|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - macro: raynox vs helios + pierscien odwr. mocowania
bart248 - Wto 23 Gru, 2008 Temat postu: macro: raynox vs helios + pierscien odwr. mocowania Witam.
Mam hybryde ktora chce robic zdjecia macro. Soczewki strasznie pogarszaja jakosc zdjec. wiec odpadaja. Chcial bym sie dowiedziec ktore z tych dwoch rozwiazan bedzie lepsze. a moze jakies inne pomysly?
Pozdrawiam
mavierk - Wto 23 Gru, 2008
moim zdaniem Raynox będzie lepszy - daje 'tylko' +10 dioptrii bodajże, przeciętny helios to 17 dioptrii, plus do tego jeszcze dochodzi niebanalna winieta
Ale ja mam heliosa i sobie radzę
bart248 - Wto 23 Gru, 2008
ostatnio robilem heliosem i stwierdziłem ze to dla mnie troche za mocne. i mam problemy z mała głebią ostrosci. A sa jeszcze jakies rozwiazania? miałem tez jakis obiektyw 28 który juz mikroskop robi, zastanawiam sie czy sa jakies tanie obiektywy miedzy 58-100. takie by zmiesciły sie w granicach ceny raynoxa
mavierk - Wto 23 Gru, 2008
ale poco się męczyć z czymś zamiast raynoxa, skoro mozesz mieć raynoxa? Po za tym im dłuższa ogniskowa obiektywu, tym mniejsze zbliżenie będzie przez nie uzyskane Właśnie rozwikłałem różnicę między głębią ostrości z 58 a 135mm Z heliosa miałem 17 dioptrii, a z Jupitera (szkło użyte to stworzenia znanego i lubianego Edka, ochroniarza) miałem tylko 7dioptrii
bart248 - Sro 24 Gru, 2008
no własnie. wiec moze taki jupiter by mi wystarczył?
Co do raynoxa to na allegro znalazłem 2 modele:
http://allegro.pl/item511...a_fakt_vat.html
http://allegro.pl/item514...lat_statyw.html
Czym one sie roznia? na aukcjach niestety jest mało napisane
edmun - Sro 24 Gru, 2008
250 starczy. msn-202 wiele osób odsprzedaje bo jest za duże powiększenie.
kup tą 250.. sam taką posiadam i jestem zadowolony.
AuThoR - Czw 25 Gru, 2008
A ja w końcu dostałem pierścienie makro jak je sprawdzę dam znać
belkot77 - Pon 29 Gru, 2008
A ja mam cos takiego. Składa sie z 3 pierscieni (tulejek) i mozna regulowac dlugosc. I przykladowe zdjecie zamieszcze. Strasznie mala glebia ostrosci
edmun - Wto 30 Gru, 2008
belkot77, widze prawie identycznie jak u mnie
tylko ze u Ciebie glebia wieksza
belkot77 - Wto 30 Gru, 2008
glebie jak i przyblizenie regulujesz iloscia pierscienie. 3 pierscienie - duze przyblizenie mala glebia. 1 pierscien - mniejsze przyblizenie wieksza glebia...
edmun - Wto 30 Gru, 2008
wiem wiem, ale z trzema głębia jest o wiele niższa niż przedstawiona na Twoim dekielku
belkot77 - Wto 30 Gru, 2008
bo uzylem dwoch
AuThoR - Sro 31 Gru, 2008
Ważna jest też odległość max ostrzenia od przedmiotu na różnej kombinacji pierścieni.
Nie wszystko chcemy focić z odległości 5cm...na 3 pierścieniach do kupy max odległość to ok 16cm więc nie odsuniemy się więcej żeby trochę powiększyć GO....trzeba odjąć już 1 pierścień (pisze w nawiązaniu do posiadanego sprzętu tj aparat + obiektyw). Oczywiście nie będzie już tej samej skali odwzorowania obiekt będzie mniejszy.
Ogólnie fajna sprawa te pierścienie - ja jestem zadowolony. Plus raynoxa to prostota zamocowania - tu niestety jest już więcej zachodu
|
|