forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Drgania żyroskopów w IS w obiektywie Canon EF 70-300 mm

WildStar16 - Nie 21 Gru, 2008
Temat postu: Drgania żyroskopów w IS w obiektywie Canon EF 70-300 mm
Czy może mi ktoś pomóc w temacie drgań generowanych przez układ stabilizujący. Kupiłem w internetowym sklepie obiektyw Canon 70-300 f4-5.6 IS USM. Po zmontowaniu do Canona 40D stwierdziłem że w trakcie pracy układu stabilizującego generuje on dość mocne drgania i wyraźnie go słychać. Porównuje go z obiektywem EFs 17-85 f/4-5.6 IS USM, róznica jest duża. Nie mam mozliwości sprawdzenie go z innym użytkownikiem. W sklepie Ftojokera taki sam był cichszy, ale mogło to byc spwodowane szumem z sali sprzedaży. Mam kilka dni na zwrot, stąd pytanie o poradę.
007areka - Pon 22 Gru, 2008

...o ile wiem a mialem to szklo to tam dosc glosno is 'a slychac...ale glosno to pojecie wzgledne....napewno glosniej niz w 17-85 17-55 czy 28-135...., ale podobnie glosno jak w 70-200f4 is...
WildStar16 - Sro 24 Gru, 2008

007areka napisał/a:
...o ile wiem a mialem to szklo to tam dosc glosno is 'a slychac...ale glosno to pojecie wzgledne....napewno glosniej niz w 17-85 17-55 czy 28-135...., ale podobnie glosno jak w 70-200f4 is...

Dzięki za odpowiedź. Byłem w sklepie FotoJokera i porównałem je montując w moim korpusie, róznica była znacząca, więc poprosiłem o wymianę w sklepie internetowym, zobacze co dalej. Jakoś mam wyczulony słuch na mechanikę, ale to chyba zasługa innych sprzętów. Jak coś "wyje" na początku, to potem jest już tylko gorzej.

Pozdrawiam
Maciek