forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D80 z jakim kitem, czy samo body i obiektyw osobno?

dexlex - Sob 03 Sty, 2009
Temat postu: Nikon D80 z jakim kitem, czy samo body i obiektyw osobno?
Witam
Po przeczytaniu xxx postów, artykułów, obejrzeniu fotek itp. itd. oraz co najważniejsze "wymacaniu" lustrzanek zdecydowałem (na 99,999%) się na Nikona D80.

Teraz pytanie:
kupić samo body (w euro jest za 1699 zł) i na początek jakiś jeden obiektyw lepszy czy body z kitem?

Na sam aparat i obiektyw mogę wydać nieco ponad 2000 zł (stąd z poniżeszej listy ta pcja za 2599zł jest już przydroga..).

pierwsze rozwiązanie ma jeden minus: za drogo na jednorazowy wydatek, z kartą pamięci i pokrowcem nie zmieściłbym się pewnie w 3000zł..

Zostaje więc raczej body z kitem w zestawie i teraz pytanie: jaki wybrać?

Mam do wyboru:
1.) Nikon D-80 + 18-55 mm AF-S VR DX - 2299 zł (euro RTV)
2.) Nikon D-80 + Tamron AF 18-200 mm XR DiII LD Aspherical IF Macro - 2599 zł (to już troche zbyt dużo, też euro RTV AGD)
3.) Nikon D80 + ob. 18-55 VR - 2099 zł (cyfrowe.pl - choć zdecydowanie wolałbym kupić na miejscu w sklepie a nie przez internet)
4.) Nikon D80 z ob. Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC - 1999zł (fotojoker)
5.) Nikon D80 z ob. Nikkor 50 mm f/1,8 - 2099 zł (fotojoker)

W zasadzie to tyle, w MM nie pamiętam z jakim obiektywem jest w D80 w ofercie, ale chyba tez 18-55 za cenę porównywalną do tej z euro.

Z powyższych najbliżej mi z decyzją to 4.) lub 1.).
Za 1.) przemawia zapewne stabilizacja, której nie ma w sigmie.

Dodam jeszcze, że w kolejnych miesiącach (myślę, że nie wczesniej niż w połowie roku) w planach mam zakup kolejnego obiektywu (obiektywów), statywu, gripu.

Mam jeszcze jedno pytanie związane z tym nikonem, a mianowicie wielkość kart SD jaką obsługuje.
Na jednej ze stron w specyfikacji było podane, że max 4GB karty obsługuje.. prawda to, ma ktoś tego nikona i kartę np 8GB?
Planowałem kupć kartę 8GB ale jesli miałby jej nie obsłużyć to zdecyduje się na 4GB..

Co do samej karty to wystarczy SanDisk Extreme III 20MB/s czy lepiej dołożyć do wersji 30MB/s ?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

mnich - Sob 03 Sty, 2009

dexlex napisał/a:
Co do samej karty to wystarczy SanDisk Extreme III 20MB/s

Wystarczy.

dexlex napisał/a:
5.) Nikon D80 z ob. Nikkor 50 mm f/1,8 - 2099 zł (fotojoker)

Za tą opcją obstaje. Docenisz ilość światła i ostrość obiektywu na f/5.6 .

Nie napisałeś jakie masz doświadczenie w fotografii?
I czego oczekujesz...

Doświadczenie w fotografii innej niż kompakty: praktyczne zerowe krótko mówiąc, teoretyczne wydaje mi się dobre ale nie miałem jak teorii sprawdzić w praktyce bo to będzie moja pierwsza lustrzanka.

Jeśli chodzi o nie-lustrzanki to dawniej miałem analogowego pentaxa, po awarii kupiłem canona a430, który do tej pory mi służy, używany do zdjęć krajobrazów, makro, imprezowe (ok. 4000 zdjęc niim zrobionych).

Przydałaby się stabilizacja, ale ta stałka 50mm też jest ciekawa opcją.
Może kupie 1.) lub 4.) i do tego tą stałke? jest za 399zł...
kurcze sam nie wiem..

Edit jeszcze oczekiwania:

możliwości rozwoju, zdjęcia nocne/ciemne/z małą ilością światła
+ oczywiście zdjęcia typowe imprezowe/rodzinne

krajobrazy i makro to zapewne z innymi obiektywami

bolsa - Sob 03 Sty, 2009

Hmm jeśli zdjęcia nocne to raczej wysokie ISO będzie potrzebne (chociaż sprawdź to jeszcze) a jeśli tak to matryca CMOS będzie lepsza ... patrz na Canona 400d lub 450d

Canon 450D jakoś mi nie leży dobrze w ręce, a to też jednak ważne.
Nie mam zamiaru zajmowac się profesjonalną fotografią, ale np. chciałbym robić zdjęcia budynków oświetlonych nocą (czeska Praga jest piękna a że zamierzam się wybrać do Czech za ok miesiąc to przyspieszam nieco zakup lustrzanki ;])

MC - Sob 03 Sty, 2009

dexlex, do zdjec noca jednak lepszy jest aparat z matryca CMOS. Chociaz w praktyce roznice nie sa jakies kolosalne. Robiac zdjecia budynkow podswietlonyc nie bedziesz potrzebowal czasow 20s.
mnich - Sob 03 Sty, 2009

dexlex, D80 da radę, tylko statyw koniecznie. Możesz wtedy użyć iso 100 i długiego czasu.

Tu masz przykład, chociaż dość mocno podciągnięte kolory.

Statyw kupie tez napewno tylko nie wiem jeszcze kiedy. najpierw lustrzanka oczywiście.
D90 gdyby był nieco tańszy...

chyba, że zaszaleć i D90 body + narazie podstawowe szkło nawet stałke jakąś, ale to i tak z samym obiektywem jednym wyjdzie ponad 3000 a z kartą, torbą i statywem ze 3500 spokojnie..

EDIT:
opanowałem emocje i D80 będzie wystarczający, CMOS pojawił się stosunkowo niedawno i to znaczy że wczesniej zdjęcia były do bani że tak się wyraże?

bardzo dużo zależy od umiejętności fotografa:
niektóre fotki z D80 nocne są naprawde dobre wg mnie:
http://flickr.com/cameras/nikon/d80/ z zakładki Now showing wybrać Night

komor - Nie 04 Sty, 2009

dexlex napisał/a:
CMOS pojawił się stosunkowo niedawno i to znaczy że wczesniej zdjęcia były do bani że tak się wyraże?

CMOS pojawił się niedawno, ale w Nikonie. U Canona jest od dawna. Mnie się osobiście zdjęcia z D80 na średnich i wysokich ISO nie podobają, ale to co pokazał Mnich jest świetne. Czyli się da, w szczególności jeśli statyw i ISO 100.
Ale dla mnie osobiście D80 jest już zbyt stare, żeby się nim dziś interesować. Ergonomia i wszystko OK, ale po prostu są już nowsze aparaty z lepszą matrycą. O ekraniku i procesorze nie wspomnę, bo to drugorzędne. Ale są też inne zdania. :)

dexlex - Nie 04 Sty, 2009

Jak już pisałem: Canon 450D mi nie leży, jedynie np. canon 40D lub nikon D90 ale to już koszt za duży.

to moja pierwsza lustrzanka, zanim ogarne jej możliwości minie pewnie trochę czasu.
ludzie z D80 są przeważnie zadowoleni, myślę że ze mną będzie tak samo, a jak zacznie mi brakować czegoś to wtedy pomyślę nad zmianą na nowszego nikona - zdaję sobie sprawę że wybierając pierwszą lustrzankę skazuje się niejako na jedną firmę na długą przyszłość.

wracając do mojego pierwszego pytania: z tych 5 opcji którą się najbardziej zainteresować?

RaV579 - Nie 04 Sty, 2009

Jeżeli to twoja pierwsza lustrzanka, to może wystarczyłby kit 18-105 VR :?:

pewnie wystarczylby tylko nie ma takiej wersji..
musialbym kupic samo body w osobno obiektyw

RaV579 - Nie 04 Sty, 2009

dexlex, http://www.ceneo.pl/1857252
Co prawda tylko w trzech sklepach, ale zawsze coś :cool: .

wybór mocno ograniczony no i cena trochę przewyższająca próg cenowy, który sobie ustaliłem

do fotojokera dzisiaj się najprawdopodobniej wybiorę, przy okazji może trafię na kompetentnego sprzedawcę, który mi zaproponuje ewentualnie coś innego godnego uwagi a nie sony alfę 350 :P

w fotojokerze ten nikon jest albo ze stałką 50mm/1.8 albo z obiektywem Sigmy 18-50mm f/3.5-5.6 DC ..

własnie nie wiem czy stałka nie byłaby jednak najlepsza z tego.. a w niedługim czasie dokupiłbym obiektyw np.
Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR

i wystarczyłoby na jakiś czas, a za kilka miesięcy coś większego np. Nikkor DX 55-200 f/4-5.6 VR

Ewentualnie wziąłbym z obiektywem sigmy bez stabilizacji wprawdzie, a dokupiłbym stałke.
stabilizowany kupiłbym później ten co wyżej Nikkor 55-200

mavierk - Pon 05 Sty, 2009

moim zdaniem możliwości masz dwie:

jak chcesz iść w jakość:
d80 + 50/1.8

jak chcesz mieć ciemniej, ale uniwersalniej:
d80 + 18-105VR

i to wszystko :)

dexlex - Pon 05 Sty, 2009

Wybrałem ostatecznie stałke 50/1.8 i jestem zadowolony z jakości zdjęć, znaczy się będę zapewne bardziej zadowolony jak opanuje wszystko ale i tak jest dobrze ;]

Teraz odkładam kase na drugi obiektyw (lub obiektywy), zastanawiam się nad sigmą 17-70 ale nie wiem czy nie wziąć czegoś od nikkora ze stabilizacją jednak.

Generalnie będę zapewne potrzebował dwóch: jeden do zdjęć makro bo to mnie interesuje od jakiegoś czasu i drugi coś z tele np. 70-300
tylko teraz kwestia co wybrać ..