fotek nie zrobi tak jak w reklamie, trzeba jednak pomyśleć, poczytać instrukcje, a przede wszystkim trzeba znać przynajmniej podstawy wiedzy fotograficznej.

czy rekalam ja wiem poprostu jakos spodobal mi sie ten aparat jakos mam slabosc do firmy sony to droga sprawa.zaczolem od aparatu a tera bede staral sie przyswajac informacje na temat fotografowania i z czasem uwieczniac to na moich juz dobrych zdjeciach mam nadzieje

Słabość to można mieć do pięknych dziewcząt, a zakup aparatu to trzeba mocno przemyśleć.

czy moze ktos podac mi link do stronki gdzie mozna sciagnac instrukcje obslugi do a350?

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 22:56 ]
ok wydalem 640 e i kupilem gowno!!!!! teraz jest dobrze????? nie znam sie na tym i zakupilem ten co mi sie podobal a teraz bede sie uczyl na bledach :evil:

MC - Pią 19 Gru, 2008

klatwa, poczytasz troche forum i zobaczysz, ze Wujek_Pstrykacz ma specyficzne zdanie o Sony. Na pocieszenie - nawet gdybys wydal 10tys euro, to bez podstawowej wiedzy tez bys dobrych fotek nie robil.

klatwa napisał/a:
czy moze ktos podac mi link do stronki gdzie mozna sciagnac instrukcje obslugi do a350?

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 22:56 ]
ok wydalem 640 e i kupilem gowno!!!!! teraz jest dobrze????? nie znam sie na tym i zakupilem ten co mi sie podobal a teraz bede sie uczyl na bledach :evil:

Spokojnie kolego, bez obrazy, czasem zimny prysznic motywuje, a kupiłeś dobry aparat, ale musisz go poznać, a nie psioczyć że jesteś niezadowolony.

klatwa napisał/a:
i tak zakupilem a350

M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008

klatwa napisał/a:

Zerknij pare postow wyżej

Rafal_9 - Pią 19 Gru, 2008

Czyli jednak reklama zrobiła swoje.
Ach, ten marketing :)

Ja bym preferował żebyś poczytał trochę na:
http://www.fotografia.kop...rafia-mapa.html

Zacznij powolutku po kolei wg spisu treści, potem załóż konto na www.torrenty.org i z tego linka ściągnij sobie książki (e-booki) o fotografowaniu - http://szukaj.torrenty.org/szukaj2.php (wpisz ''fotografia''). Łatwy program do ściągnięcia tych e-booków to ''uTorrent'' :) Na pewno to pomoże :) Potem metoda prób i błędów i powinny zacząć wychodzić dobre zdjęcia, ale to trzeba przysiąść i poczytać kilka godzin, bo przez 10minut nic nie narobisz.

Riddle - Sob 20 Gru, 2008

Czerwony paseczek się szykuje, Rafal_9. Nielegalny serwis, książki "kradzione".

klatwa - Po pierwsze tak jak inni - polecam pouczającą lekturę instrukcji. Potem spróbuj robić zdjęcia na manualu. Kiedy ustawisz krótszy czas naświetlania - zdjęcie nie będzie rozmyte.

klatwa napisał/a:
ok wydalem 640 e i kupilem gowno!!!!! teraz jest dobrze????? nie znam sie na tym i zakupilem ten co mi sie podobal a teraz bede sie uczyl na bledach

Kupiłeś dość dobry aparat. Teraz musisz uspokoić się, napić zimnej coli, i zacząć robić zdjęcia samemu, nie automatyką.

MC - Sob 20 Gru, 2008

Riddle napisał/a:
Potem spróbuj robić zdjęcia na manualu.

Nie sadze, zeby to byl dobry pomysl. Lepiej priorytet czasu.

Osobiście preferuję manual. Ale rzeczywiście, lepiej początkującemu dać tylko kawałek "terenu" do kontroli, bo może się pogubić.
mavierk - Sob 20 Gru, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Słabość to można mieć do pięknych dziewcząt, a zakup aparatu to trzeba mocno przemyśleć.
Taką słabość to się po prostu ma :)

No i ja powtórzę poprzedników - kup książkę sobie jakąś, albo poczytaj jakieś szkoły fotografowania na różnych forach.

A zdjęcia Ci się rozmazują na takiej samej zasadzie, gdy rozmazuje Ci się obraz po 8 piwkach (za długo Ci się naświetla matryca, której przecież w miejscu nie utrzymasz).

Staraj się utrzymywać czasy 1/ogniskowa*1.5 czyli jak masz na swoim kicie 70mm to na 90% wyjdzie Ci zdjęcie z czasem 1/100, jak masz stabilizacje, to możliwe, żę nawet 1/60. Ale pamiętaj! Z takim czasem chodzącego człowieka nawet nie zamrozisz.

A tak co do rozmazywania - też tak czasem macie, że pożyczacie aparat koledze/koleżance i oni robią zdjęcie, cyk migawki i mówicie 'kurde, poruszyłeś..'? A oni na to 'skąd ty to możesz wiedzieć? xD

mavierk napisał/a:
8 piwkach

Po ośmiu tak. A po 15 to się włącza stabilizacja chodu - napęd na cztery łapy :mrgreen: A robiąc zdjęcie po tych "soczkach" jak je nazywa mój kolega, na 1/10s widać będzie dokładnie na zdjęciach to co widzieliście oczami:)

mavierk napisał/a:
Staraj się utrzymywać czasy 1/ogniskowa*1.5 czyli jak masz na swoim kicie 70mm to na 90% wyjdzie Ci zdjęcie z czasem 1/100, jak masz stabilizacje, to możliwe, żę nawet 1/60. Ale pamiętaj! Z takim czasem chodzącego człowieka nawet nie zamrozisz.

Nie wiem z czego mam ręce ale ja potrafię zrobić na 70mm 1/50 :) Oczywiście brak jakiejkolwiek stabilizacji:)

mavierk napisał/a:
No i ja powtórzę poprzedników - kup książkę sobie jakąś, albo poczytaj jakieś szkoły fotografowania na różnych forach.

Dokładnie. Tylko żeby to nie była "Kamasutra dla początkujących - poradnik ilustrowany". Wiem, że ciekawa lektura, ale nie o takie poradniki chodzi!

Monastor - Sob 20 Gru, 2008

Riddle, masz pewny chwyt, albo małe wymagania :)
mavierk - Nie 21 Gru, 2008

nieno, czasem nie poruszam z 1/4 z 300mm... ale co to nam mówi?
*Inga* - Pią 02 Sty, 2009

Ja mam Alphe 350 i jestem bardzo zadowolona! :mrgreen: !!! Uwazam tez, ze Nikon D300 jets dobry, moja kolezanka go ma i jest zadowolona.
Co wy gadacie, ze wlasnie Alpha jest zla? Ok musze przyznac ze szumi na LiveView, ale ja prawie tego nie uzywam. :grin:

kamfil06 - Sob 03 Sty, 2009

*Inga* napisał/a:
Ok musze przyznac ze szumi na LiveView, ale ja prawie tego nie uzywam.

szumi na LV :?:

mavierk - Sob 03 Sty, 2009

kamfil06 napisał/a:
szumi na LV :?:
jak scenka ma jakieś 1-8EV to wtedy matrycka się podbija do iso 1600 i szumi :)

mavierk,

a350 ma osobną matrycę do LV.

...idę grać w wiedzmina

mavierk - Sob 03 Sty, 2009

to ta matryca ma jakieś dziwne, nieszumiące iso? :P

No i uważaj na Alvina, bo Cię skoxa, jak wiedźmina jeszcze nie przeszedłeś :P

edmun - Sob 03 Sty, 2009

mavierk napisał/a:
No i uważaj na Alvina, bo Cię skoxa, jak wiedźmina jeszcze nie przeszedłeś

nie INFORMUJ ok ?!

może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego LV to same szumy ?

mavierk napisał/a:
No i uważaj na Alvina,

edmun napisał/a:
nie INFORMUJ ok ?!

tego małego :razz: ?,
narazie nie mogę zdobyć eliksiru do widzenia w ciemności
(nie wiem jak się nazywa) a do krypty boję się w ciemności wejść :lol: