|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Dziwny artefakt na zdjęciu
Paweł_G - Sob 20 Gru, 2008 Temat postu: Dziwny artefakt na zdjęciu Dziś robiłem zdjęcia umywalek dla znajomego. Na jednym ze zdjęć ujrzałem takie oto zjawisko
Skąd wzięły się te smugi na zdjęciu? Lampe miałem odchyloną w lewo palnikime przekręconym pod kątem 45 st w góre. Światło odbijałem od sufitu i częściowo ściany po lewej która był w cemno czekoladowym kolorze. Ktoś ma jakąś teorię bo ja pierwszy raz take cudo widzę
miszet - Sob 20 Gru, 2008
po prostu "zajączek" sie odbił od połyskliwej umywalki
jaad75 - Sob 20 Gru, 2008
Ani chybi manifestacja z zaświatów...
garreth - Sob 20 Gru, 2008
jaad75, czy sugerujesz kolejny atak orbów
jaad75 - Sob 20 Gru, 2008
To nie zwykłe orby - sprawa wygląda znacznie poważniej... Sugeruję by do wyjaśnienia powstrzymać się od korzystania z tych umywalek. Być może, że chcą nam przekazać coś ważnego - nie powinno się zakłócać tego przekazu...
Monastor - Sob 20 Gru, 2008
Zadzwoniłbym po egzorcystę. Do tego czasu lepiej nie wchodzic do budynku. Z duchami nie ma żartów.
Paweł_G - Sob 20 Gru, 2008
Widzę że wątek rozwinął się w stronę Archiwum X. Wierzcie lub nie ale pierwszy raz takie coś ustrzeliłem stąd moje pytanie.
Monastor - Sob 20 Gru, 2008
Paweł_G, odbicie światła od którejś z powierzchni w łazience. Pewnie umywalka albo woda w niej. Do tego lustro, które daje symetryczne odbicie tego samego odblasku.
palindrom - Sob 20 Gru, 2008
Wzorki kreślone przez światło odbijane od nierównych powierzchni, przechodzące przez pofalowaną powierzchnię wody, odbite od powierzchni optycznych, "dziubek" który powstaje w kubku z kawą - to wszystko kaustyki. Wbrew pozorom nie ma ich w nieskończenie wielu kształtach; jest ich dokładnie 7 rodzajów. Większość artefaktów które widzimy przy pracy z ostrym światłem to właśnie kaustyki, jakby nie były nazywane
jaad75 - Nie 21 Gru, 2008
palindrom, widzę, że jesteś specjalistą - czy Kaustyki są groźne? Czy należy zaopatrzyć się wodę święconą, czy też wystarczy profilaktycznie zjeść rzeżuchę? A wreszcie - co Kaustyki mają nam do przekazania i czy wolno nam tego słuchać?
Kocur - Nie 21 Gru, 2008
Ja specjalistą nie jestem, ale przyczyny bym raczej szukał w wiszących nad umywalkami lampami, niż w zaświatach Swoją droga bardzo ciekawie to wygląda.
mavierk - Nie 21 Gru, 2008
czytałem kiedyś, że Kaustyki to dusze, które są tuż przed opuszczeniem czyścca i udają się niebawem do niebios - stąd też zazwyczaj widzimy je na suficie (symbol przejścia - strop jest ostatnią próbą). Dlatego nie powinny być zbyt groźne. Ale profilaktycznie proponowałbym nalać wodę do umywalek i jeśli liczba Kaustyków się zwiększy - poprosić lokalnego proboszcza o poświęcenie wody w umywalkach - liczba kaustyków powinna zmaleć do niemalże zera w przeciągu wylewania wody (wyjątek stanowią tzw barmy, tj przejścia, gdzie udanie się do nieba jest łatwiejsze - tam Kaustyków zawsze będzie dużo - niestety, zazwyczaj te barmy są w łazienkach...).
A tak na serio to podobny efekt uzyskasz za pomocą zegarka i otwartego okna w lecie - tzw zajączek
|
|