forum.optyczne.pl

Wolne tematy - problem z soczewkami

marzena89 - Nie 04 Sty, 2009
Temat postu: problem z soczewkami
wiatm
od ponad pol roku nosze dwutygodniowe soczewki acuvue oasys
jednak praktycznie zawsze nosilam je przez miesiac poniewaz byly czysciutki, dobrze w nich widzialam i nie bylo potrzeby wymiany na nowe
jednakze od pewnego czasu pojawil sie problem
3 raz z kolei soczewki zuzywaja sie i bialczeja juz po 5 dniach, pomimo tego ze nosze je taki sam okres czasu i szyszcze w ten sam sposob bo wczesniej
jaka moze byc przyczyna?

MC - Nie 04 Sty, 2009

marzena89, nie wiem jaka jest przyczyna, ale moja zona ma dokladnie ten sam problem z nimi.
Obawiam sie takze, ze nie trafilas na najlepsze forum jesli chodzi o ta tematyke.

goltar - Pon 05 Sty, 2009

To nie forum okulistyczne więc temat przeniosłem do tego działu.
RobertO - Pon 05 Sty, 2009

moja zona nosi acuve advance i nigdy takich problemow nie bylo. zawsze bity miesiac wytrzymuja.
MC - Pon 05 Sty, 2009

RobertO, do tej pory moja zona nosila i 2 miesiace i bylo ok, ale wlasnie od jakis 2-3 miesiecy soczewki bardzo szybko zaczynaja draznic oko :evil:
ziemowy - Pon 05 Sty, 2009

Ja nosze miesięczne AIR OPTIX AQUA i nie mam żadnego problemu. Może to od tego, że za długo nosiłaś je wcześniej i podrażniłaś oko. Najlepiej jak najszybciej skontaktuj się z okulistą.
krikus - Wto 06 Sty, 2009

marzena89 napisał/a:
wiatm
od ponad pol roku nosze dwutygodniowe soczewki

Hahaha!!! To juz totalny "off topic" się nam tu robi :mrgreen:
Moja żona tez nosiła ale już nie nosi, bo jej przy mnie nie ma :lol:

mavierk - Wto 06 Sty, 2009

kurde a ja chciałem zaproponować testy optyki zwanej okularami przeciwsłonecznymi (z polaryzacją i bez) - ostatnio zainteresowało mnie na ile chronimy swoje oczy zakładając takie okularki.
palindrom - Wto 06 Sty, 2009

Wydawać by się mogło, że jeżeli soczewki wytrzymują 2 tygodnie, to wytrzymają i 4. Niestety może to się okazać bardzo niezdrowe.
Rogówka jest normalną, żywą tkanką (poza tym że jest przeźroczystym kompozytem włókien o średnicy rzędu dziesiątek nm ;) ). Film łzowy to jedyna droga dostarczenia substancji odżywczych i odprowadzenia metabolitów. Szkła kontaktowe niestety to utrudniają.
Tak jak mówi Ziemowy - powinnaś pogadać z okulistą. Mogłaś trafić jakieś trefne soczewki, jednak możliwe że to ma coś wspólnego z reakcją na podrażnienie.

ziemowy - Wto 06 Sty, 2009

palindrom napisał/a:
Wydawać by się mogło, że jeżeli soczewki wytrzymują 2 tygodnie, to wytrzymają i 4

Tak jak mówipalindrom, soczewki miesięczne pewnie mogły by i wytrzymać rok noszenia i nie odczulibyśmy pogorszenia widzenia. Jednak tu nie chodzi o wytrzymałość a o osady białkowe jakie zbierają się na pewierzchni soczewki. Mogą one doprowadzić do podrażnienia oka, infekcji a nawet stanów zapalnych. Ja swoje miesięczne nosze zawsze 5 tygodni. Pewnie dwa miesiące wytrzymały by bez problemu ale w tej kwestii nie ma co oszczędzać.

MC - Wto 06 Sty, 2009

ziemowy, problem polega na tym, ze kolejna para miesiecznych nie wytrzymuje nawet 3 tygodni!
ziemowy - Sro 07 Sty, 2009

Być może wyszła jakaś wadliwa seria. Choć wątpie bo kontrola procesu produkcji soczewek jest bardzo wysoka.
Dobrze by było zapytać producenta o tą sytuacje.

Paweł_G - Czw 08 Sty, 2009

Jak mają taką kontrolę jakości jak Canon w fabryce produkuącej niektóre L-ki to nie ma się co dziwić :)