|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - B&W
Yer maw - Pon 01 Sty, 2007 Temat postu: B&W W jaki sposób cyfrową lustrzanką zrobić zdjęcia B&W? Przy czym wiem o opcji przerobienia ich w fotoszopie, ale to nie jest to po co kupiłam sobie lustrzankę. Czy są do tego jakieś filtry?
MM - Pon 01 Sty, 2007
A instrukcję aparatu czytałeś. Jak nie to poczytaj a dopiero tutaj pytaj. Po drugie robiąc zdjęcie w RAW-ie to zawsze ono będzie kolorowe i trzeba to zmienić programowo. Po trzecie polecam jednak photoshopa. Oprócz zwykłej desaturacji, której nie polecam, możesz zmieniać zdjęcie na B&W na wiele sposobów. Jak? Odsyłam do książek od tego programu. Warto kupić jedną autorstwa Scotta Kelby - Fotografia cyfrowa-edycja zdjęć. Jeżeli masz CS 2 to kup III wydanie tej knigi. Pozdrawiam.
Yer maw - Pon 01 Sty, 2007
Mam CS2, co więcej mam również instrukcję do mojego aparatu, a na dodatek umiem ją również przeczytać. Dzięki za sugestię ;]
Słyszałam natomiast, że można robić to w inny sposób niż ustawiając sobie B&W w ustawieniach i o to właśnie pytam.
Poza tym nie sztuka przerobić sobie zdjęcie w fotoszopie, a ja nie lubię uciekać się do najłatwiejszych rozwiązań.
Arek - Pon 01 Sty, 2007
Ale to akurat bardzo skuteczne rozwiązanie, które pozwala Ci to zrobić w najlepszy możliwy dla Ciebie sposób. Ja np. często rozkładam na składowe w przestrzeni Lab.
A jeśli szukam argumentu w dyskusjach z zapalonymi fanami analogów? :]
MM - Pon 01 Sty, 2007
Aparat cyfrowy tym się różni od analoga, że ZAWSZE robi zdjęcie w kolorze. Może na naszą prośbę - poprzez ustawienia w body - pokazać nam gotowe foto w B&W (ale jest to zmieniane prze prostą elektronikę aparatu), można elektronicznie na poziomie body "założyć" sobie filtry w kilku kolorach, można takie filtry założyć mechanicznie (ale i tak aparat to pierwotnie wszystko nagrywa w kolorze) a można po prostu wykonać zdjęcie i całą robotę odwalić samemu na kompie zamiast zdawać się na aparat. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę jakie efekty można uzyskać dzięki komputerowi, ja twierdzę że niezwykłe. A z analogowcami nie ma sensu dyskutować (choć sam też na kliszy robię, B&W preferuję Ilforda), po prostu w cyfrówce nie masz matrycy czarno - białej i sposoby na uzyskiwanie takich zdjęć ze swojej natury muszą być odmienne.
Oczywiście, że dzieki komputerom możemy zrobić wiele i ja doceniam potęgę fotoszopa, byłam tylko ciekawa, czy da się to zrobić w jakiś inny sposób. No nic, dzięki za odpowiedź then. :]
Pozdrawiam :]
Brzeku - Nie 07 Sty, 2007
"MM" SILNIE się z Tobą nie zgodzę ! cyfra nie daje żadnego koloru, nic z tych rzeczy, matryca aparatu zapisuje luminację i nie ma tam mowy o rzadnym kolorze, to dopiero później program na podstawie odczytu siły luminacji i rozpoznaniu rodzaju matrycy nadaje poszczególne kolory, wszystko to co widzimy na wyślwietlaczu cyfry to już są efekty programowej obróbki ktora znajduje się w aparacie
MM - Nie 07 Sty, 2007
Wszystko co wychodzi z aparatu to efekt takiej czy innej obróbki. Chodzi o to, że coś co uważamy za cyfrowy negatyw ,czyli RAW, zawsze pokaże nam zdjęcie w kolorze (chyba że otwieramy programem który odczyta nastawy z body i pokaże nam inaczej), ale ZAWSZE można zdjęcie zrobione w RAW-ie i niby w B&W pokazać w pierwotnej, kolorowej formie.
Brzeku - Nie 07 Sty, 2007
No dobrze zgodze się że owszem widzimy najpierw w kolorze ale tak czy siak czy zobaczymy zdjęcie w kolorze czy czerni i bieli to już jest efekt programowej obróbki ( na początku aparatu) który ma tak napisany program żeby potrafił przełożyc luminacje na kolor, tak więc RAW sam w sobie nie posiada żadnych kolorów tylko instrukcje jakie kolory gdzie mają byc
MM - Nie 07 Sty, 2007
No i problem rozwiązany
Brzeku - Pon 08 Sty, 2007
Jak najbardziej pozdrawiam
|
|