forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Rok 2009 - Międzynarodowy Rok Astronomii

Arek - Pon 22 Gru, 2008
Temat postu: Rok 2009 - Międzynarodowy Rok Astronomii
Fajny film: http://www.astronomia2009.pl/film/
AuThoR - Pon 22 Gru, 2008

fajny....ja ostatnio oglądałem taki o wielkości wszechświata...jak go znajdę to tu go zlinkuję

[ Dodano: Pon 22 Gru, 2008 18:48 ]
http://www.smog.pl/txt_gf...e_super_filmik/

Allan - Wto 23 Gru, 2008

AuThoR napisał/a:
fajny....ja ostatnio oglądałem taki o wielkości wszechświata...

"widzialnego swiata" - powinno byc chyba 12 mld lat swietlnych nie 10...
Po za tym nie wiemy co jest poza granicami widnokregu
Przyjmujac najpopularniejsza teorie "wielkiego wybuchu" zakladamy ze nic nie ma poza tym balansujac mase i energie tylko do "wielkiego wybuchu"

AuThoR - Wto 23 Gru, 2008

Ogólnie fest ciekawy temat...tzn jak dla mnie...być może jakbym się wrócił ileś lat w stecz to właśnie poszedłbym w tym kierunku.

Pomijając czy 10 czy 12mld lat ktoś kto wcześniej nie był tym zainteresowany i nie był w temacie ogląda filmik z wielkim zainteresowaniem i zdziwieniem że jest to aż tak potężne :)

Allan - Wto 23 Gru, 2008

Jedyne porownania ktore przytakich wielkosciach dzialaja na wyobraznie to uzywanie
roznych skali wielkosci. np
Zdjecie galaktyki w ksiazce - zrob w srodku dziurke szpilka, z jednego brzegu dziurki na drugi brzeg musialbys leciec z predkoscia 8-smiu okrazen Ziemi na sekunde przez 4,000 lat.

Odleglosci, czas, masa sa niewyobrazalne w naszej skali swiata uwzgledniajac tylko fizyke Newtonowska ale juz w Einsteinowskiej teorii wszystko jest przynajmniej teoretycznie w zasiegu jednego zycia ludzkiego przy predkosciach zblizonych do C

komor - Wto 23 Gru, 2008

Allan, znaczy się według aktualnej fizyki są możliwe podróże do miejsc odległych o setki lat świetlnych? Oczywiście teoretycznie…
AuThoR - Wto 23 Gru, 2008

Wg aktualnej fizyki napewno nie jesteśmy w stanie osiągnąć prędkości światła
Allan - Sro 24 Gru, 2008

Oczywiscie i to jeszcze bardzo daleko od osiagniecia nawet zblizonej predkosci.

Wzor Einsteina E=mc2 dotyczy tylko energii spoczynkowej ciala
Natomiast w ruchu zaczynaja sie jaja

Oczywiscie jakiekolwiek zmiany zauwazalne sa dopiero przy predkosciach przekraczajacych 2/3 predkosci swiatla ale obowiazuja na calej swej dlugosci
Przy obecnych predkosciach mozemy stosowac fizyke Newtonowska bo zmiany masy
czasu czy dlugosci beda sie objawialy po kilkunastu zerach po przecinku wiec
mniejszej od granicy dopuszczalnego bledu
Ale podstaw sobie V=0.999C to zobaczysz co sie stanie: 100 lat na Ziemi to 6 lat w kosmosie z taka predkoscia
A to juz tylko krok od tego aby leciec z predkoscia V = 0.9999999999999999C lub szybciej :mrgreen:

Niedawno wykryto czastki poruszajace sie z predkoscia wieksza od C
Niewiadomo co sie wtedy dzieje - moze to bedzie metoda na "skok" w przestrzeni
na zasadzie teleportacji

AuThoR - Sro 24 Gru, 2008

A co to są za cząstki? pewnie pracownicy hipermarketów przed świętami :)
ziemowy - Sro 24 Gru, 2008

Allan napisał/a:
A to juz tylko krok od tego aby leciec z predkoscia V = 0.9999999999999999C lub szybciej

Może nie będą potrzebne nam takie prędkości. Wystarczy zbudować tunele czasoprzestrzenne. Dodatkowo jeśli jeden koniec takiego tunelu przeciągniemy w pobliżu masywnego ciała np czarnej dziury albo gwiazdy neutronowej to mamy przepis na wehikuł czasu. W zależności z któej strony będziemy wlatywać możemy skakać w przód lub w tył w czasie.

Monastor - Sro 24 Gru, 2008

Faktem jest, że prędzej zbudujemy tunele czasoprzestrzenne niż autostrady na euro :smile:

Monastor, dobre :twisted:

Ja już widze kolejną komisję sejmową w sprawie tzw. Afery Euro 2012 :D
Allan - Sro 24 Gru, 2008

Kiedys ogladalem bardzo podobny filmik z tym ze w dwie stony.
Najpierw byla podroz w microcosmos do atomow i powrot, potem w macrocosmos
Zajebisty tez.

[ Dodano: Sro 24 Gru, 2008 14:53 ]
ziemowy napisał/a:
Wystarczy zbudować tunele czasoprzestrzenne. Dodatkowo jeśli jeden koniec takiego tunelu przeciągniemy w pobliżu masywnego ciała np czarnej dziury albo gwiazdy neutronowej to mamy przepis na wehikuł czasu. W zależności z któej strony będziemy wlatywać możemy skakać w przód lub w tył w czas.

Modlmy sie wszyscy o to aby to nie bylo mozliwe. Podroze w czasie to naszybsza metoda na
to abys my w blyskawicznym czasie przestali istniec

Hmmmm....ale zawsze można podać numery totolotka sobie w czasie przeszłym :) można by wtedy istnieć lepiej :)
Allan - Sro 24 Gru, 2008

AuThoR napisał/a:
Hmmmm....ale zawsze można podać numery totolotka sobie w czasie przeszłym :) można by wtedy istnieć lepiej :)

Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jaki wplyw mamy na historie.
Wystarczy aby babcia Hitlera przeziebila sie i nie poszla na bal na ktorym poznala jego dziadka....

mavierk - Sro 24 Gru, 2008

Nie on, to ktos inny stworzyłby tą historię, taka jest ludzkość, chora ;)

Allan napisał/a:
Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego jaki wplyw mamy na historie.

Na szczęście w takim wehikule nie można się cofnąć do czasu wcześniejszczego niż został zbudowany. Klasyczny wehikuł czasu jaki oglądamy w filmach nie może istnieć.

Allan - Sro 24 Gru, 2008

ziemowy napisał/a:
Na szczęście w takim wehikule nie można się cofnąć do czasu wcześniejszczego niż został zbudowany. Klasyczny wehikuł czasu jaki oglądamy w filmach nie może istnieć.

Bogu niech beda dzieki :smile:

Tak na prawde to istnieje wiele teorii na temat budowy i istnienia wszechświata. Teoria strun mówi, że materia powstaje w wyniku drgań strun czyli jednowymiarowych nieskończenie długich twórów. Zakłada ona wszechświat w 11 wymiarach. W tej materii jesteśmy jeszcze w lesie i dopiero poznajemy istote i budowe świata.
Allan - Sro 24 Gru, 2008

ziemowy napisał/a:
Tak na prawde to istnieje wiele teorii na temat budowy i istnienia wszechświata. Teoria strun mówi, że materia powstaje w wyniku drgań strun czyli jednowymiarowych nieskończenie długich twórów. Zakłada ona wszechświat w 11 wymiarach. W tej materii jesteśmy jeszcze w lesie i dopiero poznajemy istote i budowe świata.

Nawet teoria Big Bang nie jest do konca wyjasniona. Wciaz nie mozna stwierdzic czy jest to
jednorazowy akt czy powtarzalny. Nie mozna obliczyc sredniej gestosci materii aby stwierdzic
ze bedzie sie rozszerzal w nieskonczonosc czy grawitacja zatrzyma proces i zacznie sie kurczenie do punktu zerowego.

Allan napisał/a:
Nawet teoria Big Bang nie jest do konca wyjasniona.

To prawda. Udało się stwierdzić jedynie, że matria istnieje w wynku niewyjaśniononej niesymetrii między materią a antymaterią. Udało się też ustalić że wszechświat rozszerza się coraz szybciej. Co znaczy, że jest otwarty. Oznacza to, że bedzie się rozszerzał w nieskończoność. Dzieje się tak w wyniku kwintesencji czyli ciemnej energii która powoduje odpychanie.

Wszystko to łądne spekulacje...ciekawe czy będzie pokolenie ziemskie które dożyje choćby kilku konkretnych odpowiedzi na podane tamaty...nie oszukujmy się....teorie to teorie...

Myśle, że odpowiedzi na te pytania poznamy szybciej niż później. Nauka rozwija się w bardzo szybkim tempie.
Allan - Sro 24 Gru, 2008

I tu zadales bardzo ciekawy problem.
Po co w takim razie istniejemy? Aby szukac odpowiedzi na pytania?
Bo jesli nasza cywilizacja ma nie zdazyc na nie odpowiedziec to cala jej egzystencja traci jakby sens.
Do czego jestesmy przydatni we Wszechswiecie, jakie spelniamy zadanie?

Powiem tak....jedno co się nasuwa po tym filmiku to to że wątpliwy jest fakt naszej samotnej egzystencji w kosmosie.

Allan napisał/a:
Po co w takim razie istniejemy? Aby szukac odpowiedzi na pytania?
Bo jesli nasza cywilizacja ma nie zdazyc na nie odpowiedziec to cala jej egzystencja traci jakby sens

Myśle, że żyjemy by zadawać pytania i szukać na nie odpowiedzi.
A dlaczego mamy nie zdążyć na nie odpowiedzieć? Czyżbyśmy mieli wcześniej się zniszczyć??

Allan - Sro 24 Gru, 2008

AuThoR napisał/a:
Powiem tak....jedno co się nasuwa po tym filmiku to to że wątpliwy jest fakt naszej samotnej egzystencji w kosmosie.

Jeden z naukowcow uzywajac prosty rachunek prawdopodobienstwa stwierdzil ze jesli nawet
istnieja inne cywilizacje i to w naszej galaktyce to nawet ich nie zauwazymy ani oni nas
bo wyszlo mu ze najbardziej prawdopodobne spotkanie sie dwoch cywilizacji
nastapi przy roznicy w ich rozwoju o 2mln lat

AuThoR napisał/a:
wątpliwy jest fakt naszej samotnej egzystencji w kosmosie

Patrząc na ogrom wszechświata też wydaje mi się praktycznie niemożliwe to żebyśmy byli sami.

Allan - Sro 24 Gru, 2008

ziemowy napisał/a:
Myśle, że żyjemy by zadawać pytania i szukać na nie odpowiedzi.
A dlaczego mamy nie zdążyć na nie odpowiedzieć? Czyżbyśmy mieli wcześniej się zniszczyć??

Sa teorie i to powaznych naukowcow ze jestesmy podobno juz siodma cywilizacja na naszej planecie

Dzemus - Sro 24 Gru, 2008

Dla mnie to jest niemożliwe. Nie możemy być sami we wszechświecie.
Z silnej zasady antropicznej nie możemy "korzystać" tylko my. (mam na myśli że te warunki muszą być dobre dla kogoś jeszcze)

Allan napisał/a:
Sa teorie i to powaznych naukowcow ze jestesmy podobno juz siodma cywilizacja na naszej planecie

O tym nie słyszałem. W takim razie gdzie pozostałości po poprzednich??

ciekawe jakie mają aparaty ;>

Dzemus napisał/a:
Dla mnie to jest niemożliwe. Nie możemy być sami we wszechświecie.

Pytanie czy jesteśmy gotowi na spotkanie z nimi. Według mnie nie.

AuThoR - Czw 25 Gru, 2008

a wg mnie ciężko to stwierdzić...jeśli przyjmujemy tezę że najbliższa cywilizacja jest n tyle daleko ze musiała bo nas przebyć ogrom km to znaczy że jest bardziej rozwinięta...a wg mnie tak rozwinięta cywilizacia ZWIEDZA POZNAJE a nie niszczy....kolejna teoria
Dzemus - Czw 25 Gru, 2008

Może i tak, może i nie. Miejmy nadzieję że jednak zwiedza :D .

Jeżeli do nas przypędzie, to jest o wieeeele bardziej rozwinięta. Tylko jak będą wyglądać. I jak się porozumiewać?

najważniejsze czy będą fotogeniczni :D
ziemowy - Czw 25 Gru, 2008

Co jeśli szuka sorowców bo na swojej planecie się skończyły??
Wtedy będzie musiała nas zniszczyć. Z drugiej jednak strony jeśli cywilizacja jest tak bardzo rozwinięta to potrafi sama wytwarzać potrzebną materie z energii.

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 00:10 ]
Cytat:
najważniejsze czy będą fotogeniczni

i czy też mają Canony ;D

A energię z czego? :D
Perpetuum mobile? :P Ale raczej surowców by nie szukali, wystarczy wziąść dowolną gwiazdę, gwiazdę neutronową (to już wersja hardkor :D ), i za pomocą nanotechnologii poukładać cząstki tak, żeby uzyskać potrzebne pierwiastki.

edit:
ziemowy napisał/a:

i czy też mają Canony ;D

i ile megapikli? (vel what the duck) :D

Ja nie wierzę w to co piszesz..chyba za dużo fimów lucasa i innych :D może przylecą same baby....chcące się rozmnażać :twisted: a bynajmniej probować :D

Rozumiem AuThoR, że Ty chętny na taką kopulacje :P
Energię np z gwiazdy. Pamiętajmy o słynnym wzorze E=mc^2. To działa w obie strony. Z materii w energie ale i z energii w materie.

AuThoR napisał/a:
Ja nie wierzę w to co piszesz..

Czemu nie? To wszystko jest dość realne.

AuThoR napisał/a:
może przylecą same baby....chcące się rozmnażać a bynajmniej probować

a później przylecą ich mężowie :D . i wtedy będziesz miał :D

ziemowy, wiem i pamiętam :P . zresztą jest szansa na tworzenie cząstek za pomocą czarnych dziur. tzn. z e=mc^2 tworzy się para - cząstka - antycząstka. większość ze sobą zasymiluje, ale jest szansa, że w pewnym wypadku antycząstka wpadnie do czarnej dziury, a cząstka nie. (byłoby tak, jakby się to stworzyło na horyzoncie czarnej dziury)
prawie darmowe cząstki :P

trochę się boję najazdu planety gejów :shock:

Przechwytywanie cząstek w pobliżu czarnych dziur to jednak troche kłopotliwe zajęcie :P

ziemowy, hehehehehehehe....
mam nadzieję że nikt się nie złości za trochę luźną rozmowę w tym temacie :) w końcu święta....ludzie najedzeni....wyprezentowani :)

Rozmowa bardzo sensowana i naukowa :) Nie wiem co Ty AuThoR chcesz :P

ziemowy napisał/a:
Rozmowa bardzo sensowana i naukowa Nie wiem co Ty AuThoR chcesz
Rozmowa bardzo sensowana i naukowa Nie wiem co Ty AuThoR chcesz

ja młody.....nie wszystko rozumie...jeszcze tyle przedemną :) jutro muszę strzelić jakieś makro......kurde....kupili mi to i prawdę mówią nie wiedzą po co mi to (pierścienie makro)

A ja pod choinką nie zobaczyłem 1Ds III & 1D III + cała szklarnia L + 2-3 580 EX II. Karty pamięci to już bym sobie chyba sam dokupił :P .
A rozmowa fajna.

Jakie masz pierścienie? Ja po cichu myśle o przesiadce na D90 po nowym roku.

to ja se naleje drinka puki żon śpi i możemy dalej konwersować o wszechświecie :)

ps. Dzemus, oj ty nieszczęśliwy....za rok pewnie dostaniesz taki zestaw:P

AuThoR napisał/a:
o ja se naleje drinka
Ja już jestem po całej butelce Martini :D

coś takiego dostałem http://www.allegro.pl/ite...af_digital.html
Allan - Czw 25 Gru, 2008

Ja dopiero zaczynam, wlasnie cos zjadlem

tylko mam słaby AF dzisiaj :) jutro popróbuję :twisted:

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 00:49 ]
Allan...GZ za fotki w galerii....jestem pod wrażeniem krajobrazów

To czekamy na zdjęcia :)
A wracając do temów kosmicznych to wielu naukowców uważa, że podróże w czasie są niemożliwe ze względu na paradoksy. Co by się stało np. gdybyśmy cofnęli się w czasie i zabili własną matkę przed naszymi narodzinami.

ziemowy napisał/a:
podróże w czasie są niemożliwe ze względu na paradoksy

ciekawe co nasz prababcie powiedziałby by o TV i tel komórkowych :)

Allan - Czw 25 Gru, 2008

Ciesze sie sie podobaja. Zadna jednak fotografia nie odda widokow na "zywo"
Mam prawie 10 godzin HD movies, ale tego nie da rady tutaj wypostowac

Allan....tak abstrachując od tematu...co znaczy w opisie
Cytat:
Fotografia jest moim hobby od 35 lat. Ostatnio stala sie tez (tak jak i muzyka)

ziemowy napisał/a:
że podróże w czasie są niemożliwe ze względu na paradoksy.

Zyjemy na świecie z wieloma paradoksami, z tym też sobie poradzimy :P .
Co najwyżej zamiast ekoterrorystów będą chronoterroryści. Tylko do czego będą się przykuwać? :D
AuThoR, dziękuję za współczucie. może to przetrzymam. ale nie wiem :(
:D

Allan - Czw 25 Gru, 2008

AuThoR napisał/a:
Allan....tak abstrachując od tematu...co znaczy w opisie
Cytat:
Fotografia jest moim hobby od 35 lat. Ostatnio stala sie tez (tak jak i muzyka)

To znaczy ze od kilku lat fotografowanie jest takze czynnoscia ktora sklada sie na czesc moich dochodow pienieznych (wesela, komunie, chrzciny, reklamy)
bo muzyka juz od 30 lat jest moim stalym zrodlem dochodow (Zaiks-kompozycje, zespol-granie, rezyseria dzwieku-nagrywanie plyt dla zespolow i muzyki filmowej)

henk - Czw 25 Gru, 2008

ziemowy napisał/a:
Co by się stało np. gdybyśmy cofnęli się w czasie i zabili własną matkę przed naszymi narodzinami.

Znam ten paradoks i całą pętlę niemożliwości jakie za sobą niesie.
Nie da się przewidzieć konsekwencji.
Nawet taki autorytet jak Stephen Hawking tego nie wie.
Niektórzy podejrzewają załamanie struktury czasoprzestrzeni i zniszczenie całego wszechświata.
Według obecnej wiedzy podróże w czasie możliwe są tylko w przyszłość więc nie ma się czym przejmować :wink:

Allan, super sprawa...dużo bym dał żeby moja praca opierałą się o fotografię lub muzykę. Niestety poszedłem inną drogą. Na całe szczęście nie przeszkadza temu aby być pasjonatem :)
Allan - Czw 25 Gru, 2008

henk napisał/a:
ziemowy napisał/a:
Co by się stało np. gdybyśmy cofnęli się w czasie i zabili własną matkę przed naszymi narodzinami.

Znam ten paradoks i całą pętlę niemożliwości jakie za sobą niesie.
Nie da się przewidzieć konsekwencji.
Nawet taki autorytet jak Stephen Hawking tego nie wie.

Bardzo ciekawie i strawnie pokazuje ten paradoks film pt "Frequency"

[ Dodano: Czw 25 Gru, 2008 04:36 ]
AuThoR napisał/a:
Allan, super sprawa...dużo bym dał żeby moja praca opierałą się o fotografię lub muzykę. Niestety poszedłem inną drogą. Na całe szczęście nie przeszkadza temu aby być pasjonatem :)

Myslisz ze ja to wszystko sobie w zyciu zaplanowalem? Wiekszosc byla kwestia przypadku.
Mialem budowac drogi i mosty - takie byly plany :mrgreen:

Allan napisał/a:
Myslisz ze ja to wszystko sobie w zyciu zaplanowalem? Wiekszosc byla kwestia przypadku.
Mialem budowac drogi i mosty - takie byly plany

Ja też jeszcze wierze że może się odmieni i będę rzeczywiście robił to co lubie :cool:

rysiu - Pon 29 Gru, 2008

Allan - to już wiem dlaczego w Polsce tak ślimaczy się budowa autostrad. Najlepsi fachowcy zmienili plany zawodowe. :mrgreen:
Allan - Pon 29 Gru, 2008

Gdyby w Polsce brakowalo tylko autostrad to jeszcze nie bylo by zle.
Nawet zly stan pozostalych drog nie bylby tragedia.
Problem polega na tym ze "w Polsce w ogole drog nie ma".
Jak tutaj musze dojecha z jednego miasteczka do drugiego to wcale nie musze uzywac
autostrady i moge sobie wybrac podroz na 20 roznych sposobow.
W Polsce jak wracalem z zalewu Solinskiego do Warszawy mialem do wyboru tylko
2 sposoby, sami zobaczcie na mapie.
I w ten sposob trasa "przelotowa" z poludniowego wschodu na polnocny zachod
prowadzi miejscami przed podworka na ktorych dzieci graja w pilke (objazd) bo akurat kawalek
drogi jest w remoncie. I to jest problem. Alternatywa bliska zeru.

AuThoR - Wto 30 Gru, 2008

Z tego co ostatnio widzę to u nas i tak sporo się ruszyło z drogami...ale to z prostej przyczyny...jeszcze chwila i przez niektóre nie było by przejazdu a te których nie było by tyle dziur były by zakorkowane od zakopanego po gdańsk :)
komor - Wto 30 Gru, 2008

Ja słyszałem już o takich numerach, że z południowo-zachodniego krańca Polski do Szczecina jeździ się przez... Niemcy, bo szybciej. :shock: Czyż to nie znamienne?
MC - Wto 30 Gru, 2008

komor napisał/a:
Czyż to nie znamienne?

Smutne i prawdziwe :sad:

AuThoR - Wto 30 Gru, 2008

Ano niestety prawdziwe...nawet paru moich znajomych jak ma jechać do szczecina to woli przez niemcy
rysiu - Wto 30 Gru, 2008

W "Auto świecie" było robione porównanie: jeden kierowca jechał bodaj ze Szczecina do Wrocławia polskimi drogami, a drugi przez Niemcy. Ten co jechał przez Niemcy był o ile pamiętam o jakieś pół godziny szybciej od drugiego. Za to spalił ze dwa razy więcej paliwa.
Dzemus - Wto 30 Gru, 2008

Nie w auto świecie, tylko w Top Gear. A pociąg i tak był szybszy ;)
Klarens - Pon 12 Sty, 2009

Gorąco polecam cykl programów dokumentalnych na programie National Geographic pt." Tydzień w kosmosie " pierwszy odcinek był świetny ...dziś Kosmiczne potwory ..następnie Kosmiczny teleskop Hubble'a ... programy nadawane są o 21:00 przez cały tydzień.
Allan - Pon 12 Sty, 2009

Klarens, caly czas ogladam twoje zdjecie - miniaturke na forum i teraz dopiero odkrylem
co mnie tak w nim absorbuje.
Stanales dokladnie tak jak bys mial zamiast aparatu w reku strzelbe
w stylu. - "Drop your weapon, put your hands up!"
Czy byl to zamierzony efekt?

ziemowy - Pon 12 Sty, 2009

Klarens napisał/a:
Gorąco polecam cykl programów dokumentalnych na programie National Geographic pt." Tydzień w kosmosie " pierwszy odcinek był świetny ...dziś Kosmiczne potwory ..następnie Kosmiczny teleskop Hubble'a ... programy nadawane są o 21:00 przez cały tydzień.

Oglądałem :) Rzeczywiście był fajny, troche jednak za mało było opowiadania film nastawiony głównie na oglądanie pięknych animacji i zdjęć.

Klarens - Wto 13 Sty, 2009

hahaha... "Drop your weapon, put your hands up!" a to dobre Allan :D :mrgreen:
Fotografia z miniaturki pochodzi z Kenii , poprosiłem Arka by strzelił mi parę fotek na naszą-klasę ...no i żeby wyszło ,że niby aparat mam w ręce :roll: :lol:

A w ogóle to ja miałem budować drogi i mosty kołowe tak jak Ty Allan :mrgreen: :roll:

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 23:14 ]
Spoko ta seria na National Geographic " Tydzień w kosmosie "...animacje i zdjęcia świetne.
Dziś było o teleskopie Hubble'a.

Kocur - Wto 13 Sty, 2009

Klarens napisał/a:
Spoko ta seria na National Geographic " Tydzień w kosmosie "...animacje i zdjęcia świetne.
Dziś było o teleskopie Hubble'a.

Nieprawda, że było, bo będzie za chwilę :P A ja pooglądam "do poduszki" i pewnie znowu ze spania nici będą :D

Klarens - Sro 14 Sty, 2009

dobrze ,że są powtórki hehehe...
Allan - Sro 14 Sty, 2009

Klarens napisał/a:
hahaha... "Drop your weapon, put your hands up!" a to dobre...

No sam zobacz :lol: Czy strzelba nie pasuje tu lepiej niz aparat?

Wujek_Pstrykacz - Sro 14 Sty, 2009

Allan, aleś mu lufe dokleił :lol:
Na słonie czy na nosorożce

Lazlo - Sro 14 Sty, 2009

:lol: :lol: TermiKlator :mrgreen:
Klarens - Czw 15 Sty, 2009

O_o Allan ...rozwaliłeś mnie na łopatki ...szkoda ,że to miniaturka...ja nie umiem robić takich wkleianek ...TermiKlator haha... ze słonia pewnie by nic nie zostało .
pozdrawiam