|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma 28-105 mm f/3.8-5.6 UC-III Aspherical IF - opinie
j_zaz - Czw 01 Sty, 2009 Temat postu: Sigma 28-105 mm f/3.8-5.6 UC-III Aspherical IF - opinie Kupiłem. Poproszę o opinie na temat szkiełka....
mnich - Czw 01 Sty, 2009
Kupiłeś i prosisz o opinie ? Dobre sobie. Tego jeszcze nie było.
[ Dodano: Czw 01 Sty, 2009 16:42 ]
Dziwi mnie Twoje podjście. Oczekujesz opini czy dobrze zrobiłeś?
Jeśli sam nie jesteś pewien czy słusznie wydałeś pieniądze, to chyba coś jest nie tak.
Jeśli tak, to może wrzuć jakieś próbki z tego szkiełka.
goltar - Czw 01 Sty, 2009
j_zaz zazwyczaj tego typu pytania pojawiają się przed zakupem więc nie dziw się reakcji mnicha. Jeśli kupiłeś to proponuje podzielić się własną opinią, a może ktoś także dopisze swoją.
j_zaz - Czw 01 Sty, 2009
A ile znależliście opinii na temat tego szkła w internecie?
Po polsku praktycznie zero, w katalogu optycznych tylko suche dane techniczne. Bardzo proszę jesli ktoś ma ten słoik i używa nie ch odpowie czy jest ostry przy pełnej dziurze czy trzeba go domykać , jakie ma kolory, jak z ostrością na 28 mm etc.?
TEGO NIGDZIE ZNALEŻĆ NIE MOGŁEM.....
MC - Czw 01 Sty, 2009
j_zaz, ale o co Ci chodzi? Kupiles, wiec podepnij, porob troche zdjec i napisz opinie...
j_zaz - Nie 11 Sty, 2009
Podpiołem. Strzelam. Jest fajnie bo:
- autofokus jak to u sigm z canim niezmiernie rzadko głupieje
- bardzo fajne kolory (jak na te półkę cenową i jakościową oczywiście)
- solidna budowa, plastik-fantastik ale porządny, metalowy bagnet
- dobry kontrast
- przód nie rotuje
- zrobisz tym fajny bokeh
- żadnych winiet (przynajmniej ja nie widze) na APS-C
- mój model jest w pełni zgodny z Canonem, widywałem w sieci opinie na temat braku kompatybilności tego słoika z cyfrowymi korpusami
- naprawde fajny spacerniak
Wady:
- silnik autofokusa brzmi jak silnik od wierzy czołgu
- nie ma sprzęgła przy pierścieniu ostrości więc można go sobie spalić
- światło f/4 na dole (nie f/3.8)
- ostrość spada w rogach przy 28mm (42 mm dla APS-C)
- co to jest UC-III? - chyba symbol zastosowanego napędu (z czołgu) bo nie moge znależć nic na ten temat
Generalnie polecam (niecałe 300 PLN) ale ostrożnie bo jest ich mało na rynku wtórnym i 3/4 z nich nie działa pod cyfrą (stara seria z chipem do analoga)
1/25 s. f/7.1 ISO 1600 66 mm RAW (Lightroom)
1/60 s. f/4 ISO 1600 28 mm RAW (Lightroom)
muzyk - Wto 27 Paź, 2009
Kupiłem dziś ten sam obiektyw do Canona 300 - używany za 29 Euro w bdb stanie (pani była tak miła, że dorzuciła jeszcze pasek Canona za darmo
Moja opinia: ładnie się prezentuje z tym analogowym body, bardzo dobrze i stosunkowo cicho działa AF. Osłona przeciwsłoneczna w zestawie
Chyba niezłe zdjęcia z tego wyjdą, przynajmniej na monitorku 450-tki zachęcająco wyglądają. Jak coś zrobię w plenerze - wrzucę.
Chciałem jakiegoś "kita" do analoga kupić, no i się trafił - tani jak barszcz.
[ Dodano: Sro 28 Paź, 2009 00:05 ]
Znalazłem taka ciekawą opinię
Czyżby tani, "biały kruk"?
oracle - Pią 30 Paź, 2009
Ale wrzuć pełną fotkę a nie miniaturkę.
tutaj macie świetny serv do fotek:
www.vpx.pl
muzyk - Wto 17 Lis, 2009
Jak będę miał w końcu internet to wrzucę. Póki co, mogę tylko napisać, że obiektyw jest całkiem niezły jak na 29 Euro wydane na niego. Kito-spacerowy do analoga jak najbardziej.
jangcy - Nie 22 Sie, 2010 Temat postu: Czemu nie działa lampa błyskowa. Witam
Podepnę się pod ten temat.
Otóż jestem poczatkującym uzytkownikiem cyfrowej lustrznaki. Kupilem Sony A230 ze wzgledu na prostotę i cene, a ze sie trafiło to na ryzyk-fizyk kupiłem ten obiektyw:
Sigma 28-105 mm f/3.8-5.6 UC-III Aspherical IF
Gdzie napotkałem sie z opinią ze może żle działac pod cyfrówką po wlączeniu lampy. Tak sie tez stało. Po włączeniu lampy aparat troche wariuje. Ustawia lampę na najniższą moc.
Ktos pisał że niby na trybie M (manual) mozna wymusic prawidłowe działanie, ale mi sie nie udało.
Czy ktos sie spotkał z takim problem w Sony Alpha. Czy to niebezpieczne dla aparatu.
Dodam ze w dzien wszystko działa prawidłowo.
Ten obiektyw na 5 pinów - właściwe obiektywy do Sony alpha mają 8 pinow...wlanie te 3 są ponoć wykorzystywane do ustawień lampy.
Proszę o opinie kogoś ktos sie z tym spotkał lub moze ma na to jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam
Jakub
MC - Pon 23 Sie, 2010
Spróbuj przestawić pomiar błysku z ADI na TTL.
jangcy - Pon 23 Sie, 2010
MC napisał/a: | Spróbuj przestawić pomiar błysku z ADI na TTL. |
dzieki...
...kolejna opcja, ktorą właśnie poznaje:)
Poczytałem troche i wiem ze chyba to mam...musze poszukac gdzie...
rzeczywiście, teoretycznie powinno pomoc
MC - Pon 23 Sie, 2010
Nie do końca. W instrukcji jest to w miarę dobrze wyjaśnione.
jangcy - Pon 23 Sie, 2010
przepraszam juz sie poprawiłem...za szybkie, poranne czytanie:)
Dam znac o rezultatach:)
[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 22:45 ]
Witam
Dzieki za pomoc, ale ja cos nie moge znalesc takich opcji....czy to czasem nie jest zwiazane z tym czy obiektym ma taką opcje lub jej nie ma?
jakby sie komus chciało
http://www.sony.pl/produc...F4140597321.pdf
bo w specyfikacji modelu piszą cos o tym...
Flash metering: ADI / Pre-flash TTL flash metering
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
|
|