forum.optyczne.pl

Serwis sprzêtu i usterki - Swiat³omierz w ap. Canon canonet 28

marecky1969 - Sro 14 Sty, 2009
Temat postu: Swiat³omierz w ap. Canon canonet 28
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Od przesz³o tygodnia jestem w posiadaniu ap. Canon Canonet 28. Mam w zwi±zku z nim pytanie, mianowicie czy prawid³owe jest, ¿e ¶wiat³omierz uruchamia siê od razu po przestawieniu pier¶cienia na który s± zaznaczone warto¶ci przys³on w pozycjê A, czy powinien uruchomiæ siê dopiero gdy wcisnê spust migawki, np. do po³owy? W moim egzemplarzu uruchamia siê od razu, bez wzglêdu na to, czy naciskam spust, a tak¿e bez wzglêdu na to, czy migawka jest naci±gniêta, czy nie. ¦wiat³omierz funkcjonuje ca³y czas do momentu przestawienia pier¶cienia przys³on z pozycji A do pozycji na których s± zaznaczone warto¶ci przys³on. Czy w takim razie po zrobieniu zdjêcia(lub chocia¿by sprawdzeniu ¶wiat³a) powinno siê przestawiaæ pier¶cieñ przys³on z pozycji A, aby baterie nie wy³adowa³y siê zbyt szybko, czy pobór pr±dy jest na tyle ma³y, ¿e wystarczy „wy³±czyæ” ¶wiat³omierz po, np. ca³ym dniu sesji fotograficznej? Moje obawy pog³êbia poza tym fakt, czy takie czêste„krêcenie”pier¶cieniem nie spowoduje, ¿e po jakim¶ czasie poluzuje siê on na tyle, i¿ nie bêdzie mo¿liwe w ogóle w³±czenie ¶wiat³omierza, czy te¿ jego wy³±czenie(nast±pi uszkodzenie). Ju¿ i tak w moim egzemplarzu po przestawieniu w pozycjê A trzeba lekko(z milimetr) poruszyæ pier¶cieniem, aby ¶wiat³omierz siê za³±czy³? Czyta³em instrukcjê w internecie do tego modelu aparatu, ale jest tam tylko wzmianka, i¿ ¶wiat³omierz uruchamia siê po przestawieniu w pozycjê A, natomiast o konieczno¶ci czêstego wy³±czania go, autor nie pisze nic.
Mo¿e samo za³o¿enie dekielka na obiektyw powoduje, ¿e fotoelement przestaje pobieraæ pr±d?By³bym wdziêczny za kilka s³ów wyja¶nienia, mo¿e kto¶ z Pañstwa zna i fotografuje tym modelem d³u¿szy czas i wie jak jest z jego trwa³o¶ci±, pozdrawiam marek ze Szczecina.

krisv740 - Sro 14 Sty, 2009

instrukcja, któr± ja czyta³em mówi o uruchomieniu programu automatycznego aparatu po ustawieniu pier¶cienia na "A"

w zwi±zku z tym , tak tylko w tym po³o¿eniu i przez cza³y czas bêdzie dzia³a³ uk³ad automatyki na¶wietlania w tym aparacie....

marecky1969 - Sro 14 Sty, 2009

krisv740 napisa³/a:
instrukcja, któr± ja czyta³em mówi o uruchomieniu programu automatycznego aparatu po ustawieniu pier¶cienia na "A"

w zwi±zku z tym , tak tylko w tym po³o¿eniu i przez cza³y czas bêdzie dzia³a³ uk³ad automatyki na¶wietlania w tym aparacie....

No tak, ale czy po skoñczonej "sesji fotograficznej" trzeba przestawiæ pier¶cieñ w pozycjê, gdzie s± warto¶ci przys³on(¶wiat³omierz nie pracuje, czas 1/30 ustawiany jest wtedy automatycznie), czy samo na³o¿enie dekla bez "wychodzenia" z pozycji A "wy³±cza" pobór pr±du przez fotoelement? Dziêki za info.

krisv740 - Czw 15 Sty, 2009

ustawienie pier¶cienia na "A" "nie w³±cza ¶wiat³omierza" tylko automatykê aparatu!to po pierwsze!
z instrukcji ciê¿ko jest wywnioskowaæ, a nigdy nie mia³em tego aparatu, ale zdajê mi siê /wyprowad¼ mnie z b³êdu , je¶li siê mylê/, ¿e pomiar/¶wiat³omierz nie dzia³a w innym po³o¿eniu ni¿ "A" - tak?

jesli odpowied¼ brzmi "tak" oznacza to , ¿e aby wy³aczyæ automatykê nale¿y ustawiæ ring poza literkê "A".

marecky1969 - Czw 15 Sty, 2009

krisv740 napisa³/a:
ustawienie pier¶cienia na "A" "nie w³±cza ¶wiat³omierza" tylko automatykê aparatu!to po pierwsze!
z instrukcji ciê¿ko jest wywnioskowaæ, a nigdy nie mia³em tego aparatu, ale zdajê mi siê /wyprowad¼ mnie z b³êdu , je¶li siê mylê/, ¿e pomiar/¶wiat³omierz nie dzia³a w innym po³o¿eniu ni¿ "A" - tak?

jesli odpowied¼ brzmi "tak" oznacza to , ¿e aby wy³aczyæ automatykê nale¿y ustawiæ ring poza literkê "A".

odpowied¼ brzmi "tak", niemniej automatyka dzia³a przecie¿ w oparciu o wskazania ¶wiat³omierza, który to do swej pracy wymaga przecie¿ zasilania(baterii). W wizjerze bowiem widaæ wskazówkê, która w zale¿no¶ci od natê¿enia ¶wiat³a pokazuje inny czas migawki(warto¶ci przys³ony nie widzimy, automat sam j± dobiera). W moim pytaniu chodzi³o mi o to, czy po zakryciu obiektywu deklem(zaciemnienie) ¶wiat³omierz wskutek braku ¶wiat³a przestaje dzia³aæ, a co za tym idzie pobieraæ pr±d z baterii, czy, aby ca³kowicie wy³±czyæ zasilanie konieczne jest przestawienie pier¶cienia z pozycji A do pozycji z zaznaczonymi warto¶ciami przys³on. W koñcu ³atwiej zakryæ obiektyw ni¿ przestawiaæ pier¶cieñ z pozycji A tam i z powrotem, dziêki za odpowied¼.

[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 19:17 ]
krisv740 napisa³/a:

odpowied¼ brzmi "tak", niemniej automatyka dzia³a przecie¿ w oparciu o wskazania ¶wiat³omierza, który to do swej pracy wymaga przecie¿ zasilania(baterii). W wizjerze bowiem widaæ wskazówkê, która w zale¿no¶ci od natê¿enia ¶wiat³a pokazuje inny czas migawki(warto¶ci przys³ony nie widzimy, automat sam j± dobiera). W moim pytaniu chodzi³o mi o to, czy po zakryciu obiektywu deklem(zaciemnienie) ¶wiat³omierz wskutek braku ¶wiat³a przestaje dzia³aæ, a co za tym idzie pobieraæ pr±d z baterii, czy, aby ca³kowicie wy³±czyæ zasilanie konieczne jest przestawienie pier¶cienia z pozycji A do pozycji z zaznaczonymi warto¶ciami przys³on. W koñcu ³atwiej zakryæ obiektyw ni¿ przestawiaæ pier¶cieñ z pozycji A tam i z powrotem, dziêki za odpowied¼.