forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D90 vs Canon 450D,40D

pawelus - Pią 09 Sty, 2009
Temat postu: Nikon D90 vs Canon 450D,40D
Witam chce zakupic sobie pierwsza lustrzanke moj wybor waha sie miedzy nikon d90 z obiektywem tamron 17-50 2.8 lub canon 40d z obiektywem 18-55 is kitowym i canona 450d z obiektywem EF-S 17-55 f/2.8 ktore zestawy byscie mi polecili?? Albo cos zmienili??
piotrmkg - Pią 09 Sty, 2009

pawelus, ja bym wziął nikona (a jestem canonierem), po ostatnich posunięciach canona nikon wydaje się bardziej rozsądnym wyjściem, ale warto było by pójść do sklepu i pobawić się wszystkimi aparatami celem sprawdzenia jak pasuje Tobie ergonomia każdego z tych aparatów.
RaV579 - Pią 09 Sty, 2009

pawelus, napisz, ile pieniędzy masz na zakup lustrzanki i co głównie będziesz fotografował. Według mnie powinieneś kupić D90. Myślę jednak, że wystarczyłby Nikkor'owski kit 18-105 VR. Sam niedługo planuję zakup swojej pierwszej lustrzanki i wybór padł właśnie na taki zestaw (patrz mój podpis).
ziemowy - Pią 09 Sty, 2009

Też jestem za Nikonem. Możesz pomyśleć też o Sigmie 17-70mm f/2.8-4.5 zamiast tego tamrona.
pawelus - Pią 09 Sty, 2009

właśnie przeczytalem test tej sigmy 17-70 f/2.8-4.5 no musze powiedziec ze nie jest taka zła. Narazie przymierzam sie do fotografowania przyrody,ludzi, i jakies male imprezy, takze beda tez ciemne miejsca wiec pasuje mi jasny obiektyw
InSiDe - Pią 09 Sty, 2009

Mnie do Nikona D90 przekonuje przede wszystkim wyświetlacz. Cacnon vga ma dopiero w 50D. A to już ciut drożej. Poza tym faktycznie, przejdź się i potrzymaj w ręce. Poużywaj. Bo a nuż należysz do tych dziwaków którzy rozmieszczenie przycisków na korpusie Canona będą uważali za intuicyjne :]
novy - Pią 09 Sty, 2009

pawelus napisał/a:
450d z obiektywem EF-S 17-55 f/2.8

Tym zestawem moim zdaniem zrobisz najlepsze zdjęcia. Ja bym wymienił 450D na 40D. Jak lubisz ryzyko to kup sobie Tamrona 17-50 :wink:

novy, implikujesz iż to aparat robi zdjęcia a nie fotograf :?: wolę ciekawe zdjęcie, które jest mniej ostre, niż słabe zdjęcie ale za to z mega ostrością. poza tym Cwanon wręcz uwielbia zdzierać kasę z klientów na rzeczach, które są standardem u nikona i dostaje się je razem z aparatem, nie wierzysz :?: weźmy takie 5D mk2 kosztujące 8000pln i porównajmy je z D90 za mniej niż połowę tej ceny

5d mk2 8000pln + matówka EG-D 400pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz bezprzewodowy ST-E2 700pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz czasowy TC-80N3 450pln (funkcja w korpusie 0pln) + najtańsza lampa z TTL jako fill-in flash 600pln (standard w nikonie 0pln)

wystarczy przyjrzeć się ile dostajemy "gratis" kupując nikona, że nie wspomnę o tym jaką przepaść dzieli AF, system pomiaru światła i błysku canona i nikona.

AQQ - Pią 09 Sty, 2009

piotrmkg napisał/a:
weźmy takie 5D mk2 kosztujące 8000pln i porównajmy je z D90 za mniej niż połowę tej ceny.

Nie porównywałbym solidnego FF do plastikowego DX. Jedynym, co je łączy jest to, że kręcą filmy :mrgreen:
A w ogóle to do czego tu dochodzi ? Ja nikoniarz muszę bronić Canona przed krytyką canoniarza? :shock:

AQQ, porównanie 40D czy 50D z D90 zakończyło by się anihilacją Cwanona. :mrgreen:

ps. bo ja jestem takim cichym nikoniarzem :mrgreen: , tylko jak wybierałem system w 1998 to nikon winszował sobie takie kwoty za obiektywy, że nie było mnie po prostu stać na niego :(

konczako - Pią 09 Sty, 2009

Af w d90 lepszy niż w 40D?? Tu chyba sie kolega zagalopwał... co do reszty przyznaję racje :wink:
novy - Pią 09 Sty, 2009

piotrmkg napisał/a:
novy, implikujesz iż to aparat robi zdjęcia a nie fotograf :?: wolę ciekawe zdjęcie, które jest mniej ostre, niż słabe zdjęcie ale za to z mega ostrością

Porównujemy zestawy zaproponowane przez autora wątku a nie umiejętności fotografa. Pomijając kwestię Canon czy Nikon moim zdaniem Canon 17-55 jest o niebo lepszym wyborem niż Tamron 17-50.

piotrmkg napisał/a:
5d mk2 8000pln + matówka EG-D 400pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz bezprzewodowy ST-E2 700pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz czasowy TC-80N3 450pln (funkcja w korpusie 0pln) + najtańsza lampa z TTL jako fill-in flash 600pln (standard w nikonie 0pln)

Spokojnie, my tu mówimy o pierwszej lustrzance dla amatora, dla niego będzie się pewnie bardziej liczyć fakt że Nikon D90 jak na razie nie radzi sobie z balansem bieli.

Canon 40D jest tu chyba poważniejszą propozycją niż jakiś amatorski plastikowy D90, ponadto 40D jest tańszy.

costi - Pią 09 Sty, 2009

novy napisał/a:
pawelus napisał/a:
450d z obiektywem EF-S 17-55 f/2.8

Tym zestawem moim zdaniem zrobisz najlepsze zdjęcia. Ja bym wymienił 450D na 40D. Jak lubisz ryzyko to kup sobie Tamrona 17-50 :wink:

Albo olac ryzyko i kupic owego Tamrona u Cichego, majac pewnosc, ze szklo bedzie ostre. ;)

Cytat:
Canon 40D jest tu chyba poważniejszą propozycją niż jakiś amatorski plastikowy D90, ponadto 40D jest tańszy.

No tak, bo 40D to full metal, pouszczelniany gdzie tylko sie da... troche fanboy z Ciebie wylazi ;)

Cytat:

Zapomniales jeszcze o lampce wspomagania AF :P

novy napisał/a:
Canon 40D jest tu chyba poważniejszą propozycją niż jakiś amatorski plastikowy D90

było coś takiego jak Eos 5 w czasach analogowych, wszyscy mówili że jest mega plastikowy a jak się okazywało jego wytrzymałość była nie mniejsza niż konstrukcji metalowych

novy napisał/a:
Nikon D90 jak na razie nie radzi sobie z balansem bieli.

problem raczej wydumany w dobie fotografowania w RAW (NEF w przypadku Nikona) i możliwości poźniejszej korekcji balansu bieli

costi napisał/a:
Zapomniales jeszcze o lampce wspomagania AF

jest wbudowana w ST-E2 :P

AQQ - Pią 09 Sty, 2009

costi napisał/a:

Zapomniales jeszcze o lampce wspomagania AF :P

Olałbym tę spawarkę. Nawet D70 sobie bez niej jako tako radzi.
A jak całkiem ciemno, to i tak nic nie zastąpi wspomagania af z lampy błyskowej.

novy - Pią 09 Sty, 2009

costi napisał/a:
No tak, bo 40D to full metal, pouszczelniany gdzie tylko sie da... troche fanboy z Ciebie wylazi ;)

40D nie jest plastikowy.

costi napisał/a:
Albo olac ryzyko i kupic owego Tamrona u Cichego, majac pewnosc, ze szklo bedzie ostre. ;)

A masz pewność że Ci przednia soczewka nie wyleci ? W Nikonie śrubokręt do AF wszystko przełknie, ale w Canonie to szkoda puszki dla takiego warczącego ułomnego silniczka.

[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 23:29 ]
Ciekawe co zrobisz jak Ci się ten Tamron od Cichego rozleci, gdzie go zaniesiesz jak w Polsce nie ma nawet serwisu ?

novy, mam 24mm z silniczkiem AFD i jego warczenie nie nazwałbym ułomnym, ba szybciej ostrzy niż USM w 50 f/1.4
novy - Pią 09 Sty, 2009

50f/1.4 to konstrukcja z 93 roku więc o czym my tu mówimy. Po co kupować puszkę Canona z szybkim AF (nie mówiąc o AI Servo) jak Tamron to wszystko i tak zaprzepaści swoim warczącym, niepozbieranym silniczkiem.
costi - Sob 10 Sty, 2009

novy napisał/a:

A masz pewność że Ci przednia soczewka nie wyleci ? W Nikonie śrubokręt do AF wszystko przełknie, ale w Canonie to szkoda puszki dla takiego warczącego ułomnego silniczka.

17-50 do Nikona ma wlasny silnik, co ma srubokret do rzeczy?

novy napisał/a:
[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 23:29 ]
Ciekawe co zrobisz jak Ci się ten Tamron od Cichego rozleci, gdzie go zaniesiesz jak w Polsce nie ma nawet serwisu ?

A co mnie to obchodzi? Dla mnie strona jest sprzedawca i w razie problemow obiektyw trafi do niego - niech on sie martwi.

konczako - Sob 10 Sty, 2009

Czy ja dobrze słysze?? :roll: Koledzy porównują zestaw 40d+17-55IS z d90+Tamron 17-50?? Tego jeszcze nie było :lol: ..
Jeśli kogos stać i może dłożyć to tutaj ten pierwszy zestaw wygrywa w przedbiegach. Dlaczego to chyba wiadomo :wink: .

Gdybym jednak wybierał pomiedzy 40d+T17-50 a D90+T17-50 postawił bym chyba na Nikona... Te obiektywy działają jednak lepiej z NIkonami i przewaga AF z 40D zmaleje...

Co do plastiku z 90D to jest on na tyle wytrzymały i dobrej jakości że nie ma co wytykać tego D90.. Ja tutaj dyskomfortu nie odczuwam

adamkt - Czw 15 Sty, 2009

Witam wszystkich forumowiczów!
Chciałem założyć nowy wątek ale ponieważ podobny już się znajduje więc pisze tu. Chciałbym zmienić mój kompakt na pierwszą lustrzankę. Fotografuję od 4 lat. Głownie makro i krajobrazy, czasem portrety.
Na początku myślałem o niższej klasie jak Canon 450D czy NIkon D60. Jednak postanowiłem kupić lepsze body, żeby mi służyło na długie lata. A szklarnie będę kompletował stopniowo.
Wybór padł pomiędzy:
Nikon D90 + 18-105 VR cana ok 3300 zł
Canon 40D + 17-85 IS USM cena ok. 3500 zł.
Czy z warto z tymi obektywami kupować te body i co będzie lepsze?

RaV579 - Czw 15 Sty, 2009

Wg. mnie D90 z kitem 18-105. 18-105 VR jest w zasadzie jednym z najlepszych kitów na rynku. Co do samego body D90, to też jest bez zarzutów. Sam niedługo planuję zakup Nikon D90 + 18-105 VR (patrz mój podpis).

Też mi się wydaje, że D90 będzie lepszy.
Problem jest z tym, że wszędzie brakuje tego body. Od tygodnia czekam w Euro i nie ma go dostepnego na stronie www.
W sklepie dla idiotów też wszystkie modele wyprzedane.
Zastanawiam się, czy warto dopłacać 1000 zł do obiektywu Nikkora 18-70mm?

adamkt, mi wydaję się, że nie warto. Jesteś amatorem (chyba) i kit (18-105 VR) spokojnie wystarczy. Co do D90 i obiektywów do niego możesz "popisać" z kolegą AuThoR'em.
MC - Czw 15 Sty, 2009

adamkt, taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

MC napisał/a:
adamkt, taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

Lub np. w agito.pl

costi - Czw 15 Sty, 2009

Jak ktos bardzo musi, to Nikkora 18-70 mozna dorwac za ok. 500zl na Allegro, wiec nie widze sensu wywalania 1000zl na to szklo. Tym bardziej, ze 18-105 VR wcale taki zly nie jest.

Miałem na myśli Nikkor'a 16-85 mm VR. Wybaczcie :oops:
MC napisał/a:
taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

Pewnie tak. Nie jestem jednak w stanie wydać jednorazowo prawie 4 tys. i w gre wchodzą raty. W Euro mają chyba najkorzystniejsze, bo 0%.

Never - Pią 16 Sty, 2009

adamkt napisał/a:
Miałem na myśli Nikkor'a 16-85 mm VR. Wybaczcie :oops:
MC napisał/a:
taniej i bez problemow masz w e-fotojoker, fotoaparaciki.pl czy cyfrowe.pl

Pewnie tak. Nie jestem jednak w stanie wydać jednorazowo prawie 4 tys. i w gre wchodzą raty. W Euro mają chyba najkorzystniejsze, bo 0%.

mam ten sam problem. dochodzą co prawda jakieś tam opłaty do tego kredytu, ale nie spłacasz np. 700 więcej ;/

costi - Pią 16 Sty, 2009

A w sklepach nie dla idiotow nie ma? Ostatnio tez oglaszali jakies raty 0%...

Swoja droga, nie ma co czekac na WWW, tylko isc do sklepu Euro, powiedziec, ze chce sie taki kupic i jak nie maja na miejscu, to niech sprzedawca siada do telefonu i dzwoni po sasiednich sklepach czy maja na stanie ;)

adamkt - Pią 16 Sty, 2009

costi napisał/a:
A w sklepach nie dla idiotow nie ma? Ostatnio tez oglaszali jakies raty 0%...

Swoja droga, nie ma co czekac na WWW, tylko isc do sklepu Euro, powiedziec, ze chce sie taki kupic i jak nie maja na miejscu, to niech sprzedawca siada do telefonu i dzwoni po sasiednich sklepach czy maja na stanie ;)

W sklepie dla idiotów też nie ma...wszystkie sztuki wyprzedane.
W Euro to jakas desperacja. W warszawie nie ma, w Krakowie jedna sztuka na ekspozycji, przez neta nie da się zamówić. Dzwoniłem na informacje Euro i powiedzieli, że będzie pod koniec stycznia.
Co się dziwic, obecnie jest to najcześciej kupowana lustrzanka.
W związku z tym zastanawiam się czy nie wybrać opcji z droższym o tysiąc obiektywem 16-85.
Wyjdzie na to samo jak bym miał kupować zestaw D90 + 18-105 w jakimś sklepie fotograficznym na normalne oprocentowane raty a zestaw D90+ 16-85 w Euro na raty 0 %.

costi - Pią 16 Sty, 2009

A moze lepiej samo body na raty, a obiektywu szukac gdzie indziej?
adamkt - Pią 16 Sty, 2009

costi napisał/a:
A moze lepiej samo body na raty, a obiektywu szukac gdzie indziej?

Też o tym myślałem. Jednak w Euro za samo body każą sobie płacić 3200 zł!!
18-105 to koszt minimum 800 zł. Więc wychodzi ponad 4 tys. A za 4400 zł mam body z obiektywem 16-85.
Innym wyjściem jest kupno zestawu wraz ze szkłem 16-85 i sprzedaż na allegro nowego, fabrycznie zapakowanego szkła za ok 1600 zł :razz:

ziemowy - Pią 16 Sty, 2009

Mam podobny problem do Ciebie adamkt, też czekam na pojawie się tego Nikona w moim sklepie Euro w Kielcach :cry:
16-85 też mi chodzi po głowie, zwłaszcza, że ten zestaw można bez problemu zamówić.

rafalg - Pią 16 Sty, 2009

Niezłe jaja z tym zestawem kitowym, polecam z 16-85 warto dołożyć mimo mniejszego zakresu ogniskowych. Jest lepiej wykonany no i ma fajniejszy początek.
adamkt - Sob 17 Sty, 2009

Postanowione
Zamówiłem zestaw D90 + 16-85 mm

Dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam :wink:

rafalg - Sob 17 Sty, 2009

adamkt napisał/a:
Zamówiłem zestaw D90 + 16-85 mm

No i moje gratulacje.