| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Ciemne, zabytkowe ko軼io造- stablizacja, czy 鈍iat這 ?
Ilona - Pon 05 Sty, 2009 Temat postu: Ciemne, zabytkowe ko軼io造- stablizacja, czy 鈍iat這 ? Prosz� o du穎 cierpliwo軼i
Lustrzank� i obiektywy dopiero zamierzam kupi�. O ile aparat wybra豉m, to z obiektywem mam k這pot
body- Nikon D90
chc� fotografowa�:
- ro郵inki (Tamron 90/2.8)
- krajobrazy i ca貫 budynki (Tokina 11-16/2.8)
- wn皻rza zabytkowych, starych ko軼io堯w- w wi瘯szo軼i brak 鈍iat豉 (okna cz瘰to ma貫 tylko z 1 strony), z lamp� nie wolno, elektrycznego te� nie zapalaj�/nie ma
I tutaj mam k這pot. Na tym temacie zale篡 mi najbardziej- z drugiej strony chcia豉bym, 瞠by obiektyw do wn皻rz by� tak瞠 szk貫m uniwersalnym na wyjazdy, kiedy liczy si� waga (dla mnie bardzo, bo nie mog� du穎 nosi� ze wzgl璠u na chorob� staw闚 - dlatego te� nie planuj� przej軼ia na FF, kt鏎e s� sporo ci篹sze)
Bra豉m pod uwag�:
- Nikkor 18-200 VR
- Tamron 17-50/2.8
Za Nikkorem przmawia stabilizacja, za Tamronem 鈍iat這 ...
Do tej pory robi豉m zdj璚ia kompaktemm Nikona (Coolpix 7900) ze 鈍iat貫m 2.8-4.9 i niestety we wn皻rzach raczej wcale nie wychodzi造. A raczej wychodzi造.. wszystkie rozmazane. Co tak naprawd� daje stabilizacja ? Jakie mam 鈍iat這 w陰czaj帷 t� opcj�?
Najch皻niej bym sobie obejrza豉 kilka zdj耩 z takiego ko軼i馧ka zrobionych z r瘯i tymi dwoma obiektywami .... ale za rady teoretyczne te� dzi瘯uj�
EZOGHUL - Pon 05 Sty, 2009
Do fotografowania wn皻rz wzi掖bym na Twoim miejscu jasny obiektyw + statyw.
MC - Pon 05 Sty, 2009
| EZOGHUL napisa�/a: | | jasny obiektyw + statyw. |
Jak bedzie statyw, i chodzi o fotografie wnetrza (bez ludzi), to jasnosc nie jest istotna.
edmun - Pon 05 Sty, 2009
czemu ?
i mniejsze F, tym bardziej miekkie mamy swiatlo, wiec jasniejszy obiektyw moglby chyba tutaj byc odrobine lepszy, jesli mamy ochote na zabawe z padajacymi promieniami poprzez witraze. i wieksze F tym bardziej te "smugi" swiatla nam znikaja.
ja tutaj jestem raczej nastawiony ze lepiej jasny obiektyw niz stabilizacja
ghost - Pon 05 Sty, 2009
pierwsze s造sze o smugach.
z pewno軼i� jasne szk豉 s� fajne, ale problematyczna staje si� g喚bia ostro軼i.
po pierwsze statyw. je瞠li nie wolno - mz stabilizacja.
Kocur - Pon 05 Sty, 2009
安iat這 i statyw
Stabilizacja niewiele pomo瞠, bo i tak nawet w przypadku jasnego szk豉 b璠zie trzeba podnosi� ISO... Poza tym 瞠by uzyska� du膨 GO w przestronnym wn皻rzu obiektyw trzeba przymkn望 do f/8 najmarniej nawet przy bardzo szerokim k帷ie, w takich warunkach ani stabilizacja, ani wysokie ISO mog� nie wystarczy�.
WojciechW - Pon 05 Sty, 2009
Nie robi貫m jeszcze wn皻rz ko軼ielnych lustrzank� cyfrow�, ale w ostatnich latach cz瘰to pstryka貫m sobie co� w ko軼io豉ch kompaktami. Z uwagi na wielko嗆 wn皻rz lampa b造skowa kompakt闚 i tak nie wystarcza豉, wi璚 cz瘰to si璕alem po najprostszy 鈔odek - w miar� stabilne ustawienie na 豉wce i zastosowanie samowyzwalacza. Bardzo pomaga� mini statyw.
A przy okazji mam pytanie - jaki najmniejszy statyw mozna stosowa� z lustrzank� - niestety mam t� z tych wi瘯szych K20D?
Pozdrawiam,
WojciechW
RB - Pon 05 Sty, 2009
| Kocur napisa�/a: | 安iat這 i statyw
|
Statyw i jak najmniejsza dystorsja. 安iat這 przy statywie we wn皻rzu ko軼io豉 (foto architektury i sztuki a nie ludzi) si� w豉軼iwie nie liczy. I tak radz� jecha� na ISO 100.
Ilona - Pon 05 Sty, 2009
A bez statywu ? - Kiedy jestem minut� i chc� co� zrobi� tak, 瞠by ksi康z nie widzia� ?
W takich klo軼io豉ch nie ma witra篡 - drewniany gotyk, XIV-XV w.
edmun - Pon 05 Sty, 2009
ghost, nie chc� si� k堯ci�, rzuci貫m czysto teoretycznie, ale czy te smugi 鈍iat豉 wpadaj帷ego przez witra瞠 nie wyjd� lepiej na dziurze zamiast przymyka� i wyd逝瘸� czas?
(cho� przy d逝gim czasie, wi璚ej kurzu przelatuje, wi璚 pewnie dlatego lepiej wida�)
nie wiem... musia豚ym to w praktyce sprawdzi�, czy w ciemnym ko軼iele lepiej by這by mi robi� F3,5 i 10 sekund czy F8 i 30 sekund :/
tomek__gda - Pon 05 Sty, 2009
| Ilona napisa�/a: | A bez statywu ? - Kiedy jestem minut� i chc� co� zrobi� tak, 瞠by ksi康z nie widzia� ?
W takich klo軼io豉ch nie ma witra篡 - drewniany gotyk, XIV-XV w. |
Wed逝g mnie, w takim przypadku tylko 鈍iat這 i podwy窺zone ISO. I serie zdj耩. Mo瞠 kt鏎e� wyjdzie . I bez ludzi w kadrze, bo b璠� wygl康ali jako� niewyra幡ie
Kocur - Wto 06 Sty, 2009
| Ilona napisa�/a: | Kiedy jestem minut� i chc� co� zrobi� tak, 瞠by ksi康z nie widzia� ? |
To si� mo瞠 nie uda� Je郵i nie zobaczy, to us造szy klapni璚ie lustra. Moje 50D, tak samo jak poprzednio 40D w cichym, przestronnym wn皻rzu ko軼io豉 k豉pie na tyle g這郾o, 瞠 si� pog這s niesie Nikony s� nieco cichsze co prawda, ale i tak ten d德i瘯 s造cha� wyra幡ie w ca造m ko軼iele.
疾by zrobi� co� tak bardzo dyskretnie, to wydaje mi si� 瞠 lepiej si� to uda kompaktem z wy陰czon� lamp�, i manualnie ustawionymi parametrami, wzgl璠nie w trybie Av, postawionym na 豉wce lub ma造m statywie. Lustrzanka niestety ma t� wad�, 瞠 przykuwa uwag� i ci篹ko o pe軟� dyskrecj�.
MM - Wto 06 Sty, 2009
Na ciemne ko軼io造 (w sensie robienia wn皻rz) to tylko statyw, stawy i... STATYW. Jak nie mo瞠 by� statywu to musi byc stabilizacja i 鈍iat這 i dobra matryca (zostaje Canon i nowsze Nikony).
Jacek(Baton) - Wto 06 Sty, 2009
Kocur:
Nie masz blokady lustra w 50D?
To mo瞠 cz窷ciowo rozwi您a� problem "klikania" lustra.
Poza tym ja robi貫m w Katedrze pozna雟kiej jeszcze C S5is i my郵� 瞠 jasny obiektyw nic nie da w sensie odwzorowania szczeg馧闚, dlatego 瞠 jakim� cudem nie zwr鏂i貫m uwagi i robi貫m f3,5 zdawa這 egzamin przy obiektach zbli穎nych natomiast foto fujarek organowych ju� straci這 w szczeg馧ach.
Ja by豚ym za statywem + w篹yk+ minf11 ...cho� nie foci貫m smug 鈍iat豉 i nie mia貫m wtedy lustrzanki cyfrowej, ale tak my郵�.
Kocur - Wto 06 Sty, 2009
| Jacek(Baton) napisa�/a: | Nie masz blokady lustra w 50D?
To mo瞠 cz窷ciowo rozwi您a� problem "klikania" lustra. |
Cz窷ciowo, bo lustro podnosz帷 si� i tak robi KxP Wi璚 co, mo瞠 podnie嗆 lustro przed wej軼iem, potem jeden strza� i w nogi? Ju� lepszym pomys貫m by這 by w陰czenie LV przed wej軼iem, ale to te� ma swoje wady, jak np. nagrzewaj帷a si� i bardziej szumi帷a matryca.
Tak czy inaczej, podstaw� jest statyw (dos這wnie). Bez w篹yka da si� 篡�, wst瘼ne podnoszenie lustra + samowyzwalacz 2sek. wystarcza. Szk這 - zawsze lepiej jak jest jasne, ale grunt 瞠by by這 w miar� ostre i mia這 jak pisa� RB mo磧iwie ma陰 dystorsj�. Ogniskowa zale篡 ju� od tego, jaki efekt chcemy uzyska� i co konkretnie foci�.
edmun - Wto 06 Sty, 2009
| Kocur napisa�/a: | | Moje 50D, tak samo jak poprzednio 40D w cichym, przestronnym wn皻rzu ko軼io豉 k豉pie na tyle g這郾o, 瞠 si� pog這s niesie |
po to jest pewnie ten cichy tryb w LiveView Musz� przyzna� 瞠 jest on naprawd� cichy, cho� z drugiej strony tracimy AF, lub mamy AF, ale trzaskaj帷 lustrem kt鏎e zabrzmi tak samo jak b璠ziemy robi� zdj璚ie.
Aby by這 cicho w 40D pozostaje wi璚 liveview, tryb cichy i manualne ostrzenie
jaad75 - Wto 06 Sty, 2009
Statyw i d逝gie czasy, przede wszystkim po to, by pozby� si� 豉膨cych ludzi. Je郵i za� m闚imy o dyskretnej fotografii z r瘯i, to IMHO, lepiej sprawdzi si� dobry kompakt z jasnym szk貫m, a najlepiej szerokim k徠em i stabilizacj�. Nie ma problemu GO, a brak k豉pi帷ego lustra sprawia, 瞠 czasy rz璠u 0.5s staj� si� normalnymi czasami do utrzymania, czyli przy 3-4EV mo積a robi� z r瘯i na ISO100...
|
|