|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Kompatybilność obiektywów Canon FD na korpusach systemu EOS
kodzian - Nie 04 Sty, 2009 Temat postu: Kompatybilność obiektywów Canon FD na korpusach systemu EOS Hej,
mam pytanie apropo kompatybilnosci.Czy do canona 450d podejdzie obiektyw z mojego starego anologa canona A1 o ten obiektyw to TAMRON SP 35-210mm.
krisv740 - Nie 04 Sty, 2009
z adapterem - ef do fd - jak najbardziej, ale o jakości to raczej zapomnij...
kodzian - Nie 04 Sty, 2009
dzieki ale jakosc zdjec bedzie duzo gorsza niz z kitem 18-55 IS?
Kocur - Nie 04 Sty, 2009
O ile pamiętam, to A1 ma bagnet FD. Działać będzie tylko musisz zakupić odpowiednią przejściówkę. Może być problem z AF, ale chyba są takie, które przenoszą także automatykę, tyle że są dość drogie i nie wiem czy nie lepiej kupić nowe szkło, przystosowane do współpracy z cyfrą.
krisv740 - Nie 04 Sty, 2009
Kocur, nie ma szkła pod fd z automatyką do ef, to co "przenoszą" to tylko dandelion do potwierdzenia ostrości...........
kodzian, daj siana z tym szkłem, to po pierwsze nigdy nie było dobre szkło, po drugie z tym aparatem ustawianie manualne bym sobie darował, po trzcie nie porównuj z kitem, bo to inne kąty , mechanika,af, ekspozycja...
Kocur - Pon 05 Sty, 2009
Oj... To mi sie coś musiało powalić, bo wydawało mi się, że były szkła z AF pod bagnet FD... ot np. takie 35-70/4 AF No i zdaje się ze było też elektroniczne sterowanie przysłoną... Albo już mi pamięć wysiada
jaad75 - Pon 05 Sty, 2009
Oprócz dziwolągów jak powyższy, FD były manualne...
krisv740 - Pon 05 Sty, 2009
Kocur, popieram zdanie twoje dotyczące szkła i zdanie jaad75, ale przeczytaj mój post - ja nie piszę o braku af na fd , tylko o przekazaniu automatyki z fd na ef!
drobna różnica-nie?
Kocur - Pon 05 Sty, 2009
W takim razie coś mi się musiało powalić Tak czy inaczej, jestem zdania że lepiej kupić nowe szkło niż kombinować z przejściówkami. Co innego, gdyby to było jakieś wybitne optycznie szkło, ale w tym przypadku raczej nie jest.
krisv740 - Pon 05 Sty, 2009
Kocur, sprawa jest prosta - fd nie jest w żaden sposób kompatyilne z ef...
Baku - Wto 06 Sty, 2009
To ja się przyłącze do tego wątku bo mam pytanie.
Rozważam zakup stałej 50tki. Cenowo kusi 50/1.8 II, ale ta obudowa
Na Allegro stoi 50/1.4 SSC na FD za 140 zł. Metalowa obudowa, lepsza jasność, niższa cena nic tylko brać. Godzę się absolutnie na ręczne ostrzenie, ale pytanie dotyczy jakości obrazu: czy przejściówka FD/EF powoduje degradację obrazu?
Pytam w kontekście tego co napisał krisv740:
Cytat: | z adapterem - ef do fd - jak najbardziej, ale o jakości to raczej zapomnij... |
No i jeszcze jedno pytanie. Lepiej mieć 50/1.8 II czy 50/1.4 z adapterem - chodzi o jakość obrazu...
krisv740 - Wto 06 Sty, 2009
Baku, adapter ef-fd nie posiada żadnego elementu optycznego, więc o degradacji obrazu adapterem nie możemy w ogóle rozmawiać. mogą powstać tylko wady dotyczące złego obrazowania spowodowane złym wykonaniem adaptera-osiowość.
cytowane przez ciebie "o jakości zapomnij" tyczy się obiektywu o który pytał kolega kodzian,
co do 50/1.4 na fd to nie mam zielonego pojęcia jak będzie sprawdzał się z cyfrą....
ja mam DSB yashica 50/1,7 i jest tragiczny......... tak ostrość jak kolory , jak canon sie spisze-nie wiem
belkot77 - Wto 06 Sty, 2009
Baku jak juz cos to kup przejsciowke z M42 na EF i dobry obiektyw 50 M42
AM - Wto 06 Sty, 2009
krisv740 napisał/a: | Baku, adapter ef-fd nie posiada żadnego elementu optycznego, więc o degradacji obrazu adapterem nie możemy w ogóle rozmawiać. mogą powstać tylko wady dotyczące złego obrazowania spowodowane złym wykonaniem adaptera-osiowość. |
Moglbys podac jakis przyklad? Moze cos sie zmienilio. Jak kiedys iteresowalem sie tym tematem to Canon oferowal adaptery. Jeden mechaniczny, ale za to nie pozwalal na ostrzenie na nieskonczonosc. Drugi to byl konwerter x1.26 o ile pamietam. Tam jest chyba roznica dwoch milimetrow w odleglosci plaszczyzny filmu i ciezko mi to sobie wyobrazic. Z drugiej strony widzialem dwa przypadki konwesji samego szkla do ef-s. Byly to jakies teleobiektywy i wlasnie tyl byl wpuszczony w bagnet jak to ma miejsce w obiektywach ef-s.
Baku - Wto 06 Sty, 2009
belkot77 napisał/a: | Baku jak juz cos to kup przejsciowke z M42 na EF i dobry obiektyw 50 M42 |
Brzmi ciekawie. Nie zaglądałem do M42, ale się rozejrzę. Dzięki!
belkot77 - Wto 06 Sty, 2009
Ja uzywalem tylko heliosa ale podobno CARL ZEISS PANCOLAR 50mm/1.8 jest rewelacja...
piotrmkg - Wto 06 Sty, 2009
tu jest kilka fotek tym zeiss'em http://canon-board.info/showthread.php?t=42292
krisv740 - Wto 06 Sty, 2009
AM, nie bardzo rozumiem o co chodzi?
adapter mocowania do canona jest bez elementu optycznego - do nikona owszem "z"
konwerter to chyba co innego /choć zawiera w sobie element redukcyjny/
1.26 to wartość powiekszenia - więc telekonwerter czy szerokokatny?
a tak ogólnie to my tu o mozliwości podpięcia szkła np. nikona do canona piszemy....
mavierk - Wto 06 Sty, 2009
belkot77 napisał/a: | CARL ZEISS PANCOLAR 50mm/1.8 jest rewelacja... | Ale i tak wolę 50/1.8 Nikkora (nawet w wersji Manualnej ) ten pancolar jest super ostry, ale... imo nie wart tych 230-300zł.
AM - Sro 07 Sty, 2009
krisv740 napisał/a: | AM, nie bardzo rozumiem o co chodzi? |
Chodzi mi o wspomniany przez Ciebie adapter fd-ef.
Przez adapter rozumiem "przejsciowke" czysto mechaniczna. Jak popularne mk42-ef.
Konwerter to "przejsciowka" z elementem optycznym. Jak m42-f.
Nie moge sobie wyobrazic rzeczonego adaptera fd-ef w rozumieniu "przejsciowki" bez elementu optycznego pozwalajacej na zamontowanie szkla fd na korpusie eos z mozliwoscia ostrzenia na nieskonczonosc. Zasugerowales, ze takowy istnieje.
krisv740 - Sro 07 Sty, 2009
AM, a po co ci element optyczny w adapterze?
mocowanie fd jest mniejsze od ef , więc obiektyw będzie ossadzony praktycznie "na właściwym miejscu" i bedzzie dobrze ogniskował w całym zakresie pracy.
ja mam adapter do Y/C - jest bez optyki i podobne są do innych systemów z mocowania ef.....
popatrz na allegro, lub w sklepach.....
piotrmkg - Sro 07 Sty, 2009
krisv740, http://www.bobatkins.com/...s_adapters.html
AM - Sro 07 Sty, 2009
krisv740 napisał/a: | AM, a po co ci element optyczny w adapterze?
mocowanie fd jest mniejsze od ef , więc obiektyw będzie ossadzony praktycznie "na właściwym miejscu" i bedzzie dobrze ogniskował w całym zakresie pracy.
ja mam adapter do Y/C - jest bez optyki i podobne są do innych systemów z mocowania ef.....
popatrz na allegro, lub w sklepach..... |
Tez mam sporo adapterow, ale na przyklad bez elementu optycznego nie podepne szkla m42 do leici r 6.2. Bo nie bedzie ogniskowac na nieskonczonosc - bagnety sa zaprojektowane pod inna odleglosc rejestracji (? register - nie wiem jak to jest po polsku ) To jakbys domyslnie zakladal obiektyw z pierscieniem posrednim - chyba wiesz jakie sa skutki wtedy.
M42 na F wymaga soczewki by ostrzyc na nieskonczonosc bo jest ta roznica odleglosci. W wypadku EF i FD jest tak samo.
Poddaje Twoje wywody w watpliwosc, bo Canon wprowadzajac EF zaproponowal adapter FD wlasnie z elementem optycznym. Konwerter x1.26 po prostu.
edmun - Sro 07 Sty, 2009
http://allegro.pl/item519...f_canon_fd.html
odrobinę odstrasza cena, ale na allegro jest właśnie kilka aukcji
http://allegro.pl/item519...f_canon_fd.html
taniej ale chyba bez dandeliona
AM - Sro 07 Sty, 2009
Cytat: | Adapter posiada wysokiej jakość soczewkę z powłokami antyrefleksyjnymi, dzięki której ostrzy na nieskończoność bez najmniejszego problemu. |
Potwierdza, choc nie dowodzi mojej tezy.
krisv740 - Sro 07 Sty, 2009
piotrmkg, słusznie
lecz nie do końca........ : http://www.allegro.pl/ite...f_canon_fd.html
bez optyki....
jednak pomieszało mi sie i to właśnie ten nie "ostrzy na nieskończoność"
a twoją stronę /link/ dopisuje do ulubionych...
[ Dodano: Sro 07 Sty, 2009 20:51 ]
AM, słusznie i już podałem powody
ja do eos-a mam jak na razie jeden adapter i jest on dostosowany do pracy na "nieskończoność" bez elementu optycznego
mój bład, zbyt pobiżnie oglądałem adaptery na fd!
przepraszam za zamieszanie
[ Dodano: Sro 07 Sty, 2009 20:51 ]
AM, dodam,że dowodzi twojej tezy
[ Dodano: Sro 07 Sty, 2009 20:54 ]
a, i jeszcze jedno......
teza do udowodnienia............
rozmiar bagnetu fd nie jest duzo mniejszy od ef skoro jest potrzebny element optyczny do ogniskowania na nieskończoność
tak czy inaczej 50 na fd kupię i zobaczę w akcji z eos......
choć to trochę potrwa.......
|
|