|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Ciemne, zabytkowe ko¶cio³y- stablizacja, czy ¶wiat³o ?
Ilona - Pon 05 Sty, 2009 Temat postu: Ciemne, zabytkowe ko¶cio³y- stablizacja, czy ¶wiat³o ? Proszê o du¿o cierpliwo¶ci
Lustrzankê i obiektywy dopiero zamierzam kupiæ. O ile aparat wybra³am, to z obiektywem mam k³opot
body- Nikon D90
chcê fotografowaæ:
- ro¶linki (Tamron 90/2.8)
- krajobrazy i ca³e budynki (Tokina 11-16/2.8)
- wnêtrza zabytkowych, starych ko¶cio³ów- w wiêkszo¶ci brak ¶wiat³a (okna czêsto ma³e tylko z 1 strony), z lamp± nie wolno, elektrycznego te¿ nie zapalaj±/nie ma
I tutaj mam k³opot. Na tym temacie zale¿y mi najbardziej- z drugiej strony chcia³abym, ¿eby obiektyw do wnêtrz by³ tak¿e szk³em uniwersalnym na wyjazdy, kiedy liczy siê waga (dla mnie bardzo, bo nie mogê du¿o nosiæ ze wzglêdu na chorobê stawów - dlatego te¿ nie planujê przej¶cia na FF, które s± sporo ciê¿sze)
Bra³am pod uwagê:
- Nikkor 18-200 VR
- Tamron 17-50/2.8
Za Nikkorem przmawia stabilizacja, za Tamronem ¶wiat³o ...
Do tej pory robi³am zdjêcia kompaktemm Nikona (Coolpix 7900) ze ¶wiat³em 2.8-4.9 i niestety we wnêtrzach raczej wcale nie wychodzi³y. A raczej wychodzi³y.. wszystkie rozmazane. Co tak naprawdê daje stabilizacja ? Jakie mam ¶wiat³o w³±czaj±c tê opcjê?
Najchêtniej bym sobie obejrza³a kilka zdjêæ z takiego ko¶ció³ka zrobionych z rêki tymi dwoma obiektywami .... ale za rady teoretyczne te¿ dziêkujê
EZOGHUL - Pon 05 Sty, 2009
Do fotografowania wnêtrz wzi±³bym na Twoim miejscu jasny obiektyw + statyw.
MC - Pon 05 Sty, 2009
EZOGHUL napisa³/a: | jasny obiektyw + statyw. |
Jak bedzie statyw, i chodzi o fotografie wnetrza (bez ludzi), to jasnosc nie jest istotna.
edmun - Pon 05 Sty, 2009
czemu ?
i mniejsze F, tym bardziej miekkie mamy swiatlo, wiec jasniejszy obiektyw moglby chyba tutaj byc odrobine lepszy, jesli mamy ochote na zabawe z padajacymi promieniami poprzez witraze. i wieksze F tym bardziej te "smugi" swiatla nam znikaja.
ja tutaj jestem raczej nastawiony ze lepiej jasny obiektyw niz stabilizacja
ghost - Pon 05 Sty, 2009
pierwsze s³ysze o smugach.
z pewno¶ci± jasne szk³a s± fajne, ale problematyczna staje siê g³êbia ostro¶ci.
po pierwsze statyw. je¿eli nie wolno - mz stabilizacja.
Kocur - Pon 05 Sty, 2009
¦wiat³o i statyw
Stabilizacja niewiele pomo¿e, bo i tak nawet w przypadku jasnego szk³a bêdzie trzeba podnosiæ ISO... Poza tym ¿eby uzyskaæ du¿± GO w przestronnym wnêtrzu obiektyw trzeba przymkn±æ do f/8 najmarniej nawet przy bardzo szerokim k±cie, w takich warunkach ani stabilizacja, ani wysokie ISO mog± nie wystarczyæ.
WojciechW - Pon 05 Sty, 2009
Nie robi³em jeszcze wnêtrz ko¶cielnych lustrzank± cyfrow±, ale w ostatnich latach czêsto pstryka³em sobie co¶ w ko¶cio³ach kompaktami. Z uwagi na wielko¶æ wnêtrz lampa b³yskowa kompaktów i tak nie wystarcza³a, wiêc czêsto siêgalem po najprostszy ¶rodek - w miarê stabilne ustawienie na ³awce i zastosowanie samowyzwalacza. Bardzo pomaga³ mini statyw.
A przy okazji mam pytanie - jaki najmniejszy statyw mozna stosowaæ z lustrzank± - niestety mam t± z tych wiêkszych K20D?
Pozdrawiam,
WojciechW
RB - Pon 05 Sty, 2009
Kocur napisa³/a: | ¦wiat³o i statyw
|
Statyw i jak najmniejsza dystorsja. ¦wiat³o przy statywie we wnêtrzu ko¶cio³a (foto architektury i sztuki a nie ludzi) siê w³a¶ciwie nie liczy. I tak radzê jechaæ na ISO 100.
Ilona - Pon 05 Sty, 2009
A bez statywu ? - Kiedy jestem minutê i chcê co¶ zrobiæ tak, ¿eby ksi±dz nie widzia³ ?
W takich klo¶cio³ach nie ma witra¿y - drewniany gotyk, XIV-XV w.
edmun - Pon 05 Sty, 2009
ghost, nie chcê siê k³óciæ, rzuci³em czysto teoretycznie, ale czy te smugi ¶wiat³a wpadaj±cego przez witra¿e nie wyjd± lepiej na dziurze zamiast przymykaæ i wyd³u¿aæ czas?
(choæ przy d³ugim czasie, wiêcej kurzu przelatuje, wiêc pewnie dlatego lepiej widaæ)
nie wiem... musia³bym to w praktyce sprawdziæ, czy w ciemnym ko¶ciele lepiej by³oby mi robiæ F3,5 i 10 sekund czy F8 i 30 sekund :/
tomek__gda - Pon 05 Sty, 2009
Ilona napisa³/a: | A bez statywu ? - Kiedy jestem minutê i chcê co¶ zrobiæ tak, ¿eby ksi±dz nie widzia³ ?
W takich klo¶cio³ach nie ma witra¿y - drewniany gotyk, XIV-XV w. |
Wed³ug mnie, w takim przypadku tylko ¶wiat³o i podwy¿szone ISO. I serie zdjêæ. Mo¿e które¶ wyjdzie . I bez ludzi w kadrze, bo bêd± wygl±dali jako¶ niewyra¼nie
Kocur - Wto 06 Sty, 2009
Ilona napisa³/a: | Kiedy jestem minutê i chcê co¶ zrobiæ tak, ¿eby ksi±dz nie widzia³ ? |
To siê mo¿e nie udaæ Je¶li nie zobaczy, to us³yszy klapniêcie lustra. Moje 50D, tak samo jak poprzednio 40D w cichym, przestronnym wnêtrzu ko¶cio³a k³apie na tyle g³o¶no, ¿e siê pog³os niesie Nikony s± nieco cichsze co prawda, ale i tak ten d¼wiêk s³ychaæ wyra¼nie w ca³ym ko¶ciele.
¯eby zrobiæ co¶ tak bardzo dyskretnie, to wydaje mi siê ¿e lepiej siê to uda kompaktem z wy³±czon± lamp±, i manualnie ustawionymi parametrami, wzglêdnie w trybie Av, postawionym na ³awce lub ma³ym statywie. Lustrzanka niestety ma tê wadê, ¿e przykuwa uwagê i ciê¿ko o pe³n± dyskrecjê.
MM - Wto 06 Sty, 2009
Na ciemne ko¶cio³y (w sensie robienia wnêtrz) to tylko statyw, stawy i... STATYW. Jak nie mo¿e byæ statywu to musi byc stabilizacja i ¶wiat³o i dobra matryca (zostaje Canon i nowsze Nikony).
Jacek(Baton) - Wto 06 Sty, 2009
Kocur:
Nie masz blokady lustra w 50D?
To mo¿e czê¶ciowo rozwi±zaæ problem "klikania" lustra.
Poza tym ja robi³em w Katedrze poznañskiej jeszcze C S5is i my¶lê ¿e jasny obiektyw nic nie da w sensie odwzorowania szczegó³ów, dlatego ¿e jakim¶ cudem nie zwróci³em uwagi i robi³em f3,5 zdawa³o egzamin przy obiektach zbli¿onych natomiast foto fujarek organowych ju¿ straci³o w szczegó³ach.
Ja by³bym za statywem + wê¿yk+ minf11 ...choæ nie foci³em smug ¶wiat³a i nie mia³em wtedy lustrzanki cyfrowej, ale tak my¶lê.
Kocur - Wto 06 Sty, 2009
Jacek(Baton) napisa³/a: | Nie masz blokady lustra w 50D?
To mo¿e czê¶ciowo rozwi±zaæ problem "klikania" lustra. |
Czê¶ciowo, bo lustro podnosz±c siê i tak robi K£AP Wiêc co, mo¿e podnie¶æ lustro przed wej¶ciem, potem jeden strza³ i w nogi? Ju¿ lepszym pomys³em by³o by w³±czenie LV przed wej¶ciem, ale to te¿ ma swoje wady, jak np. nagrzewaj±ca siê i bardziej szumi±ca matryca.
Tak czy inaczej, podstaw± jest statyw (dos³ownie). Bez wê¿yka da siê ¿yæ, wstêpne podnoszenie lustra + samowyzwalacz 2sek. wystarcza. Szk³o - zawsze lepiej jak jest jasne, ale grunt ¿eby by³o w miarê ostre i mia³o jak pisa³ RB mo¿liwie ma³± dystorsjê. Ogniskowa zale¿y ju¿ od tego, jaki efekt chcemy uzyskaæ i co konkretnie fociæ.
edmun - Wto 06 Sty, 2009
Kocur napisa³/a: | Moje 50D, tak samo jak poprzednio 40D w cichym, przestronnym wnêtrzu ko¶cio³a k³apie na tyle g³o¶no, ¿e siê pog³os niesie |
po to jest pewnie ten cichy tryb w LiveView Muszê przyznaæ ¿e jest on naprawdê cichy, choæ z drugiej strony tracimy AF, lub mamy AF, ale trzaskaj±c lustrem które zabrzmi tak samo jak bêdziemy robiæ zdjêcie.
Aby by³o cicho w 40D pozostaje wiêc liveview, tryb cichy i manualne ostrzenie
jaad75 - Wto 06 Sty, 2009
Statyw i d³ugie czasy, przede wszystkim po to, by pozbyæ siê ³a¿±cych ludzi. Je¶li za¶ mówimy o dyskretnej fotografii z rêki, to IMHO, lepiej sprawdzi siê dobry kompakt z jasnym szk³em, a najlepiej szerokim k±tem i stabilizacj±. Nie ma problemu GO, a brak k³api±cego lustra sprawia, ¿e czasy rzêdu 0.5s staj± siê normalnymi czasami do utrzymania, czyli przy 3-4EV mo¿na robiæ z rêki na ISO100...
|
|