|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - CarlZeissJena Jenoptem 8x30W - czy warto?
epinefryna - Pon 29 Gru, 2008 Temat postu: CarlZeissJena Jenoptem 8x30W - czy warto? Witam
Szybko się witam,
jestem Bartek, potrzebuję lornetkę, czytam was od jakiegoś czasu i miło mi z tego powodu
Prosty problem, znalazłem lornetkę jak w temacie, poniewierała się całe lata po domu w braku poszanowania przewalana była z kąta w kąt. No i efekt jest taki, że cała się rozklekotała, śrubki się poluzowały a jak się przez nią spojrzy to się człowiek czuje jak po dobrych paru głębszych, nie bardzo to mogę zdefiniować ale głowa boli od tego od razu.
Pytania są proste:;
- czy to warto próbować reanimować, przeglądnąć, sprawdzić?
- czy jest jakiś wiedzący w Krakowie lub okolicach potrafiący takie rzeczy?
- jeżeli warto i trzeba wysłać to gdzie najlepiej to zrobią?
- a może jest jakiś samouczek żeby sam se zrobił/sprawdził co trzeba?
Gdyby się taką lornetkę dało zreperować czy przegląd zrobić to ładne parę lat by mi chyba posłużyła, nie?
Serdeczne dzięki z góry za wszystkie porady.
Pozdrawiam
Bart
Arek - Pon 29 Gru, 2008
To stary klasyk. Napisz do Janusza Płeszki z Astrokraka - www.astrokrak.pl
A najlepiej idź do niego do sklepu, który mieści się w Krakowie. Tylko się potarguj,
bo jak się zorientuje, że się nie orientujesz w temacie, to skasuje 2x więcej niż trzeba
epinefryna - Pon 29 Gru, 2008
Dzięki!
Teraz zapewne będzie tak: on to czyta i powie 4x tyle bo wie, że będę chciał połowę... więc ja muszę chcieć 25% ale wtedy on powie 8x
Pojadę popytam co i jak. Mam nadzieję, że to nie jakieś straszne pieniądze bo jak tak to lepiej uzbierać na coś lepszego.
Marcin887 - Wto 30 Gru, 2008
Ja naprawiałem lornetkę u pewnego człowieka który ma na allegro nick nokto-info czy coś takiego. Sprzedaje lornetki i noktowizory na allegro. Moja lornetka była rozkolimowana. Płaciłem 50zł a niektórzy wołali nawet od 150zł. Tak więc możesz u niego też zapytać.
Pozdrawiam
Adamol32 - Sro 31 Gru, 2008
Witam
Masz rozkolimowana lornetke ,trzeba ustawic pryzmaty ewentualnie kolimowac ja na pierscieniach soczewek.Lornetka wymaga rozkrecenia wyczyszczenia pryzmatów ,usuniecia paprochow , nastepnie dobrego uszczelnienia jak masz nowsza wersje z powlokami MC to sa wewnatrz uszczelki.Jesli chcesz to moge ja naprawic po kosztach przesylki z twojej strony potrafie to bez problemu ustawic (naprawialem kilkanasci roznych lornetek miedzy innymi Zeissa Dekaremy i Deltrintemy)
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Adam
epinefryna - Sro 31 Gru, 2008
Dzięki za wszelką pomoc.
Na razie podokręcałem co się dało, poczyściłem szkła zewnętrzne po odkręceniu tych nakrętek na obiektywach i okularach, lewy okular (ten bez regulacji) się tak swobodnie obracał to go skontrowałem dobrze tą nakrętką i jakoś działa, wprawdzie pokrętło ostrości nie chodzi super płynnie w całym zakresie i w jednym punkcie ma takie delikatny opór ale to szczegół.
Muszę się kiedyś przespacerować w dzień popatrzeć na ptaki w terenie i w dobrym świetle bo coś mi się wydaje, że do remontu to się bardziej moje oczy nadają niż ta lornetka. No i muszę iść do sklepu porównać obraz z jakąś inną lornetką.
Jeszcze raz dzięki i Skolimowanego Nowego Roku Wam życzę
|
|