forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k20D - jaki obiektyw wybrać?

tomasiek - Wto 30 Gru, 2008
Temat postu: Pentax k20D - jaki obiektyw wybrać?
Witam.
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z doborem zestawu... ale zacznę od początku
Doświadczenie z fotografią mam średnie. Jakieś 10 lat temu Zenit 12xp z standardowym obiektywem Heliosa, ale używany u cioci na imieninach.
Obecnie - Fuji FinePix s5700 - dzięki niemu polubiłem fotografię (tu kilka zdjęć)... ale troszkę mi brakuje i w obiektywie iw ostrzeniu... Więc oczywistą kontynuacją wydaje się lustrzanka cyfrowa.
Po poczytaniu setki testów, kilkukrotnej wizycie w sklepie, zdecydowałem się na body Pentax k20d - w grę wchodził jeszcze Nikon d80 - ale k20d o wiele lepiej leżał mi w dłoni. Na plus też przemawia że można w nim bez problemu używać starszych obiektywów (manualnego ostrzenia się nie boję).
Do czego: głównie do fotografowania przyrody, częściej makro i zbliżenia, rzadziej krajobrazy czy architektura, czasem wnętrze, portretówka i "u cioci na imieninach" prawie w ogóle, ale nie mogę powiedzieć że nie będzie tego wcale. Fotografuję prawie tylko i wyłącznie dla siebie.
Za ile? Cały zestaw - body+obiektyw do ok. 3500-4000 zł (jednak z naciskiem na 3500)
Problem pojawia się przy wyborze zestawu z obiektywem. Od razu przyznaję się, że nie znam się na obiektywach ;( - coś tam owszem czytałem, pytałem, ale nie czuję się w tym na tyle żeby samemu podjąć decyzję. Na początek planuję zakupić zestaw z jakimś uniwersalnym obiektywem, przy założeniu że w ciągu roku dokupię do niego obiektyw makro. Zakładam też że na tym jednym obiektywie się nie skończy - czyli "system" będzie się rozwijał.
Z tego co znalazłem (z gotowców):
zestaw 1: Pentax K20D + ob. 18-55mm AL II + 50-200mm
zestaw 2: Pentax K20D + ob. 18-250mm
zestaw 3: Pentax K20D + ob. 18-55mm AL II + 55-300mm
zestaw 4: samo body + jakiś uniwersalny obiektyw który polecicie :) , umożliwiający oczywiście zabawę w makro.

No chyba że znajdzie się ktoś dobry kto pomoże w wyborze obiektywu uniwersalnego + prostego obiektywu makro w podanym wcześniej zakresie cenowym.

uf... się rozpisałem. Ale chyba zgodnie z zasadami :)

//edit
chyba że ktoś ma zupełnie inny pomysł na body

konczako - Wto 30 Gru, 2008

Hm.. Uwzględniając to co napisałeś to jednak ja bym proponował inne boddy.

Nikon D90+18-105VR+ stałka Nikkor 50F1,8 - niezły zestaw i w zupełności wsytarczy. Matryca w Nikonie jest znacznie lepsza niż w Pentaxie i obikektywy jak najbardziej cię zadowolą(patrz testy tych szkiełek)

Canon 40D+Tamron 17-50F2,8 - szybkie, solidne sprawdzone body z dobrą matrycą i dobrym, jasnym obiektywem.

Jesli nastawiasz sie na makro i nie potrzebujesz błyskawicznego AF to Sigma 17-70Macro z tymi aparatami też będzie dobrym rozwiązaniem.
Jesli ci zależy na dłuższych ogniskowych to w Nikonie masz świetnego 70-300VR(i na przszyłosc warto się nad nim zastanowić).

Jak już napisałem wahałem się na Nikonem d80 a Pentaxem. Canona jakoś nie brałem pod uwagę... Nikona d90 nie brałem nawet w ręce - szczerze mówiąc "filmy HD" w reklamie odrzuciły mnie tak samo jak "pierwsza lustrzanka bez lustra". No ale po to są fora żeby zasięgać opinii.
Co do nikona - miałem w rękach d80 i jakoś dziwnie mi leżał w rękach. D90 nie miałem (chyba w szale przedświątecznym znikł z półek). Poza tym - myślałem o wykorzystaniu starych obiektywów z zenita (coś tam w rodzinie się jeszcze obija) - a z tymi ponoć sobie lepiej pentax radzi.
Dzięki za poradę - idę czytać dalej (o nikonie i canonie ;) )

ps. a dlaczego Pentax nie?

//edit - za pentaxem przemawiała jeszcze stabilizacja w korpusie. Ale w sumie rzeczy - i tak 99% zdjęć robię ze statywem... więc w sumie rzeczy może jednak nikon ze względu na ilość akcesoriów...

f50fd - Wto 30 Gru, 2008

tomasiek,
Cytat:
ps. a dlaczego Pentax nie?
Bo Pentaksa nikt nie lubi , za co : za to że nie zmienił bagnetu , że można nim gwożdzie wbijać , jest uszczelniony , ma Limitedy , i znakomite kity ciekawe stałki , SR w korpusie. :wink: a tak na serio to znakomity system, K20d można śmiało zastąpić K200d i zainwestować w lepsze szkiełko , 3 zestaw jak najbardziej. :mrgreen:

Akurat to że jest uszczelniony i można nim gwoździe wbijać to plus. Kwestia bagnetu... profesjonalnie nigdy się tym zajmować nie będę więc nie ma to aż takiego znaczenia - wydaje mi się że znajdę zawsze jakieś szkiełko dla siebie o w miarę przyzwoitych parametrach.
Co do k200 - to już chyba lepiej poszukać k10...
W sumie zaczynam czytać o canonie d40 i nie dość że cena mi odpowiada to i jego parametry też są przyjemne.

Riddle - Wto 30 Gru, 2008

tomasiek napisał/a:
Akurat to że jest uszczelniony i można nim gwoździe wbijać to plus.

"Trudno" to zauważyć, ale pierwsza część wypowiedzi f50fd była żartem, znaczy się wymienił plusy pentaxa podpisując jako wady.

tomasiek napisał/a:
"filmy HD" w reklamie odrzuciły mnie

Nie należy bać się nowości, o ile są dobre. D90 to bardzo dobry aparat, z niskimi szumami.

Sam pentax k20d według mnie nie należy do aparatów które warto kupić. Za dużo mpx, za wolny.

Na twoim miejscu wybrał bym w zależności od potrzeb : szybka seria - 40D, niskie szumy D90.

Riddle napisał/a:
"Trudno" to zauważyć, ale pierwsza część wypowiedzi f50fd była żartem, znaczy się wymienił plusy pentaxa podpisując jako wady.

No moja wypowiedź też była w formie dowcipu. Cienkiego ale zawsze ;)
Riddle napisał/a:
Nie należy bać się nowości, o ile są dobre.

Kwestia podejścia do świata... :)
Co do k20d - mpx - owszem nie jest na pewno wielką zaletą. Co do wolności... nie widziałeś mojego Fuji ;) .
A d80? Jakoś naprawdę mnie d90 nie przekonuje.
Canon owszem - ciekawy... ale nie leży kompletnie w łapie (byłem w sklepie przed chwilą)

Riddle - Wto 30 Gru, 2008

D80 a D90 - D90 ma dużo dużo mniejsze szumy (spokojnie na ISO 1600). D80 jest we we wszystkich kategoriach (prócz ceny) gorszy lub porównywalny.
D90 to naturalny następca D80, z większą ilością funkcji, wyższą jakością, lepszą matrycą. Więc po co się uprzedzać do dobrego aparatu?

krisv740 - Wto 30 Gru, 2008

a ja protestuje i polecam pentax
jeśli kolega wie, że nie będzie profesjonalnie zajmował sie tym hobby :mrgreen:
to oferta szkieł (choćby sigmy) zaspokoi wszystkie podstawowe potrzeby
to fajna wielozadaniowa puszka i każdemu mozna ją polecić...... :cool:

f50fd - Wto 30 Gru, 2008

tomasiek, Twój Fuji jest całkiem spoko , sam posiadam Finepixa jak w niku :wink: , czasami bawię się Lumiksem FZ-50 ale ten klamot jest za wielki , co do D 90 sam miałem chęć na niego, to bardzo dobry i solidny aparat a filmy to taki gratis , może się przydać , choć okazał się duży i mało wygodny, lubię małe lustrzanki , po kilku miesiącach macania testowania najlepiej mi lerzą Pentaksy K-M i K200d z naciskiem na ten pierwszy , a jeśli chodzi o szkła na bagnet K dla amatora , ja nie widzę żadnego ograniczenia wręcz przeciwnie :lol:
kamfil06 - Sro 31 Gru, 2008

krisv740 napisał/a:
to oferta szkieł (choćby sigmy) zaspokoi wszystkie podstawowe potrzeby

dlaczego?
masz 16-50, 50-135, pare zaje****** limitedów, fa 100mm macro i pare innych szkiełek.

Riddle napisał/a:
D90 to bardzo dobry aparat, z niskimi szumami.

bardzo lubię D90 ale stojąc przed wyborem K20D, D90, 40D wybrałbym...
K20 - do D90 nie dopłacałbym za (trochę) mniejsze szumy, Canon odpada (nie cierpię canonowskiej ergonomi) - wolę mieć solidniejszy, większy i uszczelniony korpus.

Riddle napisał/a:
am pentax k20d według mnie nie należy do aparatów które warto kupić. Za dużo mpx, za wolny.

z pix. się zgodzę - choc niewiem dlaczego ale w 50D wszystcy się nimi podniecają,
co do szybkości, jak często używasz serii ?

tomasiek,
odsyłam cię do tego co napisałem w wątku o teście K20

krisv740 - Sro 31 Gru, 2008

kamfil06, bo ty myslisz o szkłach do 200 mm, a ja od 70 w górę :cool:

moim wyborem w dalszym ciągu jest pentax, jako najbardziej dostosowany do potrzeb amatorskich korpus - szkoda mi trochę szkieł dostepnych u canona - to jest problem pentx'a - koniec kropka i na ten temat nie należy prowadzic dyskusji! :smile:

tomasiek - Sro 31 Gru, 2008

hohoho...
Zacznę od początku.
@Riddle - czy my się nie znamy z innego forum? Co do d90 - cóż - jeśli czegoś nie używam (filmiki HD) to po co ma to mieć? Ot inne podejście do życia. I nie uznaję filmików jako przydatny gratis...
@krisv740 - nie będę się zajmował profesjonalnie, to tylko hobby więc szukałem jakiegoś rozwiązania które będzie w miarę wielozadaniowe. Owszem - z naciskiem na fotografię przyrody, więc uszczelnienie Pentaxa uważam za ogromny plus.
@f50fd - wiem że Fujik jest fajny - nie zamierzam go się pozbywać. Jednak po 1,5 roku używania zauważam że czasem mi czegoś brakuje... a to ostrości na zdjęciach, a to większej ergonomii. Stąd po przeczytaniu testów była wyprawa do sklepu żeby pomacać. Jak już mówiłem - Pentax po prostu leży w dłoni.
Co do K-m - może to śmieszne - ale b. zależy mi na górnym LCD :) Wydaje mi się to dość wygodnym rozwiązaniem, mimo że nigdy nie korzystałem
K200D - cóż - tu się cały czas waham - tak naprawdę chodzi chyba tylko o matrycę w k20d.
@kamfil06
Oczywiście przed założeniem wątku przeczytałem test oraz WSZYSTKIE opinie w wątku który podałeś. I właśnie test i twoja opinia pokierowały mnie w stronę k20d.
Jak często używam serii? Mimo że Fujik ma tą funkcję "wyprowadzoną" na zewnątrz korpusu... to jakoś nigdy nie miałem potrzeby.
Szczerze mówiąc - fotografując przyrodę, nie fotografuję ptaków, lwów ani innych szybkich zwierząt. Wręcz przeciwnie. Najczęściej są to grzyby, mchy, czasem owady - a te do b. szybkich nie należą i spokojnie mogę sobie powolutku robić zdjęcia.

Co do ilości szkieł - na 100% nie potrzebuję wyboru spośród 300 modeli. Przeglądając ofertę w internecie uważam że na 100% znajdę swój "zestaw" 3-5 obiektywów. Fotografuję dlka siebie, publikuję tylko na Flickr oraz na ścianie w domu. Po prostu frajdę mi sprawia zabawa z aparatem na łace, w lesie czy w innym, jakimkolwiek miejscu.
kamfil06 napisał/a:
masz 16-50, 50-135, pare zaje****** limitedów, fa 100mm macro i pare innych szkiełek.

Oczywiście przyjmuję to jako + -- znaczy że do Pentaxa też dobiorę ciekawe szkła jak dla amatora, nie ograniczając się do 1-2 obiektywów.

Czytałem testy w grudniowym foto-video - tu pentax został dość mocno oceniony. Dodając do tego dobre leżenie w dłoni... chyba wybór padł już wcześniej co do body.
@kamfil06 - a który z zestawów wymienionych w pierwszym moim poście byś polecał jako użytkownik tego aparatu?

//edit - a może pentax k200d? Zostałoby coś więcej na szkiełka...
i jeszcze jedno - czy k20d ma podświetlany panel LCD (ten górny)?

Riddle - Sro 31 Gru, 2008

Jak już pentax, to na twoim miejscu brał bym k200d albo k10d. Kupisz za mniej niż k20d, a funkcjami wcale nie jakieś gorsze.

tomasiek napisał/a:
ale b. zależy mi na górnym LCD Wydaje mi się to dość wygodnym rozwiązaniem, mimo że nigdy nie korzystałem

Idź na wróżkę, dobrze ci idzie:) Górny LCD jest jak dla mnie rzeczą bez której nie ma porządnej lustrzanki, osobiście nie kupił bym lustra bez niego.

Z pewnych doświadczeń wolałbym nowy aparat - k10d jest już chyba zupełnie nie do dostania. K200d - owszem jeszcze jest...
Na razie czytam instrukcje do obu i porównuję testy...

RB - Sro 31 Gru, 2008

tomasiek napisał/a:
Z pewnych doświadczeń wolałbym nowy aparat - k10d jest już chyba zupełnie nie do dostania. K200d - owszem jeszcze jest...
Na razie czytam instrukcje do obu i porównuję testy...

Weź k20. Te 14 mpix nie pomoże, ale przeszkadzać nie będzie. Nie robisz na dłuugich ogniskowych i nie bdziesz chciał mocno cropowac, więc k20 da Ci duzy ppotencjał zmniejszania obrazka - wszak zdjęć się nie robi dla ich wyglądu na 100% powiększeniu.

Ok. Załóżmy więc że pozostaję przy k20d - co z obiektywami? Czy któryś zestawów z mojego pierwszego postu? Czy może body + własna składanka? Jeśli tak, to jaka? Wolałbym żeby cena na dzień dzisiejszy oscylowała koło 3.5 tyś. Nie wiem jeszcze kiedy nastąpi zakup może w ciągu miesiąca, może w ciągu pół roku - ale zawsze wcześniej zbieram opinie... dużo wcześniej :) Jeśli cena body do czasu zakupu pójdzie w dół to IMO lepiej - będzie na szkła.
Oczywiście zakładam że szkła będą dokupywane w miarę czasu i możliwości. Jednak na sam początek chciałbym mieć tyle o ile dobry zestaw.

konczako - Sro 31 Gru, 2008

To 14Mpix w Pentaxie to tak naprawdę ledwo 10Mpix więc upakowanie pixeli nic nie dało. Na dodatek jesli zdjęcia przyrody i landszafty to często będziesz używał dłuższych czasów naświetlania ze względu na porę w jakich takie zdjęcia najlepiej robić. A tutaj Pentax to porażka. Przeczytaj test na optyczne... Matryca w pentaxie jest po prostu spartolona i próbowali to leczyć softem.
Jeśli Pentax odopowiada ci najbardziej to go bierz ale za nim to zrobisz obejrzyj parę innych aparatów(np. te które wymieniłem wcześniej). Mnie słaby i wonly AF od Pentaxa odstraszył jednak choć dla ciebie to może nie jest wada, zależy od preferencji.
Co do Canona to tutaj moze odstraszać gorsza braca z lapą i np. brak takiego patentu jak CLS Nikona..

RaV579 - Sro 31 Gru, 2008

tomasiek, ja w tej cenie brałbym Nikona D90 z kietm 18-105 VR. Sam niedawno stałem przed takim wyborem i zdecydowałem się właśnie na tego Nikusia.

Może to śmieszne - ale za Pentaxem k200D przemawia... zasilanie na paluszki a nie na dedykowane akumulatory :) Obecnie przy Fuji mam zawsze 2-3 komplety akumulatorków i dość często jest to za mało...
Co do D90 - no jakoś nie mam przekonania. Ale przyznam że muszę go dokładniej obejrzeć.
A może to jakaś zwykła, wrodzona niechęć do Nikona?

RaV579 - Sro 31 Gru, 2008

Co do D90 możesz pogadać z AuThoR'em.
konczako - Sro 31 Gru, 2008

Paluszki przy lustrzance?? Akumulatory są o wiele bardziej wydajne i o wiele krócej sie ładują. :mrgreen: . A jeszcze jak dokupisz dodatkowy to juz w ogóle sama wygoda :wink: . Dokupujac grip paluszków też możesz używac :mrgreen: . Co do niechęci do Nikona to hm.. Nikon to klasa sama w sobie :wink: . To samo Canon... :mrgreen:

Kupuj to co ci najbardziej odpowiada. Najważniejsze sa zdjęcia ale za nim kupisz poczytaj testy i pobaw sie aparatami :wink:

No w sumie masz rację - grip załatwia sprawę... :) Przyznaję się - nie pomyślałem.
Ok. W takim razie zostaję przy pentaxie (jeszcze bez wyboru czy k20 czy k200) ale ponawiam pytanie - jakie szkła? Czy zestaw 3 który był już tu polecany będzie dobry na początek?

jaad75 - Sro 31 Gru, 2008

konczako napisał/a:
To 14Mpix w Pentaxie to tak naprawdę ledwo 10Mpix więc upakowanie pixeli nic nie dało. Na dodatek jesli zdjęcia przyrody i landszafty to często będziesz używał dłuższych czasów naświetlania ze względu na porę w jakich takie zdjęcia najlepiej robić. A tutaj Pentax to porażka. Przeczytaj test na optyczne... Matryca w pentaxie jest po prostu spartolona i próbowali to leczyć softem...

A nie mówiłem, że czytanie testów na Optyczne może być szkodliwe?... :lol:

krisv740 - Sro 31 Gru, 2008

jaad75, a jest takie piekne hasło - "czytać i rozumieć" - prawda?

[ Dodano: Sro 31 Gru, 2008 14:12 ]
nie rozumiem ludzi którzy odwodzą kogoś od kupna dobrej lustrzanki bo ktoś w dobrej intencji napisał o megapixlach .............

tomasiek napisał/a:

ma,
ale generalnie żadko się tego używa,

co do szkieł,
osobiście wolałbym zestaw w 16-45 f/4 :wink:
ale 18-55 i 50-200 też jest fajną opcją...

jaad75 - Sro 31 Gru, 2008

kamfil06 napisał/a:
ma,

Górnego LCD, czy podświetlenia? W sumie, obydwu używam dość często...

jaad75,

podświetlenia,
zdażyło mi się go użyć może 3 razy
(zdjęcia w nocy i chrzest)...

Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2009

kamfil06 napisał/a:
tomasiek napisał/a:

ma,

co do szkieł,
osobiście wolałbym zestaw w 16-45 f/4 :wink:
ale 18-55 i 50-200 też jest fajną opcją...
Rzadko, nie żadko :evil:
kamfil06 - Czw 01 Sty, 2009

Wujek_Pstrykacz,

pisałem o podświetleniu :!:

[ Dodano: Czw 01 Sty, 2009 23:18 ]
chyba że jestem jedynym który tego nie używa (podświetlenia) :?:

jaad75 - Czw 01 Sty, 2009

kamfil06, a Wujek_Pstrykacz o ortografii...
kamfil06 - Czw 01 Sty, 2009

ojoj :oops: - chyba za długo w UK siedze...
tomasiek - Pią 02 Sty, 2009

Ok.
Podsumowując. Biorąc pod uwagę testy na optyczne, które IMO przeczytałem ze zrozumieniem bardziej odpowiada mi k20d (w zestawie nr 1). Biorąc pod uwagę opinie na forum powinienem wybrać Nikona d90, aczkolwiek jest to porównanie b. dyskusyjne.
Podsumowując... Jedynej rzeczy której mi brakuje w Pentaxie jest przycisk balansu bieli na korpusie... Natomiast rzeczy które mi przeszkadzają/drażnią w d90 jest kilka więcej. Ale nie przeczę, chcę przed zakupem aparatu jeszcze się jemu dokładnie przyjrzeć, a najlepiej potestować.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Jak tylko dokonam zakupu to podziękuję, albo i nie ;)

jaad75 - Pią 02 Sty, 2009

tomasiek napisał/a:
Jedynej rzeczy której mi brakuje w Pentaxie jest przycisk balansu bieli na korpusie...

Też myślałem kiedyś, że będzie mi to przeszkadzać, ale nie przeszkadza mi zupełnie, a de facto robiąc RAW-y można na stałe zostawić sobie AWB, czy 5500K zapomnieć o problemie...