|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jasna tania stalka do Canona
cantab - Nie 28 Gru, 2008 Temat postu: Jasna tania stalka do Canona Witam,
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie.
Fotografuję Canonem 400D+kit. Sprzęt ten odpowiadałby mi (ciągle się uczę), ale zacząłem ostatnio robić sporo zdjęć w słabym świetle - zdjęcia nocne itp. i dużo różnego rodzaju imprez - i ciężko tam focić niezbyt jasnym szkłem. Wpadłem na pomysł, że mogę kupić jakąś niedrogą stałkę z dobrym światłem - np. canona 35/2, 28/2.8 czy 28/1.8 itp. która na cropie da mi standard (ew. coś krótszego). Na dodatek, słyszałem, że "strzelanie" obiektywem stałoogniskowym pomaga w nauce kompozycji - czyli takie przyjemne z pożytecznym.
Na pełnej "dziurze" większość tych obiektywów ma wysoce niedoskonałe parametry, ale z tym się liczę i godzę - zdjęcia nie trafiają następnie do druku, a i tak mogą być na tyle pełne akcji (zdjęcia z przyjęć, imprez etc.) że nieostrości obiektywu może nie będzie widać... czy też będzie się to rzucać w oczy?
Pewnie, że można zamiast tego spróbować wymieniać kita (np. na tamrona 17-50) ale wtedy dostaje nieco gorsze światło no i trzeba więcej zapłacić, co kłóci się z ideą obiektywu niedoskonałego, ale za to taniego.
Co myślicie o samej koncepcji i jaki obiektyw sugerujecie? Z oczywistych względów obiektywy typu 35/1.4L odpadają...
Pozdrawiam i dzięki z góry za odpowiedzi
Maciek
Kocur - Nie 28 Gru, 2008
Wygląda to z grubsza tak:
28/1,8 - dobry optycznie, bardzo dobry AF, ale 2x droższy niż pozostałe.
28/2,8 - optycznie niewiele więcej daje niż Tamron 17-50/2,8, ale za to AF pewny.
35/2 - na f/2 kiepsko, od f/2,8 jest dobrze, a potem jeszcze lepiej, ale znów kiepski AF.
Jedynym sensownym wyborem wydaje się być 28/1,8, ale cena nie jest najniższa... Moim zdaniem, jeśli po prostu chcesz się "oswoić" ze stałką, to kup Tamrona 17-50/2,8 i Canona 50/1,8, za te dwa zapłacisz praktycznie tyle samo co za 28/1,8 USM. W ten sposób będziesz mieć dobrą, jasną stałkę do nauki i uniwersalny zoom, który przyda się wszędzie tam, gdzie 50-tka będzie za długa.
jasiekcom - Nie 28 Gru, 2008
naprawdę fajnym i tanim obiektywem jest canonowska 50 1.8 z tym ze Ty raczej preferujesz widzie cos szerszego z tych stałek, ale powiem Ci ze jakiej stałki nie kupisz to poznasz inny świat focenia u mnie 50 jest stale na jednym z korpusów a już powoli przykładam się to 85 i wiem ze będzie mój
mavierk - Nie 28 Gru, 2008
Pójdź do sklepu i wybierz sobie Sigmę 30/1.4 ostrą
|
|