|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Olympus E410 i problem ze zdjeciami
reksio1980 - Sob 03 Sty, 2009 Temat postu: Olympus E410 i problem ze zdjeciami Witam pstrykam zdjecia sa one w formacie jpg,przezucam zdjecia z aparatu na komputer i nie moge nic z nimi zrobic.Mam na mysli nie moge zmienic rozmiaru ,nic kompletnie mam tylko komunikat o tym ze nic nie moge zmienic ,jedyne co to tylko moge je sobie wyswietlic.Mam kilka programow(Adobe photoshop,corel paint shop,irfan view)Pomocy moze ktos wie co powinienem zrobic
[ Dodano: Nie 04 Sty, 2009 07:22 ]
Hmm jest tylu użytkowników i nikt nie wie co moze byc powodem mojego problemu??Nie mam pojecia zdjecia sa za duze i programy nie potrafia sobie z ym poradzic??Chcialem zainstalowac program dołączony z aparatem ale nie moge go uruchomic .
marcin-vlc - Nie 04 Sty, 2009
moze wlaczyles dla tych zdjec blokade przed skasowaniem??
komor - Nie 04 Sty, 2009 Temat postu: Re: Olympus E410 i problem ze zdjeciami
reksio1980 napisał/a: | Hmm jest tylu użytkowników i nikt nie wie co moze byc powodem mojego problemu?? |
Napisałeś post o dziewiątej wieczorem i już o siódmej rano dnia następnego denerwujesz się? To nie pogotowie ratunkowe…
reksio1980, jeśli masz zrzucone pliki na komputer i nie możesz ich zmienić w Photoshopie to raczej masz jakiś problem w komputerze a nie aparacie. Nie pomożemy Ci bez bardziej szczegółowego opisu problemu. Otwórz jakiś plik w Photoshopie, zmień rozmiar i wybierz funkcję Zapisz jako (Save As) i zapisz plik pod inną nazwą. Czy taka operacja Ci działa? Jeśli nie to znaczy że masz coś ostro nagrzebane w komputerze.
Z jakiego powodu nie możesz zainstalować/uruchomić oprogramowania dostarczonego z aparatem? Jakieś komunikaty błędów? Wymagania odnośnie systemu operacyjnego spełniasz?
reksio1980 - Nie 04 Sty, 2009
Nie denerwuje sie,przepraszam nie chcialem zeby tak to wygladalo.Jakos tak mi sie napisalo.Niestety nie dysponuje w tej chwili czasem aby dostarczyc szczególowych informacji na temat zdjec.Jak tylko wroce z pracy niezwlocznie napisze co do systemu posiadam Viste i jest ona orginalna .Moze poszukam czegos w aparacie gdyz jak mialem wczesniej aparat kompaktowy Nikon coolpix nie mialem problemu z zadnymi zdjeciam.Ale nic bardzo prosze zajzec wieczorem ,udziele wszystkich informacji.Jeszcze raz przepraszam
krisv740 - Nie 04 Sty, 2009
reksio1980, zobacz przede wszystki w infra lub lepiej w faststone (bezplatny edytor/przeglądarka) właściwości - jeśli masz w atrybutach - tylko do odczytu -masz wyjaśnienie problemu - zdjąć zabezpieczenie i wszystko hula...........
Tutejszyn - Nie 04 Sty, 2009
To jest zadziwiający problem. Są dwie rzeczy, którym mozna przyjrzeć się blizej.
1. Mówisz: "przerzucam zdjęcia do komputera". Jak wyglada ta operacja? Czy uzywasz jakiegoś programu do "przerzucania", czy uzywasz narzędzia Start/Komputer do przeniesienia fotografii? W tym przypadku polecałbym własnie ten drugi sposób. Mam na mysli sposób, w którym łaczysz kabelkiem aparat z kompem i na chama kopiujesz zdjęcia z folderu (katalogu) w aparacie do foldera w komputerze.
2. Zobacz jak oflagowany jest plik. Jesli klikniesz w plik prawym klawiszem myszy i wybierzesz z menu podręcznego "Właściwości", zobaczysz takie okienko. Atrybut w miejscu zaznaczonym strzałką ma mieć wartość "fałsz" (odklikniety ptaszek)
reksio1980 - Pon 05 Sty, 2009
Witam problem jak sadze rozwiazany ze zdjeciami.Aparat robi mi zdjecia w jpg o wielkosci
3648x2736 pixels.Taki program jak irfan viev nie byl poprostu w stanie wyswietlic tak duzego zdjecia.Co do przedmowcy Tutejszyn-faktycznie kopiuje zywcem zdjecia z aparatu.tzn.w aparacie ustawienia wlasne ,pokolei do folderu w aparacie ,wytnij-wklej no i mamy zdjecia w kompie.Zdjecie jakie opisujesz w punkcie drugim ,maja dokladnie takie atrybuty jak piszesz nie sa ani zabezpieczone ani ukryte.
jaad75 - Pon 05 Sty, 2009
reksio1980 napisał/a: | 3648x2736 pixels.Taki program jak irfan viev nie byl poprostu w stanie wyswietlic tak duzego zdjecia. |
Chyba żartujesz - przeglądarki bez najmniejszego problemu skalują zdjęcia 24MP i większe na zupełnie przeciętnych komputerach... To na pewno nie jest ten problem.
reksio1980 - Pon 05 Sty, 2009
No nie wiem pierwszy raz sie z takim czyms spotkalem mam dobry komputer ,wystarczajaca ilosc ramu i dobry procesor.Fakt faktem ale irfan view nie chcial mi otworzyc pliku .Najwazniejsze ze moge zmienic rozmiar zdjecia i moge to zrobic w picassa,photoshop.Jesli chodzi o irfan view to mam nastepujacy komunikat podana jest ścieżka do zdjecia nastepnie (Can't read file header! Unknown file format or file not found!) Inne wymienione programy otwieraja zdjecia.
krisv740 - Pon 05 Sty, 2009
reksio1980, zaimportuj normalnie zdjęcia do kompa, a nie drag& drop......
Eee tam - drag&drop powinien działać równie dobrze... Przynajmniej jeśli aparat jest traktowany jako mass storage...
krisv740 - Pon 05 Sty, 2009
jaad75, myślisz..
krisv740, bardzo często tak kopiuję zdjęcia...
|
|