forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - lampa 430 ex i canon 50d

macio - Sro 07 Sty, 2009
Temat postu: lampa 430 ex i canon 50d
Witam

Pytologi ciag dalszy.
Niestety w moim miescie nie ma sklepu z roznymi kabelkami i musze pytac zanim kupie bo sprawdzic nie moge.
Czy majac stopke z gniazdem PC do lampy 430 EX II da sie ja podlaczyc kablem pc-pc z aparatem i wyzwoli mi to blysk ?I czy takie polaczenie pozwoli na korzystanie z ETTL. W ten sposob ominąłl bym zakup kabla ETTL w sumie to nawet moge tak trzaskac w trybie M nie bedzie problemu czy wogole lampa wtedy dostaje jakies informacje z aparatu czy tyko blyska
I drugie pytanie
A propo czy jest jakas tabelka zaleznosci odleglosci natezenia blysku i przyslony. . Wszyscy pisza o tabelce ale gdzie ja mozna znalezc. Czy tutaj liczba przewodnia lampy caly czas ma do gadania ?

Macio

marekf - Sro 07 Sty, 2009

Pytanie pierwsze:
Kabel ETTL to inna sprawa i przez kabel PC-PC nie przejdą ci te informacje. Aparat tylko dostanie informacje że właśnie w tym momencie ma wyzwolić błysk, a jakiej mocy to ty już musisz ustawić.

Kabel ETTL przenosi wszystko jest jakby przedłużeniem gorącej stopki :)

jaad75 - Sro 07 Sty, 2009

macio napisał/a:
A propo czy jest jakas tabelka zaleznosci odleglosci natezenia blysku i przyslony. . Wszyscy pisza o tabelce ale gdzie ja mozna znalezc. Czy tutaj liczba przewodnia lampy caly czas ma do gadania ?

Tabelka GN znajduje się w instrukcji obsługi lampy. Liczba przewodnia, to iloczyn przysłony i odległości, więc wszystko sobie wyliczysz.