|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Stabilizacja w obiektywie.
Kasieńka - Sro 24 Gru, 2008 Temat postu: Stabilizacja w obiektywie. Chciała bym się zorientować jak wygląda sytuacja z jakością zdjęć jeżeli użyje aparaty i obiektywu bez stabilizacji? Czy jest mowa o wykonaniu przyzwoitego zdjęcia bez statywu? I jaki czas migawki wchodzi w grę żeby nie wyszły mi jakieś rozmyte duch na zdjęciu?
krisv740 - Sro 24 Gru, 2008
panuje zasada -czas=ogniskowa - yak w przybliżeniu
czyli - ogniskowa obiektywu - 50mm - czasa 1/50s
pamiętaj o cropie- czyli np dla canona X1.6 = około 80m - i w tym momencie czas powinien być w granicach 1/80s
jasne?..........
a stabilizacja pomaga, lecz nie zabezpiecza........
kiedyś nie było stabilizacji i ludzie robili zdjęcia........
oczywiście jak masz wprawę to z czasami zejdziesz trochę w dół......
MC - Sro 24 Gru, 2008
krisv740 napisał/a: | kiedyś nie było stabilizacji i ludzie robili zdjęcia........ |
Oj, kiedys wielu udogodnien nie bylo i ludzie sobie radzili
Tutejszyn - Sro 24 Gru, 2008
Sorki, ze tutaj o tym piszę, ale tutaj to zobaczyłem. Bylem ciekawy za co dostaleś MC upomnienie. Jak to przeczytałem, to ze śmiechu rajstopy opadly mi do kolan
xneon - Sro 24 Gru, 2008
Cytat: | panuje zasada -czas=ogniskowa - yak w przybliżeniu |
chodziło Ci o:
1/czas (s) = ogniskowa (mm)
mavierk - Sro 24 Gru, 2008
albo
czas*ogniskowa=A
gdzie A to stała zależna od wielkości detektora
A=1/crop.
palindrom - Sro 24 Gru, 2008
Tutejszyn napisał/a: | Sorki, ze tutaj o tym piszę, ale tutaj to zobaczyłem. Bylem ciekawy za co dostaleś MC upomnienie. Jak to przeczytałem, to ze śmiechu rajstopy opadly mi do kolan |
http://forum.optyczne.pl/...ail&userid=1152
Obawiam się że właśnie za to
MC - Sro 24 Gru, 2008
Heh, wszystko jest w stopce
xneon - Sro 24 Gru, 2008
mavierk, Ty się wszędzie wciśniesz ze swoimi stałymi...kompleksy masz czy ki diabeł?
no offence
mavierk - Czw 25 Gru, 2008
xneon napisał/a: | kompleksy masz czy ki diabeł? | Kompleks stałych, których w chemii jest za dużo
palindrom - Czw 25 Gru, 2008
mavierk napisał/a: | xneon napisał/a: | kompleksy masz czy ki diabeł? | Kompleks stałych, których w chemii jest za dużo |
A wolałbyś żeby wszystkie były zmienne?
mavierk - Czw 25 Gru, 2008
palindrom napisał/a: | mavierk napisał/a: | xneon napisał/a: | kompleksy masz czy ki diabeł? | Kompleks stałych, których w chemii jest za dużo |
A wolałbyś żeby wszystkie były zmienne? | True, true Dziękuję Bogu, że był taki miłosierny, i postanowił coś tam opisać stałymi
|
|