forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw będzie najlepszym wyborem ?

nesta - Nie 04 Sty, 2009
Temat postu: Jaki obiektyw będzie najlepszym wyborem ?
Witam,

mam 40D z kitowym Canonem 17-85 IS, ktorego uzywalem dosc uniwersalnie, pozniej dokupilem Canon EF 50 f/1.8 II, bo zainteresowalem sie portretami i zdjeciami fashion wiec chcialem miec cos z dobrym swiatlem.
Generalnie interesuje mnie fotografia artystyczna, troche architektury, ludzie..

I teraz mam pytanie w jaki obiektyw zainwestowac, majac do dyspozycji ok 1500zl. Byc moze teleobiektyw, ale byc moze dobrym rozwiazaniem byloby cos z takim zakresem ogniskowych co pozwoliloby laczyc funkcje tele z uniwersalnym zastosowaniem - czyli obiektyw, ktory zastapilby mi kita i jednoczesnie dal mozliwosc uzycia jako tele.
Myslalem np. o Canonie 70-200 f4L

Jest tez taka opcja, ze moze ja tego kita nie musze jeszcze zastepowac.. Niestety nie potrafie ocenic na ile mnie ogranicza czy majac lepsze szklo robilbym lepsze zdjecia, na ile on mi wystarcza, a na ile juz nie. Po prostu nie mam porownania z niczym lepszym.

MC - Nie 04 Sty, 2009

nesta napisał/a:

Kita to on Ci raczej nie zastapi...

EZOGHUL - Nie 04 Sty, 2009

MC napisał/a:
nesta napisał/a:

Kita to on Ci raczej nie zastapi...

MC dobrze prawi :)

A wracając do tematu na allegro ktoś sprzedaje Tokina 50-135, który pokryje Ci w części "kit", masz stałe, jasne światło i ostry obiektyw.

Wujek_Pstrykacz - Pon 05 Sty, 2009

&0-200 kita nie zastąpi, ale jest na tyle dobry, choć nie taki jasny jak wspomniana Tokina, że warto go mieć. Ja bym go nie zamienił, sorki, na tę Tokinę.
mavierk - Pon 05 Sty, 2009

No a ja bym się zastanawiał - wszystko zależy od preferencji - ale po czasie i tak kupiłbym oba ^^

I tutaj znowu nikkor ma przewagę - kupno 70-300VR + w/w tokina to dobre wyjście. 70-200/4 i 50-135/2.8 to pokrywanie się prawie.. :P