|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Canon EF-S 55-250IS problem drganiem obrazu
janusz077 - Czw 15 Sty, 2009 Temat postu: Canon EF-S 55-250IS problem drganiem obrazu Witam!! Jestem posiadaczem od miesiąca obiektywu Canon EF-S 55-250IS i mam problem, przy ostrzeniu AF słychać w obiektywie stuk i jest dość mocno zauważalne drgnięcie obrazu. Co ciekawe, byłem w sklepie gdzie kupiłem obiektyw i tam pozwolono mi założyć jeszcze 2 inne (też nowe) ww obiektywy i to samo. Więc albo ten model tak ma, albo w sklepie mieli te obiektywy z "felernej" partii. Nie ma tego zjawiska przy wyłączonej stabilizacji. Przyznam, że to drgnięcie (przesunięcie) obrazu przy robieniu zdjęcie jest bardzo uciążliwe. Proszę o radę, co z tym fantem zrobić, czy poprosić o opinię serwis Canona na Żytniej 15??? Same zdjęcia wychodzą ok, ale komfort fotografowania ........ Może już ktoś miał ten problem. Pozdrawiam Janusz
Wróbel EOS - Czw 15 Sty, 2009
To chyba normalne zjawisko, Stabilizacja musi jakoś działać.
goltar - Pią 16 Sty, 2009
A co jeśli wciśniesz przycisk migawki do połowy (przy włączonej stabilizacji) ? Czy obraz się "stabilizuje" czy nadal są drgania ? wg mnie to także normalne zjawisko, przy dłuższej ogniskowej obraz zawsze drga jeśli robimy zdjęcie "z ręki". Stuk jest normalnym objawem przy pracy stabilizacji.
janusz077 - Pią 16 Sty, 2009
Odp.
Przy wciśnięciu przycisku migawki do połowy (przy włączonej stabilizacji) słyszalny i odczuwalny jest stuk w obiektywie i w tym właśnie momencie jest jedno mocne drgnięcie (przemieszczenie) obrazu w wizjerze. Mam drugi krótki obiektyw też KIT Canon 18-55IS i tam nie ma tego zjawiska.
Pozdrawiam Janusz
Wujek_Pstrykacz - Pią 16 Sty, 2009
Może jest mniej zauważalne. Jakbyś założył 500/4L IS to dopiero zauważyłbyś prace stabilizacji.
janusz077 - Pią 16 Sty, 2009
Dzięki śliczne za zainteresowanie i pomoc. Już jestem spokojny o obiektyw.
Pozdrawiam,
Janusz
MAFLO - Sro 21 Sty, 2009
U mnie też jest to samo - potwierdzam (drgnięcie, przy wciskaniu "do połowy"...). To szkło widać tak ma. 18-55IS nie widać tego zjawiska. Po pierwszych testach na FF/BF się uspokoiłem... idealnie trafia w punkt... Co do kątów i statywów itd. Polecam takie coś "zamiast" - bardzo sprytne rozwiązanie problemu braku przyrzadów odmierzających kąty... Wystarczy w zasadzie stół i 2 ksiażki, żeby oś optyczna była na jednakowym poziomie
test na BF/FF dla pentaxa
|
|