forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax, czy warto wejść w ten system??

Misek - Czw 08 Sty, 2009
Temat postu: Pentax, czy warto wejść w ten system??
Witam. Chce kupić lustrzankę, przeczytałem miliony postów, recenzji, testów porównań i mam dość. Od 2 tygodni jestem zdecydowany na Pentaxa K200D, zaznaczam że analizowałem prawie wszystkie modele klasy amatorskiej czyli Nikona D60, Canona 1000D, 400D, 450D, Pentaxa K-m, K200D, Sony A200, A300.

Jednak naszła mnie taka myśl. Jaką przyszłość ma system Pentaxa? W tej cenie, czyli 1550-1600 zł za kit, bo chce zakupić kit na początek, nie ma chyba nic lepszego:
-uszczelnia i dobre materiały, jak na klasę amatorską
-9 pkt AF
-punktowy pomiar światła
-aparat jest dość duży swoje waży co mi się podoba
-zasilanie z paluszków tez mi odpowiada, choć własny aku też może być i wcale bym nie płakał że jest
-jest trochę fajnych obiektywów, dobrych optycznie i w ciekawych cenach, plus zamienniki firm trzecich

Jednak prawda jest taka że o Pentaxsie nic nie słychać, na tle konkurenci (Nikon, Canon) szkieł mało, notorycznie powtarzające się skargi na AF, malutko ofert używanych szkieł na allegro.

No i sam nie wiem. Wiem że jeśli nie Penatax to Canon 450D, jednak nie ukrywam że będzie problem finansowy przez to. 1600 zł to taka optymalna suma i więcej nie mam. Za parę miesięcy owszem, ale teraz 1600 zł to absolutne max. Podświadomie zawsze chciałem Canona, bawiłem się 350D, 400D i wszystko mi pasowało. K200d miałem tylko w ręku, nie mogłem zrobić fotek czy się pobawić. Body 450D mógłbym kupić za mniej niż 1600 zł, zmolestować kumpla żeby pożyczył kita od 350D, bo sam ciągle lata ze stałką 50mm. No i miałbym wymarzonego Canona :D

Za plastik-fantastic w postaci 1000D dziękuje, miałem w rękach i jak dla mnie tragedia.

Co myślicie na temat wchodzenia w system Pentax i na temat tego lekko szalonego pomysłu zakupu samego body 450D?

PS: Ogólnie te 2 pozycje wyszły by w tej samej cenie, bo na kartę mam osobną kasę, oraz posiadam ładowarkę i 4xaku GP1300, oraz 4xSony 2500.

RaV579 - Czw 08 Sty, 2009

Misek napisał/a:
bawiłem się 350D, 400D i wszystko mi pasowało. K200d miałem tylko w ręku, nie mogłem zrobić fotek czy się pobawić.

Na początku idź do jakiegoś Media Markt/sklepu fotograficznego czy czegoś podobnego i "na serio" pobaw się 450d oraz K200d.

tulo.nr1 - Czw 08 Sty, 2009

Witam.

Również na swoją pierwszą lustrzankę wybrałem Pentaxa K200D, ale jedyne wątpliwości, jakie mam to różne straszne rzeczy, jakie słyszałem o serwisie tego producenta. Czy ktoś mógłby mi bardziej przybliżyć problem i czy np. jeśli w okresie gwarancyjnym coś mi padnie to mam zawieść aparat do warszawy (ze śląska) a oni go wyślą do Niemiec?!

mcgyver - Czw 08 Sty, 2009

Bierz k200d lub Nikona d80. Jak fotografujesz głównie sport to pewnie bardziej Nikon, ale z AF Pentaksa nie jest tak źle, choć do koszykówkę będzie Pentaksem ciężko pofocić. W tej klasie cenowej nic lepszego nie znajdziesz. Canon wychodzi drożej, a jak zaczniesz dokupować szkła to znaaacznie drożej.
Arek - Czw 08 Sty, 2009

Misek napisał/a:
Jaką przyszłość ma system Pentaxa?

Może to pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie:
http://www.optyczne.pl/14...stsellery_.html

I może napisz co chciałbyś fotografować.

krewzszafy - Czw 08 Sty, 2009

Arek napisał/a:
Misek napisał/a:
Jaką przyszłość ma system Pentaxa?

Może to pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie:
http://www.optyczne.pl/14...stsellery_.html

cyfrowy Pentax nigdy się dobrze nie sprzedawał a ciągnie jakoś do przodu od czasów istD :wink:

f50fd - Czw 08 Sty, 2009

tulo.nr1,Jak brałem Fuji słyszałem że ma najgorszy serwis , :lol: więc Pentaks ma pewnie lepszy , a tak na serio to K200d to super aparat i niema wcale aż tak gorszego serwisu tutaj wszyscy narzekają , jak coś padnie to oddajesz do sklepu lub wysyłasz , i tak trzeba swoje odczekać , Pentaks to fajny system i fajne szkiełka ,jak coś z szybszym AF to K-M ale K200d nie jest tak żle.A najlepiej zapytać na forum Pentaksa. Osobiście też skłaniam się ku Pentaksowi raczej K-M , najbardziej mi odpowiada ten system. :wink:
Arek - Czw 08 Sty, 2009

krewzszafy napisał/a:
cyfrowy Pentax nigdy się dobrze nie sprzedawał a ciągnie jakoś do przodu od czasów istD

I dlatego kupiła go Hoya. A Hoya wymaga robienia pieniędzy...

Misek - Czw 08 Sty, 2009

mcgyver D80 moim zdaniem jest za drogi, to już leciwy aparat, choć nie przeczę że bardzo dobry.

Artur widziałem to zestawienie i między innymi to sprawiło że mam wątpliwości.

Co D80 to wole już Pentaxa bo taniej, a ja chce robić foty samochodów. Sesje kiedy auto stoi (sztuczne oświetlenie uliczne, garaże podziemne, jednak sesji w dzień też nie zabraknie). Wiec ta szybkość mnie nie zbawi, ja mówiłem o problemach z ustawieniem ostrości, spotkałem wiele takich opinii na forach w stosunku do Pentaxa, nie tylko K200D. Jestem oczywiście świadomy tego że do zdjęć w nocy przyda się jasny obiektyw, CMOS też bo mniej szumi. Choć te problemy 450D z zakresem tonalnym (mała pomyłka była)...

Oczywiście aparat będzie też robić tzw wakacyjne i rodzinne fotki.

Co do szkieł to Pentax za półdarmo ich nie rozdaje, a już wole mieć drogo i dużo, niż mało i troszkę taniej. O dużej ofercie używek nie wspominając.

tulo.nr1 - Czw 08 Sty, 2009

f50fd, wiem, pewnie i tak go kupię choćby nie wiem, co mi napisali o tym serwisie. Też się zastanawiałem nad K-M, ale cena bardzo podobna a K200 wydaje się być lepsze (na pewno jest większe a to dla mnie zaleta)
mcgyver - Czw 08 Sty, 2009

ja osobiście nie wyobrażam sobie życia bez górnego wyświetlacza... K200d ma bardzo dobrą ergonomię, zdecydowanie polecam.
kamfil06 - Pią 09 Sty, 2009

Misek napisał/a:
-9 pkt AF

11

Misek napisał/a:
Co do szkieł to Pentax za półdarmo ich nie rozdaje, a już wole mieć drogo i dużo, niż mało i troszkę taniej. O dużej ofercie używek nie wspominając.

dużo ale drogo - to już prędzej nikon :roll:

Misek napisał/a:
Co myślicie na temat wchodzenia w system Pentax

Pentax to system dla świadomych wyboru...

Misek - Pią 09 Sty, 2009

kamfil06 napisał/a:
Misek napisał/a:
-9 pkt AF

11

Misek napisał/a:

dużo ale drogo - to już prędzej nikon :roll:

Misek napisał/a:
Co myślicie na temat wchodzenia w system Pentax

Pentax to system dla świadomych wyboru...

1. Pomyłka z mojej strony
2. Z moich obserwacji wynika że w tej kwestii jest podobnie.
3. Jakiego wyboru? Założyłem ten temat bo jestem świadomy że klasie amatorskiej do 1600 zł nie dostanę nic lepszego niż K200D. Nie chce pozostać przy Kicie, tylko z czasem rozwijać swoje umiejętności i zasoby sprzętowe. Jednak patrząc na to co robi Pentax, a tak właściwie to nic nie robi mam spore obawy czy warto. Żeby chociaż coś zapowiedzieli, nowe szkła, aparat pod pełną klatkę. A tu nic. Dlatego myślę nad zakupem Canona bo jest teraz więcej i cały czas się rozwija.

belkot77 - Pią 09 Sty, 2009

Canon 450D body + 50mm 1.8 Kase pozycz od kogos (najlepiej z rodziny). Obiektyw 50 mm nauczy cie robienia zdjec z glowa a nie bezmyslnego zoomowania kitem. A optycznie 50 niebo a ziemia do kita.

Co do pentaxa to sam sobie odpowiedziales....

Misek - Pią 09 Sty, 2009

Ok. Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?

Misek napisał/a:
Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?

a w pentaxie tylko na kicie ludzie robią zdjęcia :lol: ?

piotrmkg - Pią 09 Sty, 2009

Misek, lepiej wejść w nikona :)
Misek - Pią 09 Sty, 2009

kamfil06 napisał/a:
Misek napisał/a:
Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?

a w pentaxie tylko na kicie ludzie robią zdjęcia :lol: ?

Nie, oczywiście że nie. Problem w tym że na forum Pentaxa spotkałem dyskusję na temat przyszłości tego systemu, sami użytkownicy mają obawy. Oczywiście Pentax ma szkła, są firmy trzecie. Jednak jest tego zdecydowanie mniej. A co z wymianą body, nie mam zamiaru robić zdjęć tylko na K200D, jest K20D na którego też jest narzekania. Wiadomo inne firmy też mają problemy i też im nie wychodzi obiektyw czy body. Jednak czytając fora ogólne, czy też skierowane typowo do użytkowników danej firmy najwięcej problemów jest z Pentaxem. Wątków na temat problemów z AF jest bardzo dużo i stąd też pojawiło się moje pytanie. Jak już mam wydawać kasę to wole na szkła niż na szybką zmianę systemu bo okazało się że walczę z aparatem, albo producent nie oferuję mi dodatków które potrzebuje.

Cytat:
Misek, lepiej wejść w nikona

No ale co? D60 moim zdaniem jest za drogi w stosunku do tego jak został wykastrowany przez Nikona. D80 jest też za drogi z racji tego że to starsza puszka, a cena spada wolniej niż przy D90 :/

Canon jest nowszy, tańszy, kumpel ma Canona, przyszły szwagier też wiec przynajmniej będzie od kogo obiektyw pożyczyć :D

Misek, zrozumiesz swój błąd, jak będziesz walczył z FF/BF i za każde akcesorium przyjdzie Tobie zapłacić 300pln :mrgreen:
jaad75 - Pią 09 Sty, 2009

Misek, wejdź w jakikolwiek system dla ludu. Pentax, to system dla tych, którzy chcą mieć Pentaksa. Kropka.
BTW, jeśli wydaje Ci się, że Pentax, to tylko dobry obiektyw kitowy, to tym bardziej wejdź w Canona. Będziesz szcześliwy. :lol:

jaad75, tak z czystej ciekawości, czym się charakteryzuje osoba chcąca mieć pentax'a :?: ew. dla jakich to funkcji decydują się na pentax'a :?: nie żebym był złośliwy, broń Boże :)

mnie skusiły szkła i ergonomia,
31ltd, 77ltd i coś tam jeszcze się znajdzie...

krisv740 - Pią 09 Sty, 2009

ja jestem zafascynowany ergonomią pentax'a
szkoda mi słabej oferty szkieł, ale od biedy mmozna posiłkować się sigmą i naprawdę nie wyjdzie duzo gorzej niż z nie jedną eLką canona
i jest po prostu ładny - canon niestety jest z lekka obleśny :???: :cool:

to system , imho, dla ludzi którzy dokładnie wiedzą czego chcą, i jesli im oferta pentax /szkła/ odpowiada , nie muszą mysleć - "a może kiedys będę potrzebował xxxx?"

Misek - Pią 09 Sty, 2009

jaad75 napisał/a:
MisekBTW, jeśli wydaje Ci się, że Pentax, to tylko dobry obiektyw kitowy, to tym bardziej wejdź w Canona. Będziesz szcześliwy. :lol:

A napisałem tak gdzieś? Wcale tak nie uważam, gdyby była firma doskonała, pod względem szkieł i puszek to ten dział nie miał by racji bytu.

Założyłem ten temat bo doceniam to co oferuje mi Pentax, ale zauważam też problemy jakie mogę napotkać w związku zakupem akurat tego aparatu. Canon, Nikon tez coś mi oferują, ale mają swoje wady. Nie znam się niestety, bo czytanie testów itp to zupełnie co innego niż robić zdjęcia danym modelem...

Riddle - Sob 10 Sty, 2009

Misek napisał/a:
D80 jest też za drogi z racji tego że to starsza puszka

Za każdym razem powtarzasz argument, że D80 jest stary. No i co z tego? Nadal wielu ludzi go kupuje, gdyż jest to bardzo wygodny, wyjątkowo funkcjonalny jak na swoją cenę korpus. A ty się do niego po prostu uprzedziłeś, nie znając go. Weź go do ręki, zrób nim kilka fotek i zobacz czy naprawdę to że jest stary jest wadą.

lotofag - Sob 10 Sty, 2009

Witam.
A propos wyboru systemu z punktu widzenia amatora to jest taki IMHO bardzo dobry artykuł:
http://onephoto.net/publish.php?idPublish=3

Ciekawi mnie też ile z tych raźno dywagujących na temat wielkości szklarni i "rozwojowości" sowich ulubionych systemów osób tak na prawdę kiedykolwiek kupi puszkę chociaż klasy semi-pro (taką z prawdziwego zdarzenia a nie np. D80, który u nas jest już za takie coś uważany) i chociaż niewielki ułamek systemowej szklarni. Jak zdążyłem zauważyć to zwykle peany na cześć możliwości jakie dają systemy najpopularniejszych producentów kończą się zakupem kilku popularnych modeli Tamrona/Sigmy :lol:

Co do jakości serwisów, to można sobie wejść np. na Canon Board i odszukać wątek o warszawskim serwisie na Żytniej, a nikoniarze czy inni też pewnie będą mieli kilka "ciepłych" słów do powiedzenia o swoich serwisach.

f50fd - Sob 10 Sty, 2009

A propos lotofag IMHO link nie działa.
Cytat:
Ok. Czyli jeśli stawiam na rozwój swoich umiejętności i nie chce pozostać tylko przy Kicie, to lepiej wejść w system Canona?
Misek w jakikolwiek system , tyle że jako amator kit Pentaxa na start daje Ci znacznie więcej.Sam zauważyłeś problemy z AF ,ale jakoś użytkownicy K -systemu nie robią sobie z tego wielkiego problemu , raczej jest to jakaś niedogodność z którą można żyć. Co do szkieł Pentaksa powtarzam jak mantre dla rozwijającego się amatora ja nie widzę żadnych ograniczeń wręcz przeciwnie.

f50fd napisał/a:
IMHO link nie działa.

Rzeczywiście coś się kaszani zatem pozwolę sobie wrzucić ten tekst tutaj:
Cytat:
Canon czy Nikon? a może jednak Minolta?

dział:Sprzęt, autor: mihau (mihau), umieszczone: 2008-02-28 14:58:20
Poniższy tekst autorstwa Klausa Schroiffa w tłumaczeniu mihau'a i Piotra Michałka został umieszczony w 1999 r na stronie http://www.35mm.v.pl/. Wybaczcie więc prosze nieaktualnosci sprzetowe - chodzi o SENS ;-)

Wspaniały "System"

System - byt nieznany... Wydaje mi się, że zainteresowani mają na myśli pewien (duży) zestaw obiektywów, korpusów, lamp błyskowych i innych akcesoriów. Faktem jest, że Nikon posiada generalnie największy system. Canon ma największy system AF. Pentax ma najmniejszy. Co to oznacza? Dla większości z nas dokładnie NIC. Nikon ma największy wybór obiektywów Fisheye. Wspaniale. Pokazanie więcej niż 2-3 zdjęć w tej perspektywie położy każdy normalny pokaz. Pentax robi niewiele lamp błyskowych? No i co z tego?! Kup lampę Metz! I tak są najlepsze. Minolta nie ma w ofercie obiektywu 1200/f5,6 choć Canon ma. Naprawdę? Czy na serio możesz wydać 70 000 US$ na takie szkło? Na rynku jest tylko kilka obiektywów niezależnych producentów do aparatów Pentaxa. O mój Boże! Ty naprawdę uważasz, że to źle, że jest tylko kilka obiektywów SIGMY dostępnych do twojego aparatu????? Minolta nie ma w ofercie "profesjonalnej lustrzanki". Kurcze! Jeśli tylko nie jesteś kompletnym idiotą (albo zupełnie początkującym) powinieneś uzyskać takie same rezultaty zarówno pstrykając 700si jak i Nikonem F5.

Oczywiście musi być coś w tym, że tak wielu fotografów sportowych używa sprzętu Canona. Po prostu ten system AF jest najlepszy! A tak przy okazji, czy masz wejściówki dla prasy na najlepsze miejsca do fotografowania imprez sportowych? Profesjonaliści od fotografowania mody często używają aparatów Nikona ze względu na jego system lamp - no tak... pokaż mi proszę swoje studio fotograficzne! Tak więc dopóki nie potrzebujesz sprzętu na bardzo specjalne okazje, to cokolwiek wybierzesz, nie wybierzesz źle!

Lepsza Jakość Obiektywu!

Naprawdę uważasz, że istnieją znaczące różnice jakości u różnych producentów? Oczywiście, są świetne Nikkory tak jak i są świetne obiektywy Canona, Minolty i Pentaxa. I, nie do wiary, Minolta robi też złom podobnie jak i Pentax, Canon i Nikon! Zwykle możesz zastąpić śmieci jednego producenta porządnym szkłem tego samego. Jeśli zaproszę Cię na pokaz przeźroczy i powiem Ci, że zrobiłem to obiektywami Minolty to mi uwierzysz. Nawet wtedy jeśli prawdą jest, że używałem do tego sprzętu Canona! Nikt, absolutnie nikt, nie jest w stanie tego odróżnić! Bardzo często można przeczytać coś w tym stylu : "Mój nowy obiektyw jest ostry jak żyleta... na odbitkach 10×15! Wydałem 1000 dolców!!!" Robi wrażenie, co nie?! Może trzeba byłoby powiedzieć człowiekowi, że jeśli robi takie odbitki, to nawet używając taniego ruskiego obiektywu za 100 złotych, też wyjdzie mu ostro! Ale nie zrozum mnie źle. Różnica w jakości pomiędzy niektórymi obiektywami jest olbrzymia! Pomyśl tylko, czy naprawdę potrzebujesz aż takiej jakości. Dopóki nie robisz slajdów, albo odbitek co najmniej 20×30cm (w profesjonalnym labie!), to tak naprawdę nie ma chyba większego sensu wydawanie tysięcy dolców dla samej przyjemności.

Wspaniała Ergonomia!

"Mój C***n lepiej leży w ręku niż Twój sprzęt N*k***" Dobra, ale kogo to obchodzi??? Każdy na tej planecie ma prawo do własnego zdania (no może oprócz ludzi w Chinach, ale to zupełnie inny temat...). Wyobraź sobie, że są ludzie zadowoleni z prostoty Leici M jak i ci używający Nikona N70 rodem prosto z Gwiezdnych Wojen. Jeśli oni uważają, że ich aparaty mają wszystko tam gdzie mieć powinny to jak najlepiej i nic nikomu do tego. W końcu kim tak naprawdę jesteśmy abyśmy ich mogli krytykować. O gustach się nie dyskutuje...

Zwykle człowiek, który Cię uczy fotografowania powie Ci coś takiego:

"Fajny sprzęt - a teraz pokaż mi swoje zdjęcia!!!"

Cytat:

Tak, bo u pozostali producenci nic nie oferują poza kitami ;)
A tak serio: potrzebujesz jakichś wybitnie specjalistycznych szkieł? Bo jak nie to w każdym systemie znajdziesz towaru aż nadto, byle tylko portfel wytrzymał. Nie wspominając już o niezależnych producentach i rynku wtórnym...

A "problemy" z AF dotyczą wszystkich systemów, po prostu każdy producent ma inną filozofię dotyczącą działania takiego systemu i aplikuje różny hardware i różne algorytmy działania - czasem lepsze, czasem gorsze, a czasem po prostu diametralnie różne i stawiające na inne priorytety. Do tego dochodzą różne wymagania użytkowników czy po prostu ich wyobrażenia o tym co by chcieli i tym sposobem znajdziesz narzekania nawet na topowy sprzęt danych producentów. Nie wierzysz to wejdź na dowolne forum danej marki. ;)

krisv740 - Sob 10 Sty, 2009

lotofag, gratuluję tekstu!
może w końcu niektórzy otworzą oczy i coś zrozumieją...............

krisv740 napisał/a:
lotofag, gratuluję tekstu!

Ja tylko go tutaj zamieściłem, nie jestem jego autorem :) Zresztą wszystko jest opisane w nagłówku tuż pod tytułem. Tłumaczenie pochodzi z serwisu onePhoto.

lotofag, zdaję sobie z tego sprawę :mrgreen:

chodzi mi właśnie o zamieszczenie tego tekstu, bo bardzo wiele tez postawionych przez autora jest zbieżnych z moimi , a poza tym są rozsądne........

a poza tym twoje wypowiedzi też daleko od tego tekstu nie leżą :smile:

krisv740 napisał/a:
a poza tym twoje wypowiedzi też daleko od tego tekstu nie leżą

Pewnie dlatego, że ja już mam dslr'a, mam kita, mam kilka manualnych szkiełek starszej daty plus inne duperele i na swoim czysto amatorskim poziomie wiem już z czym to się je i póki co to ja jestem nadal najsłabszym ogniwem używanego systemu ;) A w wyborze szkieł i innych akcesoriów ograniczają mnie tylko finanse.
Dlatego z niejakim rozbawieniem czytam dywagacje osób kupujących obecnie lustrzanki na fali swoistej mody (i dostępności w przystępnych cenach), które zastanawiają się nad tym czy dany system pozwoli im się rozwinąć...
Niektórzy jeszcze nie wzięli do ręki swojej pierwszej puszki a już dyskutują np. o pełnej klatce.

piotrmkg - Sob 10 Sty, 2009

lotofag, tekst jak najbardziej sensowny ... w 1999, kiedy to kupując czy to canona, nikona, pentaxa, minolte, olympusa, leice można było w każdy z tych aparatów włożyć dowolny przez siebie wybrany element światłoczuły czyt. film. w dzisiejszych czasach kupując korpus danej firmy jesteśmy niejako zmuszeni do zakupu ich (tej firmy) elementu światłoczułego co jakby już na starcie ogranicza nam pole manewru. kiedyś co jakiś czas wychodziły coraz to nowe generacje elementów światłoczułych (filmów), i korzystanie z ich dobrodziejstw nie wiązało się z wyrzuceniem korpusu na śmietnik tak jak dzieje się to dziś.

reasumując, kupując dziś lustrzankę cyfrową, decydujemy się nie tylko na pewną ergonomię samego korpusu ale też na to jak będzie w końcowym efekcie wyglądało nasze zdjęcie (DR, szumy, rozdzielczość).

jeśli nie czytałeś to zapraszam: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5716

Ten tekst miał być ilustracją tego o czym już napisałem powyżej: sensowności rozważań amatora na temat zasobności systemu i rzekomego "ograniczania" jego rozwoju.

Co do cyfrowych korpusów to po prostu taki "urok" tej technologii - szybkie moralne starzenie. Kto dziś używa np. komputera z procesorem klasy Pentium III? Mam gdzieś taki w piwnicy, w pełni sprawny... ;)

Poza tym zgadza się, że w większości przypadków obecne korpusy spełniają o wiele bardziej zaawansowaną rolę niż kiedyś (od rozpoczęcia kadrowania aż po "wywołanie" zdjęcia) i po wdepnięciu w dany system jesteśmy bardziej uzależnieni od posunięć producenta.

piotrmkg napisał/a:

jeśli nie czytałeś to zapraszam: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5716

Ciekawy tekst :)

piotrmkg - Sob 10 Sty, 2009

lotofag napisał/a:
Kto dziś używa np. komputera z procesorem klasy Pentium III?

ja do Ciebie piszę z Pentium 200MHz bez instrukcji MMX, nic mocniejszego nie potrzebuję do przeglądania internetu.

piotrmkg, własnie dobrze że ktoś odświerzył temat, bo chciałem napisać,że nie do końca się z tobą zgadzam.
pewnie,że matryca jest ważna, nawet bardzo, ale jak wielu pytających o body i szkła zdaje sobie sprawę z właściwości każdej z matryc? jak wielu z nich poźniej, gdyby nie różne dziwne porównania,opinie , PS, wojenki systemowe widziało by różnice w obrazowaniu?
obawiam się że nie tak wielki odsetek "nowicjuszy"..........

od strony szkiel i techniko body ten artykuł jest dalej aktualny............

Misek - Sob 10 Sty, 2009

Riddle napisał/a:
Misek napisał/a:
D80 jest też za drogi z racji tego że to starsza puszka

Za każdym razem powtarzasz argument, że D80 jest stary. No i co z tego? Nadal wielu ludzi go kupuje, gdyż jest to bardzo wygodny, wyjątkowo funkcjonalny jak na swoją cenę korpus. A ty się do niego po prostu uprzedziłeś, nie znając go. Weź go do ręki, zrób nim kilka fotek i zobacz czy naprawdę to że jest stary jest wadą.

To niczego się nie uprzedziłem, D80 miałem w ręku i bardzo mi się podoba. Chciałem raczej odebrać aparat osobiście, nie widzi mi się wpłacać 1600 lub więcej PLN i czekać na towar. Nie wspominając już o tym jak kiepskie doświadczenia mam z firmami kurierskimi, do tego stopnia że wole wysyłkę ubezpieczoną Pocztą-Polską niż np DHL. Poczta wbrew słabej opinii nigdy mnie nie zawiodła. Niestety body D80 przy odbiorze osobistym kosztuje tyle co KIT 450D. Dla mnie to całkiem mocny argument, aby sobie odpuścić ten model, mimo wielu jego zalet.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Mimo zachęcającej oferty Pentaxa zrezygnuje z tej firmy na rzecz Canona. I chyba uda mi się nawet zakupić KIT, bez kombinowania.