|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Jaka lampe wybrac do olympusa E-510
daniel757 - Czw 25 Gru, 2008 Temat postu: Jaka lampe wybrac do olympusa E-510 Czy lepiej kupic orginalna lampe olympusa,czy moze raczej szukac z innej firmy np.metza. I czym kierowac sie przy zakupie?
kamfil06 - Czw 25 Gru, 2008
daniel757,
miałem podobny problem - zdecydowałem się wziąść mocniejszą
daniel757 - Czw 25 Gru, 2008
A co myslicie o lampie olympusa FL-36? Czy to strata kaski lepiej kupic cos innego.
kamfil06 - Czw 25 Gru, 2008
daniel757,
2ch mądrych pentaxiarzy wcisneło mi do głowy żeby kupować najmmocniejszą lampę na jaką cię stać - ja zdecydowałem się na metz-a 48
daniel757 - Pią 26 Gru, 2008
Jestes zadowolony z tej lampy? Chcialem sie ciebie zapytac czy glowica w tej lampie obraca sie prawo-lewo i gora-dol? I wyczytalem tez ze panel tej lampy jest dotykowy,czy to tak jest?
kamfil06 - Pią 26 Gru, 2008
daniel757 napisał/a: | Jestes zadowolony z tej lampy? |
niestety jeszcze jej nie mam
daniel757 napisał/a: | Chcialem sie ciebie zapytac czy glowica w tej lampie obraca sie prawo-lewo i gora-dol? |
tak
daniel757 napisał/a: | panel tej lampy jest dotykowy,czy to tak jest? |
pierwsze słyszę - szczerze wątpie
piotrbujakowski - Pią 26 Gru, 2008
Zależy jakie zdjęcia chcesz robić.
Ja mam FL-36 i stwierdzam, ze do fotoreportażu się nie nadaje.
Za duży czasu ładowania z 2 aku. I za długi odstęp czasu pomiędzy przebłyskiem a błyskiem.
Natomiast przy jasnych obiektywach i zdjęciach pozowanych nie ma co narzekać
Mocna lampa fajna rzecz jeśli jest potrzebna ...
<edit> FL-36 jest też używana jako lampa studyjna z wyzwalaczem radiowym i jej moc starczy :p
Takie radyjko nie jest drogie po 79 zł do aparatu i lampy .
daniel757 - Pią 26 Gru, 2008
Czesc Piotrze czy taka lampa olympusa fl-36 w/g Ciebie jest dobrym zakupem? Ja potrzebuje lampy do mojego aparatu gdyz jego lampa orginalna sobie nie radzi z naswietlaniem.Moje zdjecia wychodza za ciemne i z cieniami,nie jestem profesjonalizta jezeli mozesz to moze zaproponuj mi inna lampe w tej samej cenie.
piotrbujakowski - Pią 26 Gru, 2008
Jeśli nie chcesz robić zdjęć w dużym ruchu to ta lampa Ci starczy.
Jeśli idziesz w fotoreportaż to polecam FL-50.
[kup sobie też dyfuzor i z tektury białą kartkę na lampę pionowo.]
Polecam na początek kupić sobie fk-36 nauczysz się tym posługiwać i sam będziesz wiedział a jak coś to zrobisz z niej lampę studyjna i kupisz mocniejszą lampę.
Ja robię głównie zdjęcia pozwane i nie narzekam jestem bardzo zadowolony.
daniel757 - Sob 27 Gru, 2008
znalazlem w dobrej cenie lampe olympusa fl-36r czy jest ona slabsza od fl-36? Ktora lepiej kupic,czy roanica pomiedzy nimi jest dosyc znaczna?
piotrbujakowski - Sob 27 Gru, 2008
R oznacza remote czyli foto cele.
Możesz tą lampę wyzwolić za pomocą błysku innej lampy.
Chyba obecnie już nie ma fl-36 bez R ...
To jest jedyna różnica.
daniel757 - Sob 17 Sty, 2009
Zdecydowalem sie na zakup tej lampy,zamowilem juz a teraz czekam na paczke. Zamowilem z dyfuzorem tak jak mi dodadziles. Dzieki za rade
piotrbujakowski - Nie 18 Sty, 2009
nie ma za co ;p
Fasol - Wto 03 Lut, 2009
witam ;]
jestem nowy i mam podobny problem co daniel podobny ponieważ ja zdecydowałem się na lampę już tylko moje pytanie jest takiej klasy ze nie wiem mój aparat [E-510] jest wstanie bezprzewodowo sterować lampą błyskową z aparatu czyli czy będę mógł ustawić lampę np. na statywie i swobodnie z jej pomocą robić zdjęcia czy takie "rarytasy" oferuje e-3 i e-30
oczywiście zapomniałem dodać jaka lampę wybrałem ;] Olympus FL-50R[czemu ta bo mnie stać i cena nie jest aż tak wygórowana]]
piotrbujakowski - Wto 03 Lut, 2009
Jest wyzwalacz radiowy do aparatu na gorąca stopkę a do lampy odbiornik.
Widziałem kiedyś w necie po 79 zł sztuka 4 kanały.
Jest patent postawianie takiej lampy na statywie z parasolka czy softxboxem.
Fasol - Wto 03 Lut, 2009
hmmm czyli bez dodatków się nie obędzie ...
a za pomoc dziekuje
piotrbujakowski - Wto 03 Lut, 2009
Cóż bez kasy nie ma zabawy ...
żonkil - Sro 04 Lut, 2009
Dopiero body E-420/E-520/E-30/E-3 działają bezprzewodowo z lampami z serii R.
zubrstw - Sro 14 Wrz, 2011
Podbijam pytanie, mam aparat olympus e-510, byłem ostatnio na weselu i z prawie 100zdjec nie wiem czy z 20 sie nadaje reszta za ciemna albo rozmazana ewidentnie lampa nie starcza... Zdjecia robie amatorsko dla siebie, jakas wycieczka,imieniny ew inna impreza rodzinna. Jaka lampe polecacia? myslalem o takiej do 400zl czyli np. fl-36 (mozna znalezc uzywana lampe z mala iloscia blyskow) albo metza af-36. Co doradzicie? Jakis dyfuzor do tego czy bez?
|
|