forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon 40D i problem ze zdjęciami seryjnymi

booobek - Sro 17 Gru, 2008
Temat postu: Canon 40D i problem ze zdjęciami seryjnymi
Witam! Przy ustawieniu H (szybkie zdjęcia seryjne) w prawym dolnym rogu wizjera figuruje liczba zdjęć jaką można wykonać z maks. szybkością. Problem polega na tym ze przy wszystkich jakościach ( JPG i RAW) ta liczba wynosi 6. Probowalem rożnych ustawień ISO i to nic nie daje. Może wina karty? Moja to CF SanDisc Extreme III 30mb/s. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
xneon - Sro 17 Gru, 2008

może nie o ISO chodzi, a o prędkość migawki?
mavierk - Sro 17 Gru, 2008

a kartę kupowałeś na allegro? Próbowałeś ją zarejestrować na stronce?

Na pewno nie chodzi o prędkość migawki. Nawet przy bardzo szybkim naświetlaniu liczba zdjęć wynosi 6 i bufor się "zapycha". Karta była kupiona razem z aparatem w sklepie Foto-Master we Wrocławiu. O co chodzi z rejestracją na stronie?
MC - Sro 17 Gru, 2008

Kolega ma na mysli, ze moze karta jest podrobiona.
offca11 - Sro 17 Gru, 2008

Ja mam dokladnie to samo w mojej 40D, ale wine zwalalem na to ze mam za wolna karte, mianowicie 15mb/s. Tez zrobi 6 zdjec i koniec. Moze to jeszcze gdzies sie ustawia... :???:

Podrobiona karta to raczej mało prawdopodobne.
mavierk - Sro 17 Gru, 2008

żeby wykluczyć podróbkę :)

A próbowałeś robić zdjęcia na iso 100 przy migawce 1/1000 jpg small przy żadnej kompresji? Też tylko 6?

Wlaśnie zrobiłem tak jak kolega napisał i wynik = 6. Niestety
MC - Sro 17 Gru, 2008

Jak na moje to jednak kupiles podrobke.

Jedyna metoda to tylko spróbować z inną katrą...
edmun - Sro 17 Gru, 2008

hmm a może przełącz się nie na RAW+JPG w pełnej rozdzielczości na np. samo JPG ? :D
W książkowej instrukcji masz tabelę jak to się ma do bufora i ile on mieści zdjęć w różnych formatach, jakości itp.

Widziałem tę tabelę i dlatego jestem zaskoczony tak małą ilością zdjęć. Próbowalem już JPG nawet w najniższej jakości. W każdym przypadku mogę zrobić 6 zdjęć
edmun - Sro 17 Gru, 2008

w takim razie karta. sam wydałem dużooo na kartę i nie mam już tego problemu

Tylko ciekawi mnie fakt, że bufor dla RAWów wynosi 6 i dla JPG w najniższej jakości też 6. To w końcu spora różnica w wielkości pliku...
novy - Sro 17 Gru, 2008

Mam taką samą kartę jak Ty i na M i AV ustawione na RAW przy ISO 1600 mam 16 a przy ISO 100 17 zdjęć, niezależnie od czasu naświetlania.

A u mnie przy tych ustawieniach nadal 6. Jak myślicie Koledzy? Wina karty? Podróba?
krisv740 - Sro 17 Gru, 2008

booobek, a odszumianie masz wyłączone?
Kocur - Sro 17 Gru, 2008

Z tego co pamiętam w 40D ilość zdjęć seryjnych jest redukowana właśnie do 6 przy włączonej opcji "Priorytetu jasnych partii obrazu" czy jak to tam leciało :) Pewnie masz ta opcję włączoną. Zerknij na górny wyświetlacz, jeśli ISO jest podane w taki sposób: "1oo" (zera są małe), to masz ta opcję włączoną, więc po prostu znajdź ją w menu i wyłącz, jest w zakładce C.Fn.

Ale jeśli to nie to, to zabij nie wiem, ja bym wysłał bym do serwisu :P

edmun - Czw 18 Gru, 2008

Kocur, aż sprawdziłem u siebie i u mnie dalej przy RAW+JPG w maksymalnej rozdzielczości i włączonej opcji Priorytet jasnych partii obrazu mam 14 klatek w buforze :)
przy ISO3200 mam już 13 klatek.
jak włączę tylko JPG przy opcji S postrzępionej (najgorsza jakość), bufor mam powyżej 99

Kocur - Czw 18 Gru, 2008

Hmmm... to może źle pamiętam :P Wiem że przy którejś opcji włączonej seria była redukowana. Jeśli nie to to może redukcja szumy na wysokim ISO, kiedy jest przestawiona z auto na WŁ. A nawet nie sprawdzę bo już nie mam tego body, ale jestem pewien że przy którychś ustawieniach długość serii ostro spadała i nawet pisali o tym w instrukcji. Chyba że mój był tak samo walnięty i nawet nie zauważyłem :mrgreen:
007areka - Czw 18 Gru, 2008

...pomaranczowa zakladka, CF II obraz, poz dwa reduk zaklocen - high iso ... jesli wlaczone to wtedy soada do 6 :!:
booobek - Czw 18 Gru, 2008

Panowie jesteście genialni! Rzeczywiscie chodzi o redukcje zaklocen! Dzieki wielkie, teraz wszystko gra!
offca11 - Czw 15 Sty, 2009

Trochę późno ale dopiero dzisiaj to przeczytałem. A ja żyłem w przekonaniu że to moja karta jest do d...y. 007areka masz u mnie browarka :mrgreen: