|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Przewód synchronizacyjny eTTL
PawełM - Czw 08 Sty, 2009 Temat postu: Przewód synchronizacyjny eTTL Mam takie pytanko. Czy istnieje jakaś różnica pomiędzy kablem synchronizacyjnym eTTL zamiennik OC-E3 firmy Delta, a oryginalnym produktem Canona czyli Canon OC-E3 Off-Camera Shoe Cord? Jeśli takie różnice istnieją to w czym się przejawiają?
marekf - Czw 08 Sty, 2009
jakoś wykonania i napis canon ale ten delty jest nieźle wykonany podobno
Poza tym to jest kabel (podejrzewam że nawet ten sam w obu przypadkach)
komor - Sob 10 Sty, 2009
Nie jest ten sam. Kabel Delty nie zapewnia uszczelnienia, a najnowszy kabel Canona zapewnia szczelność z 580 EX II i odpowiednimi puszkami. Popatrz sobie na zdjęcia choćby tu: www.the-digital-picture.c...rd-OC-E3-Review. Kabel Delty wygląda bardziej jak poprzednia wersja canonowska, czyli OC-E2.
Kabel Delty jest OK, ale jak już pisałem w innym wątku, jest w praktyce znacznie krótszy niż piszą na aukcjach Allegro, bo nie da się go mocno rozciągnąć. Jest mało elastyczny więc mocne naciągnięcie przewróci statyw z lampą lub drugi z aparatem. Poza tą niedogodnością spełnia swoje zadanie. Wykonany jest owszem nieźle.
komor - Wto 27 Sty, 2009
Na potrzeby archiwalne, żeby wątek był pełniejszy w informacje – skopiuję co napisałem w innym wątku, gdzie też pojawił się problem tego kabelka:
Sprawdziłem kabelek TTL Delty, o którym dyskutowaliśmy powyżej, złożony ma 30 cm, po rozciągnięciu 90 cm, maks 1 metr, no chyba że aparat i lampę umieścimy na betonowych statywach, to wtedy z pół metra jeszcze da radę
|
|