|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Odbitki RAW
emsi - Pią 19 Gru, 2008 Temat postu: Odbitki RAW Witam, czy jest taki fotolab który wywołuje zdjęcia z formatu RAW?
Pozdrawiam
jaad75 - Pią 19 Gru, 2008
Zapewne żaden. RAW - to plik który dopiero należy obrobić.
piotrmkg - Pią 19 Gru, 2008
z tego co zauważyłem w fotolabach (przynajmniej w warszafce) nawet jeśli się przyniesie tif'a to i tak go przerabiają na jpg bo maszyna nie przyjmuje tif'ów. jeśli zależy ci na w miarę dobrej jakości proponuje poszukać miejsca gdzie drukują na Epson Stylus Pro 3800, Epson Stylus Pro 4800 lub Epson Stylus Pro 4880. Jeśli ma się ochotę to można sobie zakupić Epson Stylus Pro 3800, naprawdę porządna drukarka foto.
Jesienny - Pią 19 Gru, 2008
Pod warunkiem, że kogoś stać na drukareczkę za 6000 i komplet tuszy do niej za jedyne 1300 Trzeba by sporo drukować, żeby taki wydatek komuś się zwrócił.
BTW. mam w pracy Stylus-a 4800 fajna rzecz, oczywiście nie służy u nas do wydruków zdjęć, ale czasem po pracy da się nieco na tym "na lewo" zapuścić
kozidron - Pon 22 Gru, 2008
piotrmkg napisał/a: | z tego co zauważyłem w fotolabach (przynajmniej w warszafce) nawet jeśli się przyniesie tif'a to i tak go przerabiają na jpg bo maszyna nie przyjmuje tif'ów |
maszyna przyjmuje zazwyczaj prn-y ( z nielicznymi wyjątkami) a wszystko to kwestia oprogramowania w którym generujemy pliki dla maszyny.
emsi, nie inaczej jak napisał jaad75, przecież to negatyw cyfrowy....zrób sobie jpg-i albo tiff-y w zależności od wymagań labu
komor - Pon 22 Gru, 2008
A co to jest format PRN? Jest to gdzieś ustandaryzowane?
kozidron - Pon 22 Gru, 2008
komor napisał/a: | A co to jest format PRN? Jest to gdzieś ustandaryzowane? |
http://pl.wikipedia.org/wiki/PostScript
nic dodać nic ująć, komor, nie rób sobie ze mnie jaj ....
komor - Wto 23 Gru, 2008
Aa... .ps miałeś na myśli, nie jakieś dziwne .prn...
piotrbujakowski - Pią 26 Gru, 2008
Muszę was zdziwić bo to kioski nie czytają rawów a sama maszyna na nich pracuje.
Pisze to jako były laborant ...
mariusz.w - Sro 31 Gru, 2008
pytałem w sieci fotojoker i oni robią z RAW odbitki bez problemu a w lokalnym KODAKu powiedzieli, że jak mają czes to mogą zrobić ale wolą JPG
piotrmkg - Sro 31 Gru, 2008
mariusz.w, a dają jakieś profile ICC dla swoich maszyn aby zobaczyć jak wyjdzie taka odbitka czy klient jest skazany na niespodzianki
Fotojoker udostępnia profile, kiedyś były na ich stronie, ale po przebudowie serwera nie widze, trzeba się z nimi kontaktować osobiście
wspominano o tym kiedyś na forum nikona
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=648668
a w KODAKu to pewnie się da, tylko wszystko zależy od tego kto jest na zmianie
jaad75 - Sro 31 Gru, 2008
mariusz.w napisał/a: | pytałem w sieci fotojoker i oni robią z RAW odbitki bez problemu a w lokalnym KODAKu powiedzieli, że jak mają czes to mogą zrobić ale wolą JPG |
I jaki to ma sens? Jeżeli ktoś jest na tyle upośledzony, by oddawać niewywołane RAW-y do labu, to równie dobrze może oddać JPG-i prosto z aparatu... Prawdopodobnie i tak nie zobaczy różnicy...
piotrmkg - Sro 31 Gru, 2008
jaad75, może jakiś laborant siedzi i wywołuje te Rawy w capture one i wyciska z nich wszystko co można
Tak jak napisałem, w KODACu zrobią z RAWów,
ale muszą mieć czas na to czyli obrabiają.
Nie wiem jak jest w fotojoker bo oni wysyłają dalej
ale technicznie są w stanie przyjąć ten format w odróżnieniu do innych labów.
|
|