forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 450d i...?

Olciakowa - Pon 05 Sty, 2009
Temat postu: Canon 450d i...?
Witam, chciałabym poprosić o pomoc ponieważ mam dylemat. Planuje zakup Canona 450D; posiadam do niego obiektym 35-80 mm, który został mi z lustrzanki analogowej Canona. Myślę nad obiektywem do 1000 zł, stabilizacja obrazu nie jest konieczna, bo podbija cenę. Chciałabym coś, żeby można było wykonać dość duże zbliżenie.

Biorę pod uwagę dwa obiektywy ;

Sigma 18-200

oraz

Sigma 70-300 DG Macro (APO lub nie, jeśli ktoś by mógł proszę o pomoc jeśli chodzi o ten obiektyw)

Pozdrawiam i jeśli ktoś ma jakąś ciekawszą propozycję to proszę o pomoc :)

h.s. - Wto 06 Sty, 2009

Najlepiej kup z kitem, jest dość dobry, dobra ostrość na wszystkich przysłonach. Ten 35-80 dobry był w analogach, w moim 1000D aby uzyskać dobrą ostrość musiałbym przysłonić do f8-11. 450D posiada więcej upchanych pikseli i ma większe wymagania, może być jeszcze gorzej. No i ogniskowa 35mm da 56mm na tej matrycy.
Olciakowa - Wto 06 Sty, 2009

ale chodziło mi o coś do zbliżeń a nie kitowy obiektyw, który według krążących opinii nie jest tak dobry i ostry jak mówiłeś... wolę kupić nieco lepszy obiektyw niż wydawać pieniądze na kit...

właśnie dlatego chciałabym uniwersalny obiektyw, który będzie mi często i w wielu przypadkach służył więc dlatego pytam...

pozdrawiam

Wróbel EOS - Wto 06 Sty, 2009

Olciakowa, Mylisz starego 18-55 z 18-55 IS który jest dodawany właśnie do 450D. Ten nowy jest całkiem dobry jak na swoją cenę.
belkot77 - Sro 07 Sty, 2009

O jakie zblizenia ci chodzi? O fotografowanie zwierzat, ptakow, samolotow... czy moze o makro? Jak sie dokladniej wypowiesz o co ci chodzi to moze ktos ci pomoze.

Tak czy siak proponuje poczytac forum tam znajdziesz wiele odpowiedzi (o APO tez byly watki)

Tu masz test sigmy http://www.optyczne.pl/12...acro_Wstęp.html

Sama mozesz zdecydowac czy ci pasuje....

Olciakowa - Sro 07 Sty, 2009

głównie o zbliżenia zwierząt, ujęcia przyrody lub oddalone budynki lub inne obiekty. Makro też byłoby bardzo przydatne, tylko słyszałam, że w Sigmie 70-300 jest słaby AF.

a spośród tych dwóch (18-200 i 70-300) który ma lepsze właściwości optyczne? nie chodzi o zakres ogniskowych ale o jakość zdjęć

belkot77 - Czw 08 Sty, 2009

Szkoda ze masz tylko 1000 zl. W tej cenie nie kupisz nic ciekawego.

200 mm do zwierzat bedzie za malo. No chyba ze fotorgrafujesz w zoo :)

300, 400 to ci sie przyda.

Ja ogolnie superzoomow (18-200) nie polecam bo wole miec dwa, trzy dobre obiektywy kryjace ten zakres niz jeden. Jezeli chesz cos do 200 mm to polecam Canon 70-200 L. Bardzo dobry obiektyw. Co do sigmy to mam 70-300 DG bez APO i powiem tak dopoki nie wzialem do reki 70-200L to bylo ok. Teraz to nawet mi sie niechce na zdjecia z sigmy patrzec.

Lepiej dozbieraj wiecej funduszy i kup cos na lata np Canon 100-400. Ma dobre opinie i do zwierzat sie przyda.

Olciakowa - Czw 08 Sty, 2009

dzięki wielkie :)

pozdrawiam