|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Stara 5D na nową 5D Mark waszym zdaniem...?
Elian - Nie 11 Sty, 2009 Temat postu: Stara 5D na nową 5D Mark waszym zdaniem...? Jak w tytule mam mało używany 5D. Pojawiła się szansa na wymiankę z dopłatą relatywnie do wrtosci nowej 5D Mark .Własciwie bez strat. Mam wątpliwości bo nowa 5D jeszcze dociera nasz praktyczny warsztat. Boję sie że jak się dotrze to się okaze że "nie warto było" jak w piosence . Bo tak patrząc chłodnym okiem to czym jest lepsza..? 1punktem krzyżowym, kręcenie filmików, nie wierzę w realność tych wys. ISO więc to mnie też nie powala. Proszę o wasze opinie nawet te nie poparte praktyką. Pozdrawiam.
Tutejszyn - Nie 11 Sty, 2009
Jeśli mogą być opinie nie poparte praktyką..
Skoro zastanawiasz się nad tym, czy zmienić, to znaczy, że gdzieś w środku tego chcesz. Skoro żyje sie tylko raz, to nie ma powodu wnikać zbyt głęboko. Moim zdaniem lepiej kupić i załować wydanej kasy, niż nie kupić i załować, ze zmarnowałeś okazję wymiany za (jak sam mówisz) małe pieniądze. Zmień, wtedy zniknie wewnetrzny niepokój i bedziesz się czuł lepiej, a to jest warte wydanej kasy
jaad75 - Nie 11 Sty, 2009
Elian napisał/a: | nie wierzę w realność tych wys. ISO więc to mnie też nie powala. |
Tzn? Jeśli chodzi o to, czy szumi mniej od starej piątki na nominalnie tych samych ISO, to bezsprzecznie widać, że tak... Chyba, że chodzi Ci o rzeczywistą czułość...
piotrmkg - Nie 11 Sty, 2009
Elian, a co fotografujesz, bo to wiele może wyjaśnić w temacie upgrade'u do nowej piątki i czy robisz powiększenia min 40x60cm swoich zdjęć z jakich ISO korzystasz
jaad75 - Nie 11 Sty, 2009
piotrmkg napisał/a: | i czy robisz powiększenia min 40x60cm swoich zdjęć |
Nowa 5-tka, to natywnie tylko ciut więcej 45x30cm (dla 300dpi)...
piotrmkg - Nie 11 Sty, 2009
jaad75, no ja ostatnio robiłem odbitki na naświetlarce durst'a i przy 400DPI 12MP starej piątki starczyło na odbitkę 18,5x27,5cm
Elian - Nie 11 Sty, 2009
Cytat: | Wysłany: Dzisiaj 11:26 Temat postu:
Jeśli mogą być opinie nie poparte praktyką..
Skoro zastanawiasz się nad tym, czy zmienić, to znaczy, że gdzieś w środku tego chcesz. Skoro żyje sie tylko raz, to nie ma powodu wnikać zbyt głęboko. Moim zdaniem lepiej kupić i załować wydanej kasy, niż nie kupić i załować, ze zmarnowałeś okazję wymiany za (jak sam mówisz) małe pieniądze. Zmień, wtedy zniknie wewnetrzny niepokój i bedziesz się czuł lepiej, a to jest warte wydanej kasy |
Święte słowa Jestem takim normalnym pstrykaczem od wielu lat ale czasem mi się coś trafi płatnego poza pracą
MM - Nie 11 Sty, 2009
Ja mam starą piątkę i ani myślę kupować nowej. Nie wiem jakie masz obiektywy, ale jezeli nie są to dobre (ostre) szkiełka o wyskoiej rozdzielczości to daruj sobie zakup nowego body.
Elian - Pon 12 Sty, 2009
Canon 50/1.4 oraz 85/1.8 wszystko najlepiej chodzi pod 5D. Napisz czemu. Nie wykorzystam puszki czy mezalians jakiś ?
MM - Pon 12 Sty, 2009
Takie stałki dadzą radę, choć 50/1.4 trzeba będzie jednak domykać do około f/2.8
Elian - Pon 12 Sty, 2009
Jestem przed zakupem wiec jak bys napisał cś wiecej to bym miał wiekszy obraz sprawy. Na 1.4 co bedzie fiksował?
[ Dodano: Pon 12 Sty, 2009 10:54 ]
Jesli chodzi o zoom 24-105 L to bedzie się zachowywał jakstara 5D ? Czy gorzej czy wiadomo ma ktoś doswiadczenie?
[ Dodano: Pon 12 Sty, 2009 10:58 ]
http://www.skapiec.pl/sit...441_komentarze/
Co to jest za puszka ?
[ Dodano: Pon 12 Sty, 2009 11:01 ]
I dla porównanie to :
http://www.allegro.pl/ite...oznan_fvat.html
Coś mi umknęło cxzy mam przewidzenia?
|
|