|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon 40D i problem ze zdjęciami seryjnymi
booobek - Sro 17 Gru, 2008 Temat postu: Canon 40D i problem ze zdjęciami seryjnymi Witam! Przy ustawieniu H (szybkie zdjęcia seryjne) w prawym dolnym rogu wizjera figuruje liczba zdjęć jaką można wykonać z maks. szybkością. Problem polega na tym ze przy wszystkich jakościach ( JPG i RAW) ta liczba wynosi 6. Probowalem rożnych ustawień ISO i to nic nie daje. Może wina karty? Moja to CF SanDisc Extreme III 30mb/s. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
xneon - Sro 17 Gru, 2008
może nie o ISO chodzi, a o prędkość migawki?
mavierk - Sro 17 Gru, 2008
a kartę kupowałeś na allegro? Próbowałeś ją zarejestrować na stronce?
booobek - Sro 17 Gru, 2008
Na pewno nie chodzi o prędkość migawki. Nawet przy bardzo szybkim naświetlaniu liczba zdjęć wynosi 6 i bufor się "zapycha". Karta była kupiona razem z aparatem w sklepie Foto-Master we Wrocławiu. O co chodzi z rejestracją na stronie?
MC - Sro 17 Gru, 2008
Kolega ma na mysli, ze moze karta jest podrobiona.
offca11 - Sro 17 Gru, 2008
Ja mam dokladnie to samo w mojej 40D, ale wine zwalalem na to ze mam za wolna karte, mianowicie 15mb/s. Tez zrobi 6 zdjec i koniec. Moze to jeszcze gdzies sie ustawia...
Podrobiona karta to raczej mało prawdopodobne.
mavierk - Sro 17 Gru, 2008
żeby wykluczyć podróbkę
A próbowałeś robić zdjęcia na iso 100 przy migawce 1/1000 jpg small przy żadnej kompresji? Też tylko 6?
Wlaśnie zrobiłem tak jak kolega napisał i wynik = 6. Niestety
MC - Sro 17 Gru, 2008
Jak na moje to jednak kupiles podrobke.
Jedyna metoda to tylko spróbować z inną katrą...
edmun - Sro 17 Gru, 2008
hmm a może przełącz się nie na RAW+JPG w pełnej rozdzielczości na np. samo JPG ?
W książkowej instrukcji masz tabelę jak to się ma do bufora i ile on mieści zdjęć w różnych formatach, jakości itp.
Widziałem tę tabelę i dlatego jestem zaskoczony tak małą ilością zdjęć. Próbowalem już JPG nawet w najniższej jakości. W każdym przypadku mogę zrobić 6 zdjęć
edmun - Sro 17 Gru, 2008
w takim razie karta. sam wydałem dużooo na kartę i nie mam już tego problemu
Tylko ciekawi mnie fakt, że bufor dla RAWów wynosi 6 i dla JPG w najniższej jakości też 6. To w końcu spora różnica w wielkości pliku...
novy - Sro 17 Gru, 2008
Mam taką samą kartę jak Ty i na M i AV ustawione na RAW przy ISO 1600 mam 16 a przy ISO 100 17 zdjęć, niezależnie od czasu naświetlania.
A u mnie przy tych ustawieniach nadal 6. Jak myślicie Koledzy? Wina karty? Podróba?
krisv740 - Sro 17 Gru, 2008
booobek, a odszumianie masz wyłączone?
Kocur - Sro 17 Gru, 2008
Z tego co pamiętam w 40D ilość zdjęć seryjnych jest redukowana właśnie do 6 przy włączonej opcji "Priorytetu jasnych partii obrazu" czy jak to tam leciało Pewnie masz ta opcję włączoną. Zerknij na górny wyświetlacz, jeśli ISO jest podane w taki sposób: "1oo" (zera są małe), to masz ta opcję włączoną, więc po prostu znajdź ją w menu i wyłącz, jest w zakładce C.Fn.
Ale jeśli to nie to, to zabij nie wiem, ja bym wysłał bym do serwisu
edmun - Czw 18 Gru, 2008
Kocur, aż sprawdziłem u siebie i u mnie dalej przy RAW+JPG w maksymalnej rozdzielczości i włączonej opcji Priorytet jasnych partii obrazu mam 14 klatek w buforze
przy ISO3200 mam już 13 klatek.
jak włączę tylko JPG przy opcji S postrzępionej (najgorsza jakość), bufor mam powyżej 99
Kocur - Czw 18 Gru, 2008
Hmmm... to może źle pamiętam Wiem że przy którejś opcji włączonej seria była redukowana. Jeśli nie to to może redukcja szumy na wysokim ISO, kiedy jest przestawiona z auto na WŁ. A nawet nie sprawdzę bo już nie mam tego body, ale jestem pewien że przy którychś ustawieniach długość serii ostro spadała i nawet pisali o tym w instrukcji. Chyba że mój był tak samo walnięty i nawet nie zauważyłem
007areka - Czw 18 Gru, 2008
...pomaranczowa zakladka, CF II obraz, poz dwa reduk zaklocen - high iso ... jesli wlaczone to wtedy soada do 6
booobek - Czw 18 Gru, 2008
Panowie jesteście genialni! Rzeczywiscie chodzi o redukcje zaklocen! Dzieki wielkie, teraz wszystko gra!
offca11 - Czw 15 Sty, 2009
Trochę późno ale dopiero dzisiaj to przeczytałem. A ja żyłem w przekonaniu że to moja karta jest do d...y. 007areka masz u mnie browarka
|
|