forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - którty zoom wybrać?

zippuro - Pon 29 Gru, 2008
Temat postu: którty zoom wybrać?
witam mam sigmę 70-300 macro apo ( wersja ze złotym paskiem) - stan super ale zastanawiam się nad czymś nowszym... z tego co zdążyłem poczytać najbardziej pasował by mi nikkor 70-300 vr ale nie wiem czy będzie to duża zmiana na +....
w rachubę też wchodzi tamron 70-200 ze stałym światłem 2.8
dlatego mam dylemat i proszę o pomoc

MC - Pon 29 Gru, 2008

To sa 2 zupelnie rozne obiektywy.
Z jednej strony masz stabilizowanego, lekkiego amatorskiego zooma, a z drugiej kawal wyraznie ciezszego, ale i duzo jasniejszego szkla.
Co Ci jest bardziej potrzebne? 300mm? Cichy naped AF? Lekki obiektyw? Czy moze priorytetem jest dobre swiatlo f2.8?

Dzemus - Pon 29 Gru, 2008

Spełnia oczekiwania? To po co wymieniać?
Obiektywy sie nie starzeją szybko.
Lepiej pomyśl nad jakimś nowy obiektywem, o nowy zakresie, o nowych właściwościach (makro, itd.). Albo o stałce

zippuro - Pon 29 Gru, 2008

właśnie...czyli jednak stałka 2.8 tamrona będzie najbardziej odpowiednia
MC - Pon 29 Gru, 2008

zippuro napisał/a:
jednak stałka 2.8 tamrona będzie najbardziej odpowiednia

Stalka? Chodzi Ci o obiektyw ze stalym swiatlem czy staloogniskowy?

Dzemus - Pon 29 Gru, 2008

Źle mnie zrozumiałeś. Miałem na myśli obiektyw stałoogniskowy, a nie obiektyw o stałym świetle.
mariusz.w - Wto 30 Gru, 2008

2 miesiące temu robiliśmy zdjęcia na safarii ja z tanią SIGMĄ 70-300 a pozostałe:
- NIKKOR 55-200 mm f/4-5.6G ED
- NIKKOR 70-300 VR f/4,5-5,6G IF-ED
- NIKKOR 70-200 VR F/2.8G IF-ED
Może i faktycznie przy ładnej słonecznej pogodzie to zdjęcia były wszystkie ładne, przewaga 300 przy maksymalnym zoomie była oczywista.
Ale potem ... światło wyrażnie gorsze i tu zaczeła pojawiać się przewaga stałego światła 2,8 lub przynajmniej VR.
Po przyjeździe odlądaliśmy zdjęcia to zastanawialiśmy się czy byliśmy w tym samym miejscu :)
na stałe światło mnie nie stać ale nikkor 70-300 vr to będzie chyba optymalne rozwiązanie.

zippuro - Sro 31 Gru, 2008

dziękuje Mariuszu za te podpowiedzi i porównania....dla mnie bardzo cenne.pozdrawiam