forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Canon 40D i 580EX II flash przy zamykaniu migawki

marekf - Sob 10 Sty, 2009
Temat postu: Canon 40D i 580EX II flash przy zamykaniu migawki
Mam aparat canona 40D i chce wyzwolić flasz dopiero przy zamknięciu migawki tak żeby trochę się pobawić światłem itp itd. No i ustawiam w ustawianiach aparatu z 2 zasł. (a nie z 1 zasł. ani Hi-seed). I zawsze wyzwala mi flash na początku ekspozycji i na końcu;/ i wydaje mi się że to wada aparatu (podobnie jest z wbudowaną lampą) i nie wiem co zrobić.
Czy to jest normalne i też tak macie w swoich kompaktach? (mój kolega który ma kompakta canona ma błysk zawsze tylko pod koniec ekspozycji)

Dzięki za odpowiedzi :)

Amadeus - Sob 10 Sty, 2009

Skoro błyska na początku i na końcu to chyba wszystko w porządku tak działa E-TTL. Aparat jak najbardziej działa poprawnie i zapewne z lampą też wszystko ok. Na lampie masz przycisk "piorunej H/trzy strzałeczki" tym ustawiasz błysk na pierwszą i drugą lamelke (patrz do instrukcji). Pierwszy błysk jest zawsze pomiarowy i nie wpływa na ekspozycję ten drugi jest właściwy. Pozdrawiam i życzę powodzenia w próbach
marekf - Sob 10 Sty, 2009

hum mi się wydaję że byłska ten pierwszy już po otwarciu migawki ale sprawdzę jeszcze raz :) dzięki za podpowiedź:)
komor - Sob 10 Sty, 2009

Na pewno rejestrowany jest tylko jeden błysk, ten drugi. Pierwszy to przedbłysk pomiarowy. Przetestuj.
marekf - Nie 11 Sty, 2009

ok macie racie;) pierwszy błysk jest czasami słaby w porównaniu do tego drugiego :)

Dzięki za pomoc :)

HubertGro - Wto 13 Sty, 2009

Witam serdecznie wydaje mi się, że opisana sprawa nie jest taka oczywista, co prawda nie mam 580EX a 430 EX :wink: to jednak pozwolę sobie zabrać głos i przywołać instrukcję Canona do tego modelu lampy (s. 16) :grin: "Gdy działa automatyka błysku E-TTL to błysk ten jest wyzwalany dwukrotnie (pomiarowy - główny), również przy długich czasach naświetlania. Gdy obiekt porusza się, to efekt dwóch błysków może być niekorzystny." :shock:
Z moich obserwacji wynika, że faktycznie tak jest - czasami trudno jest uzyskać planowany efekt poruszenia w wyniku błysku pomiarowego. Wydaje mi się że czasami lepiej po eksperymentować i ustawić nastawy błysku ręcznie. :wink:
Pozdrawiam