|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - C50D + 17-70 i mydło
martinkay - Pon 12 Sty, 2009 Temat postu: C50D + 17-70 i mydło witam,
mam taki problem ktory pewnie bede musial rozwiazac wysylajac puche i szklo do serwisu sigmy ale moze przedstawie go i ktos mi cos podpowie, nakieruje, oswieci..
jak juz w temacie wspomnialem, mydlo straszne mam na tej puszce z tym szklem, juz ostro grzebie w mikro regulacji spod poziomu body ale jedyne co odkrylem to niezly BF dla 70mm i delikatny FF dla 17mm a tak poza tym to straszne (na serio) mydlo przy 17mm f4.0, gdzie generalnie powinno byc najlepiej a jest wrecz przeciwnie, testowalem z innym szklem (50 1.8) i obraz zyleta, ze az sie ciac nim mozna.. juz brak sil, no ale coz... tylko serwis? troche sie boje, ze mi sprzet pokalecza...:/
aha.. body ma 3 tygodnie a szklo juz ponad rok (poprzednio pracowal z 400D i bylo przyzwoicie) takze moze wyprawy szkielku daja sie we znaki.. sam nie wiem..
piotrmkg - Pon 12 Sty, 2009
martinkay, jeśli masz FF na 17 i BF na 70 to tego nie zlikwidujesz poprzez MA, tutaj tylko serwis albo nowy obiektyw bez takiego rozrzutu.
Co do mydła wstaw jakieś zdjęcia z EXIF'ami najlepiej zrobione na statywie.
martinkay - Pon 12 Sty, 2009
kurcze, wiesz co? nie za bardzo umiem wrzucac fotki na fora, ale sprawdzalem na jakichs 400 zdjeciach (cala niedziela z glowy) tak ze statywu jak i z reki i po prostu masakra, troche pomaga jedynie przymkniecie do f 8.0
edmun - Pon 12 Sty, 2009
podrzuć zdjęcie. może być imageshack lub fotosik, wejdź na stronę, wrzuć fotę, zarzuć linka
lub prześlij komukolwiek na maila to za Ciebie wrzuci
(maile nasze są w stopce pod wpisem)
[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 08:35 ]
wrzucam pomniejszone o 50% zdjecie od martinkay:
(po kliknieciu otworzy sie fullsize jpg, bez reklam fotosika)
[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 08:36 ]
moda prosze aby przy pierwszym zdjeciu usunal "hhttp" na oczywiscie "http"
ja niestety nie moge edytowac tego posta
Jasper - Czw 05 Lut, 2009
martinkay napisał/a: | aha.. body ma 3 tygodnie a szklo juz ponad rok (poprzednio pracowal z 400D i bylo przyzwoicie) takze moze wyprawy szkielku daja sie we znaki.. sam nie wiem.. |
Miałem dokładnie problem niemal ten sam. Na 17 było jeszcze dośc ostro ale na 70 mydło kompletne.Poprzednio sigma pracowała z 450 i raczej było ok. Niezwykle sympatyczny właściciel sklepu wytłumaczył mi, że kalibracja może dotyczyć i body i szkła ale niekoniecznie. Jeśli body pracuje prawidłowo z innymi obiektywami ( a tak było u mnie) to może oznaczać, że kalibracja body jest właściwa i odesłać do serwisu z problemem można tylko obiektyw. Powinni skalibrować go do pozycji "0" i winno wszystko grać. Na razie nie mam czasu wysłać dlatego nie mogę stwierdzić jakości działania ale o serwisie sigmy słyszałem ( i czytałem ) raczej pozytywnie. Najlepiej zadzwoń i porozmawiaj o problemie- może nie będziesz musiał dawać im body.
Arek - Czw 05 Lut, 2009
Jasper, właściciel sklepu trochę wprowadził Cię w błąd. W serwisie Sigmy skalibrują tylko obiektyw pod body. Body nie będą ruszać. Do tej kalibracji będzie im jednak potrzebny i obiektyw i body. Jeśli obiektyw jest na gwarancji, wysyłka i usługa odbywa się na ich koszt.
|
|