|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Nikon Action EX 12x50 CF ???
bezpomysłu - Pon 05 Sty, 2009 Temat postu: Nikon Action EX 12x50 CF ??? Witam!
Od paru lat amatorsko obserwuję ptaki i moja dotychczasowa lornetka [SOTEM BPC 8x40] przestaje mi wystarczać. Głownie brakuje mi chyba powiększenia, choć po analizie tutejszych postów już nie wiem co myśleć. Za powiększeniem przemawia argument o obserwacjach na otwartych przestrzeniach typu Słońsk i ptaki drapieżne. Także prawie jestem zdecydowany na Nikona Action EX 12x50 CF lub Nikon Action EX 10x50 CF, z dużym wskazaniem na 12-stkę. Światło takie bo przed świtem czy w okolicach zmierzchu to się raczej przydaje, w każdym razie czuje jego brak w dotychczasowym sprzęcie.
Proszę was o opinie [czyt. utwierdzenie mnie w przekonaniu], ew. o polecenie jakiegoś lepszego zamiennika itp. budżet taki jak na nikona mam...
dzięki
Arek - Pon 05 Sty, 2009
W tym budżecie trudno polecić coś lepszego. Ja bym stawiał na znacznie bardziej uniwersalną 10x50. Po przejściu ze słabej 8x40 i tak będziesz miał ogromny skok w jasności plus większe powiększenie. Nie sądzę aby 12x było tutaj potrzebne. Choć to kwestia gustu. Niektórzy utrzymują takie powiększenia bez problemów.
bezpomysłu - Pon 05 Sty, 2009
dziękuję ci, chyba 12 bo z utrzymaniem czegokolwiek nigdy problemu nie miałem:lol: , pozatym statyw mam
a czy masz jakiś sklep internetowy do polecenia [bo zakładam że w realu w poznaniu to przepłacę..]
MasterB - Pon 05 Sty, 2009
bezpomyslu
Najlepiej poszukaj sklepu internetowego przy pomocy porównywarki cen (www.skapiec.pl,www.ceneo.pl)
Arek - Pon 05 Sty, 2009
Polecam sklepy, z którymi współpracujemy: fotozakupy.pl i cyfrowe.pl (lornetki.pl)
|
|