|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektywy M42
needlehole - Nie 21 Gru, 2008 Temat postu: Obiektywy M42 Witam !
Jestem posiadaczem Sony A200, mam pytanie odnośnie obiektywów m42. Kusza swoją cena, ale jak to tak na prawdę z nimi jest? Warto zaopatrzyć się na początek w kilka 'starszych' stalek kiedy nie ma kasiuty na AF? =)
ghost - Nie 21 Gru, 2008
dłuższe ogniskowe (>35) zwykle są bardzo ok. ostre, z przyjemną plastyką.
wygoda użytkowania jednak nieporównywalna z dedykowanym szkłem AF.
na matówce A200 trudno ustawiać ostrość, domykanie przesłony jest kłopotliwe.
jeżeli nie miałeś doświadczenia z taką współpracą, zacząłbym od heliosa.
jest tani jak barszcz, a pokaże czego można się spodziewać.
needlehole - Nie 21 Gru, 2008
W grę wchodzi na początek stalka >50 lub =50, ponieważ chciałbym zacząć pobawić się w portrety. Jednak czy warto?
ghost - Nie 21 Gru, 2008
jasne dłuższe szkła kosztują dziwnie dużo.
obacz klasyczne 50 zza wschodniej granicy.
Dłuższe jeszcze mnie nie interesują, choć nie wątpię że interesować zaczną =)
A czy poprzez montowanie adaptera M42 > bagnet Sony nie uszkodzę czegoś wewnątrz aparatu?
ghost - Nie 21 Gru, 2008
kup porządną to nie powinno być problemów
Bawiłeś się może, lub bawisz nadal w takie rozwiązania?
ghost - Nie 21 Gru, 2008
miałem chwilę panolara z a200. mnie to nie bawiło
za 400-450 pln można mieć MAF'a 50 f / 1.7 i jeżeli możesz to za wygodę mz warto dopłacić.
wiem że są osoby które chwalą M42. za 100 zł można spróbować, w razie czego odsprzedasz bez większych strat.
Jakie sa jeszcze minusy takiego rozwiazania oprocz braku AF?
ghost - Nie 21 Gru, 2008
brak automatycznego domykania przesłony.
Tzn. że z aparatu nie bede mogl ustawic wartosci dla przyslony?
ghost - Nie 21 Gru, 2008
nie. ustawiasz pierścieniem na obiektywie. czyli musisz kadrować na przymkniętej przesłonie. wizjer ciemnieje i trudniej ocenić gdzie jest ostrość.
można ustawić na otwartej przesłonie i potem domykać, ale uda się tylko dla statycznej sceny.
Masz moze jakies przykladowe fotki z heliosa?
ghost - Nie 21 Gru, 2008
zerknij tam: http://flickr.com/groups/helios44/pool/
Dzięki wielkie !
Chyba skuszę się na rozwiązanie adapter + helios
ghost - Nie 21 Gru, 2008
aha! z a200 działa tylko w M.
na szczęście działa pomiar światła, więc trochę łatwiej poprawnie naśwetlić.
Więcej foce na A, ale na M też nie widze problemu =)
belkot77 - Wto 23 Gru, 2008
Tu masz stronke o M42 - testy
http://foto.recenzja.pl/S...es-subid-1.html
A tu watek o tym samym tylko do canona http://forum.optyczne.pl/...?t=5022&start=0
mavierk - Wto 23 Gru, 2008
Kurde... ja jak rok temu strasznie wkurzałem się na m42 tak teraz powoli coraz to więcej przyjemności zaczyna mi sprawiać... gdyby tylko jeszcze nikon obsługiwał m42
Polecić mogę wszystkie Zeissy i Takumary (z jak najlepszymi powłokami) i Heliosa, jeśli możesz wybrać ostrą sztukę
Riddle - Wto 23 Gru, 2008
Dołączę jeszcze do tematu pytanie ode mnie. Mianowicie czy warto kupić adapter (no i jeszcze jaki - czy "dandelion" czy jakoś tak jest przydatny, czy warto kupić ustawiający na nieskończoność- z soczewką) m42 by kupić jakieś stare szkła macro?
przykro mi, dandeliona pod nikon -> m42 nie ma Nie zmieści się przejściówka, ale na pocieszenie możesz spróbować z psixem
Ja używałem adaptera z soczewką i nie byłem zadowolony z efektów... od kiedy po ostatniej wyprawie optycznych zgubiłem soczewkę... mój helios zaczął dawać radę
Jak chcesz m42 do portretów... zainwestuj w manualne nikkory albo co najmniej w P-Sixa (bądź też zmianę systemu na dowolny inny). Jak do kwiatków, małych zwierząt i po prostu closeupów po macro - weź przejściówkę bez soczewki.
A co do dandelionów ogólnie - do canona się przydaje, do sony/minolta też, podobnie z 4/3... nie zrozumiałbym sensu dandeliona w Pentaxie
edmun - Wto 23 Gru, 2008
dandelion przydatny ale zaporą była cena przejściówki a posiadam tylko 2 obiektywy pod M42. może jak się kiedyś dorobię więcej obiektywów, zmienię przejściówkę na tą z dandelionem.
p.s. nie wiem czy tylko u mnie to wystepuje, ostatnio tez komorowi mowilem, ze przy takim np. heliosie trzeba miec wyczucie. czesto front focus lub back focus mi sie zdarza i teraz heliosa po prostu uzywam na czuja, bo to co widze w wizjerze nie zawsze pokrywa sie z tym co widac na zdjeciu
ja na to mam jedną radę - seria 3 zdjęć kiwając się lekko do przodu i do tyłu - jedno z trzech zdjęć mi się udaje
needlehole - Wto 23 Gru, 2008
Pytanie, co to jest dandelion, brzmi jak jakaś postac z powieści Tolkienowskich
Monastor - Wto 23 Gru, 2008
needlehole, przejściówka wyposażona w chip umożliwiający potwierdzenie ostrości przez aparat przy podpięciu obiektywu M42.
Nie jestem pewien, ale zdaje się, że podaje jakąś informację o przysłonie (fałszywą bo nie odczyta ze szkła bez krztyny elektroniki), co umożliwia działanie układu potwierdzającego AF.
needlehole - Wto 23 Gru, 2008
Istnieje takie cudo do sony/minolta?
needlehole, tak, poszukaj na alledrogo
ghost - Wto 23 Gru, 2008
z innych zalet dandeliona - z nim działa stabilizacja.
nie wiem jaką ta przejściówka raportuje ogniskową, bo to jest wymagane do działania SSS. jeżeli prawidłową - to zadziała jak trzeba.
palindrom - Wto 23 Gru, 2008
Jedna z cech za którą lubię swój aparat - można stabilizować cokolwiek.
Ostatnio wziąłem 3 dystanse (komplet) M42, wkręciłem wszystkie naraz w przejściówkę M42 - Pentax K, na koniec założyłem folię aluminiową, zabezpieczyłem ją gumką recepturką i ostrożnie przedziurawiłem ją szpilką. Po tym oszacowałem odległość folia - matryca i taką wpisałem ogniskową obiektywu. W ten oto sposób można zrobić stabilizowaną kamerę otworkową. Jakieś pytania?
palindrom, jak z ostrością? Bawiłem się kiedyś w wycinanie otworków, ale tylko jeden dawał śladowo ostre obrazy.
palindrom - Sro 24 Gru, 2008
Zrobiłem kilkanaście, jeden był zadowalający. Bardzo niewdzięczna robota.
Najlepiej wychodziły na twardym podłożu (twardy korek, tektura) ale i tak trzeba mieć dużo szczęścia i cierpliwości. Ze względu na małą matrycę i duże upakowanie pikseli trudno uzyskać dobrą ostrość. Matryca FF byłaby dużo lepsza.
Monastor - Sro 24 Gru, 2008
palindrom, najlepiej byłoby zrobic otwór o wyliczonej średnicy, ale taka precyzja przy użyciu szpilki jest nie do osiągnięcia. Trzeba by znaleźc miejsce, gdzie wywiercą (nieodpowiednie słowo) otwór o średnicy ułamków milimetra.
palindrom - Sro 24 Gru, 2008
http://www.thorlabs.com/N...D=1400&pn=P100S
otworki od 5 do 150µm, 52€ / szt... Na Allegro można znaleźć coś tańszego
Monastor - Sro 24 Gru, 2008
palindrom, dzięki za link. Heh, 50 euro. Podziękuję i spróbuję z własnoręcznie dziurawionymi
Na alledrogo widuję od czasu do czasu, ale nie te średnice co trzeba.
filip2h - Czw 25 Gru, 2008
Czy kupując taki adapter: http://allegro.pl/item508...wy_solidny.html nie narobię krzywdy mojej A200? Czasami jest tak, że im tańsze, tym gorsze. Czy w tym przypadku również tak jest? Interesuje mnie ta przejściówka, bo mam Zenita z obiektywem stałoogniskowym bardzo jasnym 2f 50mm. W kitówce Sony przy 50 mam 5,5f. Dlatego chciał bym z obiektywem Zenitowskim poeksperymentować w fotografii portretowej.
ghost - Czw 25 Gru, 2008
nnie powienien. na kkmie dobrą opinią cieszą się http://www.foto-akcesoria.com.pl/
po zakręceniu sprawdź czy nie blokuje się popychacz przesłony
palindrom - Czw 25 Gru, 2008
filip2h,
chyba 2/58mm? ;]
Jeżeli jest to wersja tylko automatyczna, i tak musisz popychacz przesłony zablokować w pozycji wciśniętej aby mieć kontrolę nad przesłoną.
Nie wiem jak w systemie Minolty wygląda problem przejściówek i ostrzenia na nieskończoność. To już pytanie do wyjadaczy
mavierk - Czw 25 Gru, 2008
to nie jest tak, że helios 44m to jedyna 50tka z światłem 2 na świecie Jest to system baaaaaaarrrrdddzzzzzoooo bardziej rozbudowany od nikona i canona
kamfil06 - Czw 25 Gru, 2008
mavierk napisał/a: | helios 44m |
dzisiaj postanowiłem się dokładnie przyjżeć swojemu
oprócz 3 dużych bąbelków powietsza widocznych na pierwszy rzut oka
jest jeszcze ~12 mniejszych
mavierk - Czw 25 Gru, 2008
ja nie chcę patrzeć na żadne bombelki czy kurz - ważne, że zdjęcia robi i to wcale ostre. Do tego dochodzi jedna soczewka, którą stłukłem.. ale i tak daje rade
filip2h - Czw 25 Gru, 2008
http://www.foto-akcesoria...?i=produkt&nr=1 No na tej stronie jest ich kilka do Minolty. MINOLTA AF,Sony Alpha /M42*1, MINOLTA MD/M42*1, Minolta AF,Sony Alpha/ M42*1 z blokadą. I który teraz wybrać?
ghost - Czw 25 Gru, 2008
do Minolty AF tylko m42 nie ma soczewki. MD, i inne manuale - mają. przez to są drogie i masakrują jakość.
do mafa / m42 to ta za 40 zł.
palindrom - Czw 25 Gru, 2008
Ten z "blokadą" wygląda rozsądnie. W moim systemie nie da się zablokować pierścienia zatrzaskiem mocowania bagnetowego i albo wykręcę obiektyw z pierścienia, albo pierścień z body. Nie trzyma się to za dobrze i brakuje tego zatrzasku, więc jeżeli można - bierz z zatrzaskiem. Możesz tylko zapytać, czy ostrzy na nieskończoność.
[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 21:35 ]
Ghost się zakradł i wszystko napisał
mariusz.w - Wto 30 Gru, 2008
Zainteresował mnie temat, tym bardziej że z mojej prakticki zostało mi kilka dobrych szkieł (jak na tamte lata),
ale jak czytam, to albo wybieram tanią redukcje albo droższą ze szkłem - ale słysze że nie są z tego rozwiązania koledzy zadowoleni czy MAverik, możesz ni coś więciej napisać o tym, bo jak widze pracowałeć na nikonie + m42
bo sam już nie wiem czy bez soczewki czy z soczewką i czy tu pojawią się różnice w wykonaniu u różnych producentów
needlehole - Nie 04 Sty, 2009
Zdobyłem Heliosa 44-6. W stanie idealnym [leżał 11 lat w szafce nie używany]. Jednak mam pytanie, z tego co zaobserwowałem na allegro bardziej popularne są Helios'y 44-4. Zna może ktoś różnicę między 44-4 a 44-6?
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 16:50 ]
Małe porównanie głębi ostrości pomiędzy 18-70 Sony i Helios 44-6
18-70
Helios.
Zdjęcia poglądowe !
|
|