forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Noszę okulary korekcyjne co do polepszenia wizjera w D90??

teodor2424 - Nie 28 Gru, 2008
Temat postu: Noszę okulary korekcyjne co do polepszenia wizjera w D90??
Witam.
jestem krótkowidzem i noszę okulary -2.
jedyny problem przy robieniu zdjęcia przez wizjer jest taki że jak mocno nie docisnę okularów do muszli to nie widzę nastaw w wizjerze. Czy można coś z tym zrobić?? i wkurza mnie ze brudzę co chwila okulary.
Znalazłem coś takiego tylko czy się to sprawdzi:
http://www.fotoplus.pl/ak...a/Nikon/DK21-M/

A i pytanie czy gdy patrzymy w wizjer to najlepiej było by gdyby oko dolegało do muszli żeby nie wpadało jakieś światło co może zakłamywać kolory i obraz. Czy dobrze myślę?? Bo jak robię w okularach to niestety takiego przyłożenia nie uzyskam nigdy.

Co można z czymś takim zrobić??

Jesienny - Nie 28 Gru, 2008

To jest okular powiększający, a Tobie bardziej chodzi o to:

http://www.fotoplus.pl/ak.../Nikon/DK-20-c/

Natomiast osobiście nie widzę problemów w robieniu zdjęć w okularach. Sam noszę okulary i robiąc zdjęcia Nikonami (d50, d70s, d80, d300) nie mam żadnych problemów z używaniem ich w okularach na nosie.

Tak czy siak jeśli chcesz robić bez okularów to raczej ten link jest dla Ciebie, bo muszla powiększająca tylko powiększy Ci obraz i tym bardziej nie zauważysz nastaw w wizjerze ;)

Nie nie nie chcę robić zdjęć bez okularów. Chcę je mieć na nosie. ale dobrze by było gdyby wizjer był większy wtedy nie musiałbym tak blisko przykładać okularów do wizjera.
A myślałem że ta muszla powiększająca powiększy również obraz z nastawami :) ale skoro one będą cały czas takie same i w tym samym miejscu będę musiał przeżyć to zę ciągle mi się brudzą szkiełka przy przykładaniu do muszli

Dadan - Nie 28 Gru, 2008

ja zakładam soczewki

robienie zdjęć w okularach

1. brudzą się szkła
2. nie widzę ustawień aparatu w wizjerze
3. mały komfort

Dadan napisał/a:
ja zakładam soczewki

robienie zdjęć w okularach

1. brudzą się szkła
2. nie widzę ustawień aparatu w wizjerze
3. mały komfort

mam dokładnie te same problemy ale nie mam wyjścia awaryjnego czyli soczewek :(
Chyba będę musiał się w końcu zdecydować na tą operację LASIK żeby było bardziej komfortowo zdjęcia robić :)

Jesienny - Nie 28 Gru, 2008

To ja albo jestem dziwny, albo... nie wiem ;)
Robię zdjęcia w okularach i wszystko w wizjerze widzę, okulary tak czy siak ciągle mi się syfią więc nie wiem czy to od aparatu czy też od zwykłego kurzu ze spalinami na ulicy - to dla mnie żadna różnica. Zresztą nie zauważyłem, żeby akurat używanie okularów w czasie fotografowania jakoś specjalnie wpływało na ich większe brudzenie się. Nie wciskam ich w wizjer ;)

PS. Okular powiększający - powoduje, że widzisz tylko wycinek wizjera ale za to większy, więc to co na dole będzie bardziej niewidoczne niż było.

davaeorn - Nie 28 Gru, 2008

Jesienny napisał/a:
To ja albo jestem dziwny, albo... nie wiem ;)
Robię zdjęcia w okularach i wszystko w wizjerze widzę, okulary tak czy siak ciągle mi się syfią więc nie wiem czy to od aparatu czy też od zwykłego kurzu ze spalinami na ulicy - to dla mnie żadna różnica. Zresztą nie zauważyłem, żeby akurat używanie okularów w czasie fotografowania jakoś specjalnie wpływało na ich większe brudzenie się. Nie wciskam ich w wizje

ja też w okularach pstrykam i nie mam problemu... szkła się babrzą tak czy owak, więc zwisa mi to..

Bumber - Sro 31 Gru, 2008

Także pstrykam w okularach, ale nie lubię, gdy mam brudne szkła. Rozwiązanie: podnoszę lekko okulary i w wizjer patrzę gołym okiem. Jak oderwę oczy od aparatu, to okulary same wracają na swoje miejsce :grin:
RaV579 - Sro 31 Gru, 2008

Bumber, ty możesz mieć małą wadę wzroku i wtedy nie ma problemu, bo po prostu cykasz forki bez okularów. Kolega teodor2424 zaś, ma pewnie większą wadę wzroku i bez okularów w wizjerze widzi niedokładnie/niewyraźnie.
Dzemus - Sro 31 Gru, 2008

Zdjęcia muszę robić w okularach, mam -8 i odpada wszakie podnoszenie okularów. Na swojej fz-18stce widzę wszystko. Soczewki kiedyś nosiłem i nie przypadły mi do gustu.
A brudzenie się soczewek? Ja i tak mam zawsze tak brudne, że po umyciu ich czuję jakbym miał dioptrię wady wzroku mniej :wink:

Bumber - Sro 31 Gru, 2008

RaV579 napisał/a:
Bumber, ty możesz mieć małą wadę wzroku i wtedy nie ma problemu, bo po prostu cykasz forki bez okularów. Kolega teodor2424 zaś, ma pewnie większą wadę wzroku i bez okularów w wizjerze widzi niedokładnie/niewyraźnie.

-1.5to wcale nie tak mało, a bez bryli jakoś daję radę. Kwestia przyzwyczajenia. ;) Często patrzę na scenę w okularach, a później kadruję przez wizjer po częsci "z pamięci". Wygodne to nie jest, ale z braku laku... ;)

Dadan - Sro 31 Gru, 2008

a oprócz wady wzroku w granicach -2 ( nie pamiętam dokładnie)

mam bardzo duży astygmatyzm co mi sprawa dużo większy problem

soczewki osobiście najbardziej mi odpowiadają

xneon - Sro 31 Gru, 2008

a pokrętełko przy wizjerze nie pomaga?
Bumber - Czw 01 Sty, 2009

xneon, pokrętełko jest jedynie dla dalekowidzów - ma zakres regulacji od 0 do +2 dioptrii.

Dadan, też mam astygmatyzm i żyję. ;) Czasem przez wizjer niewiele widać, ale można się przyzwyczaić.

komor - Pią 02 Sty, 2009

Bumber, jeśli masz na myśli 400D to nieprawda, że regulacja jest tylko na plus. Ja mam wadę-2 i regulacja dostępna w 400D i 40D jest dla mnie wystarczającą. Co do okularów to nie podnoszę tylko opuszczam :) ale też nie jest to rozwiązanie idealne. :???:
garreth - Pią 02 Sty, 2009

komor ma rację :smile:
"-Zakres korekcji wynosi od -1.8dpt do +0.8dpt. Dostępnych jest ponadto dziewięć soczewek korekcyjnych o mocy od -5.0dpt do +3.0dpt."
instrukcja do Nikona F-80, strona 43 :wink:
jeśli chodzi o mnie, to ja mam wadę -3,5 + astygmatyzm, i nigdy nie zdejmuję okularów, jak kadruję (co najwyżej podnoszę je tak, żeby górna krawędź oprawek dotykała brwi - szkła brudzą się, ale zawsze mam chusteczkę z mikrofazy :wink: )

Bumber - Sob 03 Sty, 2009

komor, powiem szczerze, że nie zauważyłem tej regulacji na minus. Kółeczko mam dokręcone do oporu na minus i nadal widzę nie do końca wyraźnie (i nie mam wady AF! ;) ). Przez to myślałem, że regulacja jest tylko na plus (przy kręceniu do dołu widzę wyraźną różnicę w ostrości ;) ).
maput - Nie 04 Sty, 2009

Według specyfikacji D90 "Korekcja dioptrażu: Od –2 do +1 dptr."
A skoro nosisz szkła -2, to skąd problem ? Powinieneś się w tolerancji mieścić..

Bumber - Nie 04 Sty, 2009

maput, może to przez astygmatyzm ;) A może wada mi się pogłębiła, czego nie zauważyłem ^^