|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Tokina AF 80-400mm f/4,5-5,6 AT-X AF D
bambus - Czw 21 Gru, 2006 Temat postu: Tokina AF 80-400mm f/4,5-5,6 AT-X AF D Witam.
Czy ktoś korzysta z tego szkła? Proszę o opinie
Tryton - Czw 21 Gru, 2006
Dołączam się do prośby kolegi o opinie na ten temat. Cenowo wydaje się atrakcyjny jak na ogniskową 400 i tym bardziej intryguje co jest wart. Pozdrawiam.
MM - Pią 22 Gru, 2006
Moja rada... szukając tele nie patrzcie tylko na cyferki ile ma ogniskowa. To za mało. Troszkę o tele (w praktyce) wiem, bo od dawna w zasadzie tylko takich szkieł używam. Też kiedyś tylko na ogniskową zwracałem uwagę. Podstawowe pytanie brzmi - do czego ma być ten obiektyw, do jakiego typu fotografii. Dopiero wtedy możemy wybierać odpowiednie szkło.
bambus - Pią 22 Gru, 2006
Do focenia zwierząt, samolotów, zawodów sportowych na halach.
MM - Pią 22 Gru, 2006
A body jakiej firmy?
Jeżeli zawody w hali to szkło 80-400 Tokiny odpada bo jest za ciemne i nie posiada nawet stabilizacji. O szybkości AF nie wspomnę.
bambus - Pią 22 Gru, 2006
Body 30D
Arek - Pią 22 Gru, 2006
To już wiem co MM poleci: Canon 100-400
MM - Sob 23 Gru, 2006
Tutaj jest problem. Bo w grę wchodzi hala. Do samolotów zdecydowanie polecam 100-400L i to nie podlega dyskusji. Do zwierząt to stałkę jakąś, do hali... tak naprawdę do takich zastosowań nie widzę jednego szkła.Teraz wszystko zależy od preferencji. Najbardziej uniwersalny jest zestaw 70-200/2.8 plus TC 1.4 i TC 2. Do hali idealne, na samoloty często wystarczy samo 200mm (na te duże), jak mało to dokładamy TC. Najgorzej mają tutaj zwierzaki. Z bliska strzelimy super foty, z daleka będzie dużo gorzej (spada znacznie jasność i znacząco jakość).
|
|