forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do Rebel Xsi

minio - Wto 23 Gru, 2008
Temat postu: Obiektyw do Rebel Xsi
Witam serdecznie forumowiczów. Zamierzam kupić obiektyw do Canona Rebel Xsi to chyba eos 450 d w Europie ... Na chwilę obecną posiadam kitowy obiektyw, który wystarczył mi na początek ... myślę o zoomoe około 10x ... albo większym ...głownie do pejzaży... Mieszkam obecnie w Kanadzie i czekam na wyprzedaże, gdzie mam nadzieję znaleźć coś dobrego, w dobrej cenie...
Jaką markę polecacie? Chciałbym wydać około 300 $ ...
Czy warto kupować obiektyw ze stabilizacją czy różnica jest niewielka?
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

MC - Wto 23 Gru, 2008

Do widoczkow to bardziej jest przydatny szeroki kat. Po co Ci obiektyw o takim zakresie ogniskowych :shock: one zazwyczaj nie sa wiele warte optycznie...
Stabilizacja przydaje sie bardziej na dluzszych ogniskowych.

Kocur - Wto 23 Gru, 2008

Tokina 11-16/2,8 powinieneś zmieścić się w 300$. Zamiast stabilizacji do krajobrazów znacznie bardziej przyda się statyw.
minio - Wto 23 Gru, 2008

statyw posiadam .... natomiast szeroki kąt? pewnie tak...przydałby się :) co natomiast mylicie o teleobiektywach? Jak bardzo uzyteczne? Mam na mysli zdjecia zwierząt itd.... Mozecie polecic jakies konkretne modele ....

Z góry dziękuję...

Monastor - Wto 23 Gru, 2008

minio, o jakich zwierzętach myślisz? Na niektóre z 300-tką spokojnie możesz iśc z podchodu. Na częśc trzeba będzie się już pewnie zaczaic. Nie wiem jak wygląda sprawa płochliwości zwierzyny w kanadzie.
Warto zastanowic się nad Canonem 70-300 F/4-5.6 IS. Jeśli za drogo to Sigma 70-300 F/4-5.6 APO albo Canon 100-300 F/4.5-5.6

Co do Tokiny. Mam to szkło i jestem z niego zadowolony, choc mimo wszystko warto się zastanowic nad Canonem 10-22 mm. Większy zakres, czasami przydaje się podnad 20 mm i w przypadku Tokiny trzeba zmienic szkło na standardowe. Poza tym jest całkiem ok. Jest ostra jak na tego typu szkło, aberracja chromatyczna dokucza mniej niż straszą w testach, do tego jest stałe światło F/2.8, które możesz docenic w pomieszczeniach. Jakośc wykonania jest na bardzo dobrym poziomie, ogólnie to bardzo zgrabne szkło. Z tym, że wydaje mi się, że chodzi po 500, 600 $, a nie po 300. Podobnie zresztą Canon 10-22 i 70-300 IS.

Jeśli zależy Ci na pejzażach to bierz C 10-22 albo T 11-16. To fajne szkiełka, w zasadzie równorzędne. Zdecyduj czy wolisz lepsze światło, czy większy zakres ogniskowych.
Sigma 10-20 też jest bardzo sympatyczna. Korzystałem z niej przez 3 dni i może nie była tak ostra jak Canon, czy Tokina, ale nie odstawała wyraźnie. Wydaje mi się, że zdjęcia z niej były bardziej kontrastowe niż z mojej Tokiny. Ładnie oddawała zwłaszcza błękit nieba.

marekf - Czw 25 Gru, 2008

nom canon 70-300 na początek jest nie zły. Ja swój będę niedługo chyba sprzedawał (więc jakby co ;) ), ale dlatego że chece kupić 100-400 L :)
minio - Sob 27 Gru, 2008

dziekuje ze pomoc ... co myslicie o Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 II USM Lens ktory cenowo jest b. dobry?

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2008 02:30 ]
Co wybralibyście?

Sigma AF 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro Zoom Lens for Canon- $309.95

Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 II USM Lens - 240 $

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS Lens- 319$

Z szerokim kątem chyba poczekam ....raczej mnie nie stać ....

MC - Sob 27 Gru, 2008

minio napisał/a:
Sigma AF 70-300mm f/4.0-5.6 APO DG Macro Zoom Lens for Canon- $309.95

Niezle szklo, ale przy obecnym kursie dolara - bardzo drogo.

komor - Sob 27 Gru, 2008

Może to cena w dolarach kanadyjskich?
minio - Sob 27 Gru, 2008

Tak to w kanadyjskich .... Sigma brzmi przyzwoicie ...co jednak ze stabilizacją? Moze Canon lepszy?
komor - Sro 31 Gru, 2008

Poczytałeś testy na tym portalu czy chcesz, żebyśmy zrobili to za Ciebie? Canon 55-250 IS jest niezły optycznie jak na swoją cenę, ale jest całkowicie plastikowy, więc na ciężkie wycieczki niekoniecznie. Sigma 70-300 APO jest dość pancerna, ale ma mydlane 300 mm i powolny i mało celny AF. Nie wiem jakie stosunki cenowe są w Kanadzie ale w Polsce jest warta swojej ceny, jeśli nie przeszkadzają Ci jej wady. Do sportu to ona na pewno się nie nadaje, ale dłużej wytrzyma niż plastikowiec.