forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - FinePix S5800-odświeżanie wyświetlacza LCD

krikus - Czw 15 Sty, 2009
Temat postu: FinePix S5800-odświeżanie wyświetlacza LCD
W moim aparacie jest cos takiego jak odświeżanie LCD :shock: do wyboru są dwie opcje; 30kl/s i 60kl/s Do tej pory byłem przekonany że w wyświetlaczach LCD nie ma czegoś takiego jak odświeżanie obrazu tak jak to mają zwykłe kineskopowe monitory czy telewizory. Jak to naprawdę jest, bo jestem teraz z tego głupi?
Tutejszyn - Czw 15 Sty, 2009

To co jest w ekranach LCD, to nie jest odświeżanie (w klasycznym tego słowa znaczeniu), ale aktualizacja informacji o zmieniajacych się pikselach. Jesli masz możliwość ustawienia nizszej częstotliwości "odświeżania", to ją ustaw. Raczej nie powinieneś zauważyć róznicy. Za to na pewno zobaczy ją Twój akumulator.
jaad75 - Czw 15 Sty, 2009

Chodzi raczej o ilość klatek na podglądzie, a nie odświeżanie sensu stricto...

Tutejszyn napisał/a:
Jesli masz możliwość ustawienia nizszej częstotliwości "odświeżania", to ją ustaw. Raczej nie powinieneś zauważyć róznicy. Za to na pewno zobaczy ją Twój akumulator.

Czyli radzisz ustawić ją w tym wypadku na 30kl/s i akumulatorki dłużej będą trzymać?

Tutejszyn - Czw 15 Sty, 2009

Tak, czestotliwość ma wplyw na długość pracy akumulatora. Gdybym wybierał się na dłuższy wypad z ograniczonym dostepem do energii, na pewno wziąłbym to pod uwagę.
Osobiście jednak nigdy nie ustawiam trybów oszczędnych w tego typu urządzeniach. Lubię korzystać z czegoś w pełni, a nie ładować w folię i pieścić się z rzeczami, które mają mi słuzyc. Co wcale nie znaczy, ze nie dbam o swoje rzeczy.

Tutejszyn napisał/a:
nigdy nie ustawiam trybów oszczędnych

Jeśli chodzi o sam wyświetlacz to chyba mozna ustawić na tryb oszczędny, bo i tak to nie wpłynie na pogorszenie jakości zdjęć. :?:

Misiaq - Pią 16 Sty, 2009

krikus napisał/a:

Jeśli chodzi o sam wyświetlacz to chyba mozna ustawić na tryb oszczędny, bo i tak to nie wpłynie na pogorszenie jakości zdjęć. :?:

Wyświetlacz nic nie ma wspólnego z jakością zdjęć.

Dzemus - Sro 21 Sty, 2009

Chyba, że ktoś po zapełnieniu pamięci wewnętrznej kupuje nowy aparat. I wszystkie zdjęcia ogląda na wyświetlaczu. Było o tym pewne WTD.