forum.optyczne.pl

Lornetki - Kształt obszaru pola widzenia w Olympus EXWP I

shaqal3 - Pią 09 Sty, 2009
Temat postu: Kształt obszaru pola widzenia w Olympus EXWP I
Kilka dni temu "przesiadłem" się z Bierkuta 15x50 na Olympusa 10x42. Obraz czysty, jasny, wszystko wygląda chyba w porządku. Zauwazylem tylko jedna niepokojącą mnie rzecz.
Otóż kształt obszaru pola widzenia jest idealnie okrągły gdy patrze przez lornetkę na obiekty w odległości kilkanaście metrów i do nieskończoności (A), gdy jednak spojrze w tym samym czasie na obiekt b. blisko kszałt obszaru widzianego przypomina nieco ósemkę (B).
Ustawiam ostrosc na obiekt oddalony 2 metry i kształt mam B, a bez krecenie ostroscia spogladam na nieostry obiekt daleko oddalony i ksztalt ten zamienia sie w idealne koło A.
Dodam ze obraz widze pojedynczy caly czas, nic mi sie nie dwoi.
Nie mam innych lornetek by sprawdzic czy to normalne zjawisko. Czy moglibyście spojzec przez swoje szkła pod tym kątem?

Arek - Pią 09 Sty, 2009

Klasyczna paralaksa. Równoległymi tubusami lornetek patrzysz na coś co jest bardzo blisko Ciebie, więc siłą rzeczy chciałbyś je nachylić pod kątem, a nie możesz. To przypadłość lornetek, które mają bardzo małą minimalną odległość widzenia. W Berkucie tego nie miałeś, bo on pewnie ogniskował od 10 metrów i problem się nie ujawniał.
shaqal3 - Pią 09 Sty, 2009

Arek napisał:
Cytat:
Równoległymi tubusami lornetek patrzysz na coś co jest bardzo blisko Ciebie, więc siłą rzeczy chciałbyś je nachylić pod kątem

No tak, ze tez na to nie wpadłem :oops:
Czyli z moją lornetką wszystko OK?
Dzięki

Arek - Pią 09 Sty, 2009

shaqal3 napisał/a:
Czyli z moją lornetką wszystko OK?

Wychodzi na to, że tak :) Ciesz się fajnym sprzętem, bo taki masz.