forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Olympus E-520 - dlaczego gorszy ??

inos - Sob 27 Gru, 2008
Temat postu: Olympus E-520 - dlaczego gorszy ??
Witam :-)

Bylem dzisiaj w kilku sklepach "pomacac" aparaty poniewaz chce kupic jakis najepiej juz w poniedzialek co by miec na sylwestra czym pstrykac;-)

Poczatkowo bylem zdecydowany na Nokona D80 lub Pentaxa k20 ale niestety nie bylo mi dane potrzymac pentaxa w dloniach bo w zadnym sklepie nie bylo zadnego modelu tej marki - bylem w 3.

Wzialem do reki nikona i juz mialem dwie uwagi... Jest ciezki - to tez zalezy od obiektywu bo z innym obiektywem ten d80 byl troszeczke lzejszy ... i druga sprawa to wizjer byl ciemny - po pstryknieciu fotki w sklepie zdjecia jasniejsze byly niz to co widzialem przez ten wizjer...

Byl tez Olympus 520 i powiem szczerze ze odrazu mi sie spodobal, dobrze lezy w dloni i nawet ten wizjer ma jasniejszy i nie jest za ciezki jak dla mnie;-) Urzekla mnie tez jego cena bo z dwoma obiektywami kosztuje 1999zł :-)

Po co to pisze... A po to by wam naswietlic troche sytuacje bo gdzies czytalem ze mozna sie kierowac np. firma - chialem miec nikona ale jak juz napisalem tak do konca to na pierwsze wrazenie ma dla mnie wady :-( - wiec juz tym kierowac sie nie bede;-)

Chcialbym byscie drodzy userzy mi napisali jakie ma wady ten aparat - a mianowicie co ma takiego gorszego np. od Nikona d80 ??

Widzialem ze Olympus ma tylko 3 pola autofokusa a nikon chyba 11 - czy to ma jakis wplyw na jakos zdjec czy to tylko jakis bajer ??

Acha jeszce mi pan sprzedawca powiedzial ze fotki nie sa "panoramioczne" tylko "kwadratowe" - czy to prawda??

Zaleta tej firmy sa chyba obiektywy ktore sa tansze i podobno ostrzejsze z tego co wyczytalem....

Prosze napiszcie jak mozecie dlaczego moze byc gorszy od Nikona d80.

Pozdrawiam i dzieki

Ps. a co to jest ten "srubokret" i do czego to jest??

ghost - Sob 27 Gru, 2008

olek ma inną matrycę - mniejszą i bardziej kwadratową (4:3 zamiast 3:2)
skutkiem wizjer jest śmieszny, a wysokie iso szumi.
plusem jest mniejszy wymiar.

śrubokręt to napęd autofocusa z body. teraz nikon robi szkła z własnym silnikiem, ale starsze są go pozbawione.
jeżeli body nie ma śrubokręta (jak d40-50-60) to nie może z nich korzystać.
u canona i olka af jest zawsze napędzany z obiektywu.

f50fd - Sob 27 Gru, 2008

inos,
Cytat:
Chcialbym byscie drodzy userzy mi napisali jakie ma wady ten aparat - a mianowicie co ma takiego gorszego np. od Nikona d80 ??
Nikon d80 to aparat o klasę lepszy niema co porównywać .
Cytat:
Bylem dzisiaj w kilku sklepach "pomacac" aparaty poniewaz chce kupic jakis najepiej juz w poniedzialek co by miec na sylwestra czym pstrykac;-)
a IMHO na sylwestra proponuje zaopatrzyć się w zwykłą małpkę , sprawdzone :lol: a z lustrem poczekać i poświecić więcej czasu na szukaniu i czytaniu , sam osobiście jestem w trakcie kupna lustra po trzech miesiącach szukania czytania i macania testowania moje typy to Pentax k200d i K-M ,oba mają śrubokręt , ale który wybiorę z tych dwóch tego jeszcze nie wiem :wink:
Arek - Sob 27 Gru, 2008

f50fd napisał/a:
Nikon d80 to aparat o klasę lepszy niema co porównywać .

Nie żartuj. Jeśli ja miałbym wybierać między Nikonem D80 a Olkiem E-520 wybrałbym
tego drugiego.

inos - Sob 27 Gru, 2008

a co z tym autofocuem?? mniej wecej wiem co to jest ale jak to sie ma do zdjec ?? im wiecej ma tych pol tym ostrzejsze foty wyjda??

Olympus podobno ma stabilizacje w body i gdzies czytalem ze to lepiej ale nie wiem dlaczego?

xneon - Sob 27 Gru, 2008

imho lepsza jest stabilizacja w obiektywie bo jej efekty widzisz już w wizjerze
jenknermario - Sob 27 Gru, 2008

Af ma byc szybki i celny. Czy jest ich 3, 11 lub nawet 100 nie ma z tym nic wspólnego. Natomiast jak jest ich więcej daje Ci to więcej mozliwosci, ponieważ możesz sobie nie tylko centralny uzywac ale tez pozostałe. Przydatnosc tych pozostałych zalezy tez jak sa umieszczone. Jako poczatkujacy się tym nie przejmuj.
Stabilizacje nie maja Nikony tak samo jak Canony w body talko w obiektywach. Plus tego Ola vs. D80 to czyszczenie matrycy i Lv. Przed zakupem musisz sobie uswiadomic ze kupnem aparatu wchodzisz w system. To znaczy przede wszystkim szklarnia. Napisz moze co bys chciał fotografowac.

kozidron - Sob 27 Gru, 2008

jenknermario napisał/a:
Plus tego Ola vs. D80 to czyszczenie matrycy i Lv

czyli dwie rzeczy, które potrzebne są jak świni siodło, pewnie lv to w olku przydatne właśnie z powodu małego wizjera. Rzeczywiście tych dwóch gadżetów D80 nie ma.
inos, matryca, ergonomia, odwzorowanie kolorów, szklarnia- wszystko to na korzyść D80......
Jeżeli miałbym wybierać to K20>D80>E520.

MM - Sob 27 Gru, 2008

Arek napisał/a:

Nie żartuj. Jeśli ja miałbym wybierać między Nikonem D80 a Olkiem E-520 wybrałbym
tego drugiego.

Teraz to chyba Ty sobie jaja robisz... :razz:

RB - Sob 27 Gru, 2008

kozidron napisał/a:

inos, matryca, ergonomia, odwzorowanie kolorów, szklarnia- wszystko to na korzyść D80......
Jeżeli miałbym wybierać to K20>D80>E520.

Matryca w d80 jest dość stara i już archaicznie wręcz oprogramowana. To jest to samo co w a100 i uzyskuje się z tego podobne rezultaty. Nikon nie zrobił nic aby coś więcej z ej matrycy w d80 wyciagnąc, a móglby bo to samo w a200 juz działa lepiej...

Jesli chodzi o matryce to ja raczej za arkiem... Tyle, ze olek za maly dla mnie...

inos - Sob 27 Gru, 2008

jenknermario napisał/a:
Napisz moze co bys chciał fotografowac.

glownie to krajobraz ale tez makro;-) na poczatku bede pstrykal wszystko ale tez duza uwage skupie na np. zachodach slonca czy noca - ogolnie natura pod kazdym wzgledem. - oh ciezko odpowiedziec na to pytanie bo na poczatku tak jak wczesniej napisalem bede fotografowal wszystko a z czasem moga wymagania urosnac - wiadome jak sie pozna sprzet i troche popstryka to sie juz widzi wady i zalety;-) mialem juz w planach kupic nikona d80 + nikkor 18-70 + 50/1.8 ale wziolem w lapy tego olympusa i caly plan dal w leb:/

Napisze tak... Boje sie ze jak wezme Olympusa to bede pozniej zalowal ze nie wziolem drozszego (ogolnie chodzi o obiektywy) nikona a z drugiej strony boje ze jak wezme nikona to bedzie mi to bardzo przeszkadzac jego ciezar no i to ze troche ceimny wizjer ma - moze to tylko kwestia przyzwyczajenia no ale jak juz na poczatku napisalem to olympus lezy mi w rekach bardzo dobrze i ten wizjer jakos jasniejszy byl niz w nikonie. Inna sprawa bardzo przydatne jest to czyszcenie matrycy a rozmiar 4/3 mi chyba w niczym nie bedzie przeszkadzac, grunt ze to nie kwadrat. Pewnie napiszecie zebym bral Olympusa a w razie czego kiedys zmienil ale mi wlasnie o to chodzi by nie zmeiniac;-)

Najwazniejsze dla mnie sa fotki ... Czyli ostrosc, jakos i kolorystyka. Moze macie jakies swoje fotki gdzies na necie robione tymi aparatami?? Niestety nie mam mozliwosci porownania fotek zrobionych przez siebie na tych aparatach.

Pozdrawiam

ghost - Sob 27 Gru, 2008

zawsze flickr ;)
d80 vs e5x0

inos - Sob 27 Gru, 2008

dziekuje:-)

Dobra zeby nie przedluzac ...

Olympus E-520 + 14-42 mm ED + 40-150 mm ED

czy

Nikon D80 + Nikon AF 50mm f/1,8 D Nikkor + Nikon AF-S DX Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED

Ktory lepszy zestaw?? Nie mam pomyslow juz bo z tego co widze oba maja zalety ale tez i wady :-( Takie zestawy biore pod uwage i prosze nie sugerujcie sie cena. Nie chce juz i wam mieszac i sobie w glowie bo ciezko - fotki jak dla mnie z mojego punktu widzenia podobne ;-)

Podobno wazne sa obiektywy wiec zdam sie na wasze zdanie;-)

Pozdrawiam:-)

jenknermario - Sob 27 Gru, 2008

inos, jest to temat na dlugie dyskusje. Powiem tak od 16stego roku zycia robie zdjecia, czyli od 20stu lat. Kazda lustrzanka mozna robic ladne foty ale sa tylko dwa systemy ktore nadaja sie do kazdego typu fotografi. Canon i Nikon maja tez najwiekszy wybor objektywow. Nie chcesz kompromisow biez Nikona.

RB napisał/a:
Matryca w d80 jest dość stara i już archaicznie wręcz oprogramowana.

archaicznie, nie znaczy źle -zresztą to są bananowe wnioski .......co z tego jak jest oprogramowana jak wypada lepiej i mniej szumi od olka. Nie wspomnę już o paru innych tematach, w których D80 ma znaczną przewagę nad E520.

xneon - Sob 27 Gru, 2008

zauważ inos że podałeś dwa odmienne zakresy obiektywów

do Olympusa krótki zoom i średni zoom, a do Nikona krótko-średni zoom i portretówkę

Oly na krótkim końcu w tym 14-42 będzie miał 28mm - do krajobrazu ciut za dużo, niewiele lepiej ma Nikon efektywnie 25,5mm - ale to jednak robi różnicę

no i jak mówi jenkermario - Nikon da Ci znacznie więcej obiektywów do wyboru

D80 Cię nie zawiedzie, a ta 50 jest bardzo sprawna i całkiem uniwersalna
a jego ciężar z czasem stanie się zaletą - przyjemnie poczuć pewnie aparat w łapie :)

RB - Sob 27 Gru, 2008

kozidron napisał/a:
RB napisał/a:
Matryca w d80 jest dość stara i już archaicznie wręcz oprogramowana.

archaicznie, nie znaczy źle -zresztą to są bananowe wnioski .......co z tego jak jest oprogramowana jak wypada lepiej i mniej szumi od olka.

A ja patrze (na tutesze testy) i widze, albo mi się wydaje, ze... bardziej... D80 chyba jednak bardziej szumi w Rawach od e-520...

A ze lepiej wypada... no to znaczy ze matryca Olka jest pewniej umocowana :-D

RB napisał/a:

umocowana................? Może upakowana miałeś na myśli, chociaż też mało składnie, no ale wtedy można się domyślać że chodzi Ci o dużą ilość pikseli na mniejszej fizycznie matrycy ..........no chyba że upierasz się przy umocowaniu...to nie kumam

RB - Nie 28 Gru, 2008

kozidron napisał/a:
RB napisał/a:

umocowana................? Może upakowana miałeś na myśli, chociaż też mało składnie, no ale wtedy można się domyślać że chodzi Ci o dużą ilość pikseli na mniejszej fizycznie matrycy ..........no chyba że upierasz się przy umocowaniu...to nie kumam

No jak matryca d80 lepiej wypada to matryca e-520 gorzej czyli trudniej wypada a więc musi byc owa matryca e-520 lepiej zamocowana do korpusu, to chyba logiczne... :mrgreen:

kozidron - Nie 28 Gru, 2008

RB napisał/a:
No jak matryca d80 lepiej wypada to matryca e-520 gorzej czyli trudniej wypada a więc musi byc owa matryca e-520 lepiej zamocowana do korpusu, to chyba logiczne... :mrgreen:

logiczne.........?
RB, no czegoś takiego dawno nie czytałem, jakaś puszka lepsza od drugiej bo lepiej jest umocowana matryca.......jakie fajne bananowe wnioski...Tak z ciekawości, widziałeś zeby jakaś matryca tak po prostu odpadła od puszki bo była słabo
RB napisał/a:
umocowana
.....?
Przypominasz tego użytkownika z allegro @@@Radek Radzi@@@ :mrgreen:

RB - Nie 28 Gru, 2008

kozidron napisał/a:
RB napisał/a:

logiczne.........?
RB, no czegoś takiego dawno nie czytałem, jakaś puszka lepsza od drugiej bo lepiej jest umocowana matryca.......jakie fajne bananowe wnioski...Tak z ciekawości, widziałeś zeby jakaś matryca tak po prostu odpadła od puszki bo była :

Nie, czemu? Ale to Ty pisałes że matryca z d80 lepiej wypada... :-( ja tylko dedukuje na podstawie Twoich wynurzeń w tym wątku...
I nie piszę, że e-520 jest lepszym korpusem od d80. Nigdzie. Napisałem tylko, że e520 IMO jednak szumi mniej od archaicznego d80.
A Ty się tak fajnie dajesz podpuszczać :-D

Swoją drogą jeśli dziwi Cię słowo 'umocowana' to w sieci znajdziesz wyjaśnienie jego znaczenia.

RB napisał/a:
I nie piszę, że e-520 jest lepszym korpusem od d80.

wprost -NIE ale

@@@RB Radzi@@@

RB napisał/a:
Jesli chodzi o matryce to ja raczej za arkiem...

a ty tak fajnie zapodajesz......

RB napisał/a:
Napisałem tylko, że e520 IMO jednak szumi mniej od archaicznego d80.

pewnie dlatego, że matryca jest lepiej umocowana :mrgreen:

RB napisał/a:
Swoją drogą jeśli dziwi Cię słowo 'umocowana' to w sieci znajdziesz wyjaśnienie jego znaczenia.

pewnie użyli lepszych spaxów albo śrub na torxy z nierdzewki :mrgreen:

xneon - Nie 28 Gru, 2008

jemu chodziło o grę słowną: między "wypadać" (jak aparat w teście, ale i np. jak ząb), a "być umocowanym" (matryca i w tym wypadku ząb w szczęce)! na litość, ludzie :P
RB - Nie 28 Gru, 2008

xneon napisał/a:
jemu chodziło o grę słowną: między "wypadać" (jak aparat w teście, ale i np. jak ząb), a "być umocowanym" (matryca i w tym wypadku ząb w szczęce)! na litość, ludzie :P

Zostaw, Koza to dobrze wie :-D Ale zabawy nam przecież nie odmówi.

RB, ubaw to jest ale z tego, że uważasz,

RB napisał/a:
że e520 IMO jednak szumi mniej od archaicznego d80.

Riddle - Nie 28 Gru, 2008

Temat jak zwykle zbacza z tematu na dyskusje o wypadaniu matryc z nikona :roll:

D80 jest aparatem zdecydowanie lepszym fizycznie od e-520, zaś matrycowo są porównywalne, z lekką przewagą Nikona.
inos, mówiłeś coś o wizjerze. W wizjerze nie widzisz dokładnie tego jakie będzie zdjęcie, gdyż po kliknięciu spustu obraz idzie nie do niego a do matrycy, która pracuje z wybraną przez użytkownika czułość ISO, dodatkowo użytkownik ustawia czas naświetlania jej. A fizycznie wizjer Nikona jest dużo lepszy i większy od Olympusa.

Arek - Nie 28 Gru, 2008

Ja akurat w pełni zgadzam się z RB w tej kwestii. Matryca D80 jest słabo oprogramowana i wolę tą z E-520. W D80 szumy wcale nie są mniejsze, a jeszcze dodatkowo są usuwane, czego nie można wyłączyć i co
prowadzi do degradacji szczegółów. W E-520 tego nie ma. Wadą E-520 będzie slaby wizjer, trochę groszy
LCD i tylko 3 punkty AF (choć to ostatnie mało dla mnie odczuwalne, bo i tak używam tylko środkowego).
Jakość wykonania obu korpusów podobna. Po stronie E520 stoi stabilizacja w korpusie, LiveView, pełnoprawne MLU i matryca. Dodatkowo samym korpusem zdjęć nie robisz, a do E-520 masz kilka
fajnych rzeczy do podłączenia. Zaproponuj na przykład zestawy oparte o D80 konkurencyjne cenowo, jakościowo i pod względem światła do E-520 + ZD 14-54 lub E-520 + ZD 12-60 mm.

RB - Nie 28 Gru, 2008

jenknermario napisał/a:
Kazda lustrzanka mozna robic ladne foty ale sa tylko dwa systemy ktore nadaja sie do kazdego typu fotografi. Canon i Nikon maja tez najwiekszy wybor objektywow. Nie chcesz kompromisow biez Nikona.

Chciałbym tylko cichutko zauważyć, ze te bezkompromisowe korpusy i optyka Nikona leżą w nieco innej galaktyce cenowej niz omawiany tu d80 i proponowane doń (nienajgorsze) obiektywy. I że duża częśc czytaczy i pisaczy na tym forum słusznie podniecając się tą bezkompromisowościa trochę tak sobie liże loda przez szybkę...

MC - Nie 28 Gru, 2008

RB napisał/a:
I że duża częśc czytaczy i pisaczy na tym forum słusznie podniecając się tą bezkompromisowościa trochę tak sobie liże loda przez szybkę...

100% racji.

RB - Nie 28 Gru, 2008

Riddle napisał/a:

D80 jest aparatem zdecydowanie lepszym fizycznie od e-520,

Nie wnikajc który z aparatów jest lepszy (bo nie wiem i mi to szczerze mówiąc wisi, bo oba to całkiem niezłe narzędzia dla fotografujacego) upraszam o opowiedzenie co ma oznaczać fizyczna lepszośc korpusu. Bo jak widzę powszechne jest uciekanie w takie ogólne, słabo zdefiniowane frazy typu 'lepiej wypada', 'fizycznie lepszy'. Jak by było 'mi bardziej odpowiada' to bym zrozumiał. Nota bene d80 mi bardziej odpowiada niz e-520.

mavierk - Nie 28 Gru, 2008

Arek napisał/a:
Zaproponuj na przykład zestawy oparte o D80 konkurencyjne cenowo, jakościowo i pod względem światła do E-520 + ZD 14-54 lub E-520 + ZD 12-60 mm.
To jest argument porządny ;)

Z drugiej strony do olka nie podepniesz takiego szkła, dzięki któremu będziemy mieli głębie ostrości jak z nikona na F1.4 z byle 50tką. Piszę o tym, bo dla mnie to jest istotne :) Z drugiej strony... jakby pomyśleć... to też nie jest argument. Właśnie przekonuję się powoli do e-420 w komachi znowu ^^

Arek - Nie 28 Gru, 2008

Sigmy 1.4/30 i 1.4/50 są już na Olka. Więc z GO tak źle nie będzie. Przeważnie i tak się przymyka i nie robi na pełnej dziurze ze względu na jakość. Przynajmniej ja tak robię.
inos - Pon 29 Gru, 2008

zamowilem dzisiaj D80 body do tego Nikkor 50mm f/1.8 i Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC HSM MACRO - niby lepszy od Nikkor 18-70 tylko ciut drozszy :/

Jutro powinienem miec body i 50 mm a w sylwestra jak sanie DHLa pociagna po sniegu - sigme;-)

Dziekuje wszystkim za pomoc:-)

Powiem wam tylko na koniec ze pomimo tego ze olympus mial chyba wiecej zalet niz nikon - tak na poczatek - np. cena, podobaja mi sie te fotki nawet 4:3, nie widze roznicy w jakosci zdjec - juz pomijam obiektywy, dobrze mi olek lezal w rece ... to jednak zawsze chialem miec Nikona i gdybym go nie zobaczyl (Olympusa) w sklepie i nie podotykal to bym mial pewniaka na ktorego w koncu postawilem. Pierwsze wrazenia juz wkrotce;-)

Pozdrawiam i dziekuje wszystkim:-)