|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Czy ważnna jest szczelność korpusu
stanisław - Pią 19 Gru, 2008 Temat postu: Czy ważnna jest szczelność korpusu Witam od czasu do czasu czytam o problemach kolegów jaki sprzęt wybrać i większość skupia się na rozdzielczości matrycy i szumach.Prawie nikt nie podnosi wagi szczelności korpusu i obiektywów.
A sprawa jest ważna.
Otóż ostatnio dałem się namówić na zwiedzanie storczykarni w Łańcucie, pogoda kiepska to takie wycieczki z aparatem mogą być ciekawe.
Zabrałem mojego E-3 +14-54+50-200 i lampę.
Nie będę opisywal bojów ze sprzętem bo tak to trzeba nazwać podczas robienia zdjęć delikatnym kwiatom ale jedna rzecz warta jest uwagi, nie byłem przygotowany na atmosferę w storczykarni a sprzęt był i chwała mu za to.
Co jakiś czas generatory pary poszczały kłęby mokrego "dymu", który osadzadał się na wszystkim. Spędziłem tam ponad dwie godziny i ani śladu wilgoci w obiektywach i w body.
Ekran LCD także Ok. Myśląc o kupnie nowego sprzętu warto być przygotowanym na takie sytuacje
M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008
stanisław napisał/a: | Prawie nikt nie podnosi wagi szczelności korpusu i obiektywów |
Jak to prawie nikt ? Canony xxD xxxD ciagle obrywaja za to na forum
krewzszafy - Pią 19 Gru, 2008
stanisław napisał/a: | Myśląc o kupnie nowego sprzętu warto być przygotowanym na takie sytuacje |
masz kasę to masz uszczelnienia. mam nieuszczelniany korpus i obiektywy a nie narzekam jakoś bo w deszczu nie robię. a że szkiełka nie są warte więcej niż 150zł każde to wcale mi nie szkoda ryzykować
Monastor - Pią 19 Gru, 2008
A ja robię w deszczu, mam nieuszczelniany korpus i też nie narzekam
Gdybym jechał na wyprawę do lasu równikowego, albo na piaszczystą pustynię to pewnie nie zabrałbym 400-tki, ale w 99% sytuacji spokojnie daje sobie radę.
Jeśli ktoś pisze, że szykuje się na ciężkie warunki to zawsze wspomnimy o uszczelnieniach, ale większość użytkowników aparatów nie potrzebuje ich na co dzień.
mavierk - Pią 19 Gru, 2008
dokładnie, zwłaszcza że większość naszego sprzętu ma gumowe zatyczki na porty (co jest uszczelnieniem samym w sobie) a w szczeliny pomiędzy plastik woda aż tak łatwo się nie dostanie.
stanisław - Sob 20 Gru, 2008
Ekstremalne sytuacje mogą nas zaskoczyć nawet w kraju.
A woda wcale nie musi lać się w postaci kropli aby zrobić krzywdę naszemu sprzętowi.
A szkoda każdego nawet tego szkła za przysłowiowe 150 zł.
Zatyczki chronią tylko styki a dla ruchomych elementów body i obiektywu potrzeba czegoś więcej.
Monastor - Sob 20 Gru, 2008
stanisław napisał/a: | Ekstremalne sytuacje mogą nas zaskoczyć nawet w kraju.
A woda wcale nie musi lać się w postaci kropli aby zrobić krzywdę naszemu sprzętowi. |
Pewnie, taka jest chyba najbardziej bezpieczna.
Ogólnie rzecz biorąc, gdybym wiedział, że częściej będę focił szklarnie niż nocne krajobrazy, to może miałbym E3... albo prędzej jakiegoś Pentaxa.
Każdemu według potrzeb.
stanisław - Nie 21 Gru, 2008
Oczywiście, ja nie promuję E-3 bo każedmu wg potrzeb, każda firma ma w swojej ofercie sprzęt od prostego do zaawansowanego.
Chaciałem tylko zwrócić uwagę, że nie tylko rozdzielczość matrycy i szumy są tematem o którym trzeba mówić w momencie zakupu aparatu.
Body zawsze można zmienić co kilka lat natomiast optykę należy kompletować na dłużej stąd warto w nią własnie inwestować.
mnich - Nie 21 Gru, 2008
Nie ma co pękać. Robiłem zdjęcia Pasikonikiem FZ 30 podczas zamieci śnieżnej, bardzo poważnej. i aparat spisuje się nadal znakomicie, choć już nie umnie.
Owszem, mając uszczelnionego D300 nie specjalnie obawiam się deszczu, ale o sprzęt i tak i tak trzeba dbać.
mavierk - Nie 21 Gru, 2008
kurde... z drugiej strony to tylko narzędzie.. ja tam za bardzo się nie przejmuję
Wujek_Pstrykacz - Nie 21 Gru, 2008
Robiłem już foty we mgle, kiedyś miałem szczęscie robić reportaż z manewrów strażackich i pecha że wpadłem z aparatem pod parasol wody do zapobiegania rozprzestrzenianiu sie amoniaku i nic. Aparat choć mokry niemiłosiernie działa do dziś, nic się nie zawiesiło, ani nie daj Boże padło, a posiadam tylko skromne 30D i wtedy jeszcze T 17-50. Żadnych uszczelnień, plastik-fantastik.
|
|