|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - lampa do Canona 1D Mk II
slonkaap - Pią 26 Gru, 2008 Temat postu: lampa do Canona 1D Mk II Witam serdecznie wszystkich forumowiczow.Jest to moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o cierpliwosc i wyrozumienie.Mam pytanie jak w temacie.Otoz jaka lampe kupic do C.1DMkII.Zamierzam fotografowac glownie ptaki i zwierzeta ale nie tylko.Pozdrawiam
jaad75 - Pią 26 Gru, 2008
Dobre...
slonkaap - Pią 26 Gru, 2008
Sorry zapomnialem podac ze chodzi o 550EX lub 580 EX lub 580EX II.
goltar - Pią 26 Gru, 2008
Zwierzęta z lampą to jeszcze mogę zrozumieć.... jakieś makro, gady... ale ptaki i lampa ?
marekf - Pią 26 Gru, 2008
i użytkownik Canon 1D Mk II pyta się jaką lampę kupić!? nie dostałeś przypadkiem tego aparatu jako prezent na święta od bogatych rodziców;)?
Odpowiedź na twoje pytanie: Tylko canon 580EX II! - ale do ptaków to raczej się nie nadaje
slonkaap - Pią 26 Gru, 2008
goltar napisał/a: | Zwierzęta z lampą to jeszcze mogę zrozumieć.... jakieś makro, gady... ale p
taki i lampa ? |
Nigdy nie sluszales ze sa sytuacje w ktorych nalezy doswietlic lampa?Nie jest to moze zbyt czeste ale pomocne .A zapytalem o rodzaj lampy poniewaz spotkalem sie z opibnia ze 550EX jest rzekomo lampa dedykowana do 1D.Do tej pory myslalem ze to 580EX i stad moje pytannie.
[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 22:28 ]
marekf napisał/a: | i użytkownik Canon 1D Mk II pyta się jaką lampę kupić!? nie dostałeś przypadkiem tego aparatu jako prezent na święta od bogatych rodziców;)?
Odpowiedź na twoje pytanie: Tylko canon 580EX II! - ale do ptaków to raczej się nie nadaje
|
Aparat kupilem za Ciezko zarobione pieniadze .Jest to jednak moje pierwsze lustro cyfrowe i nie chce wydawac kasy niepotrzebnie.Czytalem ze do 1-ki dedykowana lampa jest 550EX chociaz wydawalo mi sie ze 580EX i stad moje zapytanie.Pozdrawiam
Kocur - Pią 26 Gru, 2008
Dlaczego jesteście tacy zdziwieni, że ptaki można z lampą? A np. sowy, w nocy? Strzelasz fotę, a sowę zbierasz z ziemi dwa drzewa dalej, bo sie nie wyrobiła w zakręcie, dwa w jednym
A tak poważnie to lampa się mało przyda, bo przy ogniskowych 300-500mm czas synchronizacji z lampą jest zwyczajnie za długi, żeby zrobić nieporuszone zdjęcie. A w trybie synchronizacji z krótkimi czasami błysk jest dużo słabszy i zwyczajnie nie doświetli obiektu... Chyba że ma się tele stabilizowane, albo na statywie. Ale jakoś nie wyobrażam sobie podchodzenia ptaków z aparatem z lampą i na statywie. Ciekawe ile razy bym się w krzaczory zaplątał z takim zestawem
Co do lapmpy - sam używam 580EX II i nie żałuję ani złotówki. Jednak mając kasę na 1D szukał bym raczej czegoś w stylu Metz Mecablitz 76 MZ-5, cena w PL niewiele ponad 2000zł...
goltar - Pią 26 Gru, 2008
slonkaap napisał/a: | goltar napisał/a: | Zwierzęta z lampą to jeszcze mogę zrozumieć.... jakieś makro, gady... ale p
taki i lampa ? |
Nigdy nie sluszales ze sa sytuacje w ktorych nalezy doswietlic lampa?Nie jest to moze zbyt czeste ale pomocne .A zapytalem o rodzaj lampy poniewaz spotkalem sie z opibnia ze 550EX jest rzekomo lampa dedykowana do 1D.Do tej pory myslalem ze to 580EX i stad moje pytannie. | Dla 1D MkII dedykowana była 580EX wspierająca E-TTLII. 550EX wspiera tylko E-TTL i dedykowana była faktycznie do 1D ale nie do 1D MkII.
mavierk - Pią 26 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | Dobre... | I mnie wgniotło w ziemię... stać Cię na marka i jeszcze się pytasz? A do ptaków kup jaśniejsze szkło.
slonkaap - Sob 27 Gru, 2008
mavierk napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Dobre... | I mnie wgniotło w ziemię... stać Cię na marka i jeszcze się pytasz? A do ptaków kup jaśniejsze szkło. |
Niestety na jasniejsze niz 2.8 mnie nie stac.
Dzieki za podpowiedzi wszystkim ktorzy chcieli mi pomoc.Pozdrawiam i koncze watek
komor - Sob 27 Gru, 2008
Dobra, chłopaki się trochę pochichrali i wcale im się nie dziwię. Ale co do lampy na ptaki to pamiętacie taki filmik na którym facet miał Marka, długą białą rurę i... lampę z założonym takim bajerem na soczewkach Fresnela, który skupiał błysk? Walił tym o zmierzchu do pelikanów czy czegoś podobnego. Na Strobiście to opisywali.
slonkaap, co do dedykacji lampy to pamiętaj, że 1D Mk II jest sprzętem sprzed paru lat, od tego czasu pojawiła się nowa lampa 580 EX II, stąd polecane modele mogły ulec zmianie.
MC - Sob 27 Gru, 2008
Proponuje jeden z reflektorow uzywanych w czasach II WS do szukania samolotow na niebie.
A ze koledzy sie smieja, to wcale mnie nie dziwi.
MC napisał/a: | Proponuje jeden z reflektorow uzywanych w czasach II WS do szukania samolotow na niebie.
A ze koledzy sie smieja, to wcale mnie nie dziwi. |
Oj kolego jakis ty madry,podziwiam Twoja elokwencje i inteligencje.Szkoda ze nie czytasz calego watku w ktorym pisze ze ta pucha jest 1 -sza w zyciu cyfra i pragne sie nauczyc jej obslugi.A to ze to akurat 1D Mk II to grzech???????Sam pisze ze z foto zaczynam zabawe,kupilem uzywke a wy mnie linczujecie.Czy na optyczne pl tak zawsze bywa?????Czy nie mozna miec puchy ok i zadaWAC pytan na poziomie amatora.Ludzie sa Swieta wyluzujcie a jak wam czasd pozwoli wspomnijcie Wasze pierwsze kroki.Nie wazne ze pusxzki byly inne.Takie czasy i koniec.Pozdrawiam Slonkaap
mavierk - Sob 27 Gru, 2008
nie, na każdym forum, gdy ktoś pyta, co dokupić do Canona 1d albo nikona d3 to nikt mu nie wierzy - każdy węszy jakiś podstęp 'wydał tak wielką kasę na puszkę a nie wie, co do niej dokupić? Kolejna mystyfikacja'
A logicznie rzecz biorąc - sam pomyśl - chcesz wspomagać sobie focenie ptaszków lampą błyskową - jeśli chcesz to robić, musisz mieć lampę możliwie jak najmocniejszą - jeśli musisz jak najmocniejszą - ex 580 i żadnej innej możliwości nie ma.
jaad75 - Sob 27 Gru, 2008
komor, mówisz o Better Beamer. To praktycznie jest jedyne wyjście, przy długich szkłach i lampie. Oczywiście najmocniejsza lampa też się przyda. 580 EX II, będzie najlepsza ze względu na uszczelnienia.
mavierk napisał/a: | nie, na każdym forum, gdy ktoś pyta, co dokupić do Canona 1d albo nikona d3 to nikt mu nie wierzy - każdy węszy jakiś podstęp 'wydał tak wielką kasę na puszkę a nie wie, co do niej dokupić? Kolejna mystyfikacja'
A logicznie rzecz biorąc - sam pomyśl - chcesz wspomagać sobie focenie ptaszków lampą błyskową - jeśli chcesz to robić, musisz mieć lampę możliwie jak najmocniejszą - jeśli musisz jak najmocniejszą - ex 580 i żadnej innej możliwości nie ma. |
Mea kulpa ze kupilem 1D MkII zamiast np 10D choc docelowo mial byc 40D.Wybor 1D nastapil w ostatniej chwili.Z drugiej strony patrzac na Wasze szkla to niektore sa drozsze od mojej 1-ki.I po co bic piane? Ale dzieki za odpowiedz.Zadajac to pytanie nigdy nie myslalem ze wqzbudzi ono tyle zlosliwych uwag./Nie chodzi akurat o Twoje odpowiedzi/ale wielu dalo mi popalic.Pozdrawiam
Paweł_G - Pon 29 Gru, 2008
Ej tam Panowie robicie burzę a moim zdniem należy się cieszyć że kolega kupił konkretny aparat zamiast zostać kolejnym nabywcą A350 który kupił w MM lub Saturnie namówiony przez "fachowca", bo jego poziom wiedzy wskazuje, że mógłby być sklasyfikowany do takiej własnie grupy.
slonkaap, nie dziw się reakcji kolegów - wszak to forum sprzętowe, gdzie jest wielu onanistów lecz zrozum że Twoje pytanie brzmiało dość dziwnie bo Mark 1D to aparat profi i do takich osób skierowany, więc dziwi pytanie o podstawy. A lampę bierz najlepszą dostępną a więc 580 EX II.
belkot77 - Pon 29 Gru, 2008
slonkaap napisał/a: | Nigdy nie sluszales ze sa sytuacje w ktorych nalezy doswietlic lampa?Nie jest to moze zbyt czeste ale pomocne |
NIe slyszalem. Mozesz mi przyblizyc jakie sytuacje masz na mysli fotografujac zwierzeta (rozumie ze nie psa w domu) i ptaki (oraz nie papuge w klatce) ?
piotrmkg - Pon 29 Gru, 2008
dla tych co nie wierzą w fotografię ptaków z lampą błyskową:
xneon - Pon 29 Gru, 2008
ptaszki wyglądają jak wklejone
jaad75 - Wto 30 Gru, 2008
belkot77 napisał/a: | NIe slyszalem. Mozesz mi przyblizyc jakie sytuacje masz na mysli fotografujac zwierzeta (rozumie ze nie psa w domu) i ptaki (oraz nie papuge w klatce) ? |
Masz tu przykład:
http://www.birdsasart.com/bn141.htm
Paweł_G - Wto 30 Gru, 2008
No i zacznie się wysyp tematów pt. "Jaki dyfuzor do ptaków?"
piotrmkg - Wto 30 Gru, 2008
Paweł_G, na zdjęciu nie ma dyfuzora, tam jest soczewka fresnela
belkot77 - Wto 30 Gru, 2008
Zakres lampy 580 II to max 30m. Jezeli mozesz podejsc tak blisko do zwierzyny no to ok. mozesz uzyc lampy... ja chcialbym jednak wiedziec co tworca tematu mial na mysli. Moze po prostu sie myli i zamiast wysmiewac mozna mu wytlumaczyc co i jak.
TO ze ty Jaad75 zawsze znajdziesz odpowiedz to o tym wiem.
slonkaap - Wto 30 Gru, 2008
belkot77 napisał/a: | Zakres lampy 580 II to max 30m. Jezeli mozesz podejsc tak blisko do zwierzyny no to ok. mozesz uzyc lampy... ja chcialbym jednak wiedziec co tworca tematu mial na mysli. Moze po prostu sie myli i zamiast wysmiewac mozna mu wytlumaczyc co i jak.
TO ze ty Jaad75 zawsze znajdziesz odpowiedz to o tym wiem. |
Witam.Pytalem o lampe poniewaz czytalem ze do 1D MkII dedykowana jest 550EX.Na to pytanie juz uzyskalem odpowiedz.Moze niefrasobliwie napisalem ze ma ona sluzyc do foto ptakow.I nie wycofuje sie z tego tylko powinienem napisac ze to nie glowne przeznaczenie.Wiela razy na grupach foto przyrodniczych czytalem jak koledzy doswietlaja lampa np zdjecia gniazd znajdujace sie w miejscach trudno dostepnych a tym bardziej dobrze oswietlonych.I o tym myslalem piszac posta.Wielokrotnie wspominalem ze w fotografi jestem na etapie poczatkowym,ale skoro podalem ze mam 1DMkII to zaczeto mnie linczowac.Sam wiem ze to sprzet profi ale ze wzgledu na zainteresowania foto ptakow ten sprzet jest niezbedny.Kazdy kiedys zaczynal a ze od razy od 1D trudno.Taki byl moj wybor ale po konsultacji z wieloma ludzmi na necie ,ktorzy od lat paraja sie tym zajeciem.Pisanie,jak niektorzy ze sprzet pochodzi od bogatych rodzicow juz wyjasnialem i dalej nie chce mi sie pisac.Wszystkim ktorzy pozytywnie podeszli do tematu z okazji Nowego Roku zdrowia i spelnienia marzen nie tylko fotograficznych.
komor - Wto 30 Gru, 2008
I na tym proponuję zakończyć wycieczki osobiste a ewentualne dalsze posty to już na temat lamp i ptaków, proszę.
piotrmkg - Wto 30 Gru, 2008
slonkaap, kup sobie 580EX mk2. gratuluję 1d, nawet jeśli przez jakiś czas nie wykorzystasz jego możliwości to przy odrobinie pracy na pewno szybko uda ci się osiągnąć zadowalające rezultaty. są też plusy, wraz ze wzrostem umiejętności nie będziesz musiał zmieniać aparatu, no i jak zdjęcie będzie nieudane to wiadomo, że to ty je "zmaściłeś" a nie aparat
belkot77 napisał/a: | Zakres lampy 580 II to max 30m. Jezeli mozesz podejsc tak blisko do zwierzyny no to ok. mozesz uzyc lampy... |
Ale cały czas piszemy o Better Beamer... Nawet zdjęcia urządzenia się pojawiły...
Monastor - Wto 30 Gru, 2008
slonkaap, piszesz, że w dziedzinie fotografii jesteś nowicjuszem, a jak to wygląda z ptakami, masz na ich temat konkretną wiedzę i doświadczenie w ich obserwacji? Pytam bo trochę mnie przestraszyła wypowiedź o foceniu ptaków na gniazdach. Bez odpowiedniego obycia bardzo łatwo w ten sposób zaszkodzic ptakom.
Monastor napisał/a: | slonkaap, piszesz, że w dziedzinie fotografii jesteś nowicjuszem, a jak to wygląda z ptakami, masz na ich temat konkretną wiedzę i doświadczenie w ich obserwacji? Pytam bo trochę mnie przestraszyła wypowiedź o foceniu ptaków na gniazdach. Bez odpowiedniego obycia bardzo łatwo w ten sposób zaszkodzic ptakom. |
Monastor szanowny kolego ornitologia i obserwacja ptakow stanowila cel mojezo zycia na pewnym etapie..Zdawalem na biologie na UAM w Poznianiu tylko za wzgledu na ptaki.Sam wiem i oczekiwalem takiego pytania ze foto przy gniazdach moze zrobic wiecej szkody niz pozytku fotografujacemu.Przyklad podalem za kolegami z for internet.ktorzy takowe foty robia.Konniec kropka.Nie pisalem ze ja to robie ,pisalem tylko o mozliwosci zastosowania lamp w foto ptakow,za co prawie mnie zlinczowano.A powod-to ze jako amatro zadaje glupie pytania bo mam C.1DMkII.Dla mnie osobiscie i podejzewam /po Twoim poscie/ ze dla Ciebie rowniez dobro ptakow jest wazniejsze od najbardziej udanej fotografii.Wyrazy szacunku i pomyslnosci w Nowym Roku.Slonkaap Andrzej
[ Dodano: Wto 30 Gru, 2008 18:35 ]
Monastor oczywiscie w poprzednim poscie jest maly blad.Chodzi oczywiscie o to ze zdjecia przy gniazdach moga stanowic problem dla PTAKOW a nie fotografujacego.Sorry
Monastor - Wto 30 Gru, 2008
slonkaap, uspokoiłeś mnie tym postem
Dobro przyrody przede wszystkim. Fotografia przyrodnicza nie powinna służyc uzyskiwaniu ładnych zdjęc, a raczej pokazywaniu piękna natury, uświadamianiu ludziom jak jest cenna i dlaczego powinniśmy o nią dbac.
Niestety wielu zapaleńców tego nie rozumie, stąd tak zwane 'parcie na szkło'. Wiadomo, fotografia staje się coraz bardziej powszechna, coraz więcej osób chce się zabierac za focenie przyrody, często bez żadnego przygotowania. Przeczytałem ostatnio parę takich opowieści, po których włos się jeży na głowie. Przepraszam za wścibstwo, ale wolałem zapytac. Przewrażliwiony jestem
Nie widzę nic dziwnego, ani śmiesznego w korzystaniu z lamp w fotografii ptaków. Są tacy, którzy to odrzucają, a są tacy, którzy twierdzą, że to najlepszy sposób na wydobycie szczegółów z upierzenia. Sam nie mam w tej kwestii doświadczenia i nie zamierzam się wypowiadac jak jest. Szkoda, że niektórzy z góry wyrabiają sobie opinię.
Tobie też najlepszego w Nowym Roku. Pomyślnych, bezkrwawych łowów
Tomek
belkot77 - Wto 30 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | Ale cały czas piszemy o Better Beamer... Nawet zdjęcia urządzenia się pojawiły... |
Ale slonkaap sie pyta o 550 lub 580! Ja nie dyskutuje z wami! CHcialem sie dowiedziec od autora tematu o co mu chodzi.
Zgoda?
belkot77 napisał/a: | Ale slonkaap sie pyta o 550 lub 580! |
Better Beamer to modyfikator, który zakładasz również na te lampy...
Jeśli mówimy o flaszowej fotografii przyrody, to taki modyfikator będzie konieczny...
belkot77 napisał/a: | jaad75 napisał/a: | Ale cały czas piszemy o Better Beamer... Nawet zdjęcia urządzenia się pojawiły... |
Ale slonkaap sie pyta o 550 lub 580! Ja nie dyskutuje z wami! CHcialem sie dowiedziec od autora tematu o co mu chodzi.
Zgoda? |
Szanowny Kolego,gdybys zadal sobie troche trudu i przeczytal wszystkie moje odpowiedzi w poscie to zauwazylbys ze kwestia lampy 550 czy 580 zostawla dawno rozwiklana.I to by bylo na tyle o co mi chodzilo.Dalsza dyskusja jest bez celu i to tylko nabijanie postow.Pozdrawiam i zycze powodzenia w Nowym Roku.
|
|