|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony alpha 350
klatwa - Sro 17 Gru, 2008 Temat postu: Sony alpha 350 Witam!
Jestem totalnym amatorem jesli chodzi o fotografie i aparaty.
Chcialbym zakupic aparat marki Sony Alpha 350 do zdjec robionych na wycieczkach a wiec chodzi o krajobrazy i ogolnie roznorodne zdjecia.Czy bede potrafil wykorzystac mozliwosci tego aparatu i czy jest wart zeby go posiadal taki amator jak ja!Przyznam sie szczerz ze napalilem sie na ten aparat i chcialbym go posiadac.Z czasem chcialbym poglebiac wiedze o fotografi a moze stanie to sie moim hobby. A wiec pytanie - czy jest wart swojej ceny?
czy wystarczajacy do moich mozliwosci? jak z jego obsluga? jaki sprzet bym musial jeszcze do niego dokupic zeby w 100% wykorzystac jego mozliwosci?
MC - Sro 17 Gru, 2008
Po pierwsze - kup A300 jesli koniecznie chcesz miec podglad na zywo. Jesli nie - kup A200. na poczatek obiektyw kitowy wystarczy. Zobaczysz czy fotografia Cie wciagnie, czego Ci trzeba itp. Wtedy sam bedziesz wiedzial czego chcesz.
klatwa - Sro 17 Gru, 2008
czyli alpha 350 jest gorsza od 300?
MC - Sro 17 Gru, 2008
Powiem tak - nie sadze, zeby matryca 14MPix byla warta wiekszego szumu i wiekszej ilosci PLN.
ghost - Sro 17 Gru, 2008
nie jest wiele lepsza, a jest droższa.
klatwa - Sro 17 Gru, 2008
panowie a co to sa te szumy?
ja mieszkam w irlandi i jest tutaj sklep z aparatami i posiadaja z sony alpha 200 i 350.
widze ze czeka mnie wieksza lektura na temat fotografi.jest tu duzo pieknych miejs i widokow ktore chcialbym sfotografowac i tak jakos mnie naszlo na aparat fotograficzny.sorka ze marudze ale naprawde jestem zielony w tym temacie
Wujek_Pstrykacz - Sro 17 Gru, 2008
A może poczytaj troche literatury i nie kupuj Sony.
MC - Sro 17 Gru, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | i nie kupuj Sony. |
Wujek_Pstrykacz - Sro 17 Gru, 2008
Czyżby w Irlandii też Sony szalało z natrętną reklamą? A może nasz nowy kolega w Polsce nabawił się sonomanii?
MC - Sro 17 Gru, 2008
Qrcze, juz kiedys rozmawialismy na ten temat Sonomania i sonofobia to dwie rownie smieszne choroby.
Fitness Planet - Sro 17 Gru, 2008
Pewnie A300 jest OK
klatwa - Pią 19 Gru, 2008
i tak zakupilem a350
i jestem delikatnie wnerwiony poszedlem w plener i zaczolem fotografowac wiekszosc zdjec wyszla mi rozmazanych - czemu tak sie dzieje? robilem zdjecie swojej narzeczonej delikatnie sie ruszyla i juz zdjecie rozmazane, pies w biego rozmazany poprostu tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czym to jest spowodowane ?????? moze mam zle ustawione funkcje??? bardzo sie zniesmaczylem tym fotografowaniem .panowie potrzebuje pomocy
kamfil06 - Pią 19 Gru, 2008
klatwa,
zapodaj zdjęcie z exifem
hehhehe a co to jest? gdzie to ustawic?
wstaw na fotosik i podaj linka
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 21:43 ]
http://www.optyczne.pl/102-słownik-EXIF.html
MC - Pią 19 Gru, 2008
Ja proponuje najpierw przeczytac instrukcje. Przydaje sie.
panowie czy ktos cos doradzi?
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 22:13 ]
instrukcje obslugi mam w jezyku angielski polskiego nie ma bo zakupiony w irlandi a z tymi instrukcjami dojsc tutaj do ladu to cieka magia uzywaja dziwnych sformulowan angielskich i ciezko co kolwiek zrozumiec
dziewczyna sie ze mnie smieje ze kuoilem badziew i nawet zdecia nie umie zrobic - porazka
klatwa,
oczywiście,
ale najpierw trzeba zobaczyć exifa,
wyślij mi zdjęcie na maila...
Lazlo - Pią 19 Gru, 2008
klatwa napisał/a: | i tak zakupilem a350
i jestem delikatnie wnerwiony poszedlem w plener i zaczolem fotografowac wiekszosc zdjec wyszla mi rozmazanych - czemu tak sie dzieje? robilem zdjecie swojej narzeczonej delikatnie sie ruszyla i juz zdjecie rozmazane, pies w biego rozmazany poprostu tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czym to jest spowodowane ?????? moze mam zle ustawione funkcje??? bardzo sie zniesmaczylem tym fotografowaniem .panowie potrzebuje pomocy |
Spoko,nic nie dygaj,nauczymy sie . Ja tez myslalem,ze lustrzanka,to tak rozbudowany sprzet,ze od razu sama bedzie strzelac arcydziela a tu klopsik! Wrecz przeciwnie,bedzie ale jak my bedziemy wiedziec co do czego poustawiac
Proponuje zlosc i rozczarowanie zamienic na nauke ze spokojem a usmiech wroci po w miare lepszych fotkach
Nie pozostalo Ci nic jak tylko trening Usmiech sie
No wiem musze byc cierpliwy.hehehhe masz racje myslalem ze kupie lustrzanke i bede cykal konkret foty a tu ....... blada hehehhe.musz zalatwic polska instrukcje opslugi no i jakas ksiazke do poczytania i mysle ze dam rade .
M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008
klatwa napisał/a: | instrukcje obslugi mam w jezyku angielski polskiego nie ma bo zakupiony w irlandi |
Na www.sony.pl możesz ściągnąć sobie instrukcję (*.pdf) w j. polskim.
Miłej lektury
Wujek_Pstrykacz - Pią 19 Gru, 2008
klatwa napisał/a: | i tak zakupilem a350
i jestem delikatnie wnerwiony poszedlem w plener i zaczolem fotografowac wiekszosc zdjec wyszla mi rozmazanych - czemu tak sie dzieje? robilem zdjecie swojej narzeczonej delikatnie sie ruszyla i juz zdjecie rozmazane, pies w biego rozmazany poprostu tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czym to jest spowodowane ?????? moze mam zle ustawione funkcje??? bardzo sie zniesmaczylem tym fotografowaniem .panowie potrzebuje pomocy | Czyli jednak reklama zrobiła swoje. Niestety rzeczywistość jest bardziej brutalna. Aparat sam dobrych fotek nie zrobi tak jak w reklamie, trzeba jednak pomyśleć, poczytać instrukcje, a przede wszystkim trzeba znać przynajmniej podstawy wiedzy fotograficznej.
czy rekalam ja wiem poprostu jakos spodobal mi sie ten aparat jakos mam slabosc do firmy sony to droga sprawa.zaczolem od aparatu a tera bede staral sie przyswajac informacje na temat fotografowania i z czasem uwieczniac to na moich juz dobrych zdjeciach mam nadzieje
Słabość to można mieć do pięknych dziewcząt, a zakup aparatu to trzeba mocno przemyśleć.
czy moze ktos podac mi link do stronki gdzie mozna sciagnac instrukcje obslugi do a350?
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 22:56 ]
ok wydalem 640 e i kupilem gowno!!!!! teraz jest dobrze????? nie znam sie na tym i zakupilem ten co mi sie podobal a teraz bede sie uczyl na bledach
MC - Pią 19 Gru, 2008
klatwa, poczytasz troche forum i zobaczysz, ze Wujek_Pstrykacz ma specyficzne zdanie o Sony. Na pocieszenie - nawet gdybys wydal 10tys euro, to bez podstawowej wiedzy tez bys dobrych fotek nie robil.
klatwa napisał/a: | czy moze ktos podac mi link do stronki gdzie mozna sciagnac instrukcje obslugi do a350?
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 22:56 ]
ok wydalem 640 e i kupilem gowno!!!!! teraz jest dobrze????? nie znam sie na tym i zakupilem ten co mi sie podobal a teraz bede sie uczyl na bledach |
Spokojnie kolego, bez obrazy, czasem zimny prysznic motywuje, a kupiłeś dobry aparat, ale musisz go poznać, a nie psioczyć że jesteś niezadowolony.
klatwa napisał/a:
i tak zakupilem a350
i jestem delikatnie wnerwiony poszedlem w plener i zaczolem fotografowac wiekszosc zdjec wyszla mi rozmazanych - czemu tak sie dzieje? robilem zdjecie swojej narzeczonej delikatnie sie ruszyla i juz zdjecie rozmazane, pies w biego rozmazany poprostu tragedia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czym to jest spowodowane ?????? moze mam zle ustawione funkcje??? bardzo sie zniesmaczylem tym fotografowaniem .panowie potrzebuje pomocy
M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008
klatwa napisał/a: | czy moze ktos podac mi link do stronki gdzie mozna sciagnac instrukcje obslugi do a350? |
Zerknij pare postow wyżej
Rafal_9 - Pią 19 Gru, 2008
Czyli jednak reklama zrobiła swoje.
Ach, ten marketing
Ja bym preferował żebyś poczytał trochę na:
http://www.fotografia.kop...rafia-mapa.html
Zacznij powolutku po kolei wg spisu treści, potem załóż konto na www.torrenty.org i z tego linka ściągnij sobie książki (e-booki) o fotografowaniu - http://szukaj.torrenty.org/szukaj2.php (wpisz ''fotografia''). Łatwy program do ściągnięcia tych e-booków to ''uTorrent'' Na pewno to pomoże Potem metoda prób i błędów i powinny zacząć wychodzić dobre zdjęcia, ale to trzeba przysiąść i poczytać kilka godzin, bo przez 10minut nic nie narobisz.
Riddle - Sob 20 Gru, 2008
Czerwony paseczek się szykuje, Rafal_9. Nielegalny serwis, książki "kradzione".
klatwa - Po pierwsze tak jak inni - polecam pouczającą lekturę instrukcji. Potem spróbuj robić zdjęcia na manualu. Kiedy ustawisz krótszy czas naświetlania - zdjęcie nie będzie rozmyte.
klatwa napisał/a: | ok wydalem 640 e i kupilem gowno!!!!! teraz jest dobrze????? nie znam sie na tym i zakupilem ten co mi sie podobal a teraz bede sie uczyl na bledach |
Kupiłeś dość dobry aparat. Teraz musisz uspokoić się, napić zimnej coli, i zacząć robić zdjęcia samemu, nie automatyką.
MC - Sob 20 Gru, 2008
Riddle napisał/a: | Potem spróbuj robić zdjęcia na manualu. |
Nie sadze, zeby to byl dobry pomysl. Lepiej priorytet czasu.
Osobiście preferuję manual. Ale rzeczywiście, lepiej początkującemu dać tylko kawałek "terenu" do kontroli, bo może się pogubić.
mavierk - Sob 20 Gru, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Słabość to można mieć do pięknych dziewcząt, a zakup aparatu to trzeba mocno przemyśleć. | Taką słabość to się po prostu ma
No i ja powtórzę poprzedników - kup książkę sobie jakąś, albo poczytaj jakieś szkoły fotografowania na różnych forach.
A zdjęcia Ci się rozmazują na takiej samej zasadzie, gdy rozmazuje Ci się obraz po 8 piwkach (za długo Ci się naświetla matryca, której przecież w miejscu nie utrzymasz).
Staraj się utrzymywać czasy 1/ogniskowa*1.5 czyli jak masz na swoim kicie 70mm to na 90% wyjdzie Ci zdjęcie z czasem 1/100, jak masz stabilizacje, to możliwe, żę nawet 1/60. Ale pamiętaj! Z takim czasem chodzącego człowieka nawet nie zamrozisz.
A tak co do rozmazywania - też tak czasem macie, że pożyczacie aparat koledze/koleżance i oni robią zdjęcie, cyk migawki i mówicie 'kurde, poruszyłeś..'? A oni na to 'skąd ty to możesz wiedzieć? xD
mavierk napisał/a: | 8 piwkach |
Po ośmiu tak. A po 15 to się włącza stabilizacja chodu - napęd na cztery łapy A robiąc zdjęcie po tych "soczkach" jak je nazywa mój kolega, na 1/10s widać będzie dokładnie na zdjęciach to co widzieliście oczami:)
mavierk napisał/a: | Staraj się utrzymywać czasy 1/ogniskowa*1.5 czyli jak masz na swoim kicie 70mm to na 90% wyjdzie Ci zdjęcie z czasem 1/100, jak masz stabilizacje, to możliwe, żę nawet 1/60. Ale pamiętaj! Z takim czasem chodzącego człowieka nawet nie zamrozisz. |
Nie wiem z czego mam ręce ale ja potrafię zrobić na 70mm 1/50 Oczywiście brak jakiejkolwiek stabilizacji:)
mavierk napisał/a: | No i ja powtórzę poprzedników - kup książkę sobie jakąś, albo poczytaj jakieś szkoły fotografowania na różnych forach. |
Dokładnie. Tylko żeby to nie była "Kamasutra dla początkujących - poradnik ilustrowany". Wiem, że ciekawa lektura, ale nie o takie poradniki chodzi!
Monastor - Sob 20 Gru, 2008
Riddle, masz pewny chwyt, albo małe wymagania
mavierk - Nie 21 Gru, 2008
nieno, czasem nie poruszam z 1/4 z 300mm... ale co to nam mówi?
*Inga* - Pią 02 Sty, 2009
Ja mam Alphe 350 i jestem bardzo zadowolona! !!! Uwazam tez, ze Nikon D300 jets dobry, moja kolezanka go ma i jest zadowolona.
Co wy gadacie, ze wlasnie Alpha jest zla? Ok musze przyznac ze szumi na LiveView, ale ja prawie tego nie uzywam.
kamfil06 - Sob 03 Sty, 2009
*Inga* napisał/a: | Ok musze przyznac ze szumi na LiveView, ale ja prawie tego nie uzywam. |
szumi na LV
mavierk - Sob 03 Sty, 2009
kamfil06 napisał/a: | szumi na LV | jak scenka ma jakieś 1-8EV to wtedy matrycka się podbija do iso 1600 i szumi
mavierk,
a350 ma osobną matrycę do LV.
...idę grać w wiedzmina
mavierk - Sob 03 Sty, 2009
to ta matryca ma jakieś dziwne, nieszumiące iso?
No i uważaj na Alvina, bo Cię skoxa, jak wiedźmina jeszcze nie przeszedłeś
edmun - Sob 03 Sty, 2009
mavierk napisał/a: | No i uważaj na Alvina, bo Cię skoxa, jak wiedźmina jeszcze nie przeszedłeś |
nie INFORMUJ ok ?!
może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego LV to same szumy ?
mavierk napisał/a: | No i uważaj na Alvina, |
edmun napisał/a: | nie INFORMUJ ok ?! |
tego małego ?,
narazie nie mogę zdobyć eliksiru do widzenia w ciemności
(nie wiem jak się nazywa) a do krypty boję się w ciemności wejść
|
|