|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - na poczatek nikon d40, a pozniej??
xaxxator - Sro 14 Sty, 2009 Temat postu: na poczatek nikon d40, a pozniej?? witam.
mam w planach zakup nikona d40. w przyszlosci chce dokupic jakas fajna lampe, oraz jakies lepsze obiektywy. wybor padl akurat na d40 poniewaz dopiero raczkuje w fotografii cyfrowej, (wczesniej bawilem sie zenitem analogowym i troche kompaktem cyfrowym ale to nie to samo), a moj poczatkowy budzet jest dosc ograniczony.
i tu nasuwa mi sie pytanie: czy obiektywy i lampy pasujace do nikona d40 beda pasowaly w przyszlosci do wyzszego modelu? powiedzmy do nikona d80/d90?
jezeli wciagne sie bardziej w fotografie, to wydaje mi sie ze za rok czy dwa zmienialbym aparat i nie ukrywam ze chcialbym kupic drugie body z ktorym moglbym uzywac posiadane obiektywy/lampe/akcesoria.
RaV579 - Sro 14 Sty, 2009
Tak, wszystkie obiektywy i lampa do D40 będą później pasować do D80/D90 lub do innego Nikona
MC - Sro 14 Sty, 2009
RaV579 napisał/a: | lub do innego Nikona |
Nie wszystkie. Niektore nie beda pasowaly do D700, D3(x). Ale to zapewne perspektywa bardzo odlegla.
xaxxator - Sro 14 Sty, 2009
wyczytalem w tescie d90 ze ten korpus ma matryce CMOS a nie CCD jak d40. rozumiem ze nie ma to zadnego znaczenia?
czy prawda jest tez to, ze obiektywy ktorych nie wszystkie funkcje (np autofocus) obsluguje d40 w d90 beda w pelni obslugiwane?
MC - Sro 14 Sty, 2009
xaxxator napisał/a: | rozumiem ze nie ma to zadnego znaczenia? |
To ma bardzo duze znaczenie!
xaxxator napisał/a: | obiektywy ktorych nie wszystkie funkcje (np autofocus) obsluguje d40 w d90 beda w pelni obslugiwane? |
Obiektywy, ktore nie maja wbudowanego silniczka na d40 nie beda mialy AFa. Na d90 beda.
xaxxator - Sro 14 Sty, 2009
MC napisał/a: | xaxxator napisał/a: | rozumiem ze nie ma to zadnego znaczenia? |
To ma bardzo duze znaczenie! |
Zle mnie zrozumiales Czytalem o roznicach miedzy CCD a CMOS. W pytaniu bardziej mi chodzilo o to ze jak d40 ma CCD a d90 CMOS to czy dla obiektywu bedzie to jakas roznica.
Dziekuje bardzo za odpowiedzi! Bardzo mi to pomoglo i rozwialo watpliwosci co do planowanego zakupu
MC - Sro 14 Sty, 2009
xaxxator napisał/a: | Zle mnie zrozumiales |
W tym sensie to raczej nie. Faktycznie zle Cie zrozumialem.
InSiDe - Sro 14 Sty, 2009
Miej na uwadze, że Nikon D40 nie ma silnika do autofocusa. Znaczy to, że jesteś skazany tylko na obiektywy z silnikiem MWD (silnik autofocusa w obiektywie). To dość mocno ogranicza liczbę dostępnych obiektywów które będą ostrzyć automatycznie. To, dla mnie, główny powód dla którego zarówno D40 jak i D60 zostały skreślone.
Wujek_Pstrykacz - Sro 14 Sty, 2009
Chyba SWM, tak jest w Nikkorach.
InSiDe - Sro 14 Sty, 2009
Heeheh, no każdy wie o co chodzi (MWD - Micro Warp Drive? :]]). "Silniczek" w obiektywie.
Wujek_Pstrykacz - Czw 15 Sty, 2009
No nie każdy.
xaxxator - Czw 15 Sty, 2009
ja np nie wiedzialem ale z tego co poprzednicy pisali, obiektyw bez 'silniczka' bedzie dzialal z wyzszym modelem nikona (d80/d90). jak pisalem na poczatku, licze sie z ograniczeniami d40, ale jak 'zlapie bakcyla' to pewnie bede chcial zmienic korpus na lepszy.
mnich - Czw 15 Sty, 2009
InSiDe napisał/a: | Micro Warp Drive |
haha
xaxxator, zapoznaj się z tym:
http://optyczne.pl/52.5-a...ywów_Nikon.html
Na Nikonie D40 każdy obiektyw z oznaczeniem AF-S będzie smigał doskonale bez ograniczeń.
|
|