forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Polskie menu w FZ28

Miked - Sro 14 Sty, 2009
Temat postu: Polskie menu w FZ28
Witam!
Czy jest możliwość wgrania polskiego menu do FZ28?

y___ - Sro 14 Sty, 2009

Aparat ma w opcjach j. polski.
edmun - Sro 14 Sty, 2009

y___! Miked pytał się czy można wgrać (często aparaty z UK i USA) a nie jak można zmienić. czytaj proszę !

Miked da się, spróbuj metodami z FZ18, tylko za nic nie odpowiadam.
Są na forum w temacie o FZ18 (nie mam zbytnio czasu teraz szukać specjalnie)

mwp05 - Czw 15 Sty, 2009

Metoda z FZ18 działa ale ostrzegam.
Wpierw przeczytaj dokładnie cały temat.
Moja pierwsza zmiana skończyła się J.Polski z trójkątem! ale w niczym mi to nie przeszkadza. Drugim razem było ok (na innym aparacie)
Najbardziej krytyczny momentem jest zatwierdzenie strefy (nieodwracalne)

edmun - Pią 16 Sty, 2009

kwestia tylko i wyłącznie trzymania się instrukcji i pod żadnym pozorem nie robienia niczego innego. wtedy właśnie aparat ostrzega tym wykrzyknikiem że niepoprawnie wyszliśmy z menu serwisowego.
mwp05 - Nie 18 Sty, 2009

>edmun

Niestety niektóre aparaty mają już zablokowaną możliwość wyboru strefy (jest tylko P lub NONE).
W tym wypadku polskie menu będzie tylko w trybie serwisowym (trójkąt), tak jest w moim fz28.
Nie wiem czy praca w tym trybie może być niebezpieczna dla aparatu. Jak na razie (w trybie serwisowym od ok półtora miesiąca) nic niepokojącego się nie dzieje a do trójkąta można się przyzwyczaić:-)

edmun - Nie 18 Sty, 2009

trójkąt doprowadził mnie do nerwowych tików :D
dzięki za info... zawsze się czegoś nauczy :)

andyka - Sob 24 Sty, 2009

mwp05 napisał/a:
Metoda z FZ18 działa ale ostrzegam.
Wpierw przeczytaj dokładnie cały temat.
Moja pierwsza zmiana skończyła się J.Polski z trójkątem! ale w niczym mi to nie przeszkadza. Drugim razem było ok (na innym aparacie)
Najbardziej krytyczny momentem jest zatwierdzenie strefy (nieodwracalne)

Witam serdecznie wszystkich!!

quote,
jak mam to rozumieć, na drugim FZ28 zrobiłeś bez trójkąta?

mwp05 - Sro 28 Sty, 2009

Tak.

Na drugim aparacie była możliwość wybrania strefy-regionu (czy jak to się tam nazywa, patrz na wątek o fz18)
Na moim fz28 robiłem parę prób i gdy wreszcie doszedłem do tego jak to zrobić ( wstyd się przyznać) po kolejnym przeczytaniu tematu plus serwisówka w pdf w wyborze stref pozostało tylko P i NONE . Nie wiem czy tak było od początku czy ja coś namieszałem. Z tego co czytałem W sprzedaży są też aparaty w których nie ma możliwości zmiany strefy/regionu jest tylko P i NONE i w nich pozostaje tylko praca w trybie serwisowym (z j.polskim). Czy to bezpieczne nie wiem.

ps.chodzi o ten temat http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3354

[ Dodano: Czw 29 Sty, 2009 00:01 ]
misio2008 Wysłany: Pią 01 Sie, 2008 15:40 w temacie http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=45
napisał:
cyt "Pod żadnym pozorem nie wybieramy NONE lub P, bo już nigdy nie pojawią się inne opcje, nie wybieramy również PL(wbrew pozorom nie oznacza to POLAND :wink: ) (przy PL zamiast PAL będzie NTSC) - ja wybrałem EG, E i wykrzyknik zniknął, a język polski jest dostępny."

Strona 4 pierwszy post.
I to jest prawda.