forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektywy M42

needlehole - Nie 21 Gru, 2008
Temat postu: Obiektywy M42
Witam !

Jestem posiadaczem Sony A200, mam pytanie odnośnie obiektywów m42. Kusza swoją cena, ale jak to tak na prawdę z nimi jest? Warto zaopatrzyć się na początek w kilka 'starszych' stalek kiedy nie ma kasiuty na AF? =)

ghost - Nie 21 Gru, 2008

dłuższe ogniskowe (>35) zwykle są bardzo ok. ostre, z przyjemną plastyką.
wygoda użytkowania jednak nieporównywalna z dedykowanym szkłem AF.
na matówce A200 trudno ustawiać ostrość, domykanie przesłony jest kłopotliwe.
jeżeli nie miałeś doświadczenia z taką współpracą, zacząłbym od heliosa.
jest tani jak barszcz, a pokaże czego można się spodziewać.

W grę wchodzi na początek stalka >50 lub =50, ponieważ chciałbym zacząć pobawić się w portrety. Jednak czy warto?
ghost - Nie 21 Gru, 2008

jasne dłuższe szkła kosztują dziwnie dużo. ;)
obacz klasyczne 50 zza wschodniej granicy.

Dłuższe jeszcze mnie nie interesują, choć nie wątpię że interesować zaczną =)

A czy poprzez montowanie adaptera M42 > bagnet Sony nie uszkodzę czegoś wewnątrz aparatu?

ghost - Nie 21 Gru, 2008

kup porządną to nie powinno być problemów

Bawiłeś się może, lub bawisz nadal w takie rozwiązania?
ghost - Nie 21 Gru, 2008

miałem chwilę panolara z a200. mnie to nie bawiło ;)
za 400-450 pln można mieć MAF'a 50 f / 1.7 i jeżeli możesz to za wygodę mz warto dopłacić.
wiem że są osoby które chwalą M42. za 100 zł można spróbować, w razie czego odsprzedasz bez większych strat.

Jakie sa jeszcze minusy takiego rozwiazania oprocz braku AF?
ghost - Nie 21 Gru, 2008

brak automatycznego domykania przesłony.

Tzn. że z aparatu nie bede mogl ustawic wartosci dla przyslony?
ghost - Nie 21 Gru, 2008

nie. ustawiasz pierścieniem na obiektywie. czyli musisz kadrować na przymkniętej przesłonie. wizjer ciemnieje i trudniej ocenić gdzie jest ostrość.

można ustawić na otwartej przesłonie i potem domykać, ale uda się tylko dla statycznej sceny.

Masz moze jakies przykladowe fotki z heliosa?
ghost - Nie 21 Gru, 2008

zerknij tam: http://flickr.com/groups/helios44/pool/

Dzięki wielkie !

Chyba skuszę się na rozwiązanie adapter + helios ;)

ghost - Nie 21 Gru, 2008

aha! z a200 działa tylko w M.
na szczęście działa pomiar światła, więc trochę łatwiej poprawnie naśwetlić.

Więcej foce na A, ale na M też nie widze problemu =)
belkot77 - Wto 23 Gru, 2008

Tu masz stronke o M42 - testy

http://foto.recenzja.pl/S...es-subid-1.html

A tu watek o tym samym tylko do canona http://forum.optyczne.pl/...?t=5022&start=0

mavierk - Wto 23 Gru, 2008

Kurde... ja jak rok temu strasznie wkurzałem się na m42 tak teraz powoli coraz to więcej przyjemności zaczyna mi sprawiać... gdyby tylko jeszcze nikon obsługiwał m42 :D

Polecić mogę wszystkie Zeissy i Takumary (z jak najlepszymi powłokami) i Heliosa, jeśli możesz wybrać ostrą sztukę :)

Riddle - Wto 23 Gru, 2008

Dołączę jeszcze do tematu pytanie ode mnie. Mianowicie czy warto kupić adapter (no i jeszcze jaki - czy "dandelion" czy jakoś tak jest przydatny, czy warto kupić ustawiający na nieskończoność- z soczewką) m42 by kupić jakieś stare szkła macro?

przykro mi, dandeliona pod nikon -> m42 nie ma :) Nie zmieści się przejściówka, ale na pocieszenie możesz spróbować z psixem :)

Ja używałem adaptera z soczewką i nie byłem zadowolony z efektów... od kiedy po ostatniej wyprawie optycznych zgubiłem soczewkę... mój helios zaczął dawać radę ;)

Jak chcesz m42 do portretów... zainwestuj w manualne nikkory albo co najmniej w P-Sixa (bądź też zmianę systemu na dowolny inny). Jak do kwiatków, małych zwierząt i po prostu closeupów po macro - weź przejściówkę bez soczewki.

A co do dandelionów ogólnie - do canona się przydaje, do sony/minolta też, podobnie z 4/3... nie zrozumiałbym sensu dandeliona w Pentaxie :)

edmun - Wto 23 Gru, 2008

dandelion przydatny ale zaporą była cena przejściówki a posiadam tylko 2 obiektywy pod M42. może jak się kiedyś dorobię więcej obiektywów, zmienię przejściówkę na tą z dandelionem.
p.s. nie wiem czy tylko u mnie to wystepuje, ostatnio tez komorowi mowilem, ze przy takim np. heliosie trzeba miec wyczucie. czesto front focus lub back focus mi sie zdarza i teraz heliosa po prostu uzywam na czuja, bo to co widze w wizjerze nie zawsze pokrywa sie z tym co widac na zdjeciu

ja na to mam jedną radę - seria 3 zdjęć kiwając się lekko do przodu i do tyłu - jedno z trzech zdjęć mi się udaje :)
needlehole - Wto 23 Gru, 2008

Pytanie, co to jest dandelion, brzmi jak jakaś postac z powieści Tolkienowskich :mrgreen:
Monastor - Wto 23 Gru, 2008

needlehole, przejściówka wyposażona w chip umożliwiający potwierdzenie ostrości przez aparat przy podpięciu obiektywu M42.

Nie jestem pewien, ale zdaje się, że podaje jakąś informację o przysłonie (fałszywą bo nie odczyta ze szkła bez krztyny elektroniki), co umożliwia działanie układu potwierdzającego AF.

needlehole - Wto 23 Gru, 2008

Istnieje takie cudo do sony/minolta? :grin:

needlehole, tak, poszukaj na alledrogo ;-)
ghost - Wto 23 Gru, 2008

z innych zalet dandeliona - z nim działa stabilizacja.
nie wiem jaką ta przejściówka raportuje ogniskową, bo to jest wymagane do działania SSS. jeżeli prawidłową - to zadziała jak trzeba.

palindrom - Wto 23 Gru, 2008

Jedna z cech za którą lubię swój aparat - można stabilizować cokolwiek.

Ostatnio wziąłem 3 dystanse (komplet) M42, wkręciłem wszystkie naraz w przejściówkę M42 - Pentax K, na koniec założyłem folię aluminiową, zabezpieczyłem ją gumką recepturką i ostrożnie przedziurawiłem ją szpilką. Po tym oszacowałem odległość folia - matryca i taką wpisałem ogniskową obiektywu. W ten oto sposób można zrobić stabilizowaną kamerę otworkową. Jakieś pytania? :mrgreen: :mrgreen:

palindrom, jak z ostrością? Bawiłem się kiedyś w wycinanie otworków, ale tylko jeden dawał śladowo ostre obrazy.
palindrom - Sro 24 Gru, 2008

Zrobiłem kilkanaście, jeden był zadowalający. Bardzo niewdzięczna robota.
Najlepiej wychodziły na twardym podłożu (twardy korek, tektura) ale i tak trzeba mieć dużo szczęścia i cierpliwości. Ze względu na małą matrycę i duże upakowanie pikseli trudno uzyskać dobrą ostrość. Matryca FF byłaby dużo lepsza.

Monastor - Sro 24 Gru, 2008

palindrom, najlepiej byłoby zrobic otwór o wyliczonej średnicy, ale taka precyzja przy użyciu szpilki jest nie do osiągnięcia. Trzeba by znaleźc miejsce, gdzie wywiercą (nieodpowiednie słowo) otwór o średnicy ułamków milimetra.
palindrom - Sro 24 Gru, 2008

http://www.thorlabs.com/N...D=1400&pn=P100S

otworki od 5 do 150µm, 52€ / szt... Na Allegro można znaleźć coś tańszego :)

Monastor - Sro 24 Gru, 2008

palindrom, dzięki za link. Heh, 50 euro. Podziękuję i spróbuję z własnoręcznie dziurawionymi :-)
Na alledrogo widuję od czasu do czasu, ale nie te średnice co trzeba.

filip2h - Czw 25 Gru, 2008

Czy kupując taki adapter: http://allegro.pl/item508...wy_solidny.html nie narobię krzywdy mojej A200? Czasami jest tak, że im tańsze, tym gorsze. Czy w tym przypadku również tak jest? Interesuje mnie ta przejściówka, bo mam Zenita z obiektywem stałoogniskowym bardzo jasnym 2f 50mm. W kitówce Sony przy 50 mam 5,5f. Dlatego chciał bym z obiektywem Zenitowskim poeksperymentować w fotografii portretowej.
ghost - Czw 25 Gru, 2008

nnie powienien. na kkmie dobrą opinią cieszą się http://www.foto-akcesoria.com.pl/
po zakręceniu sprawdź czy nie blokuje się popychacz przesłony

palindrom - Czw 25 Gru, 2008

filip2h,
chyba 2/58mm? ;]
Jeżeli jest to wersja tylko automatyczna, i tak musisz popychacz przesłony zablokować w pozycji wciśniętej aby mieć kontrolę nad przesłoną.
Nie wiem jak w systemie Minolty wygląda problem przejściówek i ostrzenia na nieskończoność. To już pytanie do wyjadaczy :)

mavierk - Czw 25 Gru, 2008

to nie jest tak, że helios 44m to jedyna 50tka z światłem 2 na świecie :P Jest to system baaaaaaarrrrdddzzzzzoooo bardziej rozbudowany od nikona i canona :P
kamfil06 - Czw 25 Gru, 2008

mavierk napisał/a:
helios 44m

dzisiaj postanowiłem się dokładnie przyjżeć swojemu :razz:
oprócz 3 dużych bąbelków powietsza widocznych na pierwszy rzut oka
jest jeszcze ~12 mniejszych :shock:

mavierk - Czw 25 Gru, 2008

ja nie chcę patrzeć na żadne bombelki czy kurz - ważne, że zdjęcia robi i to wcale ostre. Do tego dochodzi jedna soczewka, którą stłukłem.. ale i tak daje rade ;)
filip2h - Czw 25 Gru, 2008

http://www.foto-akcesoria...?i=produkt&nr=1 No na tej stronie jest ich kilka do Minolty. MINOLTA AF,Sony Alpha /M42*1, MINOLTA MD/M42*1, Minolta AF,Sony Alpha/ M42*1 z blokadą. I który teraz wybrać? :shock:
ghost - Czw 25 Gru, 2008

do Minolty AF tylko m42 nie ma soczewki. MD, i inne manuale - mają. przez to są drogie i masakrują jakość.
do mafa / m42 to ta za 40 zł.

palindrom - Czw 25 Gru, 2008

Ten z "blokadą" wygląda rozsądnie. W moim systemie nie da się zablokować pierścienia zatrzaskiem mocowania bagnetowego i albo wykręcę obiektyw z pierścienia, albo pierścień z body. Nie trzyma się to za dobrze i brakuje tego zatrzasku, więc jeżeli można - bierz z zatrzaskiem. Możesz tylko zapytać, czy ostrzy na nieskończoność.

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 21:35 ]
Ghost się zakradł i wszystko napisał ;)

mariusz.w - Wto 30 Gru, 2008

Zainteresował mnie temat, tym bardziej że z mojej prakticki zostało mi kilka dobrych szkieł (jak na tamte lata),
ale jak czytam, to albo wybieram tanią redukcje albo droższą ze szkłem - ale słysze że nie są z tego rozwiązania koledzy zadowoleni czy MAverik, możesz ni coś więciej napisać o tym, bo jak widze pracowałeć na nikonie + m42
bo sam już nie wiem czy bez soczewki czy z soczewką i czy tu pojawią się różnice w wykonaniu u różnych producentów

needlehole - Nie 04 Sty, 2009

Zdobyłem Heliosa 44-6. W stanie idealnym [leżał 11 lat w szafce nie używany]. Jednak mam pytanie, z tego co zaobserwowałem na allegro bardziej popularne są Helios'y 44-4. Zna może ktoś różnicę między 44-4 a 44-6?

[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 16:50 ]
Małe porównanie głębi ostrości pomiędzy 18-70 Sony i Helios 44-6

18-70

Helios.

Zdjęcia poglądowe !