forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - jaka lampa do macro?

PawełM - Pon 05 Sty, 2009
Temat postu: jaka lampa do macro?
Witam.
Przejdę może od razu do sedna sprawy. Zamierzam kupić lampę do makrofotografii współpracującą z lustrzankami Canona. Zastanawiam się nad kupnem jednego z modeli: Canon E-TTL Macro Ring Lite MR-14EX, a lampą pierścieniową makro Delta DRF-14. Ta pierwsza kosztuje jakieś cztery razy więcej niż ta druga i będę musiał na nią oszczędzać jeszcze długi czas. Tą pierwszą mógłbym kupić już teraz ale zastanawiam się o ile jest gorsza od oryginalnego produktu Canona. Proszę o pomoc w tej sprawie. Może ktoś miał okazje pracować z tymi lampami. Jakie są różnice między nimi?

marekf - Pon 05 Sty, 2009

ja nie miałem okazji ale w większości przypadkach cena=jakość niestety. Jak zastanawiałem się nad lampą do swojego canona i wybierałem i wybierałem./... ale w końcu kupiłem canona; )

Zajmujesz się profesjonalnie makro czy amatorsko jak amatorsko to ja sobie skonstruowałem taki dyfuzorek na swojego 580EX II i jestem zadowolony :)

jaad75 - Pon 05 Sty, 2009

Ring, to tak naprawdę bardzo nudne światło, nie dające wielkiego pola manewru i możliwości kombinowania... Nie lepiej kupić klasyczną lampę i kabel TTL (lub nawet zwykły synchro)? Znacznie uniwersalniejsze rozwiązanie IMHO...
przemja - Wto 06 Sty, 2009

jak masz kabel ttl i jakakolwiek lampe to mozes sobie zmajstrowac pseudo ringa - jesli juz bys bardzo potrzebowal :)

ring zapewne bedzie wygodniejszy jesli robisz foto robali które uciekają, ale to tez da sie obejśc ( o ile wiem, sa takie przystawki do zwyklych lamp imitujace ring) - wada ringa jest niestety to, że ma dośc mała liczbe przewodnią - i zapewne zadowalajace efekty beda tylko przy pracy makro. zwykla lampa canona bedzie bardziej uniwerslna moim zdaniem.