|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Test aparatu Canon PowerShot SX10 IS
Felek - Wto 13 Sty, 2009 Temat postu: Test aparatu Canon PowerShot SX10 IS Na Optyczne.pl pojawił się test Canona PowerShot SX10 IS.
http://www.optyczne.pl/in...arat&test_ap=87
mnich - Wto 13 Sty, 2009
teścik fajny, aparat ciekawy. Podoba mi się opisanie wykresu CA.
Ale mam taką porpozycję na przyszłość, która dotyczy nie tylko kompaktów.
Mianowicie lepiej i szybciej dało by się przebrnąć przez dział dotyczący budowy gdyby poszczególne przyciski był znakowane kóleczkiem z numerkiem i na dole pod obrazkiem byłby indeks tychże. Myślę że to ułatwia czytanie i można szybko wyłuskać informacje na temat danego przycisku a nie poszukiwać go w lawinie tekstu...
Pozdrawiam
PS: Jak to jest z tą stabilizacją? Sama musi się ustabilizować aby działała?
Felek - Sro 14 Sty, 2009
Dzięki za sugestię na temat opisu przycisków.
W teście wyszło, że aparat trzeba przez jakiś czas trzymać nieruchomo, żeby stabilizacja zadziałała skutecznie. Nie wiem jak sprawdzić ile czasu potrzeba, bo aparat tego nie sygnalizuje. Na pewno jest to więcej niż 1 sekunda. Być może wystarczą 3 sekundy, a może 5 sekund?
mavierk - Sro 14 Sty, 2009
Felek napisał/a: | Być może wystarczą 3 sekundy, a może 5 sekund? | Najlepiej położyć pewnie aparat na czymś twardym - wtedy stabilizacja pewnie jest jeszcze skuteczniejsza
Arek - Sro 14 Sty, 2009
Ciekawe czy szybciej rozkłada się statyw...
MC - Sro 14 Sty, 2009
Monopod z cala pewnoscia...
zbart - Sro 14 Sty, 2009
Oczekuję teraz na test drugiego z "pary" Canonów - SX1 IS. Ciekaw jestem jak wyjdzie w testach SX1 IS z matrycą CMOS w porównaniu z SX10 IS. CO do optyki podejrzewam że jest taka sama.
Arek - Sro 14 Sty, 2009
MC napisał/a: | Monopod z cala pewnoscia... |
Powinni dołączać w zestawie i chwalić się stabilizacją 5 EV. Sam mam gdzieś w bagażniku tani monopod z Allegro, który kosztował mnie 40 zł... Więc koszta nie są duże, a jaki zysk marketingowy
MC - Sro 14 Sty, 2009
No tak, ale gdyby dorzucili statyw, to mogliby napisac: nasza stabilizacja dziala w kazdych warunkach; tak dlugo jak zechcesz
Co nie zmienia faktu, ze aparacik niezly.
zbart - Wto 20 Sty, 2009
Kiedy można się spodziewać testu Canona SX1 IS o którym wspomniano testując "bliżniaczy" SX10 IS ? Myślę, że sporo osób jest zainteresowanych SX1 IS i podobnie jak ja ciekawe jest jak wypadnie w Waszym porównaniu do pozostałych megazoomów.
pstrykacz - Nie 25 Sty, 2009
Odnoszę wrażenie że ocena aparatu jest napisana trochę pod wpływem faktu, że pierwszy egzemplarz był wadliwy. Ten fakt jest bardzo ważny. Jednak nie powinien mieć wpływu na pozostałe elementy testu.
Podaję linki, które może uzupełnią ten test:
http://www.imaging-resour...0IS/SX10ISA.HTM
http://www.imaging-resour.../SX10ISPICS.HTM
http://www.imaging-resour...0IShSLI0080.HTM
umweltplaner - Sro 28 Sty, 2009
Felek napisał/a: | Dzięki za sugestię na temat opisu przycisków.
W teście wyszło, że aparat trzeba przez jakiś czas trzymać nieruchomo, żeby stabilizacja zadziałała skutecznie. Nie wiem jak sprawdzić ile czasu potrzeba, bo aparat tego nie sygnalizuje. Na pewno jest to więcej niż 1 sekunda. Być może wystarczą 3 sekundy, a może 5 sekund? |
Dzieki za test sx10. Co do stabilizacji wydaje mi sie ze normalnym jest zeby starac sie trzymac aparat nieruchomo, do tego zostala zaprojektowana!
pozdr
Bilbo - Sob 31 Sty, 2009
Dzieki za test sx10. Co do stabilizacji wydaje mi sie ze normalnym jest zeby starac sie trzymac aparat nieruchomo, do tego zostala zaprojektowana!
pozdr [/quote]
no raczej z tym bym się nie zgodził
Aparat powinien być użytkowany w sytuacjach nawet ekstremalnych, chociaż nie mówię tu o wyśmienitej jakości zdjęć ale o takich żeby można było je nazwać akceptowalnymi.
Dla mnie stabilizacja powinna działać podczas niecodziennych ujęć jak: w czasie jazdy rowerem, na parolotni czy w czasie biegania.
BTW. w aparatach jest ikonka informująca o możliwym poruszeniu mniej więcej o czasie 1/60 s. Czy w różnych aparatach te czasy są inne ?
Czy są takie aparaty (też lustrzanki) że pokazują ikonkę poruszenia dopiero w wypadku wykrycia przez żyroskop niebezpieczeństwa poruszenia ?
Dla mnie byłoby idealnie gdyby system IS pokazywał zagrożenie lub nie (niezależnie od czasu otwarcia migawki) dopiero po wykryciu drżeń o zróżnicowanej sile.
Wtedy wiedziałbym że dla mnie np. czas: 1/15 s. byłby dobrym ustawieniem (bez poruszeń) a dla innej osoby przy takim samym ustawieniu - taka ikonka by się włączyła.
qadest1 - Pon 02 Lut, 2009
Bilbo napisał/a: | w czasie jazdy rowerem, czy w czasie biegania. |
Tia.... Zwłaszcza w czasie jazdy rowerem robienie zdjeć to wspaniały pomysł... Tylko Obyś nigdy pod jakiegoś TIR-a nie Wjechał oddając się pasji fotografii
Czy aby troszeczkę nie za dużo Ludziska wymagacie od stabilizacji To jest wynalazek pozwalający na zminimalizowanie efektu np. drżenia rąk przy dłuższych czasach naświetlania rzędu 1.1/15 czy 1.1/8 ale bez przesady, stabilizacja nie może być antidotum, na wszelkie wstrząsy Ja bez stabilizacji utrzymuję w bezruchu czasy do 1.1/20 a i tak uważam, że najlepiej było by przy tej wartości użyć statywu, tylko nie zawsze się da Jednak nigdy bym nie wpadł na pomysł robienia fotek jadąc na rowerze Mam w planach trochę dłużej pożyć
|
|