forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do krajobrazow,gorskich panoram,etc.....

Roman80 - Nie 04 Sty, 2009
Temat postu: Obiektyw do krajobrazow,gorskich panoram,etc.....
Potrzebuje obiektywu do wymienionych w temacie zastosowan.
Moj wybor padl na Canon 10-22 mm f/3.5-f/4.5 EF-S USM.Ogladalem zdjecia robione tym obiektywem i jestem pod wrazeniem.Do tanich nie nalezy ale mysle ze wart swojej ceny.
Chyba ze macie jakies moze jeszcze inne opcje warte rozpatrzenia.

007areka - Nie 04 Sty, 2009

...domyslam sie ze tylko na "niepelna klatke" wiec moze jeszcze 17-40L i naprzyklad laczyc kadry w panoramy...
Arek - Nie 04 Sty, 2009

Canon 10-22, Tokina 11-16 lub Sigma 10-20 mm. Z tej trójki bym wybierał.
Roman80 - Nie 04 Sty, 2009

Wydaje mi sie jednak ze Canon albo Tokina to lepszy wybor niz Sigma
Wujek_Pstrykacz - Pon 05 Sty, 2009

A dlaczego? Dlaczego to Sigma jest gorsza od pozostałej dwójki.
mavierk - Pon 05 Sty, 2009

Ja też wolałbym albo światło, albo 2mm więcej (i w sumie solidniejsza obudowa). Nie wiem czemu, ale i mnie Sigma wydaje się być budżetową wersją Canona :???:
Baku - Wto 06 Sty, 2009

Tokina 11-16 i Canon 17-40 dają razem bardzo fajny zakres ogniskowych do pejzaży na APS-C. A z tej trójki: Canon 10-22, Tokina 11-16, Sigma 10-20 mm to bym wziął Tokinę.
Roman80 - Wto 06 Sty, 2009

Dlaczego Twoj wybor padl by na Tokine?
Baku - Sro 07 Sty, 2009

Dlaczego Tokina?
1. Niby słaby AF choć to by mi nie przeszkadzało, bo obiektyw o takich ogniskowych najczęściej pracowałby u mnie na nieskończoności
2. Ze wszystkich konkurencyjnych obiektywów ma najlepsze światło, co pozwalałoby robić mi nieporuszone zdjęcia z ręki przy dłuższych czasach w najciekawszych momentach dnia, gdy tego światła nie jest za wiele
3. Tokina robi solidny sprzęt, a ja właśnie tego oczekuję
4. Jest przy tym tańsza od konkurencyjnego Canona
5. Kiedyś dokupię drugi korpus i to będzie FF. Canon do niego pasować nie będzie, a Tokina na 16 mm pokrywa FF
I tu dochodzimy do sedna sprawy. W zasadzie nie powinienem tego pisać bo tylko pojadę "mydłem po oczach", ale już będąc w sklepie zacząłbym oglądać Canona. Jeśli chodzi o zakupy to jestem dość tchórzliwy. Na dodatek zaprzyjaźnione osoby lepiej znające się na fotografii niż ja nie używają obiektywów firm trzecich. Owszem mają dobre zdanie o Tokinie ...ale nie mają żadnego obiektywu Tokiny, Sigmy czy Tamrona. Ja może nie zarabiam na robieniu zdjęć, ale wyciągam wnioski a że lubię być zadowolony i uważam że biedaka nie stać na byle co ...kupiłbym Canona a wraz z pewnymi ograniczeniami i wyższą ceną, kupiłbym także sobie spokój.

Pewnie namieszałem, ale mi się zebrało na poranne zwierzenie. Jeśli należysz do tych odważniejszych w wydatkowaniu swoich pieniędzy to jak kupisz Tokinę pewnie będziesz zadowolony.

Monastor - Czw 08 Sty, 2009

Baku, z tego co piszesz, powinieneś był wybrać Sigmę 12-24
Baku - Pią 09 Sty, 2009

Monastor, tylko dla tego, że jest na FF?
Monastor - Pią 09 Sty, 2009

Baku, tak, skoro planujesz przesiadkę to warto od razu się w takie szkło zaopatrzyc. Tokina może i kryje FF przy 16 mm, ale jakośc musi byc... hmm... ciekawa :)
Zwłaszcza na brzegach.