|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Jaki wybrać telekonwekter x2.
Kasieńka - Sro 17 Gru, 2008 Temat postu: Jaki wybrać telekonwekter x2. Proszę o pomoc w wyborze telekonwektera x2 do aparatu Canon EOS 50D z obiektywem Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Liczę na pomocne odpowiedzi
MC - Sro 17 Gru, 2008
Zaden?
henk - Sro 17 Gru, 2008
MC, Na pewno Kasieńka da Ci za to punkcik POMÓGŁ
Ale chyba coś w tym jest.
Z tego co się orientuję to telekonwerter x2 mocno psuje jakość fotki.
MC - Sro 17 Gru, 2008
Ale to jest raczej najlepsza rada...
henk - Sro 17 Gru, 2008
Kasieńka, czy to musi być akurat x2?
600 mm to strasznie bardzo dużo!
Ja bym brał x1.4 - powiększenie mniejsze (ok. 450 mm bez uwzględnienia cropa 1.6 na matrycy Canona. Po cropie będzie ponad 600 mm) ale lepsza jakość zdjęcia.
Poza tym przy 15 MPx z 50D masz z czego kadrować.
MC - Sro 17 Gru, 2008
No wlasnie mi nie chodzi o to, ze wyjdzie 600mm, ale o to, ze bedzie bardzo ciemno i jakosc znaczaco spadnie.
piotrmkg - Sro 17 Gru, 2008
nie ma praktycznie stałki w produkcji, która by dobrze znosiła TC 2x a co dopiero zoom, tak więc MC ma rację w całej rozciągłości.
PS. masz już cropa 1,6x i 300mm = 480mm a jeszcze potrzebujesz TC 2x ? z 960mm to chyba na ptaki z kilometra. do niedawna były lustrzanki bez cropa i ludzie dawali sobie radę z 400mm a teraz to mam 50D + 400mm + zestackowane TC 1,4x i TC 2x i wciąż mało. czas zacząć stosować się do starej szkoły fotografii tj. podejdź bliżej, wydaje ci się, że jesteś blisko? za mało podszedłeś, musisz jeszcze bliżej. jeśli już tylko przeszkody naturalne uniemożliwiają zbliżenie a obiekt fotografowany wciąż nie wypełnia w żądany sposób kadru, weź "dłuższy" obiektyw.
henk - Sro 17 Gru, 2008
Właśnie - , zapomniałem dopisać!
Największy otwór przysłony jaki będzie dostępny przy maksymalnej ogniskowej to f/11 - czarno to widzę
MM - Sro 17 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | nie ma praktycznie stałki w produkcji, która by dobrze znosiła TC 2x |
Ostatnio sprawdzałem 300/2.8 IS L z TC 1,4 i TC 2. Wyniki były zadowalające i stałka dość dobrze "znosiła" oryginalnego TC2.
Co do pomysłu podłączenia do Canona 70-300 IS USM jakiegokolwiek telekonwertera to uważam to za absurd. Ja już pominę fakt, że ten obiektyw nie jest dostosowany do podłączania TC i oryginalnego canonowskiego nie da się rady fizycznie podłączyć. Przy Kenko da się podłączyć, ale możemy zapomnieć o AF-ie i zapomnimy co to jakość.
Pomysł kompletnie nietrafiony i radzę szybko o nim zapomieć.
MC - Sro 17 Gru, 2008
Tak sie teraz zastanawiam...
Moze byc sie dalo kupic jakiegos starego reflexa na m42? Byloby 500mm i dosyc tanio. AF pewnie by nie dzialal, ale to niewielka roznica.
Kasieńka - Sro 17 Gru, 2008
Zacznę od tego że dziękuje za wybicie mi z głowy wizje telekonwertera
Myślałam że to fajna sprawa ale widzę że byłam w wielkim błędzie Chciałam do tego co mam dokupić obiektyw jakąś 500 ale zbrakło funduszy. Więc wymyśliłam ten wynalazek powiększający a tu wałek chyba poczekam aż coś się nazbiera. Z tego co czytałam to będę miała przy użyciu Canona EOS 50d + Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM osiągnę podobne efekty co przy moim kompakcie (zoom X15). Czasem to mało ale może adrenalinka powstająca przy podchodzeniu koziołka czy dzika wynagrodzi nie dogodności
Czyli dalej będę stosować technikę naturalnego maskowania i podchodzenia zwierzyny
MM - Sro 17 Gru, 2008
Kasieńka, masz moje uznanie za rozsądne podejście. Zamykam wątek.
|
|