forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zmiana Canona 300D na ...?

oracle - Pon 12 Sty, 2009
Temat postu: Zmiana Canona 300D na ...?
W zasadzie zawarłem pytanie w temacie.
Szukam czegoś do zdjęć portretowych, macro, fot elektroniki.
Będę używał obiektywów M42 i raczej ograniczę się tylko do Canona.
Moim priorytetem jest CENA. Nie potrzebuje bajerów ale nie chce się też cofać. Kupiłem body + battery grip za ok 600zł i za tyle samo chciałbym kupić jakiś nowy aparat. [samo body]

Oczywiście wchodzą w gre zestawy do 1500zł
Ogólna zasada jest taka żeby obiektywy/battery gripy i inne rzeczy dało się sprzedać za tyle żeby samo body + bateria + ładowarka wyszło ok 600zł.
Myslałem o 350D.

oczywiście chodzi o używkę. Może ma ktoś do sprzedania albo mógłby wskazać jakąś aukcję? Ew polecić jakiś inny model w podobnej cenie?

mavierk - Pon 12 Sty, 2009

kurde... na czym to pytanie polega:

tylko canon
tylko do 600-800zł
coś nowszego od 300d

... przecież możesz kupić tylko 350d, może jakimś cudem uda Ci się zapolować na 400d, ewentualnie 10d (ale on nie obsługuje ef-s ów)

no właśnie na tym polega
Cytat:
Będę używał obiektywów M42 i raczej ograniczę się tylko do Canona.

chyba że jest coś innego w tej cenie? więcej wyobraźni panowie :smile:
Nikon +m42 = brak ostrzenia na nieskończoność
Canon + M42 = Mam już konwerter z dandelionem.
Pentax +m42 = ???
inne + m42 = ???

Nie znam sie na innych dlatego pytam.
Bardzo żałuje że nikon nie współpracuje z M42 bo bym sobie takowego sprawił. Przelotki z optyką odpadają.

No i czasem ludzie sprzedją zestawy duże na tyle tanio że po sprzedaniu wszystkiego oddzielnie samo body zostaje bardzo tanio.
Pozdrawiam.

oracle napisał/a:
Pentax +m42 = ???
potwierdza ostrość z każdym szkłem, tak samo z pomiarem światła i stabilizacją. Do tego dochodzi jeszcze bezproblemowa nieskończoność z m42 (przejściówka bez kołnierza)

a jakis konkret ? w tym przedziale cenowym

http://allegro.pl/28190_c...xt&price_to=800
http://allegro.pl/28194_p...xt&price_to=800
I czyhaj na okazję :]

Chyba jednak nie ta cena... Po ile te aparaty chodzą? No i jaka to jest klasa w porównaniu do XXXD ? 300D? 350D? 400D? 450D ?
RaV579 - Pon 12 Sty, 2009

oracle, a nie wolałbyś więcej uzbierać i kupić jakąś porządną nówkę :?:

Nie, za duża różnica pomiędzy używką a nówką - cenowa.
Misek - Pon 12 Sty, 2009

Ja to nie bardzo kumam. Piszesz że na body chcesz przeznaczyć 600 zł. Potem Piszesz że w grę wchodzą zestawy do 1500 zł. Potem znowu coś że 600 zł i za tą cenę myślałeś o 350d.

Osobiście uważam że w klasie amatorskiej nie ma sensu kupować body na allegro. Sam chce kupić lustro i patrzę dość często na aukcje różnych marek. Z moich obserwacji wynika że:
-aparaty najtańsze jako nowe, czyli A200 i D40 są rzeczywiście w ciekawych cenach bo 600 zł wystarczy nawet na body objęte jeszcze gwarancją.
-aparaty średniej klasy typu C400D, C450D, ND80, ND60 chodzą w cenach wręcz chorych, dla przykładu: C400D w granicach 1100-1200 zł za body, C450D w granicach 1200-1300 zł, Nikon D80 minimum 1200 zł za body. W dodatku większość ofert to aparaty bez gwarancji bo mają więcej niż rok, czasem nawet 3 lata. Oczywiście wszystko używane amatorsko i okazjonalnie.

Teraz patrząc na nowe aparaty to jedynie C400D jest sensowną ofertą na allegro. Body C450D nowe było za 1450 zł w fotobasia.pl, w innych godnych zaufania sklepach cena z przesyłką to max 1600 zł. Niby te 200-300 zł piechotą nie chodzi, ale zawsze mamy gwarancję i pewność sprzętu, a na allegro to każdy pisze co mu się podoba i koloryzuje byle sprzedać lepiej. Nie mówiąc już o tym że mało osób chce wysyłać za pobraniem. Nikon D80 nowy kosztuje 1650 zł.

Jak dla mnie to kup sobie 1000D lub Pentaxa skoro używasz M42. 1000D to taki lepszy 350D, w dodatku nowy z gwarancją.

krisv740 - Pon 12 Sty, 2009

a co cię skłania do wymiany body :???:

Misek: No przecież napisałem że jestem skłonny kupić zestaw z obiektywami etc. do 1500zł tak żeby po sprzedaży obiektywów i dodatków mieć taniej body.

Prosta zasada = w zestawie zazwyczaj wychodzi taniej.

Moje body ma prawie 100 na liczniku i nie chce go mieć w momencie jak migawka skończy żywot.

Misek - Pon 12 Sty, 2009

oracle napisał/a:
Misek: No przecież napisałem że jestem skłonny kupić zestaw z obiektywami etc. do 1500zł tak żeby po sprzedaży obiektywów i dodatków mieć taniej body.

Prosta zasada = w zestawie zazwyczaj wychodzi taniej.

Moje body ma prawie 100 na liczniku i nie chce go mieć w momencie jak migawka skończy żywot.

Skąd wiesz że ten co Ci sprzeda na allegro 350d nie ma podobnego problemu jak ty ze swoim body?

sorry , ale ja nie bardzo rozumiem..........
jaki masz problem????

wchodzisz na e-bay, albo allegro, wybierasz cenę minimalną i licytujesz co ci pasuje, a jak nie to kupujesz najtańszy na ryku aparat z obiektywami . za 1500 możesz mieć nowe body z dwoma szkłami.
po co zakładać tak dziwny temat???

kupowałeś już uzywane body, zapomniałeś jak to się robi?

Heh, przeczytaj moj 1 post.
"Ew polecić jakiś inny model w podobnej cenie?"
i jak na razie mavierk mi pomógł bo bardziej sie skłaniam ku pentaxowi teraz.
Podobno K100D świetnie współpracuje z M42.
Może jakieś inne propozycje?

oracle napisał/a:
Moim priorytetem jest CENA

kolego - to są twoje słowa!

albo aparat, albo cena..............

a moim zdaniem, jak masz 300d i obiektywy, to po co zmieniać markę?
po co szukać nowych szkieł?
chyba ,że rzeczywiście pentax i jego współpraca z manualami, ale przy k100d za bardzo na to nie licz - tu trzeba patrzeć w stronę k10d!

no właśnie podobno K100D świetnie współpracuje z manualami M42.
A i da się zrobić: aparat i cena.
Obiektywy mam M42 więc to tylko kwestia przejściówki.

Przyznam że cały czas używałem canona i nie moge sie zdecydować żeby używać czegoś innego.

jenknermario - Pon 12 Sty, 2009

Mysle ze przejście z 300tki na 350D nie ma sensu. A co do Pentaxa to doloz trochę i kup sobie k200. Jest bardzo fajny.
komor - Wto 13 Sty, 2009

Czy 3-cyfrowe Pentaxy mają taki sam fajny wizjer jak 2-cyfrowe? Jeśli tak to do zabawy z M42 może warto sprzedać Canona i wziąć Pentaxa. Ale jeśli nie to bez sensu jest zmieniać body. Wątek jest rzeczywiście trochę bez sensu, bo jak chcesz wydać minimalnie mało to do wyboru masz niewiele i więcej zależy od aktualnych ofert na Allegro niż od naszych porad.

Ja zdecydowałem się, że będę sprzedawał swojego 400D z gripem, ale bez obiektywów, więc może akurat jesteś zainteresowany? Sprzedasz 300D, kupisz 400D, nie wiem tylko czy taka operacja będzie Cię kosztowała 600 złotych. Sens może to jakiś ma, ale w sumie udoskonalenia AF pomiędzy 300D a 400D niewiele Cię interesują. :) Dostaniesz tylko większą matrycę i może nieco lepsze ISO 1600. Pozostałe zmiany nie wiem czy są dla Ciebie znaczące – ekran, sterowanie, prędkość.

Wujek_Pstrykacz - Wto 13 Sty, 2009

Komor, zamiana 300d na 400d to jednak jest już znaczący przeskok. Owszem może dla niektórych wydawać się to co napisałem nieprawdą, ale jakby nie patrząc jest to różnica paru lat w rozwoju cyfrowej fotografii.
oracle - Wto 13 Sty, 2009

Oczywiście że przydałyby się np prędkość w 300D jest słaba, zapis na karte jest jednakowy niezależnie od użytej karty - wolny.

A za ile sprzedajesz body z gripem?

komor - Wto 13 Sty, 2009

oracle napisał/a:
A za ile sprzedajesz body z gripem?

A to już temat do działu Sprzedam. :)
Nie wiem po ile chodzą na Allegro, dziś wieczorem wreszcie zrobię fotki zestawu i dam ogłoszenie. Sprawdzę ceny na Allegro.

Pewnie za cenę przekraczającą moje możliwości.

A co powiecie o nowych Sony alfa ? Czasem można je tanio upolować.
Np taki A100
http://allegro.pl/item525...ktyw_18_70.html

MC - Wto 13 Sty, 2009

oracle napisał/a:
Np taki A100
http://allegro.pl/item525...ktyw_18_70.html

Jak za zepsuty aparat to duzo za drogo. Lepiej nowa A200 jesli o Sony chodzi. Ale do m42 to nie jest najlepszy wybor.

no tu widzę że zepsuty ale upolowałbym takiego za ok 600-700zl bez obiektywów kupując w zestawie z obiektywami.

No i dlaczego to nie jest dobry wybór do M42? nawet w recenzji waszej jest napisane że można używać M42

piotrmkg - Wto 13 Sty, 2009

oracle napisał/a:
za ok 600-700zl bez obiektywów kupując w zestawie z obiektywami

to w końcu z obiektywami czy bez :?:

Przecież od początku mówie i tłumacze.
W ZESTAWIE JEST TANIEJ.
Nawet jeśli kupie z obiektywami to MOGE JE PO PROSTU SPRZEDAĆ i mieć taniej body.
i tak i tam mam zamiar używać M42.

a coś takiego?
http://www.japanfoto.pl/p...products_id=916

piotrmkg - Wto 13 Sty, 2009

oracle, japan foto to jeden wielki przekręt, poczytaj w dziale sklepy i promocje, gorąco ODRADZAM ten sklep

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5037
http://canon-board.info/showthread.php?t=33772

MC - Wto 13 Sty, 2009

oracle, z m42 dziala, ale w trybie M. I z tego powodu Pentax jest lepszym wyborem.
Japanfoto bym sobie darowal, bo to nie jest sklep cieszacy sie dobra opinia.

Aha czyli olewamy ten sklep ale co do samego body to czy macie jakieś doświadczenia? Recenzje czytałem ale mnie potrzeba bardziej subiektywnej oceny.

Zresztą tryb M to żadne ograniczenie. Byle miał potwierdzenie ostrości i reszty może nie być.

Jedyne co jako tako mogłoby być to automatyczny czas ale skoro tego nie ma to nie będę płakał. Jeśli oczywiście ostrzy na nieskończoność i nie ma jakichś innych problemów.

novy - Wto 13 Sty, 2009

komor napisał/a:
Ja zdecydowałem się, że będę sprzedawał swojego 400D z gripem, ale bez obiektywów, więc może akurat jesteś zainteresowany?

komor, no co Ty :?: Bieganie za dziećmi z dwoma aparatami już Ci się znudziło :wink:

komor napisał/a:
Nie wiem po ile chodzą na Allegro, dziś wieczorem wreszcie zrobię fotki zestawu i dam ogłoszenie. Sprawdzę ceny na Allegro.

Ja sprzedałem wczoraj swój 400D+Kit za 1150zł na allegro.

oracle - Sro 14 Sty, 2009

A taki mały offtop: 300D robi ~20 zdjęć z lampą, to znak że bateria max słaba prawda?

No i zastanawiam się nad tą alfą 200... tylko dandelion kosztuje jakieś 125zł... Drogo. Na EOSa to tylko 65zł, ja kupiłem heliosa z dandelionem i konwerterem za 110zl...
Czyli zostaje mi albo taki sam 300D albo ew coś lepszego i dołożyć.

Czy może jednak Alfa 200 jest na tyle lepsza od 350D że warto nawet zapłacić te 100zl za dandeliona?

Kocur - Sro 14 Sty, 2009

oracle, najlepszą zabawę ze szkłami M42 byś miał jak byś dołożył trochę, kupił używane 40D i matówkę do nastaw ręcznych. Używany można kupić za 1600-1800, może warto się zastanowić nad taką opcją?

Jak nie to jednak najlepszym wyjściem była by chyba przesiadka na Pentaxa :x

No na razie nie jest to możliwe, prawdopodobnie przeskocze kilka aparatów zanim dozbieram do tego 40D. Ale rzeczywiście planuje w przyszłości 40D podobno świetny aparat.

Na razie musze sie zastanowic nad czyms tańszym, tak więc czy Alfa 200 jest na tyle lepsza od 350D że warto na nią przejść i kupić dandeliona za 125zł? Czy pozostać przy EOSie i nie zmieniać konwertera tylko same body? Niesamowicie ciężko mi jest sie zdecydować bo niby alfa lepsza ale utrudnienia bo to inny system bla,bla a z kolei eos wydaje sie być troche gorszy... no ale konwerter i dandeliona już mam. A docelowo planuje przeskoczyć na 40D...

Z pentaxem jest o tyle ciekawie że odpada jakikolwiek dandelion bo pomiar ostrości odbędzie sie nawet 'bez' obiektywu. Przynajmniej tak słyszałem. No ale szumi bardziej i jest droższy... może ktoś mi przybliży jeszcze tego K100D ?

PS. i jak z tą baterią?

lupo57 - Sro 14 Sty, 2009

"No na razie nie jest to możliwe, prawdopodobnie przeskocze kilka aparatów zanim dozbieram do tego 40D. Ale rzeczywiście planuje w przyszłości 40D podobno świetny aparat."

Wow a to jest opłacalne ?????? :shock: , zmienianie systemu, to nie lepiej poczekać i dołożyć?????

To jest na tyle opłacalne że przeskoczę kilka aparatów [nawet nie samych systemów] a będę miał 40D za darmo.

No ale do takich zabaw trzeba mieć dużo pieniędzy czasu i chęci. Innym nie polecam ale ja lubię się w takie coś bawić. Rzadko kiedy cena zestawu >= sumie wszystkich części w zestawie.

W każdym razie nie ma sensu czekać i dołożyć. Jakbyś dobrze czytał cały wątek to muszę zmienić aparat względnie szybko.

kozidron - Sro 14 Sty, 2009

oracle napisał/a:
To jest na tyle opłacalne że przeskoczę kilka aparatów [nawet nie samych systemów] a będę miał 40D za darmo.

No ale do takich zabaw trzeba mieć dużo pieniędzy czasu i chęci. Innym nie polecam ale ja lubię się w takie coś bawić. Rzadko kiedy cena zestawu >= sumie wszystkich części w zestawie.

oracle, ratuj ten wątek i go zakończ ...czy przy całej tej żonglerce puszkami ty jeszcze robisz foty....zamiast zajmować się spekulacją zostań przy 300d(w nadziei, że ci migawka wytrzyma) i kup jakieś szkiełko.

komor - Sro 14 Sty, 2009

novy napisał/a:
komor, no co Ty :?: Bieganie za dziećmi z dwoma aparatami już Ci się znudziło :wink:

:oops: Nawet jeszcze nie zacząłem, bo zimą jest inaczej niż latem. Po zastanowieniu stwiedziłem, że zamiast drugiej puszki lepiej mieć jeszcze jakąś fajną stałkę, w końcu nie robię zarobkowej reporterki, więc to drugie body aż takie pomocne nie będzie.

novy napisał/a:
Ja sprzedałem wczoraj swój 400D+Kit za 1150zł na allegro.

Hm, to nieźle!

Oczywiście że robie foty. Przy okazji żąglując zdobywam doświaczenie. I ile razy mam powtarzać że samo pozostanie przy moim 300D sie nie opłaca?

Nie stać mnie na sprawdzenie na własnej skórze czy migawka wytrzyma.

Dlatego prosze o wypowiadanie sie o tych 2/3 body które wytypowałem. Alfa 100/200, Canon 300/350D, i pentax K100D. Oczywiście przy uwzględnieniu czynników takich jak obiektywy M42, jakość zdjęcia, bezproblemowość itd.

Poza tym ja nie zostane bez body bo to też nie wchodzi w gre, wystawie jedno, kupie w miedzyczasie drugie.

Zanim zaczną się dziwne pytania, oczywiście chodzi mi o to co sie najbardziej opłaca przy czym:
300D ze zdecydowanie mniejszym przebiegiem.
A reszta to klasyczne pytanie co się bardziej opłaca.

piotrmkg - Sro 14 Sty, 2009

oracle napisał/a:
Nie stać mnie na sprawdzenie na własnej skórze czy migawka wytrzyma.

z takim przebiegiem jaki ma twój aparat, za wiele za niego nie dostaniesz, no chyba że zataisz tą informację a klient nie sprawdzi przebiegu przed zakupem. zatajenie informacji o tak ważnym aspekcie jak przebieg jest wykroczeniem i można się przez to spotkać z prokuratorem.

wracając do rozterek co kupić, ja bym pozostał przy 300D i kupił coś z jak najmniejszym przebiegiem.

MC - Sro 14 Sty, 2009

piotrmkg napisał/a:
jest wykroczeniem

Jest oszustwem, gwoli scislosci, czyli wystepkiem.

Po pierwsze nie mam zielonego pojęcia jaki on ma przebieg więc jakakolwiek informacja o tym będzie oszustwem. Jedynie podejrzewam na podstawie informacji z exifa że ma ok 833-3350 czyli 83350 fotek. Co więcej osoba od której kupiłem mówiła że nie ma 50 000 na 100% więc najprwadopdobniej moja teoria jest błędna. Tak czy siak
Może aparat miał resetowany licznik? Może miał wymienianą migawkę?
A może moja teoria o wyciąganiu ilości zdjęć z exifa jest błędna?

Ale panowie wróćmy do tematu, pytałem o te body i jak na razie wszyscy offtopują.
Albo pisać konkretnie albo wcale nie pisać :wink:

Misek - Sro 14 Sty, 2009

oracle napisał/a:
Po pierwsze nie mam zielonego pojęcia jaki on ma przebieg więc jakakolwiek informacja o tym będzie oszustwem. Jedynie podejrzewam na podstawie informacji z exifa że ma ok 833-3350 czyli 83350 fotek. Co więcej osoba od której kupiłem mówiła że nie ma 50 000 na 100% więc najprwadopdobniej moja teoria jest błędna. Tak czy siak
Może aparat miał resetowany licznik? Może miał wymienianą migawkę?
A może moja teoria o wyciąganiu ilości zdjęć z exifa jest błędna?

Ale panowie wróćmy do tematu, pytałem o te body i jak na razie wszyscy offtopują.
Albo pisać konkretnie albo wcale nie pisać :wink:

To ja już nic nie kumam...
Wiec po co chcesz zmieniać to body skoro tak naprawdę nie wiesz ile ma klatek. Rozumiem że chciałeś coś nowszego, ale zamiana na 350d jest lekko bez sensu, zmiana systemu również.

Nie wiem po co tak kręcisz, jeżeli jesteś choć trochę uczciwy to powinieneś napisać co jest nie tak z aparatem. Co do konsekwencji sprzedania szrota jako mało używanego mogę Ci powiedzieć że Policja nic Ci nie zrobi. Sam mam taką sytuację z telefonem komórkowym, który miał być igła, prawie jak nowy, a okazał się maksymalnie styrany i nie sprawny. Policja 2 tyg mnie robiła w balona wmawiając że to nie jest przestępstwo bo towar dostałem. Jednak możesz trafić na osobę która przejedzie się do Ciebie te 300 km i ręcznie Ci wytłumaczy że nieładnie tak oszukiwać...tego bym się bardziej obawiał.

PS: Jak koniecznie chcesz zmieniać system to Pentax jest świetnym wyborem. Zostając przy Canonie używane 400D lub nowe 1000D.

RaV579 - Sro 14 Sty, 2009

Wydaje mi się, że autor tematu chce zmienić body "na siłę". Jeżeli zmieniać byle zmieniać to nie warto.

Opisze to najdokładniej jak potrafie bo widzę że sie nie zrozumiemy...

Aparat sprawuje się bardzo dobrze. Ma ok 2-2,5 roku
Był używany przez amatora fotografi.
Tego jestem pewien.

ZAWSZE opisuje dokładnie sprzedawany przedmiot.
I jedyne co mu mogę zarzucić to drobne ryski na obudowie i lekko chodzący spust migawki. Ale fotki robi. Podejrzewam że ma on ok 50 000 zdjęć ale tak na prawdę nie mam zielonego pojęcia a więc nie będę pisał na aukcji moich domysłów.

Sprzedaje aparat bo:
1. Przede wszystkim kupiłem go tak tanio że sprzedając oddzielnie zarabiam 100-150zł.
2. Chce kupić coś lepszego.
3. Podejrzewam że aparat posłuży jeszcze ok 2 lat przy średnim zużyciu. a więc jest ponad 50% zużycia. Ale powtarzam: PODEJRZEWAM tylko.
4. Denerwuje mnie ta niepewność w przebiegu. A wysyłać go do serwisu nie zamierzam. Szkoda nerwów czasu i pieniędzy.

Chce kupić aparat:
1. W którym będe miał pewność i będę mógł spać spokojnie że jeszcze długo mi posłuży.
Dlatego myślałem o przejściu na inny system - w niższych canonach nie da się tego ustalić. A jak jest w innych systemach?

2. Jak już zarobie te 100-150zł to pozwoli mi kupić aparat o jedno oczko klasowe wyżej.

3. Chce używać obiektywów M42 dlatego szukam relatywnie taniego rozwiązania, tutaj:
Pentax = dandelion - 0zł, konwereter 35zł
Canon = tutaj akurat miałem szczęście Dandeliona i konwerter za 60zł kupiłem.
Sony = 125zł dandelion konwerter 35zł

4. Chce wybrać aparat który jest jednak troche solidniejszy niż 300D. 300D jest bardzo dobry na początku ale ja szybko przeskakuje klasy.

Nie wiem natomiast skąd się wam wzieło oszustwo, w aukcji nie napisze o przebiegu bo wg mnie właśnie wtedy będe oszukiwał. Jak ktoś zapyta to powiem że podejrzewam go właśnie o 50 000 ale 100% pewność da tylko serwis. Zrobie najdokładniejsze fotki jakie mogę zrobić oraz opisze wszystko co będzie się dało.

Być może wyda się wam to bezsensowne zmieniać body ale ja widzę sens. Za cenę tańszego body mogę mieć nowsze i lepsze więc dlaczego nie zmieniać kiedy nie mam pewności o jego przebieg. Dla mnie jest sens i nie rozmawiajmy już o tym. Doradźcie który ww. body najlepiej wpasuje się w moje oczekiwania.

oracle napisał/a:
Podejrzewam że ma on ok 50 000 zdjęć ale tak na prawdę nie mam zielonego pojęcia a więc nie będę pisał na aukcji moich domysłów

nie potrzeba żadnych domysłów, wystarczy pobrać program i sobie to sprawdzić http://astrojargon.net/40dshuttercount.aspx

Misek - Sro 14 Sty, 2009

Najpierw było 100 tys klapnięć, nagle jest ok 50 tys. Parę postów wyżej pytałeś czy bateria jest kaput bo na lampie robi 20 fotek. Jest kaput skoro tyle robi. Tak wiec:
-bliżej nieokreślony przebieg, najpierw 100 tys, potem 50 tys, kurcze jak na moto-allegro przebieg spada.
-ryski, coś z przyciskiem migawki
-bateria do wymiany

Jak to wszystko napiszesz na allegro to raczej zainteresowanie marne będzie.

Jak M42 to tylko Pentax. Co do Canona to już wcześniej napisałem. 350d jest bez sensu moim zdaniem.

[ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 18:35 ]
piotrmkg napisał/a:
oracle napisał/a:
Podejrzewam że ma on ok 50 000 zdjęć ale tak na prawdę nie mam zielonego pojęcia a więc nie będę pisał na aukcji moich domysłów

nie potrzeba żadnych domysłów, wystarczy pobrać program i sobie to sprawdzić http://astrojargon.net/40dshuttercount.aspx

Cytat:
It will not work on the 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, and 400D. It's not that I have anything against the owners of those cameras, but simply that the Canon SDK does not support retrieving the shutter count for them.

:wink:

Misek, no to chyba ja miałem jakiegoś fake 5D bo w weekend udało mi się tym programem odczytać licznik ;)
Misek - Sro 14 Sty, 2009

piotrmkg napisał/a:
Misek, no to chyba ja miałem jakiegoś fake 5D bo w weekend udało mi się tym programem odczytać licznik ;)

Nie wiem nie testowałem, ale z dokumentacji na stronce tak wynika. Dziwne że autor tego programu nie wie jakie modele działają.

Sprawdzałem oczywiście. Ten program nie działa z 300D.

Jedyna poszlaka to exif w obrazkach.
Ale wystarczy wsadzić kartę z innego aparatu i numeracja się zmieni. Więc to jest super niedokładne. Na dodatek algortym odczytu z tych kilku cyferek wymyśliłem sobie na poczekaniu bo zauważyłem że AXX-XXBB przy czym te XX są takie same a więc można 1 parę X usunąć co nam da ok 80 000 Z kolei żeby zrobić taki przebieg w 2 lata trzeba pstrykać 109 fotek dziennie przez całe 2 lata. Lekko niemożliwe mi się to wydaje. Szczególnie że osoba która sprzedawała mi ten sprzęt robiła fotki praktycznie na imprezach rodzinnych typu ślub itp. A sądzę tak dlatego że ze zrobionych przez nią fotek 3 na 5 się nie udały. Ponadto obiektyw był w idealnym stanie mimo że miał półtora roku.

Śmiało można powiedzieć że te 80 000 to równie dobrze z du** wyciągnąłem.
Liczę na faktyczny przebieg do 50 000.

Tak czy siak pisząc przebieg wyszedłbym tylko na idiotę. Zmyślać nie będę.

Bateria owszem do wymiany [ale rzadko która bateria wytrzymuje 2 lata, no nie oszukujmy się] , no i spust migawki który sugeruje te zużycie. A tak reszta jest idealna.

Ta niepewność jest powodem zmiany body.

1.
oracle napisał/a:
2. Jak już zarobie te 100-150zł to pozwoli mi kupić aparat o jedno oczko klasowe wyżej.

2.
oracle napisał/a:
4. Chce wybrać aparat który jest jednak troche solidniejszy niż 300D. 300D jest bardzo dobry na początku ale ja szybko przeskakuje klasy.

oracle, ad. 1 dopłacając 100-150 nie kupisz puszki o "jedno oczko klasowe wyżej", no chyba że wyhaczysz używany 20D.

ad.2 300D jest solidniejszy pod względem budowy od 350D czy 1000D. Użyłeś sformułowania "żeglarstwo" w kontekście fotografii jak się nie mylę. W takiej sytuacji weź pentaxa uszczelnienia + dobra współpraca z m42 i masz sprawę z głowy. Doradzam ci bardziej K200 niż K100 ale pewnie może okazać się niemożliwe dostanie go w cenie jaka cię interesuje. Domyślam się, że przy żeglarstwie nie lada wyczynem jest ostrzenie ręczne, życzę powodzenia bo wszystko jest mozliwe.

Misek - Sro 14 Sty, 2009

oracle napisał/a:
nam da ok 80 000 Z kolei żeby zrobić taki przebieg w 2 lata trzeba pstrykać 109 fotek dziennie przez całe 2 lata. Lekko niemożliwe mi się to wydaje. Szczególnie że osoba która sprzedawała mi ten sprzęt robiła fotki praktycznie na imprezach rodzinnych typu ślub itp. A sądzę tak dlatego że ze zrobionych przez nią fotek 3 na 5 się nie udały. Ponadto obiektyw był w idealnym stanie mimo że miał półtora roku.

Tym bardziej nie wiem czym się martwisz i czemu masz takie parcie na wymianę body. Skoro ktoś robił foty amatorsko no to policz sobie:
- 10 urodzin - 100 fotek na jedeną, 20 nie wyszło wiec kasował od razu, wychodzi 120
- 10 imienin - jak wyżej
- 4 śluby - 150 na ślubie i weselu, kilka nie wyszło dodajmy 50 fotek. Masz 200 na imprezę
- 3 urlopy, święta - niech będzie 700 fotek

Skoro używał 1,5 roku to masz 1200+1200+800+700=3900 fotek na rok, czyli coś koło 6 tys fotek w czasie użytkowania zrobił. Nie wiem ile ty zrobiłeś, ale jeśli amatorsko używał to tak wychodzi. Wiec body jest raczej daleko od 50 tys.

Cytat:
Skoro używał 1,5 roku to masz 1200+1200+800+700=3900 fotek na rok, czyli coś koło 6 tys fotek w czasie użytkowania zrobił. Nie wiem ile ty zrobiłeś, ale jeśli amatorsko używał to tak wychodzi. Wiec body jest raczej daleko od 50 tys.

:mrgreen: chyba nie wszyscy Misek, pasują do twojego profilu amatora, masz bujną wyobraźnie z tymi urodzinami, urlopami, ślubami jeżeli chodzi o statystyczne wyliczenia.....hehe :wink:

Misek - Sro 14 Sty, 2009

kozidron napisał/a:
Cytat:

:mrgreen: chyba nie wszyscy Misek, pasują do twojego profilu amatora, masz bujną wyobraźnie z tymi urodzinami, urlopami, ślubami jeżeli chodzi o statystyczne wyliczenia.....hehe :wink:

TZN?? Za mało czy za dużo?? :lol:

Tak sobie wymyśliłem, kolega twierdzi że mało używany i amatorsko wiec całkiem realne. A że nie każdy pasuje to ja wiem :grin:

Amatorsko nie znaczy że mało używany. 10 000 jest na 100%, to czuć po spuście migawki. Wtedy mniej więcej zmiękcza się ten guzik.
novy - Sro 14 Sty, 2009

Ze wzoru tutaj podanego i z liczby którą wcześniej podałeś (833-3350) wynika że przebieg twojego aparatu wynosi: 73350

No to już jakieś wytłumaczenie ale karty były mieszane. Sprzedawca miał kilka kart i przynajmniej 2 aparaty fotograficzne. Najprawdopodobniej dodany jest jeszcze przebieg poprzedniego aparatu. Także wszystko fajnie pięknie ale to można dowolnie dodać oraz skasować. Wystarczy zmienić funkcje liczenia lub kartę.
novy - Sro 14 Sty, 2009

Na pewno jest tak jak mówisz z numeracją plików, natomiast nie wiem jak jest z tą magiczną liczbą którą podałeś. A jak w menu aparatu skasujesz licznik to ta liczba też się kasuje ?

Też sie kasuje. To jest ogólna numeracja i jak zmienisz funkcje na auto reset to automatycznie dopasowuje sie oznaczenie do karty.
novy - Sro 14 Sty, 2009

No to chyba się nie dowiesz tak prosto :roll:

Dlatego mam zamiar sprzedać a przebieg w razie czego oceniać po wizualnych zarysowaniach itd.

A to poradzi mi ktoś w końcu co do body? :twisted: Bo o to jedynie i wyłącznie pytałem.